Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

O εφευρέτης του κύβου Rubik αποκάλυψε 🤔 σε πόσο χρόνο μπορεί να λύσει το εμβληματικό παζλ 😁 σε 2-3λ

Ο Κύβος του Ρούμπικ _για όσες-ους- δεν το γνωρίζετε είναι τρισδιάστατο μηχανικό παζλ, που επινοήθηκε το 1974 από τον Ούγγρο (της σοσιαλιστικής τότε χώρας) γλύπτη και καθηγητή αρχιτεκτονικής Ernő Rubik (Έρνο Ρούμπικ). Έως το 2008 (μετά χάθηκε ο λογαριασμός _ίσως φτάνουν το ένα δις…), 350 εκατομμύρια κύβοι είχαν πουληθεί παγκοσμίως κάνοντας τον το εμπορικότερο παιχνίδι παζλ παγκοσμίως ενώ θεωρείται ευρέως εμπορικότερο παιχνίδι στον κόσμο. Σήμερα τον αγοράζεις μέσω Temu κλπ. με μισό $ και διαλύεται σε χρόνο dt. Αυτός που πήραμε εμείς πριν 50 χρόνια, με τις μαθηματικές οδηγίες του για να τον λύνεις, κρατεί ακόμη…

Σε έναν κλασσικό κύβο του Ρούμπικ κάθε μία από τις έξι έδρες καλύπτεται από εννιά αυτοκόλλητα με έξι χρώματα (παραδοσιακά λευκό, κόκκινο, κίτρινο, πράσινο, μπλε και πορτοκαλί). Ένας μηχανισμός περιστροφής επιτρέπει σε κάθε έδρα να περιστρέφεται ανεξάρτητα από τις άλλες, με αποτέλεσμα να συγχέονται τα χρώματα. Για να λυθεί το παζλ, πρέπει κάθε έδρα του κύβου να αποτελείται αποκλειστικά από τετράγωνα του ίδιου χρώματος. Διάφορα άλλα παζλ έχουν παραχθεί με διαφορετικό αριθμό αυτοκολλήτων, από τον Ρούμπικ (όχι όλα). Η δημιουργία του Ernő Rubik συνεχίζει να προκαλεί και να εμπνέει εκατομμύρια ανθρώπους, αποδεικνύοντας ότι μερικές φορές, οι πιο απλές ιδέες μπορούν να έχουν τον πιο βαθύ αντίκτυπο.

Πενήντα χρόνια πριν, στο ταπεινό περιβάλλον του διαμερίσματος της μητέρας του στη Βουδαπέστη της Ουγγαρίας, ένας νεαρός καθηγητής γέννημα θρέμμα του υπαρκτού σοσιαλισμού, ονόματι Ernő Rubik έγραψε ιστορία οριστικοποιώντας το πρωτότυπο αυτού που θα γινόταν ένα από τα πιο εμβληματικά παζλ στον κόσμο: ο κύβος του Rubik.
Ο Rubik, ο οποίος τότε δίδασκε στο Τμήμα Σχεδιασμού Εσωτερικών Χώρων, είχε μια βαθιά γοητεία για τη γεωμετρία. Οι αρχικές του προσπάθειες να δημιουργήσει μια στερεή, τρισδιάστατη δομή με κινητά και εναλλάξιμα στρώματα ήταν γεμάτες προκλήσεις. Ωστόσο, μετά από μήνες επιμονής, τα κατάφερε, όχι με εμπορικές προθέσεις, αλλά καθαρά από περιέργεια. «Το έφτιαξα απλώς για την περιέργειά μου», αποκάλυψε σε μια βιντεοκλήση με την The Post.

Προχωρώντας μισό αιώνα μπροστά, ο κύβος του Rubik έχει πουλήσει εκατομμύρια κομμάτια, ενώ εκτιμάται ότι ένας στους επτά ανθρώπους παγκοσμίως έχει προσπαθήσει να λύσει το παζλ, το οποίο διαθέτει το εκπληκτικό αριθμό 43 εκατομμυρίων μετατροπών. Ο κύβος του Rubik ξεπέρασε την ιδιότητά του ως απλό παιχνίδι και έγινε πολιτιστικό φαινόμενο. Ο ίδιος ο Rubik προσπάθησε να μετρήσει πόσα εξώφυλλα περιοδικών έχει κοσμήσει ο κύβος, αλλά σταμάτησε αφού ξεπέρασε τα 1.500. Γιος ενός μηχανικού που σχεδίαζε ανεμόπτερα, ο Rubik είχε αρχικά οραματιστεί μια ακαδημαϊκή καριέρα, μέχρι που ο μαγικός κύβος καθήλωσε το μυαλό του και άλλαξε την πορεία του.

Αρχικά χρησιμοποιήθηκε για τη διδασκαλία μαθητών γεωμετρίας, το δημιούργημα του Rubik απέκτησε ευρύτερη αναγνώριση όταν του χορηγήθηκε δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για το «τρισδιάστατο παιχνίδι» του. Ένας τοπικός κατασκευαστής παρήγαγε 5.000 τεμάχια και η εφεύρεση απογειώθηκε γρήγορα.
Ο Rubik, ο οποίος γιόρτασε φέτος τα 80α γενέθλιά του, μοιράστηκε ότι μπορεί να λύσει το παζλ σε μόλις δύο με τρία λεπτά.

Ernő Rubik

Γεννημένος στις 13 Ιουλίου 1944 στη Βουδαπέστη, κατά τη διάρκεια της προέλασης των Σοβιετικών προς το Βερολίνο (Schlacht um Berlin) και έζησε όλη του τη ζωή στην Ουγγαρία. Ο πατέρας του, Ernő Rubik, ήταν μηχανικός πτήσης στο εργοστάσιο αεροσκαφών του Esztergom και η μητέρα του, Magdolna Szántó, ποιήτρια. Έχει δηλώσει σχεδόν σε κάθε συνέντευξή του ότι εμπνεύστηκε τα πάντα από τον πατέρα του. Ευρέως γνωστός για τη δημιουργία του κύβου του (1974), του Rubik’s Magic (+Master Edition + το φίδι _Rubik’s Snake), μεγάλο μέρος της πρόσφατης δουλειάς του περιλαμβάνει την προώθηση της επιστήμης στην εκπαίδευση. Ο Rubik εμπλέκεται με διάφορους οργανισμούς όπως το Beyond Rubik’s Cube, το Rubik Learning Initiative και το Judit Polgar Foundation, που στοχεύουν όλοι να εμπλέξουν τους μαθητές στις επιστήμες, τα μαθηματικά και την επίλυση προβλημάτων σε νεαρή ηλικία.

Σπούδασε γλυπτική στην Ακαδημία Εφαρμοσμένων Τεχνών και Σχεδίου στη Βουδαπέστη και αρχιτεκτονική στο Τεχνικό Πανεπιστήμιο, επίσης στη Βουδαπέστη. Ενώ ήταν καθηγητής σχεδίου στην ακαδημία, ακολούθησε το χόμπι του να κατασκευάζει γεωμετρικά μοντέλα. Ένα από αυτά ήταν ένα πρωτότυπο του κύβου του, κατασκευασμένο από 27 ξύλινα τεμάχια. Ο Ρούμπικ χρειάστηκε ένα μήνα για να λύσει το πρόβλημα του κύβου. Αποδείχθηκε χρήσιμο εργαλείο για τη διδασκαλία της θεωρίας της αλγεβρικής ομάδας και στα τέλη του 1977 η Konsumex, η κρατική εμπορική εταιρεία της Ουγγαρίας, άρχισε να το εμπορεύεται. Μέχρι το 1980, ο Κύβος του Ρούμπικ κυκλοφόρησε σε όλο τον κόσμο και πάνω από 100 εκατομμύρια εξουσιοδοτημένες μονάδες, με εκτιμώμενες 50 εκατομμύρια μη εξουσιοδοτημένες απομιμήσεις, πουλήθηκαν, κυρίως κατά τα τρία επόμενα χρόνια δημοτικότητάς του. Εκδόθηκαν περίπου 50 βιβλία που περιγράφουν πώς να λύσετε το παζλ του κύβου του Ρούμπικ. Μετά τη δημοτικότητα του κύβου του, άνοιξε ένα στούντιο για να αναπτύξει σχέδια το 1984 _μεταξύ των προϊόντων της ήταν ένα άλλο δημοφιλές παιχνίδι παζλ, το Rubik’s Magic.

