Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

10o, 11o, 12o & 13o Φεστιβάλ ΚΝΕ-ΟΔΗΓΗΤΗ 🚩στην ανταρτομάνα Καισαριανή

Μεταπολίτευση ΄74: κάτω από την πίεση του λαϊκού κινήματος με κορύφωση το πολυτεχνείο -από τη μια και της συμβιβαστικής εναλλαγής στην εξουσία (αμερικάνοι, Ευρώπη, ντόπιο αστικό κατεστημένο) μετά από επτά χρόνια δικτατορίας, επί τέλους ζώμεν εις δημοκρατίαν (Κι έκαστος πολίτης | ελευθέρως ενεργεί| Δεχτήκαμε -Δεχτήκαμε; -Ναι!. Τα διαδικασίας που ορίζουνε |Τα δικαιώματα και τα καθήκοντα | ενός εκάστου … Ζώμεν εις δημοκρατίαν| κι έκαστος πολίτης, άμα του’ρθει να ενεργεί … ελευθέρως ενεργεί | κλπ)

🚩 Ο πολιτιστικός οργασμός των πρώτων ημερών, συναυλίες που γέμιζαν ολόκληρα γήπεδα, άνθιση στο πολιτικό βιβλίο, φεστιβάλ των νεολαιίστικων οργανώσεων δεν διαρκεί πολύ: με εξαίρεση το Φεστιβάλ ΚΝΕ-Οδηγητή, που ξεκίνησε το 1975, άντεξε στο χρόνο, ωρίμασε, και συνεχίζει την πορεία του 45 ολόκληρα χρόνια -αυτό γιατί μια κομμουνιστική νεολαιίστικη οργάνωση, η ΚΝΕ στα χνάρια της ΟΚΝΕ έχει πάρει -ατσαλωμένη στα δύσκολα χρόνια της παρανομίας, σάρκα και οστά.

🚩 Πάντα φρέσκο, μια όαση πολιτισμού και πολιτικής αναζήτησης, ένας θεσμός πια για τη χώρα μας. Δεν πρέπει να υπάρχει νέος της λαϊκής οικογένειας που να μην έχει περάσει μια φορά τουλάχιστον στη ζωή του είτε από τις κεντρικές εκδηλώσεις της Αθήνας είτε από τις δεκάδες χιλιάδες προ-φεστιβαλικές και φεστιβαλικές εκδηλώσεις που έχουν διοργανωθεί σε όλη την Ελλάδα… και σίγουρα εμείς οι μεγαλύτεροι πολλές φορές -ο υποφαινόμενος 44+1.

🚩 Συνεχίζοντας το αφιέρωμα στην ιστορία των Φεστιβάλ ΚΝΕ-ΟΔΗΓΗΤΗ, θα σταθούμε στη σημερινό μας σημείωμα στη σχέση με την ανταρτομάνα Καισαριανή, αναδεικνύοντας και κάποιες άγνωστες πτυχές: όπως αναφέραμε, μετά το  2o Φεστιβάλ ΚΝΕ – Οδηγητή (1976), 9-12 Σεπτέμβρη 1976 τη σκυτάλη πήρε για επτά χρόνια το Περιστέρι, μετά από αγωνιστικές κινητοποιήσεις, για την παραχώρηση του χώρου (το 9o Φεστιβάλ, 8-11 Σεπ-1983 ήταν το τελευταίο που έγινε εκεί) Το 10o έγινε 13-16 Σεπ-1984, στην Καισαριανή, όπως και τα 11o, 12o και 13o (1987) και ακολούθησε το Γαλάτσι (Άλσος Βεΐκου).

