Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΚΟΖΑΝΗ: Καταστολή με ΜΑΤ όπως 36 χρόνια πριν!

Ανάμεσα στους ξυλοφορτωμένους είναι και ο Χρήστος Ψαλλίδας, πρόεδρος, τότε, του Εργατικού Κέντρου Κοζάνης και πρόεδρος, σήμερα, του Πανελλήνιου Συλλόγου Αλληλεγγύης Συνταξιούχων της ΔΕΗ

Γράφει ο Γιώργος Μουσγάς //

Άγριο ξύλο, επίθεση των ