Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Δ.Ε.Η.: Η εργοδοσία δίνει το ρυθμό και η Διοίκηση του ΣΕΗ χορεύει

Πριν μερικές μέρες πραγματοποιήθηκε συνάντηση της διοίκησης του ΣΕΗ με μερίδα της εργοδοσίας (την ένωση των εργοδοτών ΕΝΘΕΠΑ), με θέμα την υπογραφή της ΣΣΕ για τα θέατρα.

Όπως τονίζουν οι εκλεγμένοι στο ΔΣ του ΣΕΗ με τη Δημοκρατική Ενότητα Ηθοποιών, «σε μια περίοδο που ο κλάδος αγκομαχά να καλύψει τα βασικά, που οι τιμές και η ακρίβεια καλπάζουν, που είμαστε στα πρόθυρα μιας νέας οικονομικής κρίσης, η Διοίκηση του σωματείου μας συμφώνησε με την εργοδοσία, την υπογραφή μιας σύμβασης η οποία ουσιαστικά συνιστά μείωση για τους εργαζόμενους. Στην πράξη σφραγίζει για 2 χρόνια τον εργασιακό κατακερματισμό που επικρατεί αυτή τη στιγμή στους χώρους δουλειάς μας, καταργεί το ενιαίο της σύμβασης διαχωρίζοντας τους ηθοποιούς και τους μισθούς τους σε διαφορετικές ταχύτητες, ανάλογα με τον αριθμό των παραστάσεων που μπορεί να κάνουν ή αν κάνουν παιδικό.

Επειδή όμως ακόμα και αυτή η σύμβαση δεν έχει καμία ισχύ μέχρι να συγκεντρωθεί το 50% των εργοδοτών που θα την υπογράψουν, η ΕΝΘΕΠΑ, δεν δέχτηκε να υπογράψει τη σύμβαση ενιαία, ως ένωση, αλλά ζήτησε από το ΣΕΗ να βγει μπροστά και για λογαριασμό της, να πιέσει τους ανταγωνιστές της (συμπεριλαμβανομένων και των μικρών ομάδων ΑΜΚΕ) να υπογράψουν κι αυτοί. Απαιτώντας μάλιστα απο το ΣΕΗ, να προχωρήσει σε απεργία στα θέατρα όσων δεν υπογράφουν.

Δηλαδή τι ζήτησε η συγκεκριμένη εργοδοσία από τη διοίκηση του ΣΕΗ;

Να βάλει πλάτη, ώστε και να εφαρμοστεί η κατάπτυστη αυτή σύμβαση και να χτυπήσει τις μικρές ομάδες ΑΜΚΕ και να βγει κερδισμένη στον ανταγωνισμό της με τους άλλους εργοδότες. Τη στιγμή μάλιστα που η ίδια δεν δίνει τίποτα παραπάνω στους εργαζόμενους από τα ψίχουλα που δίνει και τώρα. Στόχος της, το ΣΕΗ να παίξει το ρόλο του “καλού παιδιού” που θα μαλώνει τους αντιπάλους της. Δεν τους νοιάζει δηλαδή η ακρίβεια και η επιβίωση των ηθοποιών, αλλά η ακόμα μεγαλύτερη αύξηση των δικών τους κερδών.

Το χειρότερο όλων είναι ότι η διοίκηση δέχτηκε αυτή την εργαλειοποίηση , με τις ψήφους των ΑΕΝΑΗ, ΑΠΟ ΚΟΙΝΟΥ αλλά και της παράταξης ΑΣΗ.

Όλο το προηγούμενο διάστημα η διοίκηση του σωματείου μας οργάνωνε ινκόγκνιτο συναντήσεις με τους εργοδότες, αλλά δεν έκανε το παραμικρό ώστε να οργανώσει τον κλάδο σε κατεύθυνση σύγκρουσης μαζί τους ώστε να αποσπάσει κατακτήσεις προς το συμφέρον μας. Αντιθέτως ακολούθησε πιστά όλα τα βήματα που της υποδείκνυε η εργοδοσία.

Άλλος ένας λόγος λοιπόν που πρέπει ο κλάδος να τελειώνει με αυτή τη διοίκηση σε αυτές τις εκλογές. Καλούμε όλους τους συναδέλφους που έχουν απηυδήσει από τη στάση τους να συμπορευτούμε, ώστε η επόμενη διοίκηση του ΣΕΗ να οδηγήσει τον κλάδο σε ΣΣΕ που να αποτυπώνουν πραγματικές αυξήσεις, με ρήτρα αύξησης σε σχέση με τον πληθωρισμό ώστε ο αγώνας μας να έχει αξιοπρέπεια.

Καλούμε κάθε συνδικαλιστή να αναλογιστεί τις ευθύνες του και να σκεφτεί το πραγματικό συμφέρον του κλάδου μας. Καλούμε κάθε συνάδελφο να συνεχίσουμε τον αγώνα για τα δικαιώματα μας. Παίρνουμε θάρρος από τη μαζική και πρωτόγνωρη συμμετοχή της απεργίας της 28 Φλεβάρη. Συνεχίζουμε».

Πηγή: 902.gr

 

Το “έπος” του Γουέμπλεϊ, αφηγείται ο Αριστείδης Καμάρας