🚩 10ο Φεστιβάλ ΚΝΕ-ΟΔΗΓΗΤΗ

10o Φεστιβάλ ΚΝΕ ΟΔΗΓΗΤΗ Κεντρική Σκηνή

Κεντρικός χώρος του 10ου Φεστιβάλ ήταν ο χώρος των νέων εργατών όπου είχε στηθεί και ο «Λαβύρινθος της ταξικής συνεργασίας» όπου με πρωτότυπο τρόπο παρουσιάζονταν η ιδεολογική πάλη στους χώρους δουλειάς.
Ακόμα έγινε συζήτηση για τους αγώνες της εργατικής τάξης στα εργοστάσια και παρουσιάστηκε θεατρική παράσταση για τους αγώνες των εργατών των Ναυπηγείων με «πρωταγωνιστές» τους ίδιους τους εργάτες.Η ΚΝΕ κυκλοφορεί στο Φεστιβάλ ένα λεύκωμα για τα 10 χρόνια του θεσμού, αλλά και έναν οδηγό δίσκων κλασικής μουσικής και έναν οδηγό για την παγκόσμια λογοτεχνία.
Ο Γιάννης Ρίτσος με την απαγγελία του και ο Μίκης Θεοδωράκης με τη συναυλία του «κλείνουν» για άλλη μια χρονιά το τετραήμερο.
Στη Διεθνούπολη, που είναι αφιερωμένη στο 12ο Παγκόσμιο Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών, που θα γίνει την επόμενη χρονιά στη Μόσχα, συμμετέχουν 53 Οργανώσεις Νεολαίας.
Ο «Ριζοσπάστης» έχει ξεχωριστό πρόγραμμα στο περίπτερό του, γιορτάζοντας τα 66 του χρόνια και 10 χρόνια αδιάκοπης (και νόμιμης) κυκλοφορίας του.
Λειτουργεί και πάλι το κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης του Φεστιβάλ, γίνονται εκθέσεις, διαγωνισμοί και η κλασική μουσική έχει και πάλι το δικό της χώρο στο Φεστιβάλ με πολύ σημαντικές ελληνικές συμμετοχές.
Στον κινηματογράφο γίνεται αφιέρωμα στον Μάνο Κατράκη, που είχε πεθάνει στις αρχές του μήνα.10o Φεστιβάλ ΚΝΕ ΟΔΗΓΗΤΗ υδραύλακας

10o Φεστιβάλ ΚΝΕ ΟΔΗΓΗΤΗ Χαρίλαος

10o Φεστιβάλ ΚΝΕ ΟΔΗΓΗΤΗ Πανό

10o Φεστιβάλ ΚΝΕ ΟΔΗΓΗΤΗ Οδηγητής Αυγ 8410o Φεστιβάλ ΚΝΕ ΟΔΗΓΗΤΗ 🚩στέκι νεολαίας
✔️ Περισσότερα για το 10ο 🚩 εδώ (902.gr) 🚩 11o Φεστιβάλ ΚΝΕ-ΟΔΗΓΗΤΗ🚩 12o Φεστιβάλ ΚΝΕ-ΟΔΗΓΗΤΗ🚩 13o Φεστιβάλ ΚΝΕ-ΟΔΗΓΗΤΗ

