Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ωραιόκαστρο: Ο Σύλλογος  Γονέων, ο δήμαρχος και εμείς

Γράφει ο Ηρακλής Κακαβάνης //

Δύο σύλλογοι γονέων στο Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης με απόφασή τους απειλούν με κατάληψη αν  παραχωρηθούν οι σχολικές εγκαταστάσεις μετά τα πέρας της σχολικής διαδικασίας στις 2.30, για την εκπαίδευση των προσφυγόπουλων!!!

Να υπενθυμίσουμε ότι η μετά τον αρχικό σχεδιασμό για γκετοποίηση των προσφύγων (δημιουργία σχολικών μονάδων εντός των στρατοπέδων) η κυβέρνηση αποφάσισε υπό την πίεση και των εκπαιδευτικών (δες ανακοίνωση ΔΟΕ και ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών) να ανακοινώσει στα τέλη Αυγούστου ότι θα λειτουργήσουν 850 τμήματα υποδοχής προσφύγων σε σχολεία και κέντρα φιλοξενίας σε όλη τη χώρα, τα οποία θα στελεχωθούν από 750-800 αναπληρωτές εκπαιδευτικούς.  Αυτά τα 850 τμήματα για 22.000 προσφυγόπουλα εκ των οποίων 8.000 παιδιά οικογενειών που έχουν καταθέσει άσυλο

* * *

Όποιος έχει την εμπειρία της συμμετοχής στο γονεϊκό κίνημα (και οι εκπαιδευτικοί) δεν  εκπλήσσονται από την απόφαση των δύο Συλλόγων Γονέων του Ωραιοκάστρου Θεσσαλονίκης. Ξέρουν πολύ καλά ότι τα τελευταία χρόνια υπάρχει αντιπαράθεση – σύγκρουση με θύλακες ρατσισμού –  φασισμού που προωθούν σκοταδιστικές αντιλήψεις . Γίνεται συστηματική προσπάθεια να περάσει με κάθε τρόπο ο διαχωρισμός σε Ελληνόπουλα και «ξένα» και προσπάθειες αποκλεισμού των «ξένων» (στην καλύτερη περίπτωση  καλλιέργειας ενός κλίματος αδιαφορίας) .

Ήταν ζήτημα χρόνου να υπάρξουν τέτοιου τύπου εκφράσεις μιας και η περιρρέουσα ατμόσφαιρα είναι κατάλληλη (Σίγουρα αυτή η απόφαση δεν εκφράζει όλους τους γονείς).  Εχουν φροντίσει τα ΜΜΕ να καλλιεργήσουν ένα κλίμα ανησυχίας, για πιθανές αρρώστιες, για επεισόδια κλπ.  Και η ίδια η κυβέρνηση με τη λογική του αποκλεισμού των προσφύγων με τη δημιουργία στρατοπέδων έξω από τον ιστο της πόλης.

Στη δε περίπτωση του Ωραιοκάστρου, είχε φροντίσει ο δήμαρχος να ξεσηκώσει τον κόσμο επικαλούμενος την ιδιότητα του ως γιατρός:

«Να μην αφήσουν τα παιδιά των προσφύγων να πατήσουν το πόδι τους στα σχολεία γιατί τα παιδιά τους κινδυνεύουν να κολλήσουν ηπατίτιδα που προκαλεί 100% καρκίνο, κάλεσε τους σε προ ημερών έκτακτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου (φωτο) ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου Αστέριος Γαβότσης!

Συγκεκριμένα, στην εισήγησή του ο δήμαρχος, ως γιατρός, όπως είπε ο ίδιος, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου αφήνοντας να εννοηθεί ότι εφόσον τα προσφυγόπουλα έρθουν σε επαφή με τους Έλληνες μαθητές μπορεί να κολλήσουν μολυσματικές ασθένειες, όπως ηπατίτιδα η οποία, οπως είπε, ευθύνεται 100% για τον καρκίνο! “Απ όλα τα σχολεία σχεδόν του Ωραιοκάστρου και του Παλαιοκάστρου οι μαθητές φεύγουν 4 με 4.30. Αρα που θα πάνε τα παιδιά αυτά; Θα συνυπάρχουν με τα δικά μας παιδιά που φεύγουν 4 με 4.30; Δεν θα αναφερθώ εγώ-και πάλι επικαλούμε την ιδιότητα του γιατρου- τι θα γίνει με τις μολυσματικές ασθένειες. Είπα προηγουμένως ότι πολύ κακώς σήμερα όλα τα Κέντρα Φιλοξενίας είναι βόμβες υγειονομικές. Γνωρίζετε πολύ καλά οτι η ελονοσία υπάρχει ακόμη. Η Καβάλα τώρα έχει αρχίσει να εμβολιάζεται. Θερίζει η ηπατίτιδα. Και η ηπατίτιδα C είναι αυτή η οποία ενοχοποιείται κατά 100% για τον καρκίνο του ήπατος…Άρα εγώ κρούω τον κώδωνα του κινδύνου όχι σαν δήμαρχος αλλά σαν γιατρός. Και μην μου πείτε ότι θα προλάβουν οι καθαρίστριες το απόγευμα μετά τις 6 -και ποιες καθαρίστριες- να καθαρίσουν. Άρα το θέμα της υγιεινής των σχολείων με ότι συνεπάγεται είναι σοβαρό. Λέω και επιμένω ότι τα παιδιά αυτά πρέπει να βρουν τους χώρους διδαχής των..”, είπε χαρακτηριστικά.

Μην ξεχνάμε ότι είχε προηγηθεί άρνηση κατοίκων περιοχών να δεχτούν μετανάστες στον τόπο τους. Για κάποιους τελευταίο οχυρό είναι το σχολείο «Ε, όχι, στο σχολείο τουλάχιστον δε θα τους δεχτούμε».

* * *

Αυτή η απόφαση είναι ένα ξυπνητήρι για όλους μας αν δε θέλουμε να βιώσουμε στιγμές αντίστοιχες με αυτές που περιγράφει το σκίτσο.

Εικόνα από παραμύθι των Ναζί. Οι Εβραίοι μαθητές διώχνονται από το σχολείο ενώ οι Αριοί μαθητές ζητοκραυγάζουν

Εικόνα από παραμύθι των Ναζί. Οι Εβραίοι μαθητές διώχνονται από το σχολείο ενώ οι Αριοί μαθητές ζητωκραυγάζουν

Οταν αφήνουμε χώρους στο σχολείο, στη γειτονιά, στον αθλητισμό, βρίσκουν πρόσφορο έδαφος κάποιοι να προωθήσουν σκοταδιστικές αντιλήψεις.

Πρέπει επίσης, το πρόβλημα των προσφύγων για ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης να γίνει και δικό μας πρόβλημα.