Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Δημ. Κουτσούμπας: Στέλνουμε το κατάλληλο μήνυμα στην ΕΕ και σε όσους τη στηρίζουν: Πιο δυνατό ΚΚΕ, πιο μαζικοί αγώνες αντεπίθεσης για το δίκιο των λαών!

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημή­τρη Κου­τσού­μπα, μίλη­σε από­ψε στην Ατα­λά­ντη, σε εκδή­λω­ση των ΚΟ Λοκρί­δας του ΚΚΕ θέμα «Οι συνέ­πειες της πολι­τι­κής της ΕΕ και των ελλη­νι­κών κυβερ­νή­σε­ων στη ΛΑΡΚΟ, στη βιο­μη­χα­νι­κή και αγρο­δια­τρο­φι­κή παρα­γω­γή, στον λαό της περιο­χής. Η πρό­τα­ση του ΚΚΕ».

Ομι­λία του Δ. Κου­τσού­μπα σε εκδή­λω­ση των ΚΟ Λοκρί­δας του ΚΚΕ (LIVE)

Παρα­θέ­του­με την ομι­λία του:

 

Φίλες και φίλοι, συντρό­φισ­σες και σύντροφοι,

Το ΚΚΕ είναι εδώ, στην Ατα­λά­ντη, σε μια περιο­χή όπου το προη­γού­με­νο διά­στη­μα ανα­πτύ­χθη­καν και είναι σε εξέ­λι­ξη πολύ­μορ­φοι ελπι­δο­φό­ροι, συντο­νι­σμέ­νοι, ενω­τι­κοί αγώ­νες. Κοι­νοί αγώ­νες της εργα­τι­κής τάξης, των βιο­πα­λαι­στών αγρο­τών, των ελεύ­θε­ρων επαγ­γελ­μα­τιών, της νεο­λαί­ας και των συνταξιούχων.

Το ΚΚΕ σας καλεί να κρα­τή­σε­τε την ενό­τη­τά σας σαν «κόρη οφθαλ­μού» και να την διευ­ρύ­νε­τε. Για­τί το κρί­σι­μο είναι να εντα­χθούν στο κίνη­μα, στα σωμα­τεία και τους συλ­λό­γους, πιο απο­φα­σι­στι­κά, οι εργα­ζό­με­νοι από άλλες μεγά­λες βιο­μη­χα­νί­ες, από τις ιχθυο­καλ­λιέρ­γειες και τα σού­περ μάρ­κετ, ακό­μη περισ­σό­τε­ροι αγρό­τες και επαγ­γελ­μα­τί­ες, νέοι και γυναίκες.

Οι αγώ­νες και το μέτω­πο που έχε­τε δια­μορ­φώ­σει μέχρι σήμε­ρα, απο­τε­λούν «κρί­κο» στη διεκ­δί­κη­ση και την απο­τε­λε­σμα­τι­κή από­σπα­ση μέτρων ανα­κού­φι­σης από τα καθη­με­ρι­νά προ­βλή­μα­τα που αντι­με­τω­πί­ζε­τε, τα οποία είναι, φυσι­κά, πάνω — κάτω τα ίδια με αυτά που αντι­με­τω­πί­ζει όλος ο ελλη­νι­κός λαός: Για­τί κι εδώ οι εργα­τι­κές λαϊ­κές οικο­γέ­νειες είναι αντι­μέ­τω­πες με την ακρί­βεια, τη συρ­ρί­κνω­ση του εισο­δή­μα­τος, την ανερ­γία, το ξεκλή­ρι­σμα, το κλεί­σι­μο μαγα­ζιών, την υπο­βάθ­μι­ση στην υγεία, την παι­δεία, τον πολι­τι­σμό, την ψυχα­γω­γία, τον αθλη­τι­σμό, την έλλει­ψη μέτρων προ­στα­σί­ας απέ­να­ντι στις φωτιές, τους σει­σμούς, τις πλημ­μύ­ρες, τη συρ­ρί­κνω­ση υπηρεσιών.

Γνω­ρί­ζε­τε ότι δεν σας απευ­θύ­νου­με τον λόγο σαν εξω­τε­ρι­κοί παρα­τη­ρη­τές ή σαν εφή­με­ροι επι­σκέ­πτες. Δεν σας κάνου­με υποδείξεις.

Είμα­στε εδώ, με τις δυνά­μεις μας, τις Οργα­νώ­σεις μας, με στε­λέ­χη της Κεντρι­κής Επι­τρο­πής, με εμέ­να προ­σω­πι­κά ως Γενι­κό Γραμ­μα­τέα σε κάθε καμπή των αγώ­νων σας. Για­τί οι αγώ­νες σας είναι και δικοί μας αγώ­νες. Και έτσι υπο­σχό­μα­στε να συνεχίσουμε.

Η ΛΑΡΚΟ εμβληματικό παράδειγμα για το ποιός πληρώνει τις συνέπειες των κατευθύνσεων της ΕΕ

 

Η Λοκρί­δα απο­τε­λεί ένα από τα πιο χαρα­κτη­ρι­στι­κά παρα­δείγ­μα­τα που έχει η χώρα μας, για το ποιος πλη­ρώ­νει τις συνέ­πειες των κατευ­θύν­σε­ων της Ευρω­παϊ­κής Ένω­σης, των πολι­τι­κών που εφάρ­μο­σαν ή υπε­ρα­σπί­ζο­νται με τον ένα ή τον άλλον τρό­πο, όλα τα υπό­λοι­πα κόμ­μα­τα, με γνώ­μο­να το κέρ­δος των επι­χει­ρη­μα­τι­κών ομί­λων και όχι τις ανά­γκες των εργαζομένων.

Εμβλη­μα­τι­κή ως προς αυτό είναι φυσι­κά η περί­πτω­ση της ΛΑΡΚΟ. Και εδώ μιλά­με για ένα έγκλη­μα που έχει ιστορία.

Ποιος ξεχνά­ει ότι η Ευρω­παϊ­κή Ένω­ση, επέ­βαλ­λε στη ΛΑΡΚΟ «πρό­στι­μο κρα­τι­κών ενι­σχύ­σε­ων». Κι αυτό όχι για­τί η επι­χεί­ρη­ση εισέ­πρατ­τε τίπο­τα κραυ­γα­λέ­ες κρα­τι­κές χρη­μα­το­δο­τή­σεις, αλλά για­τί ήθε­λαν να τη στραγ­γα­λί­σουν οικο­νο­μι­κά έτσι ώστε να είναι πιο εύκο­λο μετά να προ­χω­ρή­σουν στο επό­με­νο βήμα της εκποίησης.

Ποιος ξεχνά­ει ότι με δική τους ευθύ­νη η ΛΑΡΚΟ υπερ­χρε­ώ­θη­κε στη ΔΕΗ; Κι αυτό για­τί το τιμο­λό­γιό της ήταν κατά 40% προ­σαυ­ξη­μέ­νο σε σύγκρι­ση με τις άλλες ενερ­γο­βό­ρες βιο­μη­χα­νί­ες, με απο­τέ­λε­σμα να μη μπο­ρούν να πλη­ρω­θούν οι υπέ­ρο­γκοι λογαριασμοί.

Για­τί αν για παρά­δειγ­μα η ΛΑΡΚΟ πλή­ρω­νε με βάση τα τιμο­λό­για του Στα­σι­νό­που­λου και του Μυτι­λη­ναί­ου, τότε η ΔΕΗ πρέ­πει να επι­στρέ­ψει στη ΛΑΡΚΟ δεκά­δες εκα­τομ­μύ­ρια ευρώ.

Ποιος ξεχνά­ει ότι σε συμ­φω­νία με την Ευρω­παϊ­κή Ένω­ση, η ΛΑΡΚΟ, δεν ανέ­πτυ­ξε ποτέ τις δοκι­μα­σμέ­νες και απο­δε­δειγ­μέ­νες δυνα­τό­τη­τές της στην κατεύ­θυν­ση παρα­γω­γής ανο­ξεί­δω­του χάλυ­βα, αλλά η πρώ­τη ύλη της κατέ­λη­γε σε ευρω­παϊ­κά μονο­πώ­λια και μάλι­στα πολύ φτη­νά, για να παρά­γουν αυτά ένα προ­ϊ­όν μεγά­λης αξίας.

Για να μη μιλή­σου­με για τους εφο­πλι­στές, οι οποί­οι εισέ­πρατ­ταν εκα­τομ­μύ­ρια ευρώ κάθε μήνα για να μετα­φέ­ρουν τη “σκου­ριά” στον Ευβοϊ­κό, μολύ­νο­ντας και τη θάλασ­σα, ενώ αντί­θε­τα υπάρ­χει δοκι­μα­σμέ­νη μέθο­δος για να αξιο­ποιεί­ται η σκου­ριά στην οδοποιία.