Καισαριανή-Σκοπευτήριο-Παν.Μακρής

Σκοπευτήριο Καισαριανής 1984

  1. Είσοδος «Θυσιαστήριο της Λευτεριάς»: Τότε υπήρχε μόνο ο κεντρικός διάδρομος και δεξιά -σ’ όλο το μήκος του πρανούς μια «πολιτεία» από «γαύρους» (τοπικά παραβατικά λούμπεν στοιχεία)
  2. Το ιστορικό «Χάραμα» του Τσιτσάνη, που η «Σκοπευτική» (ΠΣΕ) νοίκιαζε σαν μπουζουξίδικο
  3. Άδεντρος χώρος όπου ανεγέρθηκε αργότερο νηπιαγωγείο
  4. Εδώ κατασκευάστηκε το νέο υπερσύγχρονο για την εποχή του ΤΕΛ-ΤΕΣ Καισαριανής (1ο ΕΠΑΛ)
  5. Το ιστορικό κτήριο που στεγάζει σήμερα το ΕΑΜικό Μουσείο Εθνικής Αντίστασης, κλειστό και εγκαταλειμμένο, με αυθαίρετα κτίσματα μπράβων της ΠΣΕ στο πίσω μέρος.
  6. Τα Γραφεία της «Σκοπευτικής», με τους στόχους «αεροβόλου»: χρησιμοποιήθηκε αρκετά χρόνια μετά (από τα ΜΑΤ και άλλους «λεβέντες») και καταλήφθηκε από το δήμο επί Σταμέλου -εκδιώκοντας οριστικά την ΠΣΕ από τον τελευταίο της θύλακα
  7. Ο τόπος της θυσίας, όπου εκτελέστηκαν και οι 200 την Πρωτομαγιά του 44 που η «Σκοπευτική» είχε κλειδωμένο και απαγόρευε με νύχια και με δόντια την προσέγγιση του λαού. Αργότερα -επί Κατημερτζή, με καταδρομική συντονισμένη δουλειά, έπεσε η «μάντρα» προς τον 100άρη και μετά κατασκευάστηκε το μνημείο
  8. Ο περίφημος 300άρης (στόχος): Το άβατο για το λαό, ένα από το πρώτα κομμάτια που -μετά την ιστορική κατάληψη διαμορφώθηκαν για να υποδεχτούν το Φεστιβάλ ΚΝΕ-ΟΔΗΓΗΤΗ
  9. Το δεντροφυτεμένο κομμάτι γεμάτο μπάζα και σκουπίδια (χρησιμοποιήθηκε και αυτό -αγνώριστο από τον οργανισμό των Φεστιβάλ) είναι σήμερα πλήρως διαμορφωμένο με διαδρόμους και καθιστικά συνδέοντας την πλατεία των «200» κλπ.
  10. Χώρος που η ΠΣΕ -που το έπαιζε τότε αδιαφιλονίκητος ιδιοκτήτης πούλησε στον ΟΣΚ. Εκεί μετά από πολύχρονους αγώνες (αρχικά του Παν Μακρή) στήθηκε ένα από τα βασικά σχολικά συγκροτήματα του δήμου Καισαριανής (δημοτικά, γυμνάσια, λύκεια) που εκσυγχρονίζεται συνεχώς. Οι τελευταίες απανωτές σοβαρές εργασίες συντήρησης έγιναν επί δημαρχίας του κομμουνιστή Ηλία Σταμέλου 2016-19
  11. Η σημερινή πλατεία των «200» (κομμουνιστών) εκείνα τα χρόνια “χώρος «κυνηγετικού όπλου (τραπ)”. Με την κατάληψη ο Παν.Μακρής έστησε εκεί το «στέκι της νεολαίας» και δημιούργησε τον πρώτο πολιτιστικό πόλο. Στη συνέχεια το κτήριο μετατράπηκε στο «Κέντρο Υγείας του Παιδιού», που λειτουργεί μέχρι σήμερα και η πλατεία πήρε την οριστική της μορφή εφαρμόζοντας τη σχετική μελέτη -μπροστά στο κτίριο δημιουργήθηκε πρότυπη παιδική χαρά. Σε παραπλήσιο χώρο -σε επαφή σχεδόν υπάρχει ο ΗΛΙΟΣ (κέντρο Συμβουλευτικής & Επιμόρφωσης ΑμεΑ ηλικίας 8 – 50 ετών με νοητική υστέρηση, κινητικά προβλήματα, ψυχικές διαταραχές, , αυτισμό ελαφράς μορφής)
  12. Το γήπεδο της Νήαρ Ήστ (ποδόσφαιρο και κλειστό)
  13. Το Πρότυπο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο «Ρόζα Ιμβριώτη» που ιδρύθηκε το 1937 από την σπουδαία παιδαγωγό του 20ου αιώνα και φέρει το όνομα της αποδίδοντας φόρο τιμής στην προσφορά και το έργο της και στον τομέα της ειδικής αγωγής. Αποτελεί το πρώτο δημόσιο ειδικό σχολείο που ιδρύθηκε στην Ελλάδα και από τα πρώτα στα Βαλκάνια, εξειδικευμένο στις ανάγκες των μαθητών με νοητική υστέρηση, που εκσυγχρονίστηκε αρκετές φορές μέχρι σήμερα
  14. Μισομπαζότοπος τότε, σήμερα στεγάζει τον Πρότυπο Βιοκλιματικό Παιδικό σταθμό (έργο Σταμέλου) και ο υπόλοιπος είναι διαμορφωμένος σε (ελεύθερο) parking