Ο Ernő Rubik έχει δηλώσει για τον πατέρα του: Δίπλα του έμαθα πολλά για τη δουλειά με την έννοια της διαδικασίας δημιουργίας αξίας που έχει στόχο, αλλά και θετικό αποτέλεσμα. Τόσο μεταφορικά όσο και κυριολεκτικά ήταν ένα άτομο ικανό να «κινήσει έναν λόφο». Τίποτα δεν μπορούσε να τον εμποδίσει να κάνει αυτό που αποφάσισε ή να ολοκληρώσει ένα έργο, αν χρειαζόταν ακόμη και με τα ίδια του τα χέρια. Κανένα έργο δεν του ήταν ανάξιο ή ανάξιο.

Από το 1958 έως το 1962, ο Ρούμπικ ειδικεύτηκε στη γλυπτική στη Δευτεροβάθμια Σχολή Καλών και Εφαρμοσμένων Τεχνών. Από το 1962 έως το 1967, φοίτησε στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο της Βουδαπέστης (Αρχιτεκτονική) και από το 1967 έως το 1971, παρακολούθησε την Ουγγρική Ακαδημία Εφαρμοσμένων Τεχνών και τη Σχολή Αρχιτεκτονικής και Σχεδιασμού Εσωτερικών Χώρων.Θεωρεί το σοσιαλιστικό πανεπιστήμιο και την εκπαίδευση που του παρείχε ως το αποφασιστικό γεγονός που διαμόρφωσε τη ζωή του _δήλωσε: “Τα σχολεία μου πρόσφεραν την ευκαιρία να αποκτήσω γνώσεις για θέματα που χρειάζονται πολλή εξάσκηση, επιμονή και επιμέλεια με την καθοδήγηση ενός μέντορα: του σοσιαλισμού

Ο μεγαλύτερος κύβος του Ρούμπικ στον κόσμο κατασκευάστηκε για την Παγκόσμια Έκθεση του 1982 στο Νόξβιλ του Τενεσί

Καθηγητής _προέλευση του κύβου

Από το 1971 έως το 1979, ο Rubik ήταν καθηγητής αρχιτεκτονικής στο Κολέγιο Εφαρμοσμένων Τεχνών της Βουδαπέστης (Iparművészeti Főiskola). Κατά τη διάρκεια της παραμονής του εκεί κατασκεύασε σχέδια για ένα τρισδιάστατο παζλ και ολοκλήρωσε το πρώτο λειτουργικό πρωτότυπο του κύβου του το 1974, κάνοντας αίτηση για δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για το παζλ το 1975. Σε μια συνέντευξη στο CNN, ο Ρούμπικ δήλωσε ότι “ψάχνω να βρω μια καλή εργασία για τους μαθητές μου_αυτό είν΄όλο”.

Ο χώρος πάντα με κέντριζε το ενδιαφέρον, με τις απίστευτα πλούσιες δυνατότητές του, την αλλοίωση του από (αρχιτεκτονικά) αντικείμενα, τη μετατροπή των αντικειμένων στο χώρο (γλυπτική, σχέδιο), την κίνηση στο χώρο και τον χρόνο, τη συσχέτισή τους, την απήχησή τους στην ανθρωπότητα, τη σχέση μεταξύ ανθρώπου και ο χώρος, το αντικείμενο και ο χρόνος. Νομίζω ότι ο κύβος προέκυψε από αυτό το ενδιαφέρον, από αυτήν την αναζήτηση έκφρασης και γι’ αυτό πάντα πιο αυξημένη οξύτητα αυτών των σκέψεων…

Ξεκινώντας με τούβλα από ξύλο και λαστιχάκια, ξεκίνησε να δημιουργήσει μια δομή που θα επέτρεπε στα μεμονωμένα κομμάτια να κινούνται χωρίς να καταρρέει ολόκληρη. Ο Rubik χρησιμοποίησε αρχικά ξύλο για το μπλοκ λόγω της ευκολίας ενός εργαστηρίου στο πανεπιστήμιο και επειδή θεωρούσε το ξύλο ως ένα απλό υλικό για να δουλέψει με το οποίο δεν απαιτούσε εξελιγμένα μηχανήματα και κατασκεύασε τα πρωτότυπα του κύβου του με το χέρι, κόβοντας το ξύλο, τρυπώντας τις τρύπες και χρησιμοποιώντας ελαστικές ταινίες για να συγκρατήσει το υλικό μαζί.