Ποιος ξεχνά­ει ότι για 6 δεκα­ε­τί­ες έκλε­βαν την παρα­γω­γή της ΛΑΡΚΟ με διά­φο­ρους τρό­πους; Πότε δίνο­ντας δωρε­άν ή με συμ­φω­νί­ες κάτω από το τρα­πέ­ζι το κοβάλ­τιο και το σίδε­ρο στους πελά­τες της.

Και πότε την αξιο­ποιού­σαν για να μπου­κώ­νουν μεγα­λο­ερ­γο­λά­βους, οι οποί­οι επι­δί­δο­νταν σε ένα πραγ­μα­τι­κό σκλα­βο­πά­ζα­ρο, αλλά και κομ­μα­τάρ­χες, οι οποί­οι εκμε­ταλ­λεύ­ο­νταν εργα­ζό­με­νους για μία θέση σκλη­ρής εργασίας.

Και ποιος πλή­ρω­νε δια­χρο­νι­κά τις συνέ­πειες των παραπάνω;

Πρώ­τα απ’ όλα οι εργα­ζό­με­νοι που έχα­σαν τη ζωή τους από εργα­τι­κά “δυστυ­χή­μα­τα”, στην πραγ­μα­τι­κό­τη­τα εγκλή­μα­τα, αλλά και από τις επαγ­γελ­μα­τι­κές ασθένειες.

Έχα­σε όμως και όλος ο λαός της περιο­χής από την κατα­στρο­φή του περιβάλλοντος.

Η χώρα μας και ο λαός μας δεν ωφε­λή­θη­καν ποτέ από όλα όσα θα μπο­ρού­σε να προ­σφέ­ρει η ολό­πλευ­ρη αξιο­ποί­η­ση αυτού του πραγ­μα­τι­κού χρυ­σω­ρυ­χεί­ου, όπως είναι η ΛΑΡΚΟ, όχι μόνο για τη Λοκρί­δα, αλλά για ολό­κλη­ρη τη χώρα.

Ποιος πλή­ρω­νε δια­χρο­νι­κά τις συνέ­πειες της εγκλη­μα­τι­κής πολι­τι­κής των κυβερ­νή­σε­ων και της ΕΕ για τη ΛΑΡΚΟ;

Όλοι οι εργα­ζό­με­νοι που απο­λύ­θη­καν ή τέθη­καν σε δια­θε­σι­μό­τη­τα, όταν για παρά­δειγ­μα ο Μπο­δο­σά­κης εγκα­τέ­λει­ψε την ιδιω­τι­κή ΛΑΡΚΟ.

Όπως επί­σης οι εργα­ζό­με­νοι που απο­λύ­ο­νταν από τους μεγα­λο­ερ­γο­λά­βους, όταν έπε­φταν οι τιμές.

Τις ίδιες συνέ­πειες πλη­ρώ­νουν και τώρα οι εργα­ζό­με­νοι με την εκκα­θά­ρι­ση, τις περι­κο­πές, την κλο­πή του μόχθου τους και τις απο­λύ­σεις από την κρα­τι­κή ΛΑΡΚΟ, για να ξανα­πε­ρά­σει αυτή σε νέο ιδιοκτήτη.

Αυτή είναι η πικρή αλή­θεια και το ΚΚΕ δεν θα στα­μα­τή­σει στιγ­μή να τη λέει.

Και τολ­μούν από πάνω οι κυβερ­νώ­ντες και διά­φο­ροι άλλοι να κου­νά­νε το δάχτυ­λο… Έχουν το θρά­σος να επι­διώ­κουν να βγά­λουν «λάδι» την πολι­τι­κή τους και να πετούν «λάσπη» στους εργαζόμενους.

Όμως είναι οι ίδιοι υπό­λο­γοι. Η υλο­ποί­η­ση της πολι­τι­κής από­φα­σης εκποί­η­σης της ΛΑΡΚΟ έκλει­σε πλέ­ον 4 χρό­νια και οι συνέ­πειες “φωνά­ζουν”.

Το «μοντέ­λο» της «Ειδι­κής Δια­χεί­ρι­σης και της εκκα­θά­ρι­σης εν λει­τουρ­γία» τρι­πλα­σί­α­σε το κόστος παρα­γω­γής με απο­τέ­λε­σμα τη συρ­ρί­κνω­σή της και την περαι­τέ­ρω απα­ξί­ω­ση της ΛΑΡΚΟ.

Για να υλο­ποι­η­θεί αυτό το σχέ­διο, στα 4 χρό­νια που μεσο­λά­βη­σαν, δια­τέ­θη­καν εκα­το­ντά­δες εκα­τομ­μύ­ρια ευρώ από κεφά­λαια της ΛΑΡΚΟ και τον κρα­τι­κό προ­ϋ­πο­λο­γι­σμό, τα οποία θα μπο­ρού­σαν να δοθούν για τον εκσυγ­χρο­νι­σμό και την ανά­πτυ­ξη της επι­χεί­ρη­σης αξιο­ποιώ­ντας όλες τις δυνα­τό­τη­τές της.

Την ίδια ώρα που οι εργα­ζό­με­νοι διεκ­δι­κούν να υλο­ποι­η­θεί ένα σχέ­διο συντή­ρη­σης και προ­ε­τοι­μα­σί­ας επα­να­λει­τουρ­γί­ας, η κυβέρ­νη­ση παρα­πέ­μπει στον νέο ιδιο­κτή­τη. Το ίδιο χρο­νι­κό διά­στη­μα έχουν χαθεί 700 θέσεις εργα­σί­ας, ενώ όσοι εργα­ζό­με­νοι απέ­μει­ναν, απο­λύ­θη­καν τον Αύγου­στο του 2022.

Στην πραγ­μα­τι­κό­τη­τα το μόνο εισό­δη­μα που έχουν σήμε­ρα οι εργα­ζό­με­νοι της ΛΑΡΚΟ, είναι η κατα­κρε­ουρ­γη­μέ­νη από τις αντερ­γα­τι­κές δια­τά­ξεις μισθο­δο­σία και η μόνι­μη πλέ­ον αγω­νία, αν θα ανα­νε­ω­θούν οι συμ­βά­σεις εργα­σί­ας ορι­σμέ­νου χρόνου.

Σε ίδια ή παρό­μοια θέση βρί­σκο­νται και δεκά­δες αυτο­α­πα­σχο­λού­με­νοι και προ­μη­θευ­τές της ΛΑΡΚΟ, οι οποί­οι χρε­ο­κό­πη­σαν για­τί η επι­χεί­ρη­ση τους “έρι­ξε κανόνι”.

Σήμε­ρα, φίλες και φίλοι, η επα­να­λει­τουρ­γία της ΛΑΡΚΟ εξαρ­τά­ται, επί της ουσί­ας, από το απο­τέ­λε­σμα που θα έχει ο καυ­γάς μετα­ξύ των τμη­μά­των του κεφα­λαί­ου, που έχουν βάλει στο στό­χα­στρο τον πλού­το της.

Οι δια­γω­νι­σμοί έγι­ναν, όπως ακρι­βώς προ­έ­βλε­πε το σχέ­διο της ΕΕ, με το οποίο έχουν συμ­φω­νή­σει όλα τα κόμ­μα­τα στο Ευρω­κοι­νο­βού­λιο και την Βου­λή, πλην του ΚΚΕ.

Όπως θα γνω­ρί­ζε­τε οι περισ­σό­τε­ροι, η κυβέρ­νη­ση, με το αντί­τι­μο των 6 εκα­τομ­μυ­ρί­ων ευρώ — 6 ευρώ το στρέμ­μα δηλα­δή — έχει ανα­κη­ρύ­ξει «προ­τι­μη­τέο νέο ιδιο­κτή­τη» της ΛΑΡΚΟ την κοι­νο­πρα­ξία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ — AD HOLDINGS.

Όμως ο αντα­γω­νι­στής ενδια­φε­ρό­με­νος έχει «παγώ­σει» με ασφα­λι­στι­κά μέτρα τη δια­δι­κα­σία μετα­βί­βα­σης. Ο εμπαιγ­μός της κυβέρ­νη­σης απέ­να­ντι στους εργα­ζό­με­νους και τον λαό της Λοκρί­δας δεν έχει τελειω­μό. Για­τί ενώ η κυβέρ­νη­ση είχε δεσμευ­τεί ότι θα ανα­νε­ω­θούν οι συμ­βά­σεις εργα­σί­ας ορι­σμέ­νου χρό­νου, μέχρι να υπάρ­ξει τρι­με­ρής διά­λο­γος κυβέρ­νη­σης — νέου ιδιο­κτή­τη – εργα­ζο­μέ­νων, τελι­κά «μην τον είδα­τε τον Παναή»…

Για να είμα­στε ακρι­βο­δί­καιοι, μην τους είδα­τε τους κ.κ. Χατζη­δά­κη, Σταϊ­κού­ρα, Μητσο­τά­κη, Οικο­νό­μου, Κοτρω­νιά και άλλους…

Δ. Κου­τσού­μπας για Μητσο­τά­κη: «Αντί να ειρω­νεύ­ε­ται με μπούρ­δες για το χαβιά­ρι, να πάρει μέτρα κατά της ακρί­βειας, να αυξή­σει μισθούς και συντάξεις»

Και επει­δή διά­φο­ρα ακού­γο­νται το τελευ­ταίο διά­στη­μα από διά­φο­ρες μεριές, τα οποία κάθε άλλο παρά καθη­συ­χα­στι­κά είναι για το μέλ­λον της ΛΑΡΚΟ και των εργαζομένων…

Καλού­με την κυβέρ­νη­ση να απα­ντή­σει εδώ και τώρα με σοβα­ρό­τη­τα. Έχει δια­σφα­λί­σει την επα­να­λει­τουρ­γία και την ανά­πτυ­ξη της ΛΑΡΚΟ;

Κανείς τους βέβαια δεν απάντα…

Και τι να πουν; Πως εδώ δεν πρό­κει­ται για “επεν­δυ­τή”, αλλά μάλ­λον, όπως λένε οι εργα­ζό­με­νοι, για έναν “παλια­τζή – σκραπατζή”.

Έτσι, αντί για «την ανά­πτυ­ξη της ΛΑΡΚΟ», της βάζουν το ορι­στι­κό λου­κέ­το και μαζί υπο­νο­μεύ­ουν τη μελ­λο­ντι­κή προ­ο­πτι­κή για τη συνο­λι­κή ανά­πτυ­ξη της βιο­μη­χα­νί­ας στην χώρα μας. Αντί για θέσεις εργα­σί­ας, μεγα­λώ­νουν τις λίστες ανερ­γί­ας και κατα­δι­κά­ζουν τις περιο­χές γύρω από τις οποί­ες δρα­στη­ριο­ποιεί­ται η ΛΑΡΚΟ, να ερημώσουν.

Και όλα αυτά, με μπού­σου­λα τις περί­φη­μες “Ευρω­παϊ­κές Οδηγίες”.

Ας το καταλάβουν καλά στην Κυβέρνηση:
Αυτός ο αγώνας θα φτάσει μέχρι η τσιμινιέρα
της ΛΑΡΚΟ να καπνίσει ξανά

 

Γι’ αυτό το λέμε και να το κατα­λά­βουν καλά στην Κυβέρ­νη­ση του Μητσοτάκη:

Δεν θα επι­τρέ­ψου­με να μαρα­ζώ­σει η Λοκρί­δα, να πνι­γεί στην ανερ­γία. Η ανα­νέ­ω­ση των συμ­βά­σε­ων των εργα­ζο­μέ­νων στις 31 Μαρ­τί­ου, η δια­σφά­λι­ση των θέσε­ων εργα­σί­ας σε κάθε περί­πτω­ση, η επα­να­λει­τουρ­γία της ΛΑΡΚΟ, είναι κόκ­κι­νη γραμ­μή. Οι εργα­ζό­με­νοι της ΛΑΡΚΟ, ο λαός της Λοκρί­δας, δεν έχουν πει ακό­μη την τελευ­ταία τους κουβέντα.

Συνά­ντη­ση του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δ. Κου­τσού­μπα με το σωμα­τείο εργα­ζο­μέ­νων της ΛΑΡΚΟ

Δεν είναι μόνοι τους.
Σύμμαχο έχουν όλη την εργατική τάξη της χώρας.

Αυτός ο αγώ­νας θα φτά­σει μέχρι η τσι­μι­νιέ­ρα της ΛΑΡΚΟ να καπνί­σει ξανά και το ΚΚΕ θα είναι δίπλα τους και σήμε­ρα και αύριο και πάντα.

Αρμό­διοι και υπό­λο­γοι να απα­ντή­σουν είναι οι Υπουρ­γοί της Κυβέρ­νη­σης, ο Πρω­θυ­πουρ­γός, όσοι έγρα­ψαν στα παλιά τους τα παπού­τσια τις προ­τά­σεις των εργα­ζο­μέ­νων, ειση­γή­θη­καν και ψήφι­σαν την πολι­τι­κή που οδή­γη­σε εδώ τα πράγ­μα­τα, όλα τα κόμ­μα­τα που υπε­ρα­σπί­ζο­νται την Ευρω­παϊ­κή Ένωση.

Το ΚΚΕ, ό,τι κι αν γίνει, θα συνε­χί­σει να στη­ρί­ζει τον αγώ­να των εργα­ζο­μέ­νων της ΛΑΡΚΟ, που μέσα από τα σωμα­τεία τους, με πολύ­μορ­φες πρω­το­βου­λί­ες και κινη­το­ποι­ή­σεις, έχουν ανα­δεί­ξει τη ρεα­λι­στι­κή πρό­τα­σή τους, που μπο­ρεί να βάλει σε επα­να­λει­τουρ­γία την ΛΑΡΚΟ, να την εκσυγ­χρο­νί­σει και να την ανα­πτύ­ξει στην κατεύ­θυν­ση παρα­γω­γής ανο­ξεί­δω­του χάλυ­βα, προ­ϊ­ό­ντων βιο­μη­χα­νί­ας, συσ­σω­ρευ­τών κ.α. Μπο­ρεί να δια­σφα­λί­σει τις θέσεις εργα­σί­ας, να δημιουρ­γή­σει χιλιά­δες νέες με πλή­ρη ασφα­λι­στι­κά και μισθο­λο­γι­κά δικαιώ­μα­τα. Αυτό το σχέ­διο απα­ντά στην ανά­γκη ανά­πτυ­ξης της βιο­μη­χα­νί­ας με ολο­κλη­ρω­μέ­νη προ­στα­σία των συμ­φε­ρό­ντων των εργα­ζο­μέ­νων, της ελλη­νι­κής οικο­νο­μί­ας, των τοπι­κών κοι­νω­νιών και του περιβάλλοντος.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗ ΛΑΡΚΟ: Ξανά στους δρό­μους για τις θέσεις εργα­σί­ας και τα δικαιώ­μα­τά τους

Ίδια είναι η ρίζα των προ­βλη­μά­των και για τους εργα­ζό­με­νους στις άλλες βιο­μη­χα­νί­ες και επι­χει­ρή­σεις στη Λοκρί­δα. Παντού, άλλω­στε, για τον στό­χο της εξυ­πη­ρέ­τη­σης της αντα­γω­νι­στι­κό­τη­τας αυξή­θη­καν οι ώρες εργα­σί­ας, καταρ­γή­θη­καν οι Συλ­λο­γι­κές Συμ­βά­σεις Εργα­σί­ας, συρ­ρι­κνώ­θη­κε το εισό­δη­μα, αυξή­θη­καν τα εργα­τι­κά ατυ­χή­μα­τα, μαζί και τα όρια συντα­ξιο­δό­τη­σης. Οι συντά­ξεις όμως μειώ­θη­καν σε αντί­θε­ση με τα κέρ­δη των μεγαλοεργοδοτών.

Ο εργα­ζό­με­νοι στην ΕΖΑ, τον Λάτζη, στις ιχθυο­καλ­λιέρ­γειες, τα σού­περ μάρ­κετ δικαί­ως διεκ­δι­κούν ανθρώ­πι­να ωρά­ρια και αυξή­σεις. Είναι ελπι­δο­φό­ρο το γεγο­νός ότι οι εργα­ζό­με­νοι στην ΕΖΑ δημιούρ­γη­σαν Σωμα­τείο και συλ­λο­γι­κά διεκ­δι­κούν καλύ­τε­ρους όρους δια­βί­ω­σης. Είναι ελπι­δο­φό­ρο μήνυ­μα ότι στα σού­περ μάρ­κετ και τις άλλες επι­χει­ρή­σεις γίνο­νται συλ­λο­γι­κές δια­δι­κα­σί­ες. Αυτός είναι ο μόνος δρό­μος και σε αυτό τον δρό­μο το ΚΚΕ θα είναι, όπως πάντα, απο­κού­μπι των εργαζομένων.

