Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

KINA: “Ατού και όχι παθητικό οι σχέσεις εμπιστοσύνης με την Ρωσία”

«Η σχέση εμπιστοσύνης της Κίνας με τη Ρωσία δεν είναι ένα παθητικό, είναι ένα ατού στις διεθνείς προσπάθειες επίλυσης της (ουκρανικής) κρίσης με έναν ειρηνικό τρόπο» ανέφερε ο Κινέζος πρεσβευτής στις ΗΠΑ, Κιν Γκανγκ σε συνέντευξή του στο αμερικανικό δίκτυο CBS.

«Η Κίνα είναι μέρος της λύσης, όχι μέρος του προβλήματος» σημείωσε, καθώς η ιμπεριαλιστική αντιπαράθεση ΗΠΑ – Κίνας εντείνεται ακόμα περισσότερο με «μοχλό» τη στάση του Πεκίνου απέναντι στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Με φόντο τις «προειδοποιήσεις» της Ουάσινγκτον ακόμα για «στενή παρακολούθηση» του Πεκίνου και για επιβολή «κόστους» σε περίπτωση που υπάρξει στρατιωτική και οικονομική βοήθεια της Κίνας στη Ρωσία, ο Κιν Γκανγκ ανέφερε ότι «η Κίνα στέλνει τρόφιμα, φάρμακα, υπνόσακους και γάλα σε σκόνη, όχι όπλα ή πυρομαχικά στα μέρη (της σύγκρουσης) (…) Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για μια αποκλιμάκωση».

Νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας, Γουάνγκ Γι, δήλωσε ότι το Πεκίνο βρίσκεται στη «σωστή πλευρά της Ιστορίας» σχετικά με την κρίση στην Ουκρανία και ότι η θέση του είναι «σύμφωνη με τις επιθυμίες των περισσότερων χωρών».

«Η Κίνα δεν θα δεχτεί ποτέ κανέναν εξωτερικό εξαναγκασμό ή πίεση και αντιτίθεται σε οποιεσδήποτε αβάσιμες και ύποπτες κατηγορίες εναντίον της Κίνας», είπε ο Γουάνγκ το βράδυ του Σαββάτου. «Πάντα υποστηρίξαμε τη διατήρηση της ειρήνης και την αντίθεση στον πόλεμο».

Ο δε υφυπουργός Εξωτερικών της Κίνας, Λι Γιουτσένγκ, επανέλαβε τη σταθερή κριτική του Πεκίνου ενάντια στη διεύρυνση του ΝΑΤΟ προς τα ανατολικά.

«Η επιδίωξη της απόλυτης ασφάλειας» από πλευράς του NATO «οδηγεί ακριβώς στην απόλυτη ανασφάλεια», σημείωσε. «Οι συνέπειες του να σπρώχνεις μια μεγάλη δύναμη, ειδικά μια πυρηνική δύναμη, στη γωνία είναι αδιανόητες».

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι «οι κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας γίνονται ολοένα πιο εξωφρενικές». Και πρόσθεσε: «Η ιστορία έχει αποδείξει ξανά και ξανά ότι οι κυρώσεις δεν επιλύουν προβλήματα. Οι κυρώσεις το μοναδικό που κάνουν είναι να πλήττουν απλούς ανθρώπους, έχουν αντίκτυπο στο οικονομικό και χρηματοπιστωτικό σύστημα και (…) επιδεινώνουν την παγκόσμια οικονομία».

πηγή 902