Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

G7 εναντίον Ρωσίας-Κίνας: Όξυνση των ενδοιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών με νέες κυρώσεις και οικονομικά αντίμετρα

Στο πλαίσιο όξυνσης της ενδοιμπεριαλιστικής διαμάχης με επίκεντρο την Ουκρανία, οι χώρες της Ομάδας των 7 (G7) θα δεσμευθούν σήμερα σε νέο πακέτο συντονισμένων ενεργειών με στόχο την αύξηση της πίεσης σε βάρος της Ρωσίας και θα οριστικοποιήσουν τα σχέδια για πλαφόν τιμών στο ρωσικό πετρέλαιο, δήλωσε σήμερα υψηλόβαθμος Αμερικανός αξιωματούχος.

Η ανακοίνωση έγινε ύστερα από την είδηση ότι η Ρωσία φαίνεται να οδηγείται στην πρώτη χρεοκοπία εδώ και δεκαετίες και ενώ ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι απευθύνθηκε στη σύνοδο των ηγετών της G7.

«Οι διττοί στόχοι των ηγετών της G7 ήταν να στοχοθετήσουν άμεσα τα έσοδα του (Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ) Πούτιν, ιδιαίτερα μέσω της ενέργειας, αλλά επίσης να ελαχιστοποιήσουν τα επακόλουθα και τον αντίκτυπο στις οικονομίες της G7 και του υπόλοιπου κόσμου», δήλωσε ο αξιωματούχος σε ενημέρωση στο περιθώριο της ετήσιας συνόδου της G7.

Οι ηγέτες της G7 είναι «πολύ κοντά στο σημείο του να αποφασίσουν να ζητήσουν από τους υπουργούς τους να αναπτύξουν επειγόντως μηχανισμούς για να θέσουν πλαφόν σε παγκόσμιο επίπεδο στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου», ανέφερε ο αξιωματούχος. Ένας τέτοιος μηχανισμός, που μένει να καθοριστεί, θα περνά από τις «υπηρεσίες» που αφορούν την εξαγωγή ρωσικού πετρελαίου, δήλωσε η πηγή αυτή.

Οι χώρες της G7, που αντιστοιχούν περίπου στο μισό του παγκόσμιου ΑΕΠ, είναι αποφασισμένες να εντείνουν τις πιέσεις στη Ρωσία χωρίς να οδηγήσουν σε αύξηση του ήδη υψηλού πληθωρισμού που πλήττει ιδιαίτερα το νότιο ημισφαίριο.

Οι χώρες της G7 από κοινού «θα συνεχίζουν να περιορίζουν την πρόσβαση της Ρωσίας σε κρίσιμης σημασίας βιομηχανικούς πόρους» κυρίως στον τομέα της άμυνας, που η Ουάσινγκτον ήδη έχει «θέσει στο στόχαστρο με επιθετικό τρόπο» μέσω κυρώσεων σε βάρος μεγάλων δημόσιων ρωσικών επιχειρήσεων, σύμφωνα με την ίδια πηγή. Αυτό σημαίνει ότι οι εταιρίες αυτές δεν θα μπορούν πια να εισάγουν αμερικανικά προϊόντα, κυρίως εξαρτήματα τεχνολογίας.

Πρωτουβουλίες της Ομάδας των 7 ενάντια στην Κίνα

Οι ηγέτες της Ομάδας των Επτά (G7) περισσότερο ανεπτυγμένων βιομηχανικών κρατών δεσμεύθηκαν σήμερα να διαθέσουν 600 δισεκ. δολάρια σε ιδιωτικά και δημόσια κεφάλαια σε διάστημα πέντε ετών για να χρηματοδοτήσουν υποδομές τις οποίες χρειάζονται αναπτυσσόμενες χώρες και να αντικρούσουν το παλαιότερο, ύψους πολλών τρισεκατομμυρίων δολαρίων πρόγραμμα της Κίνας με την ονομασία «Μία Ζώνη Ένας Δρόμος».

Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και οι άλλοι ηγέτες της G7 παρουσίασαν την προσφάτως μετονομασθείσα «Σύμπραξη για Παγκόσμια Υποδομή και Επένδυση» κατά την ετήσια σύνοδό τους που πραγματοποιείται φέτος στο Σλος Ελμάου, στη νότια Γερμανία.

Ο Μπάιντεν δήλωσε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες θα διαθέσουν 200 δισεκ. δολάρια σε επιχορηγήσεις, ομοσπονδιακά κεφάλαια και ιδιωτικές επενδύσεις σε διάστημα πέντε ετών για να υποστηρίξουν προγράμματα σε χώρες χαμηλού και μέσου εισοδήματος που βοηθούν στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, ενώ βελτιώνουν επίσης υποδομές για τη δημόσια υγεία, την ισότητα των φύλων και τις ψηφιακές υπηρεσίες.

Με πληροφορίες απο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Αλήθειες και ψέματα για το λιμό στην Ουκρανία, Νίκος Μόττας