Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

48ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ – “ΟΔΗΓΗΤΗ”: Συνάντηση των αντιπροσωπειών ξένων οργανώσεων με αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ

Οι αντιπροσωπείες των Κομμουνιστικών Νεολαιών και των Αντιιμπεριαλιστικών Οργανώσεων Νεολαίας από άλλες χώρες που συμμετέχουν στο 48ο Φεστιβάλ ΚΝΕ – «Οδηγητή» συναντήθηκαν το πρωί της Παρασκευής με αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, στην έδρα της Κεντρικής Επιτροπής στον Περισσό.

Τις διεθνείς αντιπροσωπείες καλωσόρισε ο Κύριλλος Παπασταύρου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ενώ στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ και βουλευτής του Κόμματος, και ο Ελισαίος Βαγενάς, μέλος της ΚΕ και υπεύθυνος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων.

Στην ομιλία με την οποία άνοιξε τη συνάντηση, ο Κ. Παπασταύρου στάθηκε σε βασικές πλευρές των εξελίξεων στην Ελλάδα και διεθνώς, όπως και στην παρέμβαση του ΚΚΕ.

Σε αυτό το πλαίσιο, αναφερόμενος στον πόλεμο στην Ουκρανία, ανέδειξε αφενός τις οικονομικές επιπτώσεις του για τους λαούς και το πώς αυτές διαπλέκονται στην Ελλάδα με την αντιλαϊκή ενεργειακή πολιτική που ακολουθήθηκε όλα τα προηγούμενα χρόνια, με βασικό χαρακτηριστικό την «απελευθέρωση» του τομέα της Ενέργειας, καθώς και την προώθηση της λεγόμενης πράσινης ανάπτυξης, συνολικότερα με τον στόχο της ελληνικής αστικής τάξης για μετατροπή της Ελλάδας σε ενεργειακό κόμβο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Υπογράμμισε ότι η Ελλάδα βρίσκεται στο επίκεντρο των ενεργειακών ανταγωνισμών και ο πόλεμος στην Ουκρανία ωθεί ακόμα πιο βαθιά τη χώρα σε αυτούς.

Τόνισε παράλληλα την άμεση εμπλοκή της Ελλάδας στον πόλεμο, καθώς πέρα από την αποστολή στρατιωτικού υλικού, με ευθύνη όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων όλη η χώρα έχει μετατραπεί σε ΝΑΤΟικό ορμητήριο, με βάσεις και υποδομές που αξιοποιούνται σήμερα για τη μεταφορά ΝΑΤΟικού εξοπλισμού, για την ενεργοποίηση των «Δυνάμεων Ταχείας Επέμβασης», για την επιτήρηση του ρωσικού στόλου στη Μαύρη Θάλασσα και την Ανατολική Μεσόγειο κ.ο.κ., καθιστώντας το ελληνικό έδαφος αντικειμενικά στόχο σε περίπτωση γενίκευσης του πολέμου. Η ενεργός εμπλοκή στα ΝΑΤΟικά σχέδια στην περιοχή, τόνισε, εκφράζεται και με άλλους τρόπους, όπως η προώθηση της ΝΑΤΟικής Συμφωνίας των Πρεσπών, η στήριξη της «ευρωατλαντικής ολοκλήρωσης» στα Δυτικά Βαλκάνια, η στρατηγική συνεργασία με Ισραήλ και Αίγυπτο. Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, επισήμανε, τα Ελληνοτουρκικά μπαίνουν μέσα στο ευρύτερο ανταγωνιστικό παζάρι που πραγματοποιείται με ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ.

Στη συνέχεια, ο ομιλητής υπενθύμισε ότι το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή της απαράδεκτης ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία τοποθετήθηκε με σαφήνεια για τον ιμπεριαλιστικό χαρακτήρα του πολέμου και από τις δύο πλευρές. Η στάση αρχής του Κόμματος που εκφράστηκε με το σύνθημα «Δεν διαλέγουμε στρατόπεδο ληστών» είχε σημαντική συμβολή στο γεγονός ότι η ΝΑΤΟική προπαγάνδα και τα προσχήματα για την ενεργό συμμετοχή της χώρας στον πόλεμο δεν έχουν αποκτήσει πλατιά λαϊκή αποδοχή και βάση. Ταυτόχρονα το ΚΚΕ πρωτοστάτησε να εκφραστεί με πρακτικό τρόπο η εργατική – λαϊκή αντίδραση στην εμπλοκή, με κινητοποιήσεις, εμποδίζοντας συμβολικά τρένα, φορτηγά, πλοία που μετέφεραν στρατιωτικό υλικό, περικυκλώνοντας ΝΑΤΟικές βάσεις κ.ά.

Αναγκαία η στρατηγική και πολιτική ετοιμότητα και δράση των κομμουνιστών

Υπογραμμίζοντας ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι προοίμιο μιας πιο γενικευμένης ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης για την πρωτοκαθεδρία στο ιμπεριαλιστικό σύστημα, τόνισε την ανάγκη για στρατηγική και πολιτική ετοιμότητα των κομμουνιστών σε τέτοιες συνθήκες να μπορέσουν να οδηγήσουν την εύλογη αντίδραση ενάντια στον πόλεμο στον δρόμο της αμφισβήτησης του ίδιου του καπιταλισμού, της πάλης για την επαναστατική ανατροπή του.