Με την ΚΑΠ ξεκληρίζονται
οι μικρομεσαίοι αγρότες, θεριεύουν
οι μεγάλες επιχειρήσεις

 

Τις συνέ­πειες που έχει η πολι­τι­κή της ΕΕ και των ελλη­νι­κών κυβερ­νή­σε­ων στον λαό της περιο­χής, μπο­ρού­με να τις δού­με και μέσα από πολ­λά άλλα παρα­δείγ­μα­τα. Πάρ­τε την αγρο­τι­κή παρα­γω­γή, μιας και πρό­σφα­τα είχα­με έναν μεγά­λο αγώ­να των βιο­πα­λαι­στών αγρο­τών, με τα μπλό­κα του αγώ­να σε όλη τη χώρα και εδώ στη Φθιώτιδα.

Είχα­με το ιστο­ρι­κό πανελ­λα­δι­κό συλ­λα­λη­τή­ριο στο κέντρο της Αθή­νας, μαζί με τον λαό και τη νεο­λαία της πρω­τεύ­ου­σας. Αυτός ο αγώ­νας συνε­χί­ζε­ται με όλες τις μορ­φές, για­τί οι αγρό­τες έχουν το δίκιο με το μέρος τους.

Με την εφαρ­μο­γή της ΚΑΠ της Ευρω­παϊ­κής Ένω­σης, από την μια ξεκλη­ρί­ζο­νται οι μικρο­με­σαί­οι αγρό­τες και κτη­νο­τρό­φοι και από την άλλη θεριεύ­ουν οι μεγά­λες επι­χει­ρή­σεις παρα­γω­γής και μετα­ποί­η­σης αγρο­τι­κών και ζωι­κών προ­ϊ­ό­ντων, μαζί τους οι μεγά­λοι προ­μη­θευ­τές αγρο­τι­κού εξο­πλι­σμού και εφο­δί­ων, οι μεγα­λέ­μπο­ροι. Η αγρο­τιά σε όλη την χώρα και σε πολ­λές άλλες χώρες της ΕΕ, που τις παρου­σί­α­ζαν ως «πρό­τυ­πο αγρο­τι­κής ανά­πτυ­ξης», διεκ­δι­κεί το αυτο­νό­η­το. Να συνε­χί­σει να είναι αγρο­τιά, να μην της πάρουν τη γη, να μπο­ρεί να ζήσει και να παρά­γει στον τόπο της. Για 40 ημέ­ρες βρί­σκο­νταν στα μπλό­κα διεκ­δι­κώ­ντας λύσεις στα οξυμ­μέ­να προ­βλή­μα­τά τους, όπως το αυξη­μέ­νο κόστος παρα­γω­γής… Καμία δέσμευ­ση από την κυβέρ­νη­ση της ΝΔ.

Την ίδια ώρα όμως η κυβέρ­νη­ση παρέ­χει στους βιο­μή­χα­νους φθη­νό ρεύ­μα χωρίς όρους και προ­ϋ­πο­θέ­σεις, ενώ στους εφο­πλι­στές δίνουν αφο­ρο­λό­γη­το πετρέ­λαιο και δεκά­δες φορο­α­παλ­λα­γές, τις οποί­ες μάλι­στα τις έχουν κατο­χυ­ρώ­σει και στο Σύνταγ­μα της χώρας. Λένε στους αγρό­τες «δεν μπο­ρού­με να εγγυ­η­θού­με κατώ­τε­ρες τιμές». Σε αυτούς όμως που λυμαί­νο­νται τους αυτο­κι­νη­τό­δρο­μους, όπως τη Νέα Οδό, όπως και στο σύνο­λο των μεγά­λων επι­χει­ρη­μα­τι­κών ομί­λων, δίνουν εγγυ­ή­σεις για τυχόν δια­φυ­γό­ντα κέρ­δη. Λένε για παρά­δειγ­μα και εδώ στους αγρό­τες και τους κτη­νο­τρό­φους «δεν μπο­ρού­με να σας απο­ζη­μιώ­σου­με από τις φυσι­κές κατα­στρο­φές, την ακαρ­πία και τις αρρώ­στιες». Όμως τους μεγά­λους επι­χει­ρη­μα­τι­κούς ομί­λους, τους απο­ζη­μί­ω­σαν την περί­ο­δο της παν­δη­μί­ας, τους απο­ζη­μιώ­νουν ό,τι και αν συμβεί.

Και εδώ, στη Λοκρί­δα, όπως μαθαί­νου­με η “χασού­ρα” από την ακαρ­πία της ελιάς ξεπερ­νά­ει τα 70 εκ. Ευρώ, ενώ ακό­μα περι­μέ­νουν οι κτη­νο­τρό­φοι τις απο­ζη­μιώ­σεις για τα κοπά­δια τους που θανα­τώ­θη­καν για­τί προ­σβλή­θη­καν από ευλο­γιά. Για να μην πού­με για την μεγά­λη έλλει­ψη κτη­νο­τρό­φων στο δημό­σιο, για να βοη­θή­σουν τους κτη­νο­τρό­φους να αντι­με­τω­πί­σουν τα προβλήματα.

Αλλά και οι ελεύ­θε­ροι επαγ­γελ­μα­τί­ες, από τη μια βιώ­νουν στην πρά­ξη τι σημαί­νει το σύν­θη­μα «εργα­τιά και αγρο­τιά χωρίς λεφτά, μαγα­ζιά χωρίς δου­λειά» και από την άλλη η ταφό­πλα­κα των μικρών εμπό­ρων είναι η φορο­λο­γία, η πανά­κρι­βη ενέρ­γεια, τα χαρά­τσια, οι φορο­α­παλ­λα­γές και οι επι­δο­τή­σεις που δίνο­νται στα μεγά­λα εμπο­ρι­κά κέντρα, τα οποία δεν μπο­ρούν να τα αντα­γω­νι­στούν. Πώς είναι δυνα­τόν να επι­βιώ­σουν, εάν δεν υλο­ποι­η­θούν τα δίκαια αιτή­μα­τά τους; Οι ελεύ­θε­ροι επαγ­γελ­μα­τί­ες έχουν συμ­φέ­ρον να είναι δίπλα και μαζί στους αγώ­νες των εργα­ζο­μέ­νων και των αγρο­τών. Η επι­βί­ω­σή τους σε αυτόν τον δρό­μο βρίσκεται.

Άλλω­στε, όλοι αυτοί μαζί, η λαϊ­κή πλειο­ψη­φία δηλα­δή, βιώ­νει τα πολυά­ριθ­μα προ­βλή­μα­τα της καθη­με­ρι­νό­τη­τας, για τα οποία είναι συνέ­νο­χες όλες οι κυβερ­νή­σεις και όλα τα κόμ­μα­τα που έχουν στη­ρί­ξει την πολι­τι­κή του κόστους – οφέ­λους και της εξοι­κο­νό­μη­σης πόρων είτε στο κοι­νο­βού­λιο είτε στο ευρω­κοι­νο­βού­λιο είτε στους δήμους και τις περιφέρειες.

Είναι χαρα­κτη­ρι­στι­κό ότι τα προη­γού­με­να χρό­νια στον Δήμο Λοκρών έκλει­σαν υπο­κα­τα­στή­μα­τα του ΙΚΑ, ταχυ­δρο­μεία, υπο­κα­τα­στή­μα­τα τρα­πε­ζών, η εφο­ρία, συγ­χω­νεύ­θη­καν σχο­λεία, δημο­τι­κές υπη­ρε­σί­ες κ.ά. Οδη­γή­θη­καν στο λου­κέ­το μικρο­μά­γα­ζα και βιο­τε­χνί­ες που είχαν ανα­πτυ­χθεί γύρω τους. Τώρα το σχέ­διο του νέου δικα­στι­κού χάρ­τη προ­τεί­νει μετα­ξύ άλλων και την κατάρ­γη­ση του Ειρη­νο­δι­κεί­ου Ατα­λά­ντης. Όλα αυτά είχαν ως απο­τέ­λε­σμα θέσεις εργα­σί­ας να χαθούν, υπη­ρε­σί­ες να μετα­φερ­θούν σε ιδιω­τι­κές εται­ρεί­ες, να υπο­βαθ­μι­στούν οι ελεγ­κτι­κοί μηχα­νι­σμοί με απο­τέ­λε­σμα οι μεγα­λο­ερ­γο­δό­τες της περιο­χής να κατα­πα­τούν ακό­μη και τα υπο­τυ­πώ­δη εργα­σια­κά δικαιώ­μα­τα, να μεγα­λώ­σει το κόστος υπη­ρε­σιών για τους κατοί­κους και μαζί με αυτό και η ταλαιπωρία.