🚩 Καισαριανή-Σκοπευτήριο-Παν.Μακρής -|> το «τρίο» που αποτελεί το «αδιαίρετο» πολιτικά, κοινωνικά ιστορικά

🎈  Πριν τον πόλεμο και ακόμη πριν το ’22, ήταν μια δασώδης και βραχώδης περιοχή που χρησίμευε για την άσκηση των ΕΔ και ειδικά του πυροβολικού σώματος.
Ο ερχομός των προσφύγων στην Αθήνα όμως προκάλεσε, τεράστιο θέμα εγκατάστασής τους: Αρχικά απαλλοτριώθηκε από το κράτος η περιοχή του Σκοπευτηρίου της Καλλιθέας στη συνέχεια προχώρησαν οι ενέργειες εξεύρεσης νέου χώρου και ο νέος τόπος που επιλέχθηκε ήταν η Καισαριανή… το 1930 ο Βενιζέλος μεταβιβάζει μια έκταση 710 στρεμμάτων της Καισαριανής στην Πανελλήνια Σκοπευτική Εταιρεία (Π.Σ.Ε.) ως πεδίο βολής, με την προϋπόθεση ότι το χώρο θα χρησιμοποιούν και οι ένοπλες δυνάμεις, αργότερα, παραχωρήθηκε και στον Όμιλο Φιλάθλων Κυνηγετικού Όπλου (Ο.Φ.Κ.Ο.).
🎈  Το χώρο αυτό επέλεξαν οι Γερμανοί ως τόπο εκτέλεσης των αγωνιστών. Η πρώτη εκτέλεση γίνεται την Τρίτη 26-Μαϊ-1942 (εκτελούνται τα αδέλφια Άγγελος και Μαρίνος Μπάρκας, 24 και 19 ετών αντίστοιχα και συνεχίστηκαν σαν καθημερινό φαινόμενο: Το 1942 εκτελέστηκαν 13 πατριώτες, το 1943 άλλοι 147 και το 1944 , εκτελέστηκαν 440 πατριώτες. Εκτός απ’ αυτούς εκτελέστηκαν και 25 αντιφασίστες στρατιώτες του κατακτητή (20 Ιταλοί και 5 Γερμανοί). Η κορυφαία και πιο τραγική στιγμή στην ιστορία του Σκοπευτηρίου ήταν η μαζική εκτέλεση 200 πατριωτών – κομμουνιστών την πρωτομαγιά του 1944. Η συντριπτική πλειονότητα αυτών ήταν έγκλειστοι της Ακροναυπλίας, που η μεταξική δικτατορία είχε παραδώσει στα κατοχικά στρατεύματα, χωρίς να τους δώσει την ευκαιρία να υπερασπιστούν τη πατρίδα τους.
🎈  Από το στρατόπεδο Χαϊδαρίου οι 200 πατριώτες κομμουνιστές, με επικεφαλής τον Ναπολέοντα Σουκατζίδη, μεταφέρθηκαν και εκτελέστηκαν στο Σκοπευτήριο.
🎈  Οι μελλοθάνατοι αγωνιστές μπροστά στο εκτελεστικό απόσπασμα ήταν όρθιοι, γενναίοι, με κυρίαρχο το αίσθημα της αυτοθυσίας, που ενσάρκωνε μέσα της το ανώτατο ιδανικό του ανθρώπου. Οι αγωνιστές πέθαναν τραγουδώντας τον Εθνικό Ύμνο και ζητωκραυγάζοντας για το ΕΑΜ.
