Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Έστειλα στο Κόμμα δέκα μάρκα ακόμα -μη γράψουν το όνομά μου μόνο τα αρχικά μου … τα πολλά σαν πάρτε το όνομά μου βάλτε!

Πάνε χρόνια, που ο Φώντας Λάδης έγραψε τους στίχους για ένα τραγούδι που πολλοί δε θυμούνται, κάποιοι το ξέχασαν επί τούτου και οι νεότεροι μάλλον δεν το έχουν ακούσει ποτέ.

Έστειλα στο κόμμα
δέκα μάρκα ακόμα
μη γράψουν το όνομά μου
μόνο τα αρχικά μου
Όχι πως φοβάμαι
τι εργάτης θα ‘μια
για τόσα όμως δεν κάνει
να χαλά μελάνι
τα πολλά σαν πάρτε το όνομά μου βάλτε!
και πλάνο και τομέα
και με κεφαλαία

Με «κύμα» προσφορών μέλη και φίλοι του ΚΚΕ και της ΚΝΕ δίνουν άμεση και μαχητική απάντηση στο πρόστιμο σε βάρος του Κόμματος και τον απαράδεκτο νόμο για τα οικονομικά των κομμάτων

ℹ️ Οργανώσεις του Κόμματος και της ΚΝΕ, εργαζόμενοι, επαγγελματίες, αγρότες, νέοι δίνουν άμεση και μαχητική απάντηση στο πρόστιμο που επέβαλε η κυβέρνηση σε βάρος του ΚΚΕ, εφαρμόζοντας το άθλιο νομοθέτημα για τα οικονομικά των κομμάτων, με στόχο την παρέμβαση στη λειτουργία και τη δράση του.

Μέλη και φίλοι του Κόμματος στέλνουν, ταυτόχρονα με τις προσφορές, τα δικά τους μηνύματα ξεκαθαρίζοντας ότι η φωνή των κομμουνιστών δεν φιμώνεται και ότι όσοι ονειρεύονται να βάλουν εμπόδια στη δράση και τη λειτουργία του Κόμματος «λογαριάζουν χωρίς τον ξενοδόχο».

ℹ️  Θυμίζουμε πως η κυβέρνηση, με βάση τον αντιδραστικό νόμο για τα οικονομικά των κομμάτων που τα αντιμετωπίζει ως ανώνυμες εταιρείες και προωθεί απαράδεκτη παρέμβαση στη λειτουργία και τη δράση τους, επέβαλε πρόστιμο στο ΚΚΕ το 4% επί της ετήσιας κρατικής του επιχορήγησης.

Το απαράδεκτο νομοθέτημα, το οποίο ψηφίστηκε από τη συγκυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ το 2014, προβλέπει για κάθε ενισχυτή στα κόμματα, ακόμα και για ελάχιστα ποσά (δύο και πέντε ευρώ), να δηλώνονται στις αρχές το όνομα, το επώνυμο, ο ΑΦΜ ή ο αριθμός ταυτότητάς του.

Το ΚΚΕ έχει επανειλημμένα εκφράσει την κατηγορηματική του αντίθεση προς αυτό το απαράδεκτο νομοθέτημα, απαιτώντας την κατάργησή του, και έχει ξεκαθαρίσει πως δεν πρόκειται να δώσει στη δημοσιότητα τα στοιχεία των απλών ανθρώπων που το ενισχύουν.

Μίκης Θεοδωράκης Φώντας Λάδης 2016

Μίκης Θεοδωράκης Φώντας Λάδης Τιμητική συναυλία 2016

Ο κύκλος τραγουδιών «Γράμματα από τη Γερμανία», σε στίχους του Φώντα Λάδη και μουσική Μίκη Θεοδωράκη (13 τραγούδια που αναφέρονται στους Έλληνες μετανάστες και τις συνθήκες ζωής τους στη Γερμανία), γράφτηκε το Μάρτη του 1966, μελοποιήθηκε το Απρίλη της ίδιας χρονιάς και παρουσιάστηκε αρχικά τον Ιούλιο του 1966 στη μπουάτ «Εσπερίδες» από τον Γιώργο Ζωγράφο και την 1η & 2α Σεπτεμβρίου στο Θέατρο του Λυκαβηττού, στην Α’ Εβδομάδα Ελληνικής Μουσικής από τον ίδιο τραγουδιστή και λογοκρίθηκε (απαγορεύτηκε) αμέσως (οκτώ από τα δεκατρία τραγούδια τραγούδια)

