Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

24 Νοεμβρίου 1985: Μακελειό στη Μάλτα καθ’ υπόδειξη των ΗΠΑ

Οι αεροπειρατείες στο προσκήνιο. Στις 14 του Ιούνη δύο Αραβες καταλαμβάνουν αεροσκάφος της αμερικανικής εταιρίας TWA λίγη ώρα μετά την απογείωσή του από το αεροδρόμιο του Ελληνικού. Μετά από μια πραγματική Οδύσσεια των επιβατών και των μελών του πληρώματος, η αεροπειρατεία τελειώνει στις 30 του Ιούνη στη Δαμασκό. Η υπόθεση αυτή ήταν η αφορμή για την έκδοση «ταξιδιωτικής οδηγίας» από την κυβέρνηση των ΗΠΑ, με την οποία οι Αμερικανοί πολίτες καλούνταν να μην επισκέπτονται την Ελλάδα, ενώ ζητούνταν από τις αεροπορικές εταιρίες να μην πραγματοποιούν πτήσεις προς το αεροδρόμιο του Ελληνικού, λόγω των «ελλιπών μέτρων ασφαλείας».

Στις 23 του Νοέμβρη μια νέα αεροπειρατεία ξεκινά από το Ελληνικό. Πέντε άνδρες, που αυτοαποκαλούνται μέλη της «Αιγυπτιακής Επανάστασης», καταλαμβάνουν ένα αεροσκάφος των αιγυπτιακών αερογραμμών που εκτελεί την πτήση Αθήνα – Κάιρο λίγο μετά την απογείωσή του από το αεροδρόμιο του Ελληνικού και, υπό την απειλή όπλων, αναγκάζουν τον πιλότο να προσγειωθεί στο αεροδρόμιο Λούκα της Μάλτας. Ο πρωθυπουργός της Μάλτας αρνείται να ικανοποιήσει το αίτημα των αεροπειρατών για ανεφοδιασμό του αεροσκάφους και αυτοί απαντούν με την εκτέλεση επτά επιβατών.

Τα χαράματα της 24ης του Νοέμβρη φθάνουν στο αεροδρόμιο 75 Αιγύπτιοι κομάντος, συνοδευόμενοι από τρεις Αμερικανούς αξιωματικούς. Γύρω στις 8 το βράδυ 25 κομάντος προχωρούν σε μια πραγματικά εγκληματική επιχείρηση εφόδου: παραβιάζουν τις εισόδους της ατράκτου χρησιμοποιώντας εκρηκτικά. Οι αεροπειρατές απαντούν με ρίψη χειροβομβίδων και οι επιβάτες βρίσκονται μεταξύ διασταυρούμενων πυρών. Αυτόπτες μάρτυρες θα δηλώσουν ότι οι κομάντος πυροβολούσαν μέσα στο αεροσκάφος ή και στο διάδρομο προσγείωσης κατά των πανικόβλητων επιβατών που προσπαθούσαν να δραπετεύσουν.

Ο απολογισμός της τραγωδίας είναι 60 νεκροί, εκ των οποίων 8 παιδιά και ένα βρέφος 16 μηνών, και 26 τραυματίες. Σκοτώνονται επίσης και τέσσερις αεροπειρατές. Με προκλητική ανακοίνωσή της, η κυβέρνηση της Αιγύπτου προσπαθεί να καλύψει την εγκληματική δράση των στρατιωτών και χαρακτηρίζει επιτυχημένη την επιχείρηση, η οποία πραγματοποιήθηκε με τη στήριξη των κυβερνήσεων του Ισραήλ, της Αγγλίας και των ΗΠΑ.

Λίγες μέρες πριν την επίθεση των Αιγυπτίων κομάντος, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζορτζ Σουλτς, σε τηλεοπτική του συνέντευξη είχε εκφράσει την άποψη ότι ο μοναδικός αποτελεσματικός τρόπος για την πάταξη των τρομοκρατών είναι «να τους αντιμετωπίσεις με καραμπίνα με διπλή κάννη».