Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Δ. Κουτσούμπας: Ναι στη διευκόλυνση των Ελλήνων του εξωτερικού, όχι στην αλλοίωση του εκλογικού σώματος

Αποσπάσματα από τη συνέντευξη του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα, στην ΕΡΤ1 και στην εκπομπή «Επτά»

▪️ Η ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού. Εδώ ο ρόλος του ΚΚΕ είναι καθοριστικός και το αναγνωρίζουν όλοι. Ποια είναι η εκτίμησή σας, θα συμφωνήσετε τελικώς, βρίσκεστε σε ένα δρόμο προς τη συμφωνία;

— Καταρχήν να σχολιάσω τα περί καθοριστικού ρόλου.
Το ΚΚΕ δεν θεωρεί ούτε ότι είμαστε ρυθμιστές,
όπως λένε ή γράφουν διάφοροι, ούτε ότι είμαστε απορρυθμιστές του ζητήματος. Εμείς είπαμε από την αρχή το εξής:
Πρέπει να διευκολυνθούν
οι Ελληνες μετανάστες, εργαζόμενοι, επιστήμονες, φοιτητές, οικογενειάρχες που ζουν στο εξωτερικό – γιατί φύγανε από την Ελλάδα γιατί δεν είχαν δουλειά, ψάχνανε μια καλύτερη μοίρα, για διάφορους τέλος πάντων λόγους, είτε για να σπουδάσουν. Στις εκλογικές αναμετρήσεις να εκφράζουν τη γνώμη τους εφόσον η πολιτική που ασκείται από την κυβέρνηση, που βγαίνει και από τη διάταξη που παίρνουν τα κόμματα στο πολιτικό σκηνικό, επηρεάζει και αυτούς κοινωνικά, οικονομικά, πολιτικά κ.λπ. Να έχουν δικαίωμα λόγου μέσω της ψήφου τους. Αυτό ήταν το ζήτημα. Και σ’ αυτό συμφωνούμε. Και πρέπει αυτή η ψήφος να μετρά όπως και των υπόλοιπων Ελλήνων πολιτών.

Από κει και πέρα όμως είπαμε το εξής: Επειδή στην Ελλάδα δυστυχώς ισχύει και συνταγματικά το αναχρονιστικό «δίκαιο του αίματος», που σημαίνει ότι άμα μια προ-προ-προγιαγιά, προ-προ-προ-παππούς από το 1800 ήταν ελληνικής καταγωγής, τότε έχει δικαίωμα απόκτησης ιθαγένειας λόγω αίματος και ο τέταρτης, πέμπτης γενιάς…

▪️ Κι αν έχει κι ένα εξοχικό που έρχεται τα καλοκαίρια εδώ, άρα υποβάλλει φορολογική…

✔️  Είναι τέτοια ζητήματα, επίσης πρέπει να υπάρχει ενεργό ΑΦΜ, να υπάρχουν μια σειρά τέτοια ζητήματα….

✔️  Ενεργό, γιατί ΑΦΜ μπορεί να δημιουργήσει έχοντας ένα εξοχικό, έρχεσαι 15 μέρες το χρόνο, πληρώνεις ΕΝΦΙΑ, έχεις ΑΦΜ, αλλά δεν ξέρεις τι γίνεται στην Ελλάδα, μπορεί να μην ξέρεις ποιος είναι ο πρωθυπουργός της χώρας…

✔️  Για να φτάσω στο δια ταύτα, διότι τώρα δεν είμαστε στην πρώτη φάση, όπου τα κόμματα εξέθεταν τις απόψεις τους, τώρα έχουμε την πρόταση της κυβερνητικής πλειοψηφίας, έχει μοιραστεί στα κόμματα, τη μελετάμε. Ομως η πρώτη μελέτη που έχουμε κάνει μέχρι στιγμής – φυσικά θα τοποθετηθούμε οριστικά όταν έρθει κανονικά η διαδικασία στις Επιτροπές και στην Ολομέλεια – η πρώτη ανάγνωση είναι ότι δεν καλύπτει αυτές τις προϋποθέσεις που είχαμε βάλει έτσι ώστε να μην αλλοιώνεται το εκλογικό σώμα.

▪️ Δηλαδή σε ποια ζητήματα;

✔️  Είναι πάρα πολλά τα ζητήματα, έχουν σημασία και οι διατυπώσεις, τώρα δεν την έχω εδώ μπροστά μου. Αλλά αυτό γι’ αυτά που σας έλεγα πριν, το ενεργό ΑΦΜ για παράδειγμα ή το πόσα χρόνια και πώς αποδεικνύεται πως έζησες στην Ελλάδα ή πόσα χρόνια λείπει κάποιος, το πώς γίνεται η διαδικασία με τα εκλογικά τμήματα και αν εξασφαλίζεται ο έλεγχος και της αυτοπρόσωπης παρουσίας αλλά και του να μη γίνει νοθεία και αλλοίωση του εκλογικού σώματος. Και μια σειρά ζητήματα αντισυνταγματικότητας που μπορεί να εγερθούν, διότι δεν είναι σαφείς οι διατυπώσεις για τις αλλαγές στο άρθρο 54, υπάρχει και το άρθρο 51, μη μείνουμε όμως τώρα στις διατυπώσεις.