🎈  Στις 21-Σεπ-1944, παρουσία του Στέφανου Σαράφη στην επέτειο για τα τρίχρονα από την ίδρυση του ΕΑΜ, ο 6ος τομέας του ΕΑΜ αποφασίζει να μετονομάσει το Σκοπευτήριο σε «ΘΥΣΙΑΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΛΕΥΤΕΡΙΑΣ».
Μετά τα Δεκεμβριανά οι επιγραφές σβήστηκαν και το «Θυσιαστήριο» ξανάγινε πεδίο βολής των αγγλικών –τώρα πια- στρατευμάτων.
Ο πόλεμος τελείωσε ο χώρος, όμως, δεν έτυχε του ανάλογου σεβασμού για την ιερότητα του. Η Σκοπευτική Εταιρία – παρ’ όλα αυτά – συνέχιζε να παραμένει στο χώρο και να βεβηλώνει τη Mνήμη…
👁️‍🗨️ «Να δείτε που στο τέλος θα το κάνουν οικόπεδα – έξι μέτρα φάτσα και δώδεκα βάθος το καθένα, τσίμα τσίμα όσο επιτρέπεται για να είναι άρτιο. Για οικόπεδα θα συμφωνήσουνε όλοι…Πιθανόν να μείνει κι η ονομασία “Σκοπευτήριο”, ουδέτερα όμως, χωρίς καμία ειδική σημασία, αλά πλατεία Συντάγματος, θα φέρνει στα μυαλά των ανθρώπων τους αργόσχολους που κάναν βολή σε χάρτινους στόχους, σε πιατάκια πήλινα και σε περιστέρια. Σε ανθρώπους, ποτέ. Κατά τη γερμανική κατοχή; Μα συνέβηκε ποτέ τέτοιο πράγμα;» – “Σκοπευτήριο Καισαριανής”, Μάριος Χάκκας, 1972
🎈🚩  Και έρχεται το 1983: ο λαός της πόλης με επικεφαλής το Δήμαρχο Παναγιώτη Μακρή πραγματοποιεί κατάληψη 17 ημερών των εισόδων του Σκοπευτηρίου με αίτημα την απομάκρυνση της Σκοπευτικής και το 1984, γίνεται το πρώτο βήμα, ο χώρος των 110 στρεμμάτων κηρύσσεται από το υπουργείο Πολιτισμού ιστορικός μνημειακός: ο χαρακτηρισμός αυτός κρίνεται ιδιαίτερα σημαντικός, καθώς απαγορεύεται κάθε παρέμβαση πλέον στο χώρο που αντιστρατεύεται το χαρακτήρα αυτό.
🎈 Η απόφαση αυτή δίνει την ευκαιρία και δυνατότητα στο Δήμο Καισαριανής να προκηρύξει, τον ίδιο χρόνο, πανελλήνιο αρχιτεκτονικό διαγωνισμό, για την διαμόρφωση του χώρου σε αισθητικό πάρκο αναψυχής και Πολιτισμού και ανάδειξη της ιστορικής του φυσιογνωμίας. Ο διαγωνισμός διεξάγεται και σχεδιάζεται, πλέον, η πρόταση του δήμου.