Έδειξε το πρωτότυπό του στην τάξη του και άρεσε πολύ στους μαθητές του. Ο Ρούμπικ συνειδητοποίησε ότι, λόγω της απλής δομής του κύβου, θα μπορούσε να κατασκευαστεί σχετικά εύκολα και θα μπορούσε να προσελκύσει ένα μεγαλύτερο κοινό. Ο πατέρας του Rubik διέθετε πολλά διπλώματα ευρεσιτεχνίας, έτσι ο Rubik ήταν εξοικειωμένος με τη διαδικασία και υπέβαλε αίτηση για δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για την εφεύρεσή του. Στη συνέχεια, ξεκίνησε να βρει έναν κατασκευαστή μέσα στη χώρα του και επέλεξε μια μικρή εταιρεία που δούλευε με πλαστικό και έφτιαχνε πιόνια σκακιού. Κατά την παραγωγή (πρώτες 100.000 κομμάτια) έγινε αρχικά γνωστός στην Ουγγαρία ως ο Μαγικός Κύβος. Στη συνέχεια ο Rubik έδωσε άδεια χρήσης του Magic Cube στην Ideal Toys, μια αμερικανική εταιρεία το 1979. Η διαδικασία από το πρώιμο πρωτότυπο στη μαζική παραγωγή του Cube είχε διαρκέσει πάνω από έξι χρόνια. Ο Κύβος του Ρούμπικ έγινε άμεση επιτυχία παγκοσμίως, κέρδισε πολλά βραβεία για το παιχνίδι της χρονιάς και έγινε βασικό στοιχείο της λαϊκής κουλτούρας της δεκαετίας του 1980, σε διάφορα μεγέθη από μινιατούρες 2×2 έως 21×21.

Άλλες εφευρέσεις του καριέρα κλπ

Εκτός από τον κύβο, ο Ρούμπικ είναι επίσης ο εφευρέτης της Μαγείας, του Φιδιού του και του “Ρούμπικ 360” μεταξύ άλλων.

Στις αρχές της δεκαετίας του 1980, έγινε ο συντάκτης ενός περιοδικού παιχνιδιών και παζλ που ονομαζόταν ..És játék (…Και παιχνίδια), στη συνέχεια αυτοαπασχολήθηκε το 1983, ιδρύοντας το Rubik Studió, όπου σχεδίαζε έπιπλα και παιχνίδια. Το 1987 έγινε καθηγητής με πλήρη θητεία, το 1990 έγινε πρόεδρος της Ουγγρικής Ακαδημίας Μηχανικών (Magyar Mérnöki Akadémia). Στην ακαδημία, δημιούργησε το International Rubik Foundation για να υποστηρίξει ιδιαίτερα ταλαντούχους νέους μηχανικούς και βιομηχανικούς σχεδιαστές. Με τις ανατροπές και την καπιταλιστική παλινόρθωση μένει έωλος Τον ξαναβρίσκουμε να παρακολουθεί το Παγκόσμιο Μαθηματικό Πρωτάθλημα του 2007 στη Βουδαπέστη. Έδωσε επίσης διάλεξη στο συνέδριο “Bridges-Pecs” _“Γέφυρες μεταξύ των Μαθηματικών και των Τεχνών”) τον Ιούλιο του 2010. Νωρίτερα _το 2009, διορίστηκε επίτιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Keimyung, Daegu, Νότια Κορέα και μέλος της συμβουλευτικής επιτροπής του Φεστιβάλ Επιστήμης και Μηχανικής των ΗΠΑ.

Στη δεκαετία του 2010, ο Rubik πέρασε πρόσφατα μεγάλο μέρος του χρόνου του δουλεύοντας στο Beyond Rubik’s Cube, μια έκθεση που βασίζεται στην Επιστήμη, Τεχνολογία, Μηχανική, Μαθηματικά (πεδία STEM), η οποία θα ταξίδευε σε όλο τον κόσμο τα επόμενα έξι χρόνια. Τα εγκαίνια της έκθεσης πραγματοποιήθηκαν στις 26 Απριλίου 2014 στο Liberty Science Center στο New Jersey. Στην έκθεση, ο Ρούμπικ έδωσε πολλές διαλέξεις, περιοδείες και ασχολήθηκε με το κοινό και πολλά μέλη του πλήθους που παρευρέθηκαν στο speedcubing, συμπεριλαμβανομένου του Anthony Michael Brooks, ενός παγκοσμίου επιπέδου speedcuber.