Πάγια η θέση του ΚΚΕ υπέρ της απλής ανόθευτης αναλογικής

▪️ Οχι, είστε πολύ σαφής, το ξέρετε πολύ καλά το ζήτημα….

✔️  Σας λέω όμως διάφορες πλευρές, όπως επίσης και το ζήτημα του εκλογικού νόμου ή του πλαφόν, το οποίο στην ουσία μένει ανοιχτό και συνταγματικά και νομικά με την κατάθεση του νομοσχεδίου αυτού. Δεν θα ανοίξει τώρα, αλλά αφήνει ανοιχτό για το επόμενο διάστημα – σε κάποιους μήνες, σε ένα χρόνο, δύο χρόνια – να αλλάξει το πλαφόν, να μεγαλώσει, που σημαίνει ανισοτιμία της ψήφου. Δεν λέω μόνο το γενικό πλαίσιο, με το οποίο διαφωνούμε και με τη ΝΔ και με τον ΣΥΡΙΖΑ, γιατί νοθεύουν την απλή αναλογική, δηλαδή τη γνήσια έκφραση της αποτύπωσης της ψήφου και το εκλογικό αποτέλεσμα.

▪️ Εσείς είστε υπέρ της αλλαγής έστω κι αυτής της απλής αναλογικής;

✔️  Οχι, είμαστε υπέρ της καθιέρωσης απλής αναλογικής και ανόθευτης.

▪️ Ομως η κυβέρνηση θα φέρει σύμφωνα με τις εξαγγελίες της την πρόταση της αλλαγής του υφιστάμενου εκλογικού συστήματος, το οποίο αν δεν αλλάξει θα ισχύσει από τις επόμενες εκλογές. Εσείς τι θα κάνετε εκεί;

✔️   Γι’ αυτό το θέτω αυτό. Και γι’ αυτό το συνδυάζω και με το νομοσχέδιο που έρχεται για την ψήφο των αποδήμων, διότι έχουμε, από τη μια, αλλαγή του εκλογικού σώματος, το οποίο μεγαλώνει, αλλά παραμένει η ανισοτιμία της ψήφου των Ελλήνων πολιτών και μάλιστα με το ενδεχόμενο να αλλάξει προς το χειρότερο, όχι μόνο από την ψήφο των αποδήμων αλλά και από το εκλογικό σύστημα που θα φέρει η ΝΔ.

▪️ Εσείς θα καταψηφίσετε την πρόταση που θα φέρει η κυβέρνηση;

✔️   Ναι, όμως θα το δούμε αυτό συγκεκριμένα. Η τοποθέτησή μου, για να έχετε καθαρή άποψη, είναι ότι είναι βασικά αρνητική, έτσι όπως έχουμε δει το σχέδιο νόμου.

▪️ Η κυβέρνηση να ακούσει τα κόμματα, να ακούσει όμως και τους Ελληνες του εξωτερικού, γιατί περίμεναν πώς και πώς αυτή τη στιγμή και δεν πρέπει να τους δυσαρεστήσει. Να ακουστούν όλα και να πάμε σε ένα νόμο που θα πάρει πραγματικά τις 300 ψήφους.

✔️  Πάντως εμείς τους Ελληνες του εξωτερικού τους ακούμε.
Άλλωστε έχουμε και αρκετές Κομματικές Οργανώσεις σε πολλές χώρες, σε όλες σχεδόν όπου υπάρχει ελληνισμός, και κατανοούν απόλυτα αυτό που λέμε, ότι υπάρχει κίνδυνος αλλοίωσης του εκλογικού σώματος. Δεν μιλάμε γι’ αυτούς που παραπονιούνται – κι έχουν δίκιο – οι οποίοι θα καλύπτονται και πρέπει να καλύπτονται, έτσι ώστε να διευκολύνονται να ψηφίσουν.
Κι αν υπάρχουν και κάποιες λίγες περιπτώσεις που αναγκάζονται να έρθουν εδώ, υπάρχουν τρόποι διευκόλυνσης με τη θέληση των κομμάτων και των κυβερνητικών πλειοψηφιών για να μπορούν να έρχονται και να ψηφίζουν οι λίγοι που πιθανώς δεν θα μπορούν να είναι στις καταστάσεις του εξωτερικού.

Ατέχνως click

<|> Σχετικά <|>