Tο «ΘYΣIAΣTHPIO THΣ ΛEYTEPIAΣ», θα μετατραπεί σε τόπο που η ιστορική μνήμη δένει αρμονικά με την ελπίδα, για την δημιουργία ενός σύγχρονου πάρκου με πολλαπλές κοινωνικές πολιτιστικές χρήσεις στην υπηρεσία της λαϊκής οικογένειας και της ιστορικής μνήμης.bandiera rossa

✔️ Ιούλιος 1984: 🎈🚩σε «διατεταγμένη υπηρεσία»

Με την πανηγυρική εκλογή του το 1982 ο σ.φος Παναγιώτης Μακρής «μας βάζει τα δυο πόδια σ’ ένα παπούτσι»: δεδομένου πως η κατάσταση των δημοτικών υπηρεσιών και του προσωπικού ήταν πολύ κάτω από τις ανάγκες και «οι καιροί ου μενετοί», παράλληλα με παρεμβάσεις πνοής (πχ. αποχέτευση, ασφαλτοστρώσεις, κλείσιμο από την ΕΥΔΑΠ ρέματος Ηριδανού κά) που διεκδικεί -απαιτεί, με τον τρόπο που ήξερε και εξασφαλίζει από την κεντρική διοίκηση, οι ΚΟΒες αναλαμβάνουν δράση: δίπλα στο λαό της πόλης συνδράμουν μεταμορφώνοντας την καρδιά της συνοικάις τα εσωτερικά «τετράγωνα» και τις «αυλές» με μικροέργα πνοής. (ΣΣ  -|> ο όρος αντιπαροχή ήταν τότε άγνωστος στην Καισαριανή)

Οι κάτοικοι της Καισαριανής θυμούνται τον Παναγιώτη Μακρή για την αμέριστη στήριξη στα καθημερινά προβλήματα επιβίωσης των φτωχών ανθρώπων.
Πάντα κοντά στους εργαζόμενους, στις χαρές και τις λύπες τους.

🚩 Ο Παναγιώτης Μακρής συναντήθηκε με την ιστορία της Καισαριανής και έγινε ένα μαζί της. Το όνομα του έγινε συνώνυμο με την ίδια την πόλη.

Ήταν Ιούλης του 1984, όταν πήραμε το κατεπείγον «σήμα»: διαμόρφωση του Σκοπευτήριου σε επιλεγμένα σημεία …καθαρίσματα από μπάζα και κατοχύρωση ντε φάκτο του χώρου. Σιγά-σιγά συναντηθήκαμε -σχεδόν χωρίς να το καταλάβουμε, με τους μηχανηματάδες -ακόμα και της τότε νομαρχίας! με εργαζόμενους στο δήμο και με τους/τις «συνήθεις», εκείνα τα χρόνια 10άδες-100άδες εθελοντές-ντριες ΚΝίτες & Κνίτισες κάθε ειδικότητας, φοιτητές οικοδόμους, καλλιτέχνες, μπογιατζήδες, ηλεκτρολόγους με ένα πολύβουο αλλά καλά συντονισμένο μελίσσι … Και το Σεπτέμβρη ήταν όλα έτοιμα!

Όπως απάγγειλε ο Γιάννης Ρίτσος στο κλείσιμο του 10ου  «Η καρδιά μου είναι τώρα ένα φαρδύ χωματένιο τσουκάλι που μπήκε πολλές φορές στη φωτιά που μαγείρεψε χιλιάδες φορές για τους φτωχούς για τους ξωμάχους, για τους περατάρηδες για τους εργάτες και τις πικρές μανάδες τους για τον πεινασμένον ήλιο, για τον κόσμο- ναι, για όλο τον κόσμο -ένα φτωχό, καπνισμένο, μαυρισμένο τσουκάλι που κάνει καλά τη δουλειά του που βράζει άγρια ραδίκια του βουνού κι αριά και που κάνα κοψίδι κρέας κι από κάτου συδαυλίζουν τη φωτιά τα πεινασμένα αδέλφια μου – καθένας βάζει και το ξύλο του καθένας καρτεράει το μερτικό του»

Καισαριανή 5

  1. Μουσείο ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης
  2. Σχολικό Συγκρότημα Ηρώς Κωνσταντοπούλου
  3. Ο πρώην 300άρης -πρότυπο πάρκο αναψυχής για όλο το λεκανοπέδιο
  4. Ο πρώην 100άρης όαση πράσινου
  5. Το μνημείο των «200»
  6. Ο τόπος θυσίας
  7. Τα πρώην γραφεία της ΠΣΕ με το «στόχο αεροβόλου»
  8. Ο πρότυπος Βιοκλιματικός παιδικός σταθμός