Επιρροές

Ο Ernő Rubik έχει απαριθμήσει αρκετά άτομα που, όπως είπε, “άσκησαν μεγάλη επιρροή πάνω μου μέσω της δουλειάς τους”. Αυτά περιλαμβάνουν τον Λεονάρντο ντα Βίντσι, τον οποίο ο Ρούμπικ θεωρεί ως τον άνθρωπο της Αναγέννησηςton Michelangelo, τον οποίο “σέβεται ως πολυμαθή, ζωγράφο και γλύπτη” και τον καλλιτέχνη M. C. Escher, που σχεδίασε αδύνατες κατασκευές και καταπιάστηκε με εξερευνήσεις του απείρου. Όσον αφορά τους φιλοσόφους και τους συγγραφείς, θαυμάζει τον Βολταίρο, τον Στένταλ, τον Τόμας Μαν, τον Ζαν-Πωλ Σαρτρ, τον Ούγγρο ποιητή Attila József, τον Ιούλιο Βερν και τον Ισαάκ Ασίμοφ. Στον τομέα της αρχιτεκτονικής, ο Rubik είναι θαυμαστής των Frank Lloyd Wright και Le Corbusier.

Ο Ρούμπικ περιγράφει τον εαυτό του ως δια βίου βιβλιόφιλο, λέγοντας ότι “τα βιβλία μου πρόσφεραν τη δυνατότητα να αποκτήσω γνώση του κόσμου, της φύσης και των ανθρώπων”. Έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την επιστημονική φαντασία. Επίσης, λατρεύει τους περιπάτους στη φύση, τα σπορ, την ιστιοπλοΐα στη λίμνη Μπάλατον — και την κηπουρική, λέγοντας ότι “η συλλογή παχύφυτων είναι η αγαπημένη μου ενασχόληση”.

Βραβεία και διακρίσεις

  • 1978 – Διεθνής Έκθεση Βουδαπέστης, Βραβείο για τον Κύβο
  • 1980 – Παιχνίδι της Χρονιάς: Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας, Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, ΗΠΑ
  • 1981 – Παιχνίδι της Χρονιάς: Φινλανδία, Σουηδία, Ιταλία
  • 1982 – Παιχνίδι της Χρονιάς: Ηνωμένο Βασίλειο (δεύτερη φορά)
  • 1982 – Το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης επέλεξε τον Κύβο του Ρούμπικ στη μόνιμη συλλογή του
  • 1983 – Ουγγρικό Κρατικό Βραβείο για την επίδειξη και τη διδασκαλία τρισδιάστατων δομών και για τις διάφορες λύσεις που ενέπνευσαν τις επιστημονικές έρευνες με διάφορους τρόπους
  • 1988 – Βραβείο Ανηλίκων από το Κρατικό Γραφείο Νεολαίας και Αθλητισμού
  • 1995 – Βραβείο Dénes Gabor από το Ίδρυμα Novofer ως αναγνώριση των επιτευγμάτων στον τομέα της καινοτομίας
  • 1996 – Βραβείο Ányos Jedlik από το Ουγγρικό Γραφείο Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας
  • 1997 – Βραβείο για τη φήμη της Ουγγαρίας (1997)
  • 2007 – Βραβείο Kossuth το πιο διάσημο πολιτιστικό βραβείο στην Ουγγαρία
  • 2008 – Βραβείο Moholy-Nagy – από το Πανεπιστήμιο Τεχνών και Σχεδίου Moholy-Nagy
  • 2009 – Πρέσβης της ΕΕ του Έτους Δημιουργικότητας και Καινοτομίας
  • 2010 – Βραβείο Φεστιβάλ Επιστήμης και Μηχανικής των ΗΠΑ (Εξαιρετική συμβολή στην Εκπαίδευση των Επιστημών)
  • 2014 – Ουγγρικό Τάγμα του Αγίου Στεφάνου (Η υψηλότερη ουγγρική κρατική διάκριση)
  • 2014 – Επίτιμος Δημότης της Βουδαπέστης

Πηγή Περισσότερα

εδώ

Τελευταία νέα  902.gr

Ακολουθήστε το Ατέχνως σε
Google News, Facebook και Twitter