Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Η Artemis “έπιασε” Σελήνη και ο Ωρίωνας επέστρεψε στη Γη

Το διαστημόπλοιο Artemis 1 της NASA, έφτασε πολύ κοντά στη Σελήνη τη Δευτέρα 21-Νοε, με την κάψουλα Orion να βρίσκεται σε απόσταση “αναπνοής” 130 χιλιόμετρα πάνω από την επιφάνεια του Φεγγαριού και στη συνέχεια σε μεγαλύτερη τροχιά.

Το διαστημικό όχημα κοψοχώλιασε τους επιστήμονες καθώς έμεινε εκτός επαφής με τη Γη και τα κεντρικά της NASA για 34 λεπτά καθώς βρέθηκε στην μακρινή πλευρά της Σελήνης, αλλά όταν το σήμα επέστρεψε, τους αποζημίωσε στέλνοντας πίσω μια εικόνα της Γης.

Καθώς πλησίαζε το διαστημόπλοιο έκανε ζουμάρισμα πάνω από τις τοποθεσίες προσγείωσης του Apollo 11, 12 και 14.

Οι επικεφαλής της Nasa δηλώνουν ενθουσιασμένοι και υπογραμμίζουν ότι μέχρι στιγμής η αποστολή έχει «ξεπεράσει τις προσδοκίες» …«Αυτή είναι μια από εκείνες τις μέρες που σκέφτεσαι και ονειρεύεσαι για πολύ, πολύ καιρό», είπε ο διευθυντής πτήσεων της Nasa, Zebulon Scoville.

Στη δοκιμαστική πτήση δεν υπάρχουν αστροναύτες, αλλά τρία ανδρείκελα, καλυμμένα με χιλιάδες αισθητήρες -«αυτοί οι αισθητήρες μας δίνουν μια αίσθηση για το εάν το περιβάλλον θα είναι εντάξει για τους ανθρώπους», εξήγησε η αστροναύτης της NASA, Ζένα Κάρντμαν, ενώ έσπασε το ρεκόρ απόστασης του Apollo 13 (400.171 χλμ) από τη Γη στο πιο μεγάλο ταξίδι που έχει κάνει ποτέ ένα διαστημικό σκάφος, κατασκευασμένο για ανθρώπους.

Μετά από αυτό, η κάψουλα ξεκίνησε το ταξίδι επιστροφής στη Γη με προγραμματισμένη πτώση στον Ειρηνικό Ωκεανό αφού πέρασε περισσότερες από 25 ημέρες στο διάστημα και ταξίδεψε γύρω από τη Σελήνη, με στόχο να προετοιμάσει την επιστροφή του ανθρώπου στη Σελήνη τα επόμενα χρόνια.