Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Παγκόσμια Μέρα Ατόμων με Αναπηρία: Ανακοίνωση του ΠΑΜΕ και κινητοποιήσεις

Την αλληλεγγύη του και τη στήριξη του στα δίκαια αιτήματα του αναπηρικού κινήματος εκφράζει το ΠΑΜΕ με ανακοίνωση του για την Παγκόσμια Μέρα Ατόμων με Αναπηρία (3 Δεκέμβρη).

Συγκεκριμένα αναφέρει:

«Με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Ατόμων με Αναπηρία (ΑμεΑ) το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο εκφράζει για μια ακόμη φορά την αλληλεγγύη και τη στήριξη του ταξικού κινήματος στον αγώνα των αναπήρων, των χρονίως πασχόντων και των οικογενειών τους για δημόσια – δωρεάν Υγεία – Πρόνοια, δουλειά, ζωή με δικαιώματα.

Ειδικότερα φέτος που κάθε εργατική – λαϊκή οικογένεια έρχεται αντιμέτωπη με τη νέα αντιασφαλιστική λαίλαπα της κυβέρνησης ΝΔ, μεγαλύτερα θύματα θα είναι οι ανάπηροι και οι οικογένειές τους από τα φτωχά λαϊκά στρώματα, καθώς ιεραρχούνται και οι περικοπές σε Πρόνοια, Υγεία, Ειδική Αγωγή. Δείγμα των σχεδιαζόμενων βάρβαρων περικοπών (των κατευθύνσεων του 3ου μνημονίου που είχε υπογράψει η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και σήμερα υλοποιεί η ΝΔ) είναι ο προϋπολογισμός για το 2020 που μειώνει τις δαπάνες για τα αναπηρικά επιδόματα κατά 173 εκατ. και συνολικά για την Πρόνοια κατά 400 εκατ.

Απέναντι σε αυτές τις εξελίξεις το ταξικό κίνημα έδωσε ήδη μια μεγάλη απάντηση με τα μεγάλα συλλαλητήρια στις 30 Νοέμβρη σε όλη την Ελλάδα, απαιτώντας ενιαία, δημόσια και καθολική Κοινωνική Ασφάλιση για όλους.

Το ΠΑΜΕ θα συνεχίσει στηρίζοντας τις αγωνιστικές δράσεις και πρωτοβουλίες του αγωνιστικού αναπηρικού κινήματος (ΣΕAΑΝ) και δίκαια αιτήματά του για:

  • Ενιαία δημόσια και καθολική Κοινωνική Ασφάλιση.
  • Κατάργηση ΟΛΩΝ των αντιασφαλιστικών νόμων.
  • Να μείνει στα χαρτιά η νέα αντιασφαλιστική λαίλαπα της ΝΔ.
  • Καμία σύνταξη κάτω από 600 ευρώ.
  • Σύνταξη στα 60 για τους άνδρες, στα 55 για τις γυναίκες. Στα 55 και στα 50 αντίστοιχα για τα ΒΑΕ.
  • Όχι στα σφαγεία των ΚΕΠΑ.
  • Δωρεάν θεραπείες σε όλους τους ανάπηρους και χρόνια πάσχοντες, με βάση τα παραπεμπτικά. Χωρίς πλαφόν, περιορισμούς και αποκλεισμούς.
  • Κάλυψη του κόστους συνολικά από τον κρατικό προϋπολογισμό.
  • Μέτρα υγιεινής και ασφάλειας για τους εργαζόμενους στους τόπους δουλειάς και ιδιαίτερα για τους ανάπηρους και τους χρονίως πάσχοντες.
  • Γενναία χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ από το κράτος με βάση τις ανάγκες.
  • Νέες δημόσιες δομές με υψηλής ποιότητας και δωρεάν υπηρεσίες στην πρώιμη διάγνωση και έγκαιρη παρέμβαση. Στη περίθαλψη των βαριά αναπήρων, στην εκπαίδευση και αποκατάσταση των ΑμΕΑ.
  • Μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων, συμβασιούχων, επικουρικών, αναπληρωτών, εργολαβικών, στην Υγεία, στην Πρόνοια, στην Ειδική Αγωγή. Καμία απόλυση.
  • Μαζικές προσλήψεις ΤΩΡΑ σ’ αυτούς τους ευαίσθητους κοινωνικούς τομείς.
  • Προσλήψεις όλων των ικανών προς εργασία αναπήρων και των γονιών και κηδεμόνων με ευθύνη του κράτους.
  • Επίδομα ανεργίας 600 ευρώ για όσο κρατά η ανεργία».

