Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Πού θα πάμε, τι θα δούμε, τι θ’ ακούσουμε …την Κυριακή 9 Οκτωβρίου

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ

Το περιοδικό ΑΤΕΧΝΩΣ (atexnos.gr) σας προσκαλεί στην παρουσίαση του βιβλίου
Όσα επέζησαν στη μνήμη… Οδοιπορικό μιας ζωής, του Χρήστου Ι. Νταβαντζή

Θα μιλήσουν:
Χρήστος Τσιντζιλώνης, Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης – Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ)
Κώστας Μαραγκουδάκης, Πρόεδρος του Ιδρύματος Περίθαλψης Ηλικιωμένων «Το Σπίτι του Αγωνιστή»
Νίκος Πουρναράς, συνεκδότης του περιοδικού ΑΤΕΧΝΩΣ, επιμελητής του βιβλίου

Θα διαβαστούν αποσπάσματα από το βιβλίο. Χαιρετισμό θα απευθύνει ο συγγραφέας.

Κυριακή 9 Οκτώβρη 2016, στις 18:00 — Κινηματογράφος Αλκυονίς NEW STAR art cinema, Ιουλιανού 42-46, πλατεία Βικτωρίας, Τηλ: 210 8220 008 — Είσοδος ελεύθερη
Περισσότερα δείτε ΕΔΩ.

 ΘΕΑΤΡΟ

«Πού είναι η μάνα σου μωρή» για 2η χρονιά
Το αυτοβιογραφικό έργο της Δήμητρας Πέτρουλα «Πού είναι η μάνα σου μωρή» σε θεατρική διασκευή Σοφίας Αδαμίδου, σκηνοθεσία – μουσική επιμέλεια Ένκε Φεζολλάρι, με την Βέρα Κρούσκα, συνεχίζει για δεύτερη χρονιά την πετυχημένη πορεία του στον Πολυχώρο «VAULT». Οι θεατές αντιμέτωποι με την Ιστορία, παρακολουθούν την ιστορία ενός παιδιού που επέζησε από τις σφαγές των Χιτών και κατέγραψε όλες τις θηριωδίες τους. Την ιστορία μιας γυναίκας που έζησε την αγριότητα και την ωμότητα ενός σκληρού πολέμου. Μιας γυναίκας που ενηλικιώθηκε βίαια και αποτρόπαια ζώντας τις 31 σφαγές των δικών της ανθρώπων από ντόπιους Χίτες, πρώην συνεργάτες των ναζί και μετέπειτα διώκτες των κομμουνιστών που έλαβαν μέρος στην Αντίσταση. Από την Παρασκευή 7 Οκτώβρη έως την Κυριακή 8 Γενάρη, κάθε Παρασκευή και Σάββατο στις 21.00 και κάθε Κυριακή στις 19.00. Γενική είσοδος: 13 ευρώ. Μειωμένο: 10 ευρώ Φοιτητές / Μαθητές / Σπουδαστές / Κάτοχοι Κάρτας Πολυτέκνων (ΑΣΠΕ) / ΑμΕΑ / Κάτοχοι Κάρτας Ανεργίας (ΟΑΕΔ) / Συνταξιούχοι. Προπώληση VIVA: 10 ευρώ :http://www.viva.gr/tickets/venues/polyxoros-vault/. Πολυχώρος «VAULT» (Μελενίκου 26, Γκάζι, Βοτανικός, πλησιέστερος σταθμός μετρό: Κεραμεικός, 8′ περίπου με τα πόδια). Τηλέφωνα: 213 0356472 / 6945 993870 (για τηλεφωνικές κρατήσεις 11.00-14.00 και 17.00-21.00).