Καισαριανή 7

Καισαριανή 3

ΣΣ |> Ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΑΚΡΗΣ υπήρξε εκλεγμένος δήμαρχος της πόλης που αγάπησε και αγαπήθηκε από αυτήν για σχεδόν 26 χρόνια.
🚩 Εκλέγεται Δήμαρχος για πρώτη φορά στις εκλογές του 1964 υποστηριζόμενος από το ΚΚΕ και διαδεχόμενος τον αείμνηστο δήμαρχο Λεωνίδα Μανωλίδη.
Όπως και την ίδια την Καισαριανή, έτσι και το δήμαρχό της, το σύστημα δεν μπόρεσε ποτέ να τους τιθασεύσει. Ο Παναγιώτης ορκίζεται στις 14-Αυγ-1964. Πριν κλείσει καν μήνα στο πόστο του, το αστικό κράτος του επιβάλει 20ήμερη αργία για την απείθαρχη του στάση. Μέσα στο χρόνο από την ανάληψη των καθηκόντων του, στην περίοδο των «Ιουλιανών» το 1965, του επιβάλλεται νέα 3μηνη αργία.
Με το πραξικόπημα της 21ης Απρίλη του 1967, συλλαμβάνεται από τη Χούντα και κλείνεται στον Ιππόδρομο. Από εκεί γίνεται η μεταγωγή του στα Γιούρα και μετά στο Παρθένι. Τα Χριστούγεννα του 1970 αποφυλακίζεται και δουλεύει στην παράνομη δουλειά του ΚΚΕ. Το 1973 διαφεύγει παράνομα στο εξωτερικό.
Στις δημοτικές εκλογές του 1975, 1978, 1982, 1986 εκλέγεται και επανεκλέγεται συνεχώς δήμαρχος, πανηγυρικά, με συντριπτικά ποσοστά.
🚩 Η δική του πορεία αντάμωσε με την πορεία της ανταρτομάνας Καισαριανής, συναντήθηκε με την ιστορία της και έγινε ένα μαζί της. Το όνομα του έγινε συνώνυμο με την ίδια την πόλη.
Ο Παναγιώτης Μακρής βρέθηκε από νωρίς στη ζωή του, ανάμεσα στους τόσους επώνυμους και πάρα-πάρα πολλούς χιλιάδες ανώνυμους συντρόφους, που με τεράστιες προσωπικές θυσίες κράτησαν τη σημαία των ιδανικών του ΚΚΕ ψηλά.
🚩 Από την απόφασή του αυτή δεν έκανε πίσω ποτέ, κι αυτό κάνει τη προφορά του ακόμα πιο πολύτιμη, παρακαταθήκη του σήμερα και του αύριο του λαϊκού κινήματος.
Ο Παναγιώτης Μακρής, δεν έλειψε στιγμή από την πρώτη γραμμή του αγώνα. Από τα νεανικά του χρόνια εντάχτηκε στην ΟΚΝΕ. Έδωσε μάχη με το φασισμό και τον κατακτητή στην Ελλάδα και τη Μέση Ανατολή και έμεινε αδούλωτος, ανυποχώρητος, περήφανος στα κολαστήρια της εξορίας, στην Ικαρία, τη Μακρόνησο, τον Άη Στράτη.
🚩 Ο Παναγιώτης Μακρής, ως δήμαρχος από το 1964, μπήκε επικεφαλής σε μαζικούς αγώνες για τα μεγάλα προβλήματα της πόλης (για την αποκατάσταση των προσφύγων, την κατάργηση των χρεών, την κατάργηση της παράγκας, την ανάπλαση των πλινθόκτιστων). Αλλά και για τα μικρά, τα καθημερινά.
Επί δημαρχίας του ολοκληρώθηκαν τα έργα υποδομής, κλείστηκε το ρέμα, έγιναν οι μεγάλες παρεμβάσεις αντιπλημμυρικής προστασίας, εξασφαλίστηκαν χώροι για την παιδεία, τον πολιτισμό, τον αθλητισμό. Κτίσθηκαν τα σχολεία. Μπήκαν οι βάσεις για σύγχρονες δομές πρόνοιας.
