Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

«1940-1949: Δεκαετία όξυνσης της ταξικής πάλης στην Ελλάδα»: Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η ημερίδα της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε στην κατάμεστη Αίθουσα Συνεδρίων του ΚΚΕ στον Περισσό η ημερίδα με θέμα: «1940 – 1949: Δεκαετία όξυνσης της ταξικής πάλης στην Ελλάδα» που διοργάνωσε η ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ.

Την ενδιαφέρουσα πρωτοβουλία παρακολούθησαν μέλη και φίλοι του Κόμματος, εργαζόμενοι, συνταξιούχοι, νέοι, φοιτητές και σπουδαστές. Στην ημερίδα παραβρέθηκε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.

Στο φουαγιέ της κεντρικής Αίθουσας Συνεδρίων διακινούνταν το Λεύκωμα που έχει επιμεληθεί η ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ, με τίτλο: «1944. Η Απελευθέρωση της Αθήνας και η ταξική σύγκρουση του Δεκέμβρη. Ντοκουμέντα και διδάγματα», μια έκδοση που φέρνει για πρώτη φορά στο φως ντοκουμέντα της περιόδου στην οποία αναφέρεται.

Στο  φουαγιέ υπήρχε και έκθεση σε ταμπλό, με φωτογραφίες, χάρτες, φύλλα του «Ριζοσπάστη» και άλλα ντοκουμέντα. Στιγμιότυπα από την κατοχή, την οργάνωση της αλληλεγγύης και του ένοπλου αγώνα, την απελευθέρωση, την ένοπλη ταξική σύγκρουση του Δεκέμβρη του 1944, που «ζωντάνεψαν» στα μάτια όσων συμμετείχαν στην ημερίδα, την κρίσιμη δεκαετία του ’40, που ήταν δεκαετία όξυνσης της ταξικής πάλης στην Ελλάδα.

kke perissos 23 11 19 2

Τους συμμετέχοντες στην ημερίδα καλωσόρισε η Βαγγελιώ Σεφέρη, μέλος της ΕΠ της ΚΟ Αττικής, σημειώνοντας ότι στόχος είναι όχι μόνο η ανάδειξη της ιστορικής αλήθειας, αλλά και να αποτελέσει υλικό για εξαγωγή συμπερασμάτων για τους αγώνες και την ταξική πάλη σήμερα.

Την κεντρική ομιλία στην ημερίδα της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ έκανε η Ελένη Μπέλλου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ και είχε θέμα: «Η στρατηγική του ΚΚΕ την περίοδο 1940 – 1949».

Τη δεύτερη ομιλία στην ημερίδα έκανε ο Θοδωρής Χιώνης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ, με θέμα: «Η οργανωτική ανασυγκρότηση και η πορεία του ΚΚΕ την περίοδο 1940 – 1949», στην οποία, ξεκινώντας, αναφέρθηκε στην κατάσταση που βρήκε το Κόμμα η έναρξη της κατοχής.

Ο πρώτος κύκλος ολοκληρώθηκε με ομιλία από τον Χάρη Ραζάκο, συνεργάτη του Τμήματος Ιστορίας της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιο διδάκτορα Ιστορίας, που είχε θέμα: «Οι αστικές πολιτικές δυνάμεις και οι διεθνείς σύμμαχοί τους την περίοδο 1940 – 1949».

Ο Β’ κύκλος της Ημερίδας άνοιξε με ομιλία από τον Νίκο Μαυροκέφαλο, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και με θέμα: «Η ουτοπία της “Εθνικής Ενότητας” και η δράση του εργατικού κινήματος».

Στη συνέχεια, το λόγο πήρε ο Αναστάσης Γκίκας,  μέλος του Τμήματος Ιστορίας της ΚΕ του ΚΚΕ και διδάκτορας Ιστορίας, με την ομιλία του να έχει θέμα: «Η σύγκρουση του Δεκέμβρη του 1944 στην Αθήνα και στις άλλες περιοχές της Ελλάδας».

Κλείνοντας το Β’ Κύκλο, ο Θοδωρής Σκολαρίκος, μέλος του Γραφείου της ΕΠ της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ, πραγματοποίησε ομιλία με θέμα: «Ο ΕΛΑΣ της Αθήνας και του Πειραιά».

Με το θέμα «Η συμβολή των γυναικών στους αγώνες της περιόδου» άνοιξε ο τρίτος κύκλος της ημερίδας από τη Φιλιώ Τόλια, συνεργάτη του Τμήματος Ιστορίας της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφια διδάκτορα Ιστορίας, να αναφέρεται στην ιδιαίτερη δουλειά που ανέπτυξε το Κόμμα στις γυναίκες εκείνα τα χρόνια.

Ο Βασίλης Μόσχος, συνεργάτης του Τμήματος Ιστορίας της ΚΕ του ΚΚΕ και διδάκτορας Ιστορίας, πραγματοποίησε ομιλία με θέμα: «Η στάση και η δράση των καλλιτεχνών».

Η ημερίδα ολοκληρώθηκε με ομιλία από τον Δημήτρη Ξεκαλάκη, μέλος της Ιδεολογικής Επιτροπής της ΚΕ και της ΕΠ της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ, που είχε θέμα: «Από τη Βάρκιζα στην ταξική σύγκρουση 1946 – 1949».

Η εκδήλωση παρουσίασης του Λευκώματος που έχει επιμεληθεί η ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ, με τίτλο «1944. Η Απελευθέρωση της Αθήνας και η ταξική σύγκρουση του Δεκέμβρη. Ντοκουμέντα και διδάγματα» θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 15 Δεκέμβρη, στις 7.00 μ.μ. στο γήπεδο «Σπόρτιγκ»και θα ολοκληρωθεί με μεγάλη συναυλία αφιερωμένη στο αντάρτικο τραγούδι. Συμμετέχουν: Ρίτα Αντωνοπούλου, Στάθης Δρογώσης, Κώστας Θωμαΐδης, Νατάσα Μουσάδη, Μαριάννα Πολυχρονίδη, Κώστας Τριανταφυλλίδης, Διονύσης Τσακνής, Μανώλης Φάμελλος. Ενορχήστρωση: Θύμιος Παπαδόπουλος.