Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Από την επίσκεψη στη “Σπηλιά του Ζαχαριάδη” (ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ)

Πριν λίγες μέρες επισκεφτήκαμε με φίλους περιοχές όπου έδρασε ο ηρωικός ΔΣΕ. Στο φωτογραφικό αυτό οδοιπορικό που παραθέτουμε, παρουσιάζεται η σημερινή κατάσταση της «Σπηλιάς του Ζαχαριάδη» και της διαδρομής προς αυτήν.

 

Η «Σπηλιά του Ζαχαριάδη» βρίσκεται 1 χλμ. δυτικά του χωριού Πύλη του δήμου Πρεσπών Φλώρινας, σε λόφο βορειοανατολικά του ρέματος του Σωτήρος. Για να φτάσει κανείς ακολουθεί ένα ιδιαίτερα επίπονο ανηφορικό κλιμακωτό μονοπάτι (με πάνω από 300 βαθμίδες) που οδηγεί σε πλάτωμα που διαμορφώνεται στην κορυφή του λόφου.

Εκεί, καλά προφυλαγμένο μέσα στο πυκνό δάσος με οξιές, βρίσκεται το σπήλαιο που χρησιμοποιήθηκε κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου σαν καταφύγιό από τον Γενικό Γραμματέα του ΚΚΕ Νίκου Ζαχαριάδη αλλά και ως χώρος διεξαγωγής των συνεδριάσεων της στρατιωτικής και πολιτικής ηγεσίας του ΔΣΕ.

Η ηγεσία του Δημοκρατικού Στρατού μετακινήθηκε στην περιοχή αυτή, που ορίζεται από τις λίμνες Μικρή και Μεγάλη Πρέσπα και τα ελληνοαλβανικά σύνορα, το Σεπτέμβριο του 1948.

Στο χωριό Πύλη είχαν εγκατασταθεί οι υπηρεσίες της Προσωρινής Κυβέρνησης ενώ στο κοντινό προφυλαγμένο ρέμα και στο δασώδες πλάτωμα του σπηλαίου αναπτύχθηκαν οι εγκαταστάσεις του Γενικού Επιτελείου του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας.

Στο εσωτερικό του σπηλαίου υπάρχει διαμορφωμένος κατηφορικός διάδρομος οδηγεί από την είσοδο στον κύριο θάλαμο του σπηλαίου (7,2 x 4,6 x3,1 μ).