ΜΟΥΣΙΚΗ

Σαβίνα Γιαννάτου και Primavera en Salonico στο ΚΠΙΣΝ
Η πλούσια μουσική παράδοση της Μεσογείου και των Βαλκανίων ξεδιπλώνεται και αναβιώνει μέσα από τις σύγχρονες «αναγνώσεις» της Σαβίνας Γιαννάτου και των Primavera en Salonico. Τραγούδια της Κάτω Ιταλίας, της Κορσικής, της Σαρδηνίας, της Τουρκίας, των Βαλκανίων ερμηνεύονται μαζί με αραβοανδαλουσιανά, σεφαραδίτικα και ελληνικά, υφαίνοντας ένα πολυποίκιλο μουσικό χαλί. ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΙΔΡΥΜΑ ΣΤΑΥΡΟΣ ΝΙΑΡΧΟΣ — Κυριακή  09 Οκτωβρίου 2016, 20:00 — Είσοδος ελεύθερη. Για να εξασφαλιστεί η βέλτιστη συμμετοχή τηρείται σειρά προτεραιότητας.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ

SEVEN
Με την Οκνηρία ξεκινάει τo Φωτογραφικό Project SEVEN που διοργανώνει ο Πολυχώρος VAULT. Η έκθεση θα διαρκέσει 7 ημέρες, από την Παρασκευή 7 έως την Πέμπτη 13 Οκτωβρίου. Οκνηρία = φυγοπονία, τεμπελιά, η έλλειψη ζωηρότητας και ενεργητικότητας. Ένα Project που περιλαμβάνει 7 εκθέσεις φωτογραφίας εμπνευσμένες από τα 7 θανάσιμα αμαρτήματα. Τι σημαίνουν η Οκνηρία, η Ζηλοφθονία, η Λαιμαργία, η Λαγνεία, η Απληστία, η Οργή και η Αλαζονεία για τον Νεοέλληνα του 2016 και πως μπορούν να γίνουν πηγή έμπνευσης τα συγκεκριμένα “αμαρτήματα” για έναν καλλιτέχνη που ζει στην Ελλάδα σήμερα; Το Project θα διαρκέσει 7 μήνες (Οκτώβριο με Απρίλιο) όπου κάθε μήνα θα παρουσιάζεται για 7 ημέρες στον Πολυχώρο VAULT και μία έκθεση φωτογραφίας, εμπνευσμένη από κάποιο από τα 7 θανάσιμα αμαρτήματα : Οκτώβριο η Οκνηρία, Νοέμβριο η Ζηλοφθονία, Δεκέμβριο η Λαιμαργία, Ιανουάριο η Λαγνεία, Φεβρουάριο η Απληστία, Μάρτιο η Οργή, Απρίλιο η Αλαζονεία. Τα εγκαίνια κάθε έκθεσης θα γίνονται στις 7 του μήνα και ώρα έναρξης 7:00 το απόγευμα.

ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

«Η πρόληψη μέσα από την τέχνη»
Στο πλαίσιο των δράσεων πρόληψης και ενημέρωσης για τον καρκίνο του μαστού, 15 Ελληνες εικαστικοί παρουσιάζουν έργα που διερευνούν την έννοια της ασθένειας στον χώρο της Συλλογής Σωτήρη Φέλιου, από τις 5 έως τις 23 Οκτωβρίου. Συμμετέχουν οι Κωνσταντίνος Βαφειάδης, Αγγέλα Κάραλη (φωτ.), Βασιλική Μπλούκου, κ.ά.  Φωκίωνος Νέγρη 16

Έκθεση Μόραλη – Καπράλου στο Φάρο του ΚΠΙΣΝ
Το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ), σε συνεργασία με την Εθνική Πινακοθήκη-Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτζου, διοργανώνει την έκθεση “Γιάννης Μόραλης – Χρήστος Καπράλος. Μία φιλία ζωής και τέχνης”, η οποία θα φιλοξενείται στον χώρο του Φάρου στο ΚΠΙΣΝ.  Η έκθεση θα είναι ανοιχτή στο κοινό από τις 21 Σεπτεμβρίου έως και τις 18 Δεκεμβρίου (καθημερινά από τις 9 π.μ. έως τις 10 μ.μ), με ελεύθερη είσοδο. 

