Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Powell Killer Go Home

Γράφει ο Νίκος Μόττας //

«Μην ξεχνάς! Στη Νατζάφ σφάζουν αμάχους. Στην Παλαιστίνη κτίζουν τείχος. Powell Killer Go Home». Ήταν Αύγουστος του 2004 όταν το γιγαντιαίο πανό με το σφυροδρέπανο που κρεμάστηκε στον λόφο της Ακρόπολης έκανε τον γύρο των ειδησεογραφικών πρακτορείων.

«Ο Πάουελ δεν θα πάει στην Ολυμπιάδα», «Πανό με την υπογραφή του ΚΚΕ στον Παρθενώνα», «Έλληνες αριστεροί διαδηλωτές υποχρεώνουν τον ΥΠΕΞ των ΗΠΑ να αναβάλλει την επίσκεψή του στην Αθήνα», «Νίκη των Ελλήνων κομμουνιστών», ήταν ορισμένοι μόνο από τους τίτλους των διεθνών μέσων ενημέρωσης στις 28 και 29 Αυγούστου 2004.

Ήταν η εποχή που η χώρα ζούσε την ψευδαίσθηση της επίπλαστης «ευημερίας» που προσέφερε το πανηγύρι των Ολυμπιακών Αγώνων. Έναν περίπου χρόνο πριν, το Μάρτη του 2003, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους είχαν ξεκινήσει το ιμπεριαλιστικό μακελειό στο Ιράκ, υπό το πρόσχημα της κατοχής «όπλων μαζικής καταστροφής» από το καθεστώς του Σαντάμ Χουσείν.

Ο ρόλος του τότε υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Κόλιν Πάουελ στην προώθηση των πολεμικών σχεδιασμών και την συνειδητή εξαπάτηση της διεθνούς κοινότητας υπήρξε καθοριστικός. Ο ίδιος ήταν άλλωστε που στην περίφημη ομιλία του στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ στις 5 Φλεβάρη 2003 είχε παρουσίασει κατασκευασμένα στοιχεία για τα περιβόητα όπλα μαζικής καταστροφής του Σαντάμ.

Αργότερα, με την υστεροφημία του να έχει πληγεί ανεπανόρθωτα, αναγκάστηκε να παραδεχθεί δημοσίως ότι τα στοιχεία ήταν ψευδή. Ήταν ωστόσο πολύ αργά για τον πολύπαθο λαό του Ιράκ που πλήρωσε τεράστιο φόρο αίματος, θυσιαζόμενος στο βωμό των συμφερόντων των αμερικανικών και ευρωπαικών μονοπωλίων.

Ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος στο Ιράκ το 2003 δεν ήταν ασφαλώς το μοναδικό έγκλημα στο οποίο συμμετείχε ο Κόλιν Πάουελ. Ως ΥΠΕΞ των ΗΠΑ ήταν συνυπεύθυνος για τον πόλεμο στο Αφγανιστάν (υπό το πρόσχημα του «πολέμου κατά της τρομοκρατίας») το 2001 αλλά και πριν την πολιτική του σταδιοδρομία, ως υψηλόβαθμο στέλεχος του αμερικανικού στρατού. Ως αρχηγός του γενικού επιτελείου των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων συμμετείχε στον πρώτο ιμπεριαλιστικό πόλεμο στο Ιράκ το 1991 («Πόλεμος του Κόλπου») και στην αμερικανική εισβολή στον Παναμά (1989-1990) που κόστισε τη ζωή σε σχεδόν 3000 ανθρώπους. Ιστορική έμεινε η κυνική δήλωση του Πάουελ την πρώτη μέρα της σφαγής στην Πόλη του Παναμά: «Τοποθετήσαμε έξω απ’ την πόρτα μας μια πινακίδα που γράφει: Εδώ ζει η υπερδύναμη». Πρωτού αναδειχθεί σε «γεράκι» του πολέμου, ο στρατιωτικός Πάουελ είχε φροντίσει να «χτίσει βιογραφικό» ως υποστηρικτής των τρομοκρατών Κόντρας ενάντια στην κυβέρνηση της Νικαράγουα, μετέχοντας ενεργά σε μια σειρά υπονομευτικές προσπάθειες της CIA στην Κεντρική Αμερική.

Η πορεία του Κόλιν Πάουελ δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από την αιματοβαμμένη «δόξα» που συνοδεύει τα γεράκια του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού. Ενός ιμπεριαλισμού που συνεχίζει να σφάζει αμάχους και να χτίζει τείχη, όπως έγραφε το πανό του ΚΚΕ στην Ακρόπολη, το μήνυμα του οποίου συνεχίζει σήμερα να είναι επίκαιρο και ολοζώντανο:

«Έξω απ’ την Ελλάδα οι φονιάδες των λαών».

Πέθανε ο Κόλιν Πάουελ (ένας από αυτούς που τα χέρια του έσταζαν το αίμα λαών)

che guevara 008