Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

30 χρόνια μετά την αντεπανάσταση το 63% των Ρώσων μετανιώνει για την διάλυση της ΕΣΣΔ

Τριάντα χρόνια μετά την επικράτηση της αντεπανάστασης και την ανατροπή του σοσιαλισμού στην Σοβιετική Ένωση, ο «παράδεισος» που δήθεν θα έφερε στην Ρωσία ο καπιταλισμός έχει αποδειχθεί μια μεγάλη απάτη.

Οι βαθιά αντεργατικές πολιτικές των αστικών κυβερνήσεων, από τον Μπόρις Γέλτσιν μέχρι την σημερινή διοίκηση του Βλαντίμιρ Πούτιν, έχει οδηγήσει όλο και περισσότερους Ρώσους να αναλογιστούν τι είχαν και τι έχασαν μετά την διάλυση της ΕΣΣΔ. Τεράστιες κοινωνικές κατακτήσεις καταργήθηκαν, οι πλούσιοι έγιναν πλουσιότεροι και φτωχοί φτωχότεροι ενώ το εισόδημα για τις εργατικές οικογένειες μειώνεται χρόνο με το χρόνο.

Σήμερα, τρεις δεκαετίες μετά τα γεγονότα του 1991, ένας ιδιαίτερα μεγάλος αριθμός Ρώσων δείχνει να έχει μετανιώσει για την διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης. Πιο συγκεκριμενα, σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση-έρευνα του ανεξάρτητου ινστιτούτου Levada Center, σχεδόν δύο στους τρεις Ρώσους (63%) δηλώνει πως μετανιώνει για την πτώση της ΕΣΣΔ. Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά κατά την τελευταία δεκαετία.

Το 2017, το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 58%. Το μεγαλύτερο ποσοστό νοσταλγίας για την ΕΣΣΔ είχε καταγραφεί το 2000, όταν τα 3/4 των Ρώσων (75%) χαρακτήριζαν αρνητική εξέλιξη τις ανταπαναστατικές ανατροπές του 1989-1991.

Το μεγαλύτερο ποσοστό νοσταλγίας (84%) για την σοβιετική εποχή παρατηρείται στις ηλικίες 55 και άνω, δηλαδή μεταξύ ανδρών και γυναικών που έχουν αρκετές μνήμης από την περίοδο της ΕΣΣΔ και μπορούν να συγκρίνουν το χθες με το σήμερα.

Υπενθυμίζεται ότι σε άλλη έρευνα που είχε διεξαχθεί τον περασμένο Αύγουστο, το 49% των συμμετεχόντων δήλωσε ότι θα προτιμούσε το σοβιετικό πολιτικό σύστημα, ενώ μόλις 18% των ερωτηθέντων εξέφρασαν προτίμηση στην σημερινή  τάξη πραγμάτων.

Πηγή: idcommunism.com

che guevara 008