Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

«Όχι, κύριοι ιμπεριαλιστές…!»: Ηχηρή απάντηση του κουβανού προέδρου στις προκλήσεις των ΗΠΑ

Δυναμική απάντηση στις συνεχείς προκλήσεις της κυβέρνησης των ΗΠΑ έδωσε κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Μπαγιάμο ο πρόεδρος της χώρας Μιγκέλ Ντιάζ- Κανέλ.

Μιλώντας στην εκδήλωση για τα 66 χρόνια από την επίθεση των ανταρτών του Φιντέλ Κάστρο στον στρατώνα Μονκάδα, ο κουβανός ηγέτης επιβεβαίωσε την προσήλωση της Αβάνα στα ιδανικά και τις αξίες που κληρονόμησε η Επανάσταση του 1959.

Ο Ντιάζ-Κανέλ επισήμανε ότι η Κούβα δεν πρόκειται να προδώσει τους φίλους και συμμάχους της και κατηγόρησε τις ΗΠΑ για προσπάθεια εκβιασμού και επιστροφή στο δόγμα Μονρόε. «Όχι, κύριοι ιμπεριαλιστές, δεν καταλαβαίνουμε ο ένας τον άλλο», σημείωσε ο κουβανός ηγέτης.

Όπως τόνισε, η Κούβα επιθυμεί τη διατήρηση μιας «πολιτισμένης σχέσης με το βόρειο γείτονα της, αλλά στη βάση του αμοιβαίου σεβασμού» και πρόσθεσε πως «κάθε άλλη πρόταση πέραν αυτού δεν μας ενδιαφέρει».

diaz canel raul

Ο κουβανός πρόεδρος Μιγκέλ Ντιάζ-Κανέλ και ο Γραμματέας του Κ.Κ. Κούβας Ραούλ Κάστρο.

Στο πλαίσιο της εσωτερικής πολιτικής, ο Ντιάζ-Κανέλ ανακοίνωσε ότι τις ερχόμενες εβδομάδες η κυβέρνηση θα λάβει «νέα μέτρα που ζήτησε ο λαός», όπως αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις που θα λάβουν πάνω από 2,7 εκατομμύρια εργαζόμενοι και συνταξιούχοι.

Σημειώνεται ότι η φετινή εκδήλωση για την επέτειο από την επίθεση στον στρατώνα Μονκάδα έλαβε χώρα στην πόλη Μπαγιάμο, στην ανατολική πλευρά της χώρας. Πλήθος κόσμου παρακολούθησε την εκδήλωση, συμπεριλαμβανομένου του Πρώτου Γραμματέα του Κ.Κ. Κούβας Ραούλ Κάστρο και άλλων αξιωματούχων.

Πηγές: CubaSi / Prensa Latina.