Απ’ αυτή την πλευρά, τόνισε, έχει μεγάλη σημασία η παρέμβαση των κομμουνιστών μέσα στην εργατική τάξη, το εργατικό κίνημα, η προσπάθεια για τη διαμόρφωση της κοινής δράσης και της συμμαχίας ανάμεσα στην εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα των αγροτών και των μικρών αυτοαπασχολούμενων επαγγελματιών, θέμα που αποτέλεσε και ένα από τα βασικά ζητήματα του 21ου Συνεδρίου.

Σήμερα, επισήμανε, σε συνθήκες που οι επιπτώσεις της ακρίβειας, της ενεργειακής φτώχειας συσσωρεύονται στην εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα, αλλά και που η πιθανότητα μιας νέας οικονομικής κρίσης βρίσκεται προ των πυλών, έχει ακόμα μεγαλύτερη σημασία να δυναμώσουν οι εργατικοί – λαϊκοί αγώνες. Ανέφερε δε παραδείγματα από την πλούσια πείρα της δράσης των κομμουνιστών το προηγούμενο διάστημα, σε εργατικούς – λαϊκούς αγώνες στη χώρα μας που παρά τον γενικό αρνητικό συσχετισμό δυνάμεων είχαν θετικά αποτελέσματα, δίνοντας τη δυνατότητα να αναθερμανθεί η πίστη στον ταξικό αγώνα.

Σε αυτό το πλαίσιο αναφέρθηκε στη δράση για τον απεγκλωβισμό και τη ριζοσπαστικοποίηση συνειδήσεων εργαζομένων, στην παρέμβαση των κομμουνιστών στο εργατικό – συνδικαλιστικό κίνημα για να ωριμάζει ένα πλαίσιο πάλης που να βάζει στο στόχαστρο τον πραγματικό τους αντίπαλο, το κεφάλαιο και την εξουσία του.

Επισημαίνοντας τις αγωνιστικές διεργασίες που συντελούνται σε μια σειρά ευρωπαϊκές χώρες ενάντια στην ακρίβεια, για την υπεράσπιση του εισοδήματος των εργαζομένων και άλλων στρωμάτων, όπως πχ. των αγροτών, ο Κ. Παπασταύρου υπογράμμισε την ανάγκη η αυξανόμενη λαϊκή δυσαρέσκεια να πάρει με την παρέμβαση των κομμουνιστών ριζοσπαστικά χαρακτηριστικά. Οι εξελίξεις, πρόσθεσε, στις χώρες που εμπλέκονται στην ιμπεριαλιστική σύγκρουση, επιβεβαιώνουν τη λενινιστική θέση ότι ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος, η οικονομική κρίση μπορούν να αποτελέσουν παράγοντες αστάθειας της αστικής εξουσίας.

Επιτακτική ανάγκη να γίνουν σημαντικά βήματα ανασυγκρότησης του Διεθνούς Κομμουνιστικού Κινήματος

Σχολιάζοντας την προσπάθεια των αστικών τάξεων να αξιοποιήσουν δυνάμεις για την εκτόνωση της λαϊκής δυσαρέσκειας, με καλλιέργεια προσδοκιών από δήθεν αριστερές, προοδευτικές, στην πραγματικότητα σοσιαλδημοκρατικές κυβερνήσεις, υπογράμμισε ότι σήμερα έχει συγκεντρωθεί πείρα και στην Ελλάδα και σε όλες τις χώρες της ΕΕ που αποδεικνύει ότι η αναμονή λύσεων από τα πάνω από αστικές κυβερνήσεις, από εναλλαγές κυβερνήσεων στο έδαφος του καπιταλισμού είναι αδιέξοδη, οδηγεί στον παροπλισμό, στη συντηρητικοποίηση.

Επισημαίνοντας τέλος τις μακροχρόνιες προσπάθειες του ΚΚΕ να συμβάλει στην κατεύθυνση της ανασυγκρότησης του Διεθνούς Κομμουνιστικού Κινήματος, υπογράμμισε την ανάγκη στις σημερινές κρίσιμες συνθήκες να γίνουν σημαντικά βήματα σε αυτήν την κατεύθυνση.

Η συνάντηση ολοκληρώθηκε με την απάντηση ερωτήσεων που τέθηκαν από μέλη των αντιπροσωπειών Οργανώσεων Νεολαίας, για θέματα όπως η στάση των κομμουνιστών απέναντι στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς και τον πόλεμο στην Ουκρανία, η άνοδος ακροδεξιών και φασιστικών δυνάμεων και ο ρόλος της σοσιαλδημοκρατίας και άλλων πολιτικών δυνάμεων, η πείρα του ΚΚΕ από τη δράση των κομμουνιστών στο εργατικό – συνδικαλιστικό κίνημα κ.ά.