ΕΚΘΕΣΕΙΣ

«[Out]topias» στο Μουσείο Μπενάκη της οδού Πειραιώς
Περισσότερα από 60 βίντεο, βίντεο-εγκαταστάσεις, διαδραστικές εγκαταστάσεις, ηχητικοί περίπατοι και μακέτες από ατομικά και ομαδικά project περιλαμβάνει η έκθεση «[Out]topias» στο Μουσείο Μπενάκη της οδού Πειραιώς, που μελετά την performance στον υπαίθριο και δημόσιο χώρο. Τα περισσότερα έργα έχουν υλοποιηθεί στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια και σύμφωνα με τον επιμελητή της έκθεσης, Θάνο Βόβολη «προσφέρουν ένα νέο παραστατικό παράδειγμα, μια νέα αντίληψη της χωρικότητας. Επιχειρούν μια νέα προσέγγιση του υπαίθριου, δημόσιου χώρου, έχοντας ως επίκεντρο την αντίληψη ότι κάθε χώρος είναι δυνητικά παραστασιακός». Από 22 Σεπτεμβρίου έως 20 Νοεμβρίου 2016. Πειραιώς 138 & Ανδρονίκου, τηλ. 210 3453111 – Ωράριο λειτουργίας: Πέμπτη, Κυριακή: 10.00-18.00, Παρασκευή, Σάββατο: 10.00-22.00, Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη: κλειστά – Τιμή εισιτηρίου έκθεσης: € 7 I Τιμή μειωμένου εισιτηρίου: €3,5

A World Not Ours: Γιάννης Μπεχράκης, Tanja Boukal, Róza El-Hassan, Ninar Esber, Mahdi Fleifel, Μαρίνα Γιώτη, Sallie Latch κ.ά.
Ο τίτλος προέρχεται από την ομώνυμη βραβευμένη ταινία του Mahdi Fleifel (2012), η οποία με τη σειρά της δανείζεται τον τίτλο της από ένα βιβλίο του Παλαιστίνιου συγγραφέα Ghassan Kanafani (1936?72). Η έκθεση οργανώνεται σε μια περιοχή που βρέθηκε στο επίκεντρο της προσφυγικής κρίσης που ξεκίνησε το 2015, κυρίως ως αποτέλεσμα του πολέμου στη Συρία  και εστιάζει στο θέμα της προσφυγικής κρίσης και της αναγκαστικής μετανάστευσης, συγκεντρώνοντας μια ομάδα εικαστικών, φωτογράφων, κινηματογραφιστών και ακτιβιστών που παρουσιάζουν τις σχετικές αντιδράσεις, τις σκέψεις και τις μαρτυρίες τους. Μέσα από τις ποικίλες τους πρακτικές —εγκαταστάσεις, performance, φωτογραφία, φιλμ, φωτορεπορτάζ— οι συμμετέχοντες πηγαίνουν πέρα από τη μονόπλευρη και στερεότυπη παρουσίαση των ΜΜΕ και επισημαίνουν τις περίπλοκες ρίζες ενός από τα πιο επείγοντα ζητήματα της εποχής μας. Έως τις 15 Οκτωβρίου, στο Art Space Pythagorion της Σάμου

Δωδώνη. Το μαντείο των ήχων στο Μουσείο Ακρόπολης
Το Μαντείο της Δωδώνης είναι το θέμα της δεύτερης μεγάλης περιοδικής έκθεσης που θα φιλοξενηθεί στο Μουσείο Ακρόπολης από τις  20 Ιουνίου 2016 έως τις 10 Ιανουαρίου 2017. Σκοπός της είναι να κάνει ευρύτερα γνωστό το παλαιότερο ελληνικό μαντείο, να δείξει τον τρόπο λειτουργίας, τον ρόλο και τη σημασία του στον αρχαίο κόσμο αλλά και να αναδείξει την ανάγκη του ανθρώπου να προβλέπει το μέλλον. Η έκθεση θα συνοδεύεται από επιστημονικό κατάλογο των εκθεμάτων. Σε μεγάλη οθόνη στον εκθεσιακό χώρο θα παρουσιάζεται βίντεο για το μαντείο και το φυσικό του περιβάλλον. Στο εστιατόριο του Μουσείου θα προσφέρονται γιαννιώτικα εδέσματα σε όλη τη διάρκεια της έκθεσης. Η έκθεση πραγματοποιείται σε συνεργασία του Μουσείου Ακρόπολης με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων. Τα εκθέματα προέρχονται από το Μουσείο Ιωαννίνων και το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, Συλλογή Καραπάνου.