• [ Δικοί σου εχθροί, δικοί μου εχθροί /του σκεφτόμενου ανθρώπου είναι εχθροί]
Facebooktwitterrssyoutube

“H μάχη του Στάλινγκραντ” στο «Στούντιο»

Στις 2 Φλεβάρη του 1943 έληξε η ηρωική μάχη του Στάλινγκραντ. Η νίκη του Σοβιετικού Κόκκινου Στρατού, με τη συντριβή της 6ης Γερμανικής Στρατιάς, ήρθε μετά από 140 μέρες μάχης, σηματοδότησε την αλλαγή στο ρου του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και έγινε σύμβολο της ανωτερότητας του σοσιαλιστικού συστήματος έναντι του ιμπεριαλισμού, καθώς και της γενικότερης πάλης κατά του φασισμού.

Η «New Star», με αφορμή τη μεγάλη επέτειο, προβάλλει από την Πέμπτη 5 Φλεβάρη και για μια μόνο βδομάδα στον κινηματογράφο «Στούντιο» την επική ταινία – σε δύο μέρη – «Η Μάχη του Στάλινγκραντ» (1949) του Βλαντιμίρ Πετρόφ. Το πρώτο της μέρος, με τίτλο «Η Μάχη του Στάλινγκραντ – Ούτε βήμα πίσω», προβάλλεται την Πέμπτη, Σάββατο, Δευτέρα και Τετάρτη στις 5 το απόγευμα, ενώ το δεύτερο, με τίτλο «Η Μάχη του Στάλινγκραντ – Η Νίκη» προβάλλεται Παρασκευή, Κυριακή και Τρίτη την ίδια ώρα.

«Η ΜΑΧΗ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝΓΚΡΑΝΤ»
THE BATTLE OF STALINGRAD I (ΟΥΤΕ ΒΗΜΑ ΠΙΣΩ)
THE BATTLE OF STALINGRAD II (Η ΝΙΚΗ)
Επικό Δράμα, Σοβιετική Ένωση 1949

Σκηνοθεσία: Vladimir Petrov,
Σενάριο: Nikolai Virta
Πρωταγωνιστές: Aleksandr Antonov, Mikhail Astangov, Nikolai Cherkasov
Μουσική: Aram Khachaturyan
Κουστούμια: Vasili Kovrigin
Ήχος: Valeri Popov

st1Σύμφωνα με το σχετικό Δελτίο Τύπου της «New Star» η ταινία «είναι μια αναπαράσταση γυρισμένη μόνο λίγα χρόνια μετά (1949), της ομώνυμης ιστορικής μάχης του 1943,. Για τη δημιουργία της ταινίας βοήθησαν τόσο ο Κόκκινος Στρατός, αξιοποιήθηκαν βετεράνοι, χρησιμοποιήθηκαν αληθινά τανκς, αεροπλάνα και πλοία (καθώς και γερμανικός εξοπλισμός που είχε μείνει από τις μάχες κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.)

Η ταινία απαρτίζεται από δυο μέρη, εξιστορώντας τη σθεναρή και ηρωική μάχη που έδωσε ο Κόκκινος Στρατός κατά την διάρκεια του Μεγάλου Πατριωτικού πολέμου, κάτω από την καθοδήγηση του Μπολσεβίκικου Κόμματος με γραμματέα τον Ι. Β. Στάλιν, κατά την επέμβαση των Γερμανών για την κατάληψη του.

Στο πρώτο μέρος «ΟΥΤΕ ΒΗΜΑ ΠΙΣΩ» απεικονίζεται η σχεδίαση από το Στάλιν στο Κρεμλίνο της άμυνας του Στάλινγκραντ από την επίθεση των δυνάμεων της Βέρμαχτ. Ο Χίτλερ θεωρεί το Στάλινγκραντ πόλη κλειδί για την τελική νίκη του στη Σοβιετική Ένωση και διατάζει τους στρατηγούς του να την καταλάβουν με κάθε κόστος. Καθώς οι δυνάμεις της Βέρμαχτ πορεύονται προς το Στάλινγκραντ, ο Κόκκινος Στρατός μαζί με τους κατοίκους του προβάλλουν σθεναρή αντίσταση, πολεμώντας σώμα με σώμα και πετυχαίνοντας την ανάκαμψη της Γερμανικής επίθεσης. Στη Μόσχα σχεδιάζεται η αντεπίθεση.

st2Στο δεύτερο μέρος «Η ΝΙΚΗ» παρουσιάζεται η αντεπίθεση του Κόκκινου Στρατού εναντίον στη Βέρμαχτ με την κωδική ονομασία «Ουρανός». Οι Γερμανοί είναι περικυκλωμένοι και οι τελευταίες τους προσπάθειες επίθεσης στο Στάλινγκραντ αποτυγχάνουν. Ο Γερμανός στρατηγός Φρίντριχ φον Πάουλους, δέχεται εντολή από τον Χίτλερ να συνεχίσουν τις επιθέσεις. Οι Σοβιετικοί κοντά στην πόλη καταστρέφουν την έκτη στρατιά. Μετά από αυτό οι Σοβιετικοί γίνονται οι κυρίαρχοι της μάχης και ο στρατηγός Φρίντριχ φον Πάουλους διατάζει τα εναπομείναντα στρατεύματα του να παραδοθούν. Μετά την επιτυχία του Κόκκινου Στρατού κάτοικοι και στρατιώτες πραγματοποιούν μια μεγαλειώδη πορεία στο απελευθερωμένο Στάλινγκραντ, ενώ ο Στάλιν στη Μόσχα κοιτάζει σ’ ένα χάρτη το Βερολίνο».

ΠΡΟΒΟΛΕΣ:

1)Η ΜΑΧΗ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝΓΚΡΑΝΤ-ΟΥΤΕ ΒΗΜΑ ΠΙΣΩ
ΠΕΜ-ΣΑΒ-ΔΕΥ-ΤΕΤ [ώρα 17.00]

2)Η ΜΑΧΗ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝΓΚΡΑΝΤ-Η ΝΙΚΗ
ΠΑΡ-ΚΥΡ-ΤΡΙ [ώρα 17.00]

STUDIO new star art cinema
Σπάρτης & Σταυροπούλου 33 Πλ. Αμερικής (Τηλ 210-8640054)
Parking διαθέσιμο κάτω από τον κινηματογράφο για την εβδομάδα από 5/2/2015 έως 11/2/2015

Εισ.: € 7.00, Παιδ.-φοιτ./ άνω των 65 & Εκπαιδευτικοί/Ατέλεια €5.00,
για ανέργους €3.00, οικογενειακό πακέτο τριών ατόμων €10.00