Αναπτύχθηκαν πρωτοποριακές πολιτιστικές δραστηριότητες και χτίστηκε το Πνευματικό Κέντρο της πόλης.
Για την προστασία του φυσικού πλούτου του Υμηττού, ίδρυσε την Ομάδα Δασοπροστασίας του Δήμου.
🚩 Κορυφαίες στιγμές αποτελούν οι αγώνες για να αποδοθεί στο λαό ο ιερός χώρος του ΣΚΟΠΕΥΤΗΡΙΟΥ, κόντρα στα μεγάλα συμφέροντα, για να κατοχυρωθούν και να αξιοποιηθούν για τις λαϊκές ανάγκες οι ελεύθεροι χώροι της συνοικίας.
Το 1983 το δημοτικό συμβούλιο με δήμαρχο τον Παναγιώτη Μακρή αποφάσισε ότι πρέπει με κάθε τρόπο, ο χώρος του Σκοπευτηρίου να μετατραπεί σε χώρο όπου ελεύθερα θα τιμώνται οι αγωνιστές, θα φτιαχτούν σχολεία για τις ανάγκες των παιδιών της πόλης, θα μπορούν οι Καισαριανιώτες και οι κάτοικοι των γύρω περιοχών να χαίρονται τον χώρο του Σκοπευτηρίου.
Αυτή η ενέργεια αντιμετωπίστηκε με την κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού, με ΜΑΤ, Δικαστήρια. Το αποτέλεσμα της λαϊκής πάλης ήταν για πρώτη φορά να εκδοθεί προεδρικό διάταγμα για χαρακτηρισμό του χώρου σαν χώρος ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ.
🚩 Η δημοτική αρχή με Δήμαρχο τον Παναγιώτη Μακρή, στάθηκε όχι μόνο στα στενά όρια του δήμου αλλά πήρε θέση για τη γενικότερη πολιτική που καθορίζει και τα επιμέρους
Έδωσε μάχη για την διατήρηση της ιστορικής μνήμης της πόλης μας και συνολικά του ελληνικού λαού. Στα βήματα του εγκαινιάσαμε το Μουσείο της ΕΑΜΙΚΗΣ Εθνικής Αντίστασης που μέρα με την μέρα γίνεται πόλος έλξης για δεκάδες σχολεία από όλες τις περιοχές της χώρας μας.
🚩 Συμμετείχε ενεργά στο φιλειρηνικό κίνημα αποκαλύπτοντας το ρόλο του ιμπεριαλισμού και των επεμβάσεων για τον έλεγχο των πηγών και των δρόμων ενέργειας, που για αυτά οι ιμπεριαλιστές δημιούργησαν την μικρασιατική καταστροφή και σήμερα σφαγιάζουν τους λαούς της Μέσης Ανατολής.
🚩 Οι κάτοικοι της Καισαριανής θυμούνται τον Παναγιώτη Μακρή για την αμέριστη στήριξη στα καθημερινά προβλήματα επιβίωσης των φτωχών ανθρώπων. Πάντα κοντά στους εργαζόμενους, στις χαρές και τις λύπες τους στο πλάι της λαϊκής οικογένειας.
🚩 Ο Παναγιώτης Μακρής συναντήθηκε με την ιστορία της Καισαριανής και έγινε ένα μαζί της. Το όνομα του έγινε συνώνυμο με την ίδια την πόλη.
Δείτε και -|>🚩 ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΑΚΡΗΣ: μια ηρωική μορφή του λαϊκού κινήματος και του Κόμματος

Επιμέλεια  Ομάδα ¡H.lV.S!

Επικοινωνία – [ FaceBook |>1<|-|>2<| ] – Blog

 

 

|> όλο το αφιέρωμα στην ιστορία των Φεστιβάλ ΚΝΕ-ΟΔΗΓΗΤΗ |> εδώ <|