Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Συναυλία ΚΚΕ Καισαριανή 6 Απρίλη με Μ. Φαραντούρη και Φ. Βελεσιώτου _συνέντευξη

Με μια μεγάλη συναυλία, το ΚΚΕ «ανοίγει» τις εκδηλώσεις τιμής και γιορτασμού των 80 χρόνων από την εκτέλεση των 200 κομμουνιστών την 1η Μάη 1944 στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής, τότε που νίκησαν τον εαυτό τους κερδίζοντας το μεγάλο παιχνίδι για τον άνθρωπο.

Το Σάββατο 6 Απρίλη, στις 19.00, στο γήπεδο της Νήαρ Ηστ στην Καισαριανή, η Μαρία Φαραντούρη και η Φωτεινή Βελεσιώτου τραγουδούν μαζί και μας «οδηγούν» σε απρόβλεπτα μουσικά μονοπάτια…

Θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Η είσοδος θα γίνεται με προσκλήσεις που διατίθενται από τις Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στην Αττική.

Ο «Ριζοσπάστης» είχε τη χαρά να συνομιλήσει με τις δύο μεγάλες κυρίες του ελληνικού τραγουδιού, την Μαρία Φαραντούρη και την Φωτεινή Βελεσιώτου ανάμεσα στις πρόβες τους. Αναδημοσιεύουμε τη συζήτηση.

***

Μαρία Φαραντούρη και Φωτεινή Βελεσιώτου σε απρόβλεπτα μουσικά μονοπάτια
Τι θα έχει την ευκαιρία να ακούσει το κοινό που θα παρευρεθεί στο γήπεδο της Νήαρ Ηστ;

Μ. Φαραντούρη: Καταρχάς, είναι συγκινητικό για μένα που θα τραγουδήσω σε μια εκδήλωση τιμής και μνήμης του ΚΚΕ για τους 200 της Καισαριανής που εκτελέστηκαν από τους ναζί την Πρωτομαγιά του 1944. Για πρώτη φορά θα συνεργαστώ με την Φωτεινή Βελεσιώτου που εκτιμώ πολύ σαν ερμηνεύτρια της σύγχρονης και λαϊκής μας παράδοσης.

Στη συναυλία αυτή η Φωτεινή κι εγώ θα τραγουδήσουμε τραγούδια των μεγάλων μας λαϊκών συνθέτων Τσιτσάνη, Βαμβακάρη κ.ά. όπως επίσης γνωστά κι εμβληματικά τραγούδια των μεγάλων του έντεχνου τραγουδιού, Θεοδωράκη, Ξαρχάκου κ.ά. Πιστεύω ότι στο κοινό θα αρέσουν και θα το εκπλήξουν ευχάριστα.

Φ. Βελεσιώτου: Η Μαρία Φαραντούρη είναι μια εμβληματική ερμηνεύτρια και ένας υπέροχος και ξεχωριστός άνθρωπος. Είμαι πολύ συγκινημένη που ζω στιγμές κοντά της αυτό το διάστημα που προετοιμάζουμε το πρόγραμμα για τη συναυλία μας. Είναι μεγάλη μου τιμή που θα συνυπάρξουμε στη σκηνή για πρώτη φορά. Την θαυμάζω για το ήθος της, τις αξίες της και τη μεγαλειώδη πορεία της στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Θα ερμηνεύσουμε επιλεγμένα τραγούδια από τη δισκογραφία μας και σπουδαία διαχρονικά και αγαπημένα τραγούδια που σφράγισαν ολόκληρες εποχές.

Με τη δική σας εκδήλωση το ΚΚΕ πραγματοποιεί και την έναρξη εκδηλώσεων τιμής και μνήμης για τους 200 της Καισαριανής…

Μ. Φ.: Η εκτέλεση των 200 ηρώων – μαρτύρων στην Καισαριανή μένει χαραγμένη ανεξίτηλα στη μνήμη όλων μας ως μέγιστη θυσία στην αντιστασιακή δράση του λαού μας την περίοδο της Κατοχής. Το Σκοπευτήριο της Καισαριανής αποτελεί ιερό τόπο για την Ιστορία των λαϊκών αγώνων και της Αντίστασης στους κατακτητές. Εχουν περάσει από τότε 80 ολόκληρα χρόνια και οι εκδηλώσεις προς τιμήν εκείνων που έδωσαν τη ζωή τους μας καλούν να μην ξεχνάμε και να αγωνιζόμαστε για την ελευθέρια και την κοινωνική δικαιοσύνη στον τόπο μας.

***

Το ελληνικό τραγούδι του 20ού αιώνα ήταν δεμένο με τους αγώνες και τις μεγάλες στιγμές του λαού μαςΠώς συνέβαλε η Τέχνη;

Φ. Β.: Το ελληνικό τραγούδι του 20ού αιώνα συνέβαλε ουσιαστικά στις δύσκολες στιγμές του λαού μας, από τα προπολεμικά ρεμπέτικα και τα σμυρναίικα μέχρι το πολιτικό τραγούδι την περίοδο των γεγονότων του Πολυτεχνείου. Κατά την εξέγερση του Πολυτεχνείου συνθέτες όπως ο Μίκης Θεοδωράκης, ο Μάνος Λοΐζος, ο Θάνος Μικρούτσικος κ.ά. ξεκίνησαν τον αντιδικτατορικό αγώνα τους με τα τραγούδια τους, τα οποία έγιναν η «φωνή» του λαού και το «όπλο» ενάντια στον φασισμό. Τα τραγούδια αυτά ερμηνεύτηκαν από ξεχωριστούς/ές καλλιτέχνες όπως ο Νίκος Ξυλούρης, η Μαρία Φαραντούρη, ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης, η Μαρία Δημητριάδη κ.ά.

Μ. Φ.: Το ελληνικό τραγούδι του 20ού αιώνα δεν ήταν μόνο τραγούδι αγώνων, ήταν και υψηλή καλλιτεχνική δημιουργία, ειδικά το τραγούδι του Μίκη έγινε γνωστό παγκοσμίως, γνήσιο, αληθινό, εξέφρασε αυθεντικά την εποχή του κι όχι μόνο, ακόμα και σήμερα έχει ένα ευρύ κοινό και στο εξωτερικό. Στις 25 Μάη π.χ. θα τραγουδήσω στη μεγάλη αίθουσα του Konzert Hall της Βιέννης, αφιέρωμα στο έργο του Μίκη. Μαζί μου θα είναι ο Αλκίνοος Ιωαννίδης. Τα τραγούδια αυτά έχουν ιδιαίτερη σημασία γιατί έβαλαν στα χείλη του λαού μας και γνώρισαν στους ξένους τη μεγάλη ελληνική ποίηση και τους σύγχρονους ποιητές μας και σφράγισαν τον σύγχρονο ελληνικό πολιτισμό.

Και σήμερα η τέχνη και οι άνθρωποί της πώς μπορούν να συμβάλουν;

Φ. Β.: Η τέχνη είναι ο καθρέφτης της κοινωνίας. Εχει τη δυνατότητα να αναπαριστά γεγονότα που βασανίζουν τον λαό, όπως είναι για παράδειγμα τα περιστατικά βίας, από όπου και αν προέρχονται, και να συμβάλει όσο είναι εφικτό στη μη κανονικοποίησή τους. Υπάρχουν και σήμερα στη χώρα μας πολλοί αξιόλογοι και σημαντικοί καλλιτέχνες (συνθέτες/τριες, τραγουδιστές/τριες, ηθοποιοί, ποιητές/τριες, ζωγράφοι κ.ά.) που παρουσιάζουν την αλήθεια μέσα στα έργα τους, χωρίς φόβο αλλά με ενσυναίσθηση, δρώντας υπερασπιστικά για τα θύματα του φασισμού, του ρατσισμού, της πατριαρχίας, της έμφυλης βίας, της ομοφοβίας κ.λπ.

Μ. Φ.: Τα έργα των σημερινών πρέπει να αντανακλούν μουσικά και ποιητικά τον σημερινό άνθρωπο, και βεβαίως να αποτελούν συνέχεια των παλαιότερων δημιουργών. Η απλή μίμηση των ξένων δεν οδηγεί πουθενά, χρειάζεται πρωτογενής δημιουργία με χαρακτηριστικά που αρμόζουν στην ελληνική μας κουλτούρα. Το ποιοτικό αλλά και το διαφορετικό έχει πάντα αξία στην τέχνη και προκαλεί το ενδιαφέρον όλων μας. Χαίρομαι όταν γνωρίζω νέους δημιουργούς με αξιόλογο έργο όπως είναι ο Χρίστος Στυλιανού με το ωραίο τραγούδι της τηλεοπτικής σειράς «Famagusta» αλλά και άλλοι ασφαλώς.

***

Ποια είναι η γνώμη σας για τις πρωτοβουλίες που παίρνει το ΚΚΕ στον τομέα του Πολιτισμού;

Μ. Φ.: Μα νομίζω ότι είναι το μόνο Κόμμα που ενδιαφέρεται για τον πολιτισμό και ιδιαίτερα για τον χώρο της μουσικής και του τραγουδιού. Οργανώνει σπουδαίες και θεματικές συναυλίες με αφιερώματα στους Ελληνες συνθέτες, φέρνει τη νεολαία κοντά στο ποιοτικό τραγούδι στα Φεστιβάλ της ΚΝΕ. Αξίζει να το συγχαρούμε γι΄ αυτό, πιστεύω ότι έτσι και θα συνεχίσει. Το τραγούδι είναι η πιο άμεση τέχνη που συγκινεί και ενώνει τους ανθρώπους.

Φ. Β.: Η κοινωνία μας έχει μεγάλη ανάγκη τα πολιτιστικά δρώμενα που διοργανώνονται από το ΚΚΕ. Το Φεστιβάλ ΚΝΕ – «Οδηγητή» είναι σπουδαίος θεσμός που προάγει τον πολιτισμό και συμβάλλει στη συνειδητοποίηση ότι η σημαντικότερη λειτουργία της τέχνης είναι η διεύρυνση και εξέλιξη του πνευματικού μας ορίζοντα. Η τέχνη μας αλλάζει, μας κάνει πιο ανθρώπινους και πιο αλληλέγγυους, χαρίζοντάς μας απλόχερα αξίες και αρετές που νοηματοδοτούν τη ζωή και την ύπαρξή μας.

Κλείνοντας, θα μας επιτρέψετε μια ερώτηση για εσάς κυρία Φαραντούρη.
Η φωνή σας είναι δεμένη με όλη την πορεία του λαού μας, έχετε ευτυχήσει να συνεργαστείτε με τους μεγαλύτερους συνθέτες

Ποιες είναι οι πιο δυνατές στιγμές σας από όλη αυτήν τη διαδρομή;

Οι στιγμές είναι πολλές, όπως πολλά είναι και τα χρόνια που έχω αφιερωθεί στο ελληνικό τραγούδι, στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Τι να πρωτοθυμηθώ. Τις τεράστιες συναυλίες στην Ευρώπη και τη Λατινική Αμερική; Τα πιο σπουδαία και μεγάλα θέατρα; Τη γνωριμία με τους μεγάλους της τέχνης από τον ποιητή Πάμπλο Νερούντα μέχρι τη φίλη μου Μερσέντες Σόσα; Το τραγούδι μου στο σπίτι του Λόρκα στην Ισπανία και τη γνωριμία με την αδελφή του; `Η τη συναυλία στα 80χρονα του Πικάσο; Είναι πολλά. Το πιο σπουδαίο όμως ήταν η συνάντησή μου μέσα από το ελληνικό τραγούδι με τα μεγάλα λαϊκά ακροατήρια σε όλο τον κόσμο. Δεν το ξεχνώ και κουβαλώ πάντα τη μέθεξη εκείνη.