Έστειλα στο Κόμμα
Εμείς οι Έλληνες εργάτες
Γεια σου μάνα, γεια σου Στράτο
Κίνησε ο Μάης για ναρθεί
Χτες τ’ απόγεμα στο Άαχεν
Σου ’στειλα δυο τρεις στυλούς
Ο Μήτσος απ’ τα Φάρσαλα
Μια ξανθιά απ’ το Βισμπάντεν
Στο Καφενείο “Ελληνικόν”
Ένα δάσος κλάρες
Βίλεμ Στράσσε
Βγήκ’ η ζωή μας στο σφυρί
Έλληνες, Τούρκοι κι Ιταλοί

Ηχογραφήθηκε το 1975 ταυτόχρονα σε δύο δίσκους, με τις φωνές των Γιώργου Ζωγράφου, Γιάννη Θωμόπουλου και Άννας Βίσση, ο ένας, και των Αφροδίτης Μάνου, Γιάννη Συρρή και Αντώνη Καλογιάννη.

Σημειώνει χαρακτηριστικά ο στιχουργός το 1975, στο οπισθόφυλλο του δίσκου:
Στο μεταξύ πολλά πράγματα άλλαξαν και τίποτα δεν άλλαξε στη ζωή αυτού του τόπου.
Μετανάστες ξεκινάν και φεύγουν – κι άλλοι γυρίζουν από τη Γερμανία, το Βέλγιο, τον Καναδά, την Αυστραλία.
Οι ανάγκες των μεγάλων μονοπωλίων στις αναπτυγμένες καπιταλιστικές χώρες και ειδικότερα στη Γερμανία άλλοτε ζητάνε καινούργιες φουρνιές από μετανάστες και άλλοτε- όπως συμβαίνει τώρα τελευταία- απειλούν τους ξένους εργάτες με μαζικές απολύσεις και αναγκαστικό επαναπατρισμό.

ℹ️ «Γράμματα από τη Γερμανία» 12 Τραγούδια σε στίχους Φώντα Λάδη
Μουσική: Μίκης Θεοδωράκης
Ερμηνεύουν: Βασίλης Παπακωνσταντίνου, Αφροδίτη Μάνου, Γιωργος Μεράντζας
Βιντεοσκόπηση: Χρήστος Ζουλιάτης Η βιντεοσκόπηση έγινε στο “Αττικό Άλσος” 11/7/2016

«Στο καφενείο Ελληνικόν» γράφει:
«Του Καζαντζίδη το καινούργιο, δε μου το ‘στειλες ακόμα
“Το δικό μου πάπλωμα” πάρ’ το και μαζί μ’ αυτό, στείλ’ το “Στρώμα σου για δυο”
Το δικό μου πάπλωμα, το δικό σου στρώμα
μην κοροϊδευόμαστε, θα μας βλέπουν χωριστά για καιρό ακόμα»

Θεοδωράκης Φώντας Λάδης 1966

Στις 20-Ιουλ-2016 πραγματοποιήθηκε στο Προαύλιο του Ραδιομεγάρου της ΕΡΤ συναυλία με τα «Γράμματα από τη Γερμανία, που παρουσίασε ο Νίκος Αϊβαλής, ενώ μεταδόθηκε ζωντανά από το Δεύτερο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας από την Έλενα Διάκου.

ℹ️   Οι εκδόσεις «Μετρονόμος» προχώρησαν στην τρίτη έκδοση ενός βιβλίου – ντοκουμέντου, που εκδόθηκε για πρώτη φορά το 1966 και επανεκδόθηκε το 1975, με τους στίχους των τραγουδιών, αποκόμματα από δημοσιεύματα του τύπου για τις συναυλίες του 1966 και κείμενα του Μίκη Θεοδωράκη και του Φώντα Λάδη.
Στην έκδοση δημοσιεύονται και οι στίχοι από τα έξι «Γράμματα» που δεν κυκλοφόρησαν στους δίσκους.
Το «Ήρθαν κάτι στρατηγοί» υπάρχει μόνο στην έκδοση με την Αφροδίτη Μάνου.
Τα πέντε από αυτά τα ποιήματα είναι ήδη μελοποιημένα, ενώ το ποίημα «Ευημερία» παραμένει αμελοποίητο.

Έστειλα στο Κόμμα δέκα μάρκα ακόμα Γράμματα από τη Γερμανία 1966

Ημέρες 1966


Δείτε επίσης