Για όλα αυτά, πρέ­πει να συνε­χι­στεί, να δυνα­μώ­σει η διεκ­δί­κη­ση του λαού της περιο­χής. Όπως για να στε­λε­χω­θούν και να εξο­πλι­στούν το κέντρο υγεί­ας Ατα­λά­ντης, το νοσο­κο­μείο Λαμί­ας και Λιβα­δειάς, τα Ιατρεία των χωριών, το ΕΚΑΒ, να στα­μα­τή­σει η απα­ξί­ω­ση και να επαν­δρω­θεί το ΕΣΥ και αντί ο Γεωρ­γιά­δης να δια­φη­μί­ζει τα απο­γευ­μα­τι­νά χει­ρουρ­γεία, δηλα­δή πως έκα­νε νόμι­μο το φακε­λά­κι, με τον αισχρό εκβια­σμό “χει­ρουρ­γείο σε 2 χρό­νια ή χει­ρουρ­γείο με 2000 ευρώ;”, να ασχο­λη­θεί να λυθούν τα επεί­γο­ντα ζητή­μα­τα στο δημό­σιο σύστη­μα υγεί­ας. Για­τί δεν μπο­ρεί το 2024 να αυτο­κτο­νεί καρ­κι­νο­πα­θής, ο οποί­ος δεν άντε­χε τους πόνους, για­τί περί­με­νε δύο μήνες το φάρ­μα­κό του.

Αυτά είναι τα τρα­γι­κά αδιέ­ξο­δα που βιώ­νουν οι καρ­κι­νο­πα­θείς εξαι­τί­ας της πολι­τι­κής του Υπουρ­γεί­ου Υγεί­ας και των επι­χει­ρη­μα­τι­κών συμ­φε­ρό­ντων στον τομέα του φαρ­μά­κου, όπου τα κέρ­δη των εται­ριών είναι τερά­στια. Για­τί στο ΕΣΥ, το οποίο υπε­ρα­σπί­ζε­ται ο Γεωρ­γιά­δης, με τις τερά­στιες ελλεί­ψεις σε προ­σω­πι­κό, υπο­δο­μές και τεχνο­λο­γία, δεν χωρά­νε οι ανά­γκες των καρ­κι­νο­πα­θών και η ανα­ζή­τη­ση των φαρ­μά­κων είναι και αυτή ατο­μι­κή ευθύνη.

Το ίδιο για τα σχο­λεία της περιο­χής τα οποία συρ­ρι­κνώ­νο­νται με συνέ­πεια την υπο­βάθ­μι­ση της λει­τουρ­γί­ας τους. Το ίδιο και για την προ­σχο­λι­κή αγω­γή, όπου σε ολό­κλη­ρο τον δήμο δεν υπάρ­χει βρε­φο­νη­πια­κός σταθ­μός και οι παι­δι­κοί σταθ­μοί λει­τουρ­γούν με ελλείψεις.

Επί­σης, να στε­λε­χω­θεί και να εξο­πλι­στεί η πυρο­σβε­στι­κή, να ανα­βαθ­μι­σθεί το Κλι­μά­κιο Ατα­λά­ντης σε Υπηρεσία.

Δεν θα επιτρέψουμε
να ξεχαστεί το έγκλημα στα Τέμπη

 

Σε όλα αυτά τα προ­βλή­μα­τα, το ΚΚΕ είναι δίπλα σας, προ­τεί­νει λύσεις και σας καλεί σε κοι­νή αγω­νι­στι­κή συμπό­ρευ­ση. Μαζί δεν θα επι­τρέ­ψου­με να μαρα­ζώ­σει αυτός εδώ ο τόπος.

Όπως μαζί δεν θα επι­τρέ­ψου­με να ξεχα­στεί και το έγκλη­μα στα Τέμπη, για­τί κι αυτή εδώ η περιο­χή θρή­νη­σε και θρη­νεί θύμα­τα. Γι’ αυτό και συμ­με­τεί­χε μαζι­κά στις κινη­το­ποι­ή­σεις που ξέσπα­σαν πέρ­σι με το σύν­θη­μα “ή τα κέρ­δη τους ή οι ζωές μας”, όπως και στις πρό­σφα­τες απερ­για­κές κινη­το­ποι­ή­σεις. Μετα­ξύ των αθώ­ων θυμά­των ήταν και η συμπα­τριώ­τισ­σά μας, η Ελπίδα.

Εμείς πέρ­σι τέτοιες μέρες δώσα­με μια υπό­σχε­ση, την οποία πιστεύ­ου­με ότι έχου­με τηρή­σει και την επα­να­λαμ­βά­νου­με: θα κάνου­με ό,τι περ­νά από το χέρι μας για να μην ξεχα­στεί αυτό το έγκλη­μα. Για να τιμω­ρη­θούν οι ένο­χοι, μετα­ξύ των οποί­ων πιστεύ­ου­με ότι συγκα­τα­λέ­γο­νται και οι πρώ­ην υπουρ­γοί της σημε­ρι­νής και των προη­γού­με­νων κυβερ­νή­σε­ων, όπως τους κατα­γρά­ψα­με και στο Πόρι­σμα που κατα­θέ­σα­με στην Εξε­τα­στι­κή Επι­τρο­πή της Βου­λής, που συστά­θη­κε με δική μας πρω­το­βου­λία. Όλοι αυτοί που υλο­ποί­η­σαν την πολι­τι­κή της ΕΕ για την απε­λευ­θέ­ρω­ση των σιδη­ρο­δρό­μων, που έφε­ρε τον τεμα­χι­σμό του ΟΣΕ σε πολ­λά κομ­μά­τια και την ιδιω­τι­κο­ποί­η­ση του πιο κερ­δο­φό­ρου, αυτού, δηλα­δή, που εκτε­λεί το μετα­φο­ρι­κό έργο. Όλοι αυτοί που άφη­σαν τον ΟΣΕ υπο­στε­λε­χω­μέ­νο, που τάι­ζαν τους διά­φο­ρους εργο­λά­βους για χρό­νια και δεν φρό­ντι­σαν να ολο­κλη­ρω­θούν οι συμ­βά­σεις για τα συστή­μα­τα ασφα­λεί­ας. Και, βέβαια, αυτοί που έσπευ­σαν να συγκα­λύ­ψουν το έγκλη­μα, είτε μπα­ζώ­νο­ντας τον χώρο είτε σβή­νο­ντας το βιντε­ο­σκο­πι­κό υλι­κό είτε κλεί­νο­ντας άρον — άρον την εξε­τα­στι­κή επι­τρο­πή χωρίς να έχουν κατα­θέ­σει σημα­ντι­κοί μάρ­τυ­ρες. Γι’ αυτό λοι­πόν ο αγώ­νας πρέ­πει να συνε­χι­στεί. Για να μην ζήσου­με ξανά τέτοια τραγωδία.

Συμπόρευση με το ΚΚΕ 
για το άνοιγμα του δρόμου προς την ριζική ανατροπή 
αυτού του συστήματος

 

Η οργά­νω­ση στα σωμα­τεία και τους συλ­λό­γους, ο συντο­νι­σμός και ο ενιαί­ος αγώ­νας να είστε σίγου­ροι ότι μπο­ρούν να απο­σπά­σουν κατα­κτή­σεις. Τα μέλη και οι φίλοι του ΚΚΕ μπαί­νουν μπρο­στά στη διεύ­ρυν­ση αυτού του μετώ­που, στο χτί­σι­μο εμπι­στο­σύ­νης μετα­ξύ της εργα­τι­κής τάξης και των μικρο­με­σαί­ων κοι­νω­νι­κών στρωμάτων.

Το ΚΚΕ, τη δύνα­μη που του έχε­τε δώσει στο Κοι­νο­βού­λιο, το Ευρω­κοι­νο­βού­λιο, τους δήμους και την περι­φέ­ρεια, τα σωμα­τεία και τους φορείς, την αξιο­ποιεί σε αυτή τη βάση.

Παράλ­λη­λα, όμως, με την καθη­με­ρι­νή δρά­ση και μέσα στους αγώ­νες, με την πολι­τι­κή μας πρό­τα­ση απα­ντά­με στο αδιέ­ξο­δο που υπάρ­χει στο οικο­νο­μι­κό, κοι­νω­νι­κό και πολι­τι­κό σύστη­μα που ζού­με. Κοι­τά­ζο­ντάς σας στα μάτια, με στα­ρά­τα λόγια που συνο­δεύ­ο­νται με πρά­ξεις εμπι­στο­σύ­νης, σας καλούμε:

Παράλ­λη­λα με την ανά­πτυ­ξη των αγώ­νων, απαι­τεί­ται πολι­τι­κή συμπό­ρευ­ση με το ΚΚΕ για το άνοιγ­μα του δρό­μου προς την ριζι­κή ανα­τρο­πή αυτού του συστή­μα­τος, αυτής της εξουσίας.