ΣΕΑΑΝ – ΕΝΙΑΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ ΑΜΕΑ

Με αγωνιστική κινητοποίηση τίμησαν την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία

Με το σύνθημα: «ΚΕΠΑ, ΟΠΕΚΑ η ίδια ιστορία, “σφάζουν” τους ανάπηρους για την κερδοφορία», η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ), ο Ενιαίος Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων ΑμΕΑ Αττικής και Νήσων και το Σωματείο Εργαζομένων σε Μονάδες – Ιδρύματα – Σχολεία Ειδικής Αγωγής (ΣΕΜΙΣΕΑ), έδωσαν αγωνιστική απάντηση στην πολιτική που υποβαθμίζει ακόμα περισσότερο τη ζωή τους, με δυναμική προσυγκέντρωση που πραγματοποίησαν το πρωί της Δευτέρας 3 Δεκέμβρη, στα Προπύλαια, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα των Ατόμων με Αναπηρία.

Παράλληλα, έφεραν στο προσκήνιο τις διεκδικήσεις με βάση τις σύγχρονες ανάγκες των ανθρώπων με αναπηρία, καθώς και τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν αυτοί και οι οικογένειές τους.

Φωνάζοντας το σύνθημα: «Οι ανάπηροι δεν σκύβουν το κεφάλι, μαζί με τη ΣΕΑΑΝ αντίσταση και πάλη», ανέδειξαν επίσης τη σημασία ενίσχυσης του αναπηρικού κινήματος, της μαζικής συσπείρωσης σε αγωνιστική κατεύθυνση, ενάντια στην αντιλαϊκή και αντιαναπηρική πολιτική της κυβέρνησης, ενάντια στην εμπορευματοποίηση και τις περικοπές στην Πρόνοια, την Υγεία, την Ειδική Αγωγή.

«ΚΕΠΑ, ΟΠΕΚΑ η ίδια ιστορία, “σφάζουν” τους ανάπηρους για την κερδοφορία», φώναξαν κατά τη διάρκεια της προσυγκέντρωσης, ανάπηροι, γονείς και κηδεμόνες, καταγγέλλοντας το νέο γύρο των περικοπών σε επιδόματα και συντάξεις που έχει ανοίξει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, συνεχίζοντας το έργο των προηγούμενων κυβερνήσεων και σε αυτόν τον ευαίσθητο τομέα.

Μιλώντας στην προσυγκέντρωση, ο Γιάννης Βουτσινάς, πρόεδρος του Ενιαίου Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων ΑμΕΑ Αττικής και Νήσων, κατήγγειλε το ρόλο των ΚΕΠΑ, που όπως είπε, «έχουν αφαιρέσει το προνοιακό επίδομα από 60.000 αναπήρους. Έτσι, βγάζουν τα πλεονάσματα… Ένα δίνουν, δέκα παίρνουν. Κανένας να μην πιστέψει πως η ζωή μας θα καλυτερέψει. Γι’ αυτό δεν έχουμε άλλο δρόμο, από τον αγώνα. Διεκδικούμε τις σύγχρονες ανάγκες μας, για εμάς και τα παιδιά μας…».

Τη στήριξη στα δικαιώματα και τους αγώνες των αναπήρων εξέφρασε ο Ορέστης Παπαγιαννόπουλος, πρόεδρος του ΣΕΜΙΣΕΑ, ο οποίος τόνισε τη σημασία του κοινού αγώνα. Όπως σημείωσε, «μαζί με τους αναπήρους παλεύουμε ενάντια στις περικοπές των επιδομάτων και των συντάξεων αναπηρίας, των σφαγείων των ΚΕΠΑ και του νέου οργανισμού περικοπών του ΟΠΕΚΑ». Παράλληλα, ανέδειξε και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι, που διεκδικούν την υπογραφή κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης.

Το ψήφισμα στη συγκέντρωση με τα αιτήματα του αγωνιστικού αναπηρικού κινήματος διάβασε στους συγκεντρωμένους, εκ μέρους της Γραμματείας της ΣΕΑΑΝ, ο Γιώργος Μπίλης.

Στη συγκέντρωση παραβρέθηκε ο Χρήστος Κατσώτης, μέλος της ΚΕ και βουλευτής του ΚΚΕ, καθώς και αντιπροσωπεία της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ.

Απέναντι και στις δυνάμεις που βαφτίζουν τις ανάγκες… «μαξιμαλισμό»

Στη συνέχεια οι συγκεντρωμένοι στα Προπύλαια, με τα πανό της ΣΕΑΑΝ και φωνάζοντας συνθήματα, όπως: «Η ανάπτυξή τους είναι τραγωδία, είναι για τα κέρδη της πλουτοκρατίας» και «Φτώχεια, ανεργία, ρατσισμός, είναι της ΕΕ ο πολιτισμός», κατευθύνθηκαν προς την πλατεία Κλαυθμώνος, όπου διεξάγονταν το παναναπηρικό συλλαλητήριο.

Εκεί όμως, η ηγεσία της ΕΣΑμεΑ (Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία) αρνήθηκε να δώσει το λόγο στη ΣΕΑΑΝ, ενώ παρότι ενημερώθηκε, δεν ανακοίνωσε ούτε καν τη συμμετοχή στην κινητοποίηση του βουλευτή του ΚΚΕ, Χρήστου Κατσώτη. Αντίθετα, ο πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ, Γ. Βαρδακαστάνης, μονοπωλώντας το δικαίωμα λόγου, ανέπτυξε τις θέσεις της ηγεσίας, η οποία έκρινε σκόπιμο να διευκρινίσει ότι… είναι ενάντια «σε μαξιμαλιστικές διεκδικήσεις» και να υποστηρίξει πως… «η αναπηρία δεν έχει χρώμα», συσκοτίζοντας το γεγονός ότι υπάρχουν πολιτικές και συνδικαλιστικές δυνάμεις μέσα στο αναπηρικό κίνημα που, αντί να στηρίζουν τις διεκδικήσεις των αναπήρων, στέκονται απέναντί τους, υπονομεύουν τα δικαιώματα και την πάλη τους. Έναν τέτοιο κίνδυνο εμπεριέχει και η θέση της ΕΣΑμεΑ να περάσει η ευθύνη της Πρόνοιας στους δήμους και στις περιφέρειες, πρόταση που οδηγεί στην απαλλαγή του κράτους από τις ευθύνες που έχει απέναντι στους αναπήρους. Επιπλέον, όψιμα η ΕΣΑμεΑ τάχθηκε στα λόγια ενάντια στον νόμο Κατρούγκαλου, όταν όμως ψηφίζονταν στη Βουλή, τον είχε στηρίξει με όλες της τις δυνάμεις.

Στη συνέχεια, οι συγκεντρωμένοι κατευθύνθηκαν προς το Μέγαρο Μαξίμου. Εκεί αντιπροσωπεία της ΣΕΑΑΝ, ζήτησε να επιδώσει το δικό της ψήφισμα με τις διεκδικήσεις του αναπηρικού κινήματος. Η κυβέρνηση ωστόσο δεν έκανε δεκτό το αίτημα και με εντολή της, η αστυνομία απαγόρευσε την είσοδο της αντιπροσωπείας, γεγονός που κατήγγειλε η ΣΕΑΑΝ, καλώντας τους ανάπηρους και τις οικογένειές τους, καθώς και τους εργαζόμενους στην Ειδική Αγωγή, σε αγωνιστική ετοιμότητα για κλιμάκωση του αγώνα.


902 click

Κινητοποιήσεις στη Θεσσαλονίκη και σε άλλες πόλεις
Δυναμικές κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν επίσης στις Σέρρες, στη Θεσσαλονίκη και το Ηράκλειο.