Του δρό­μου για την οικο­δό­μη­ση του σοσια­λι­σμού, της εξου­σί­ας της εργα­τι­κής τάξης και των συμ­μά­χων της, της αγρο­τιάς, των σημε­ρι­νών μικρο­με­σαί­ων κοι­νω­νι­κών στρωμάτων.

Η Λοκρί­δα είναι μια πλού­σια, παρα­γω­γι­κή περιο­χή σε όλα τα επί­πε­δα. Σε μια εξου­σία που γνώ­μο­να θα έχει την κάλυ­ψη των ανα­γκών των πολ­λών, έχει δυνα­τό­τη­τες να συν­δυά­σει τη βιο­μη­χα­νι­κή και ενερ­γεια­κή παρα­γω­γή με την αγρο­τι­κή και την αλιεία, τον πολι­τι­σμό και τον λαϊ­κό τουρισμό.

Σήμε­ρα, που την εξου­σία την έχουν τα μονο­πώ­λια και οι πολι­τι­κοί εκφρα­στές τους, αυτές οι δυνα­τό­τη­τες είτε εξυ­πη­ρε­τούν τα κέρ­δη τους, είτε απα­ξιώ­νο­νται. Σε κάθε περί­πτω­ση είναι απο­μα­κρυ­σμέ­νες από την κάλυ­ψη των ανα­γκών του λαού.

Τη ΛΑΡΚΟ την έχουν στα­μα­τη­μέ­νη και μπο­ρεί και να την κλεί­σουν, ενώ θα μπο­ρού­σαν να εργά­ζο­νται χιλιά­δες εργα­ζό­με­νοι, παρά­γο­ντας από οικια­κές συσκευ­ές και νοσο­κο­μεια­κό εξο­πλι­σμό, έως δεξα­με­νές απο­θή­κευ­σης υγρών και στε­ρε­ών τρο­φί­μων, αγω­γούς μετα­φο­ράς και δεξα­με­νές απο­θή­κευ­σης καυ­σί­μων, εργα­λειο­μη­χα­νές βιο­μη­χα­νί­ας, αγρο­τι­κό εξο­πλι­σμό, σκε­λε­τούς κατα­σκευών υψη­λής αντο­χής, μπα­τα­ρί­ες, να τρο­φο­δο­τεί πρώ­τη ύλη στην ναυ­πή­γη­ση, στην αερο­ναυ­πη­γι­κή, στην αυτο­κι­νη­το­βιο­μη­χα­νία κ.α.

Η σκου­ριά έπε­φτε στη θάλασ­σα, ενώ θα έπρε­πε να καλύ­πτει τις ανά­γκες της αστι­κής, επαρ­χια­κής και αγρο­τι­κής οδο­ποι­ί­ας. Τα ζεστά ύδα­τα του εργο­στα­σί­ου έπε­φταν στη θάλασ­σα, ενώ θα έπρε­πε να αξιο­ποιού­νται για την κάλυ­ψη των ανα­γκών οικια­κής θέρ­μαν­σης και μεγά­λων θερ­μο­κη­πια­κών μονά­δων στην κατεύ­θυν­ση παρα­γω­γής φθη­νών και ποιο­τι­κών προ­ϊ­ό­ντων. Θα έχε­τε παρα­τη­ρή­σει ότι πολ­λές φορές φυσά­ει, αλλά οι ανε­μο­γεν­νή­τριες στα­μα­τούν να λει­τουρ­γούν. Αυτό συμ­βαί­νει για­τί κρι­τή­ριο παρα­γω­γής ενέρ­γειας είναι το κέρ­δος. Στην κοι­νω­νία και την εξου­σία που προ­τεί­νει το ΚΚΕ, κρι­τή­ριο της παρα­γω­γής θα είναι μόνο οι κοι­νω­νι­κές ανάγκες.

Οι ΑΠΕ, σε συν­δυα­σμό με άλλες πηγές ενέρ­γειας, θα αξιο­ποιού­νται για φθη­νή επαρ­κή παρο­χή ενέρ­γειας στα λαϊ­κά νοι­κο­κυ­ριά, για την αυτάρ­κεια στην ενέρ­γεια που απαι­τεί­ται στην ανά­πτυ­ξη της βιο­μη­χα­νί­ας, στις μετα­φο­ρές, στην αγρο­τι­κή παρα­γω­γή. Η παρα­γω­γή της χημι­κής βιο­μη­χα­νί­ας θα μπο­ρού­σε να κοι­νω­νι­κο­ποι­η­θεί και είναι υπο­ταγ­μέ­νη στις ανά­γκες κάλυ­ψης λιπα­σμά­των, φυτο­φαρ­μά­κων, απορ­ρυ­πα­ντι­κών κλπ. Τα αντι­πλημ­μυ­ρι­κά έργα και τα έργα υπο­δο­μής άρδευ­σης και ύδρευ­σης, σήμε­ρα, εάν δεν εξυ­πη­ρε­τούν το κεφά­λαιο, τα θεω­ρούν «κόστος», στον σοσια­λι­σμό όμως, για να εξυ­πη­ρε­τή­σουν τις λαϊ­κές ανά­γκες, θα είναι «συγκοι­νω­νού­ντα δοχεία», με τις φυσι­κές πηγές και τους ποτα­μούς, μεγά­λες φυσι­κές και τεχνη­τές απο­θή­κες άρδευ­σης και ύδρευ­σης, έτσι ώστε να μην υπάρ­χει χωριό και γη χωρίς νερό. Έτσι, από τον Έξαρ­χο έως την Μαλε­σί­να και την Λάρυ­μνα η εύφο­ρη γη της Λοκρί­δας θα γίνει ποτιστική.

Ο σοσια­λι­στι­κός τρό­πος παρα­γω­γής και το κρά­τος, θα δια­θέ­τουν υπο­δο­μές, εφό­δια, εξο­πλι­σμό, επι­στη­μο­νι­κή έρευ­να και παρα­κο­λού­θη­ση, εγγυ­η­μέ­νη απορ­ρό­φη­ση προ­ϊ­ό­ντων και εγγυ­η­μέ­νο κατώ­τε­ρο εισό­δη­μα, θα εκτι­νά­ξει την παρα­γω­γή ελαιό­λα­δου, βρώ­σι­μης ελιάς, άλλων δεντρο­καλ­λιερ­γειών, οπω­ρο­λα­χα­νι­κών, βαμ­βα­κιού, ζωο­τρο­φών, ζωι­κής παρα­γω­γής και προ­ϊ­ό­ντων κ.α. Οι ιχθυο­καλ­λιέρ­γειες θα είναι υπο­ταγ­μέ­νες στην κάλυ­ψη των δια­τρο­φι­κών ανα­γκών, σε συν­δυα­σμό με την ελεύ­θε­ρη αλιεία και την προ­στα­σία της θάλασ­σας και των παρα­λιών. Οι όμορ­φες παρα­λί­ες της Λοκρί­δας θα αξιο­ποι­η­θούν συν­δυα­σμέ­να με την ιστο­ρι­κή κλη­ρο­νο­μιά, για την ανα­ψυ­χή και τις πολι­τι­στι­κές ανά­γκες της κοινωνίας.

Η εξα­σφά­λι­ση της υγεί­ας, της παι­δεί­ας, του πολι­τι­σμού και του αθλη­τι­σμού, θα είναι καθη­με­ρι­νή υπο­χρέ­ω­ση του σοσια­λι­στι­κού κρά­τους. Θα ανα­πτυ­χτούν με την θωρά­κι­ση των σημε­ρι­νών υπο­δο­μών, την δημιουρ­γία νέων, τον εξο­πλι­σμό και τη στε­λέ­χω­ση ειδι­κευ­μέ­νου προ­σω­πι­κού, με κατεύ­θυν­ση να έχουν πρό­σβα­ση όλοι οι κάτοι­κοι. Τα δάνεια και τα χρέη των λαϊ­κών οικο­γε­νειών θα δια­γρα­φούν, πλει­στη­ρια­σμοί δεν θα υπάρ­χουν, η στέ­γη θα είναι δικαί­ω­μα. Η φθη­νή και ασφα­λής μετα­κί­νη­ση των πολι­τών μέσα στις πόλεις, από χωριό σε χωριό και στην εργα­σία, θα είναι υπο­χρέ­ω­ση του κράτους.

Το καπιταλιστικό κέρδος,
βασικό εμπόδιο στο να αξιοποιηθούν
οι τεράστιες παραγωγικές
δυνατότητες για τον λαό

 

Θα ανα­ρω­τη­θεί κανείς: και αν όλα αυτά είναι ρεα­λι­στι­κά, για­τί δεν γίνο­νται από σήμε­ρα; Για­τί σε μια χώρα τόσο πλού­σια δεν καλύ­πτο­νται οι ανά­γκες των εργαζομένων;

Η απά­ντη­ση βρί­σκε­ται στις σημε­ρι­νές σχέ­σεις παρα­γω­γής, που εγκλω­βί­ζουν τις παρα­γω­γι­κές δυνά­μεις στο κρι­τή­ριο του καπι­τα­λι­στι­κού κέρ­δους. Βρί­σκε­ται στα αδιέ­ξο­δα των αντα­γω­νι­σμών που ανα­πτύσ­σο­νται μέσα από το ρόλο που παί­ζει η Ευρω­παϊ­κή Ένω­ση, ως μια ένω­ση των επι­χει­ρη­μα­τι­κών ομί­λων. Βρί­σκε­ται στο ρόλο που παί­ζουν οι κυβερ­νή­σεις και τα αστι­κά κόμ­μα­τα σε κάθε κρά­τος, ως οι πολι­τι­κοί εκφρα­στές των συμ­φε­ρό­ντων των επι­χει­ρη­μα­τι­κών ομί­λων. Οι πολι­τι­κές που υπε­ρα­σπί­ζο­νται το καπι­τα­λι­στι­κό κέρ­δος, είναι το βασι­κό εμπό­διο στο να αξιο­ποι­η­θούν οι τερά­στιες παρα­γω­γι­κές δυνα­τό­τη­τες της χώρας μας για την ικα­νο­ποί­η­ση των λαϊ­κών ανα­γκών. Γι’ αυτό, προ­ϋ­πό­θε­ση για τη φιλο­λαϊ­κή αξιο­ποί­η­ση των πλου­το­πα­ρα­γω­γι­κών πηγών, είναι ένας ριζι­κά δια­φο­ρε­τι­κός δρό­μος ανάπτυξης.

Με εργα­τι­κή εξου­σία, η οποία θα ξερι­ζώ­σει το καπι­τα­λι­στι­κό κέρ­δος, είτε του ιδιω­τι­κού είτε του κρα­τι­κού μονο­πω­λί­ου, ως κίνη­τρο της παρα­γω­γής. Θα κοι­νω­νι­κο­ποι­ή­σει το σύνο­λο των συγκε­ντρω­μέ­νων μέσων παρα­γω­γής και απο­δε­σμευ­μέ­νη από τις ιμπε­ρια­λι­στι­κές ενώ­σεις, κάτω απ’ τον επι­στη­μο­νι­κό κεντρι­κό σχε­δια­σμό της οικο­νο­μί­ας, θα ανα­πτύσ­σει τις παρα­γω­γι­κές δυνά­μεις με κρι­τή­ριο την λαϊ­κή ευημερία.

Εργο­στά­σια, μεταλ­λεία, ορυ­χεία και όλος ο πλού­τος θα βρί­σκε­ται στα χέρια του εργα­ζό­με­νου λαού, ο οποί­ος θα μπο­ρεί να απο­φα­σί­ζει και να τον δια­χει­ρί­ζε­ται με βάση τις ανά­γκες του. Ο κεντρι­κός επι­στη­μο­νι­κός σχε­δια­σμός, θα προ­βλέ­πει τις ανά­γκες παρα­γω­γής και τις ανά­γκες λαού σε προ­ϊ­ό­ντα. Θα απο­φα­σί­ζει τι θα παρα­χθεί, που, πόσο με κρι­τή­ρια τη μέγι­στη κάλυ­ψη των ανα­γκών των εργα­ζο­μέ­νων και τη διεύ­ρυν­ση όλων των κλά­δων της οικο­νο­μί­ας. Η κοι­νω­νι­κή ιδιο­κτη­σία, κάτω από ενιαίο επι­στη­μο­νι­κό κεντρι­κό σχέ­διο, θα επι­τρέ­ψει τερά­στια άλμα­τα στην παραγωγή.

Οι εγχώ­ριες πλου­το­πα­ρα­γω­γι­κές πηγές θα αξιο­ποι­η­θούν με πολύ πιο ωφέ­λι­μο τρό­πο για το σύνο­λο της οικο­νο­μί­ας, αφού θα τρο­φο­δο­τούν συνο­λι­κά την λαϊ­κή οικο­νο­μία και την κοι­νω­νι­κή πρό­ο­δο. Παράλ­λη­λα, όταν το καπι­τα­λι­στι­κό κέρ­δος φύγει από τη μέση, οι όροι εργα­σί­ας σε κάθε κλά­δο θα μπο­ρούν να δομη­θούν με κρι­τή­ριο τις ανά­γκες των εργα­ζο­μέ­νων. Ο χρό­νος εργα­σί­ας θα μειώ­νε­ται, η προ­στα­σία, η υγεία και η ασφά­λεια των εργα­ζο­μέ­νων θα μπαί­νουν σε πρώ­τη προ­τε­ραιό­τη­τα, δίνο­ντας ώθη­ση στον ελεύ­θε­ρο χρό­νο και την ψυχα­γω­γία των εργαζόμενων.

Η διεύ­ρυν­ση του ελεύ­θε­ρου χρό­νου των εργα­ζο­μέ­νων, θα συμ­βά­λει στην ουσια­στι­κή συμ­με­το­χή τους στον έλεγ­χο και την άσκη­ση της εξου­σί­ας τους, της εργα­τι­κής δια­κυ­βέρ­νη­σης. Ο εργα­τι­κός λαϊ­κός έλεγ­χος και η συμ­με­το­χή, θα ξεκι­νά από τις παρα­γω­γι­κές μονά­δες με εκλεγ­μέ­νους ανα­κλη­τούς αντι­προ­σώ­πους και θα επε­κτεί­νε­ται σε κάθε κλά­δο και περιο­χή. Στα εκλεγ­μέ­να όργα­να της εξου­σί­ας θα μετέ­χουν εκπρό­σω­ποι των εργα­ζο­μέ­νων από τις παρα­γω­γι­κές μονά­δες, όπως της ΛΑΡΚΟ, από τον κλά­δο των τρο­φί­μων, της ενέρ­γειας, της χημι­κής βιο­μη­χα­νί­ας. Θα δια­σφα­λί­ζε­ται η συμ­με­το­χή των συνε­ται­ρι­σμέ­νων αγρο­τών των περιο­χών, των φοι­τη­τών, των συνταξιούχων.

Ακό­μα και στο ανώ­τα­το όργα­νο εξου­σί­ας για το σύνο­λο της χώρας, οι εκλεγ­μέ­νοι αντι­πρό­σω­ποι- βου­λευ­τές δεν θα είναι μόνι­μοι, αλλά ανα­κλη­τοί. Από­λυ­το κρι­τή­ριο της νέας οργά­νω­σης της παρα­γω­γής είναι ο εργα­ζό­με­νος άνθρω­πος και οι ανά­γκες του και όχι η κερ­δο­φο­ρία της καπι­τα­λι­στι­κής παρα­γω­γής. Η κατα­νο­μή των δρα­στη­ριο­τή­των σε διά­φο­ρες περιο­χές γίνε­ται στη βάση του κεντρι­κού σχε­δί­ου και όχι του κέρ­δους, της κοι­νω­νι­κής ιδιο­κτη­σί­ας της γης.

Έτσι, περιο­χές που επι­βα­ρύ­νο­νται με δρα­στη­ριό­τη­τες ενός ρυπο­γό­νου είδους, δεν επι­βα­ρύ­νο­νται εξί­σου με άλλες επι­κίν­δυ­νες. Η ισόρ­ρο­πη επί­δρα­ση στο περι­βάλ­λον είναι πλέ­ον κρι­τή­ριο ανά­πτυ­ξης των δρα­στη­ριο­τή­των και όχι οικο­νο­μι­κό έξο­δο, όπως συμ­βαί­νει στο καπι­τα­λι­στι­κό σύστη­μα σήμε­ρα. Εμείς παρά­γου­με τον κοι­νω­νι­κό πλού­το και μπο­ρού­με να καλύ­ψου­με συν­δυα­σμέ­νες ανά­γκες, αν ξερι­ζώ­σου­με την καπι­τα­λι­στι­κή ιδιο­κτη­σία, το κέρ­δος των λίγων και συντρί­ψου­με τελι­κά το εχθρι­κό, για τους πολ­λούς, κρά­τος των μονοπωλίων.

Αυτή είναι συνο­πτι­κά η πρό­τα­ση του ΚΚΕ για τη φιλο­λαϊ­κή ανά­πτυ­ξη της περιο­χής, στο πλαί­σιο της αντί­στοι­χης ανά­πτυ­ξης όλης της χώρας. Με αυτήν την πυξί­δα, σας καλού­με σε κλι­μά­κω­ση των αγώ­νων και συμπό­ρευ­ση με το ΚΚΕ σε όλες τις μάχες που έχου­με μπρο­στά μας. Και οι Ευρω­ε­κλο­γές της 9ης Ιου­νί­ου είναι μιας πρώ­της τάξης ευκαι­ρία να δυνα­μώ­σου­με αυτή τη συμπό­ρευ­ση. Είναι ευκαι­ρία για το λαό και τη νεο­λαία να δώσουν ένα γερό χαστού­κι στην ΕΕ και τα κόμ­μα­τα που τόσα χρό­νια την υπε­ρα­σπί­ζο­νται, εξα­πα­τώ­ντας τον λαό.

Ξέρε­τε ότι εμείς είπα­με πολύ έγκαι­ρα την αλή­θεια για την ΕΕ, όταν οι άλλοι έτα­ζαν λαγούς με πετρα­χή­λια. Είπα­με ότι είναι μια φυλα­κή των λαών, για­τί είναι ένω­ση των μονο­πω­λί­ων. Δεν καλ­λιερ­γή­σα­με και δεν καλ­λιερ­γού­με αυτα­πά­τες για αλλα­γή της προς το καλύ­τε­ρο. Είναι έτσι δομη­μέ­νη που δεν μπο­ρεί να αλλά­ξει, ή μάλ­λον μπο­ρεί, αλλά μόνο προς το χει­ρό­τε­ρο. Γι’ αυτό πρέ­πει να την κατα­δι­κά­σου­με στις κάλ­πες και να βάλου­με εμπό­δια στην πολι­τι­κή της.

Πολ­λές από τις δημο­σκο­πή­σεις κατα­γρά­φουν πως πάνω από το 45% του ελλη­νι­κού λαού δηλώ­νει ότι στις ευρω­ε­κλο­γές θέλει να απο­δο­κι­μά­σει την ΕΕ. Σε όλους αυτούς, σε όλες αυτές, λέμε πως έχουν επι­λο­γή: Το ευρω­ψη­φο­δέλ­τιο του ΚΚΕ!

Με το ψηφο­δέλ­τιο του ΚΚΕ μπο­ρεί να εκφρά­σει ο λαός μας και την απο­δο­κι­μα­σία του και την αντί­θε­σή του και τον πόθο του για την πραγ­μα­τι­κή Ευρώ­πη των λαών. Και, βέβαια, η πολι­τι­κή της ΕΕ δεν «πέφτει από τον ουρα­νό». Τη συν­δια­μόρ­φω­σαν και τη συν­δια­μορ­φώ­νουν, την εφάρ­μο­σαν και την εφαρ­μό­ζουν οι κυβερ­νή­σεις της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ. Την ψηφί­ζουν όλα τα αστι­κά κόμ­μα­τα, σοσιαλ­δη­µο­κρα­τι­κά, φιλε­λεύ­θε­ρα και ακρο­δε­ξιά κόμ­μα­τα, στο Ευρω­κοι­νο­βού­λιο και μέσα στην ελλη­νι­κή Βου­λή. Αν στο ελλη­νι­κό κοι­νο­βού­λιο ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφι­σε το 50% και το ΠΑΣΟΚ το 70% των αντι­λαϊ­κών νομο­σχε­δί­ων της κυβέρ­νη­σης της ΝΔ, στο Ευρω­κοι­νο­βού­λιο, η σύµπλευ­σή τους απο­γειώ­νε­ται, είναι πολύ μεγαλύτερη.

Ο ΣΥΡΙΖΑ (μαζί με τους ευρω­βου­λευ­τές που βρί­σκο­νται σήμε­ρα στη «Νέα Αρι­στε­ρά»), ψήφι­σε ακρι­βώς το ίδιο με τη ΝΔ στο 81,9% και το ΠΑΣΟΚ στο 94,7% των ψηφο­φο­ριών! Όλοι τους ψηφί­ζουν ευλα­βι­κά στην ελλη­νι­κή Βου­λή, όσα νομο­σχέ­δια και άρθρα ανα­φέ­ρο­νται σε ευρω­παϊ­κές οδη­γί­ες, που είναι ασφα­λώς ο πυρή­νας των επι­λο­γών των μεγά­λων ομίλων.

Η ενί­σχυ­ση του ΚΚΕ στις Ευρω­ε­κλο­γές θα δώσει δύνα­μη και ελπί­δα στο λαό μας, θα δυνα­μώ­σει το ελπι­δο­φό­ρο ρεύ­μα αμφι­σβή­τη­σης της κυρί­αρ­χης αστι­κής πολι­τι­κής που έγι­νε δια­κρι­τό στις προη­γού­με­νες εκλο­γι­κές μάχες.

Θα δώσει ώθη­ση σε κάθε εργα­τι­κό — λαϊ­κό αγώ­να και διεκ­δί­κη­ση, στις οποί­ες πρω­το­στα­τεί το ΚΚΕ με όλες τις δυνά­μεις του. Δηλα­δή στη μόνη πραγ­μα­τι­κή αντι­πο­λί­τευ­ση απέ­να­ντι στην κυβέρ­νη­ση της ΝΔ.

Θα απο­δεί­ξει ότι ο λαός δεν έχει δώσει καμιά λευ­κή επι­τα­γή στη ΝΔ και τον Μητσο­τά­κη για να τσα­κί­ζει τα δικαιώ­μα­τά του, κου­νώ­ντας το δάχτυ­λο του 41%, που ήδη φαντά­ζει μακρι­νό παρελ­θόν, αν και έχουν περά­σει μόλις 8 μήνες. Θα της κόψει τη φόρα που έχει πάρει με την επί­θε­ση στα δικαιώ­μα­τα στην εκπαί­δευ­ση, στην υγεία, παντού. Άλλω­στε, ήδη έχει ξεκι­νή­σει δει­λά-δει­λά να γρά­φε­ται ότι αυτός είναι ο μόνος φόβος της κυβέρ­νη­σης της ΝΔ. Μην είναι τρί­το κόμ­μα, μην ενι­σχυ­θεί σημα­ντι­κά το ΚΚΕ και μάλι­στα σε συν­θή­κες που τα προ­βλή­μα­τα συσ­σω­ρεύ­ο­νται, μαζί και η αγα­νά­κτη­ση. Όλους τους άλλους δεν τους φοβά­ται, τους έχει του χεριού της.

Πάμε, λοι­πόν, στους τρεις μήνες που ακο­λου­θούν να δυνα­μώ­σου­με την αγω­νι­στι­κή συμπό­ρευ­ση με το ΚΚΕ, στις κάλ­πες και τους δρό­μους της διεκ­δί­κη­σης! Αυτό είναι που προ­έ­χει τώρα. Παρά τις επι­μέ­ρους από­ψεις και επι­φυ­λά­ξεις του καθε­νός και της καθε­μιάς, τις οποί­ες εμείς ξέρε­τε ότι είμα­στε πάντα ανοι­χτοί να συζη­τά­με δημιουρ­γι­κά και ταυ­τό­χρο­να να δρού­με από κοι­νού, χέρι – χέρι.

Πάμε να σηκώ­σου­με το ΚΚΕ ακό­μα πιο ψηλά και για έναν ακό­μα ιδιαί­τε­ρο λόγο που αφο­ρά τις Ευρω­ε­κλο­γές: Να στεί­λου­με από την Ελλά­δα πανευ­ρω­παϊ­κό μήνυ­μα ελπί­δας και ενδυ­νά­μω­σης των αγώ­νων, με ένα ακό­μα πιο δυνα­τό ΚΚΕ στην Ελλά­δα και την Ευρώπη!

Με ΚΚΕ πολύ πιο δυνατό 
για πανευρωπαϊκή αντεπίθεση! 
Σπάμε τα δεσμά της ΕΕ!

Για την Ελλάδα και την Ευρώπη 
του Σοσιαλισμού, την Ευρώπη των εργατών, 
των αγροτών, των λαών!

Στην ΕΕ της σημερινής βαρβαρότητας, 
στέλνουμε το κατάλληλο μήνυμα: 
Πιο δυνατό ΚΚΕ — πιο μαζικοί αγώνες αντεπίθεσης 
για το δίκιο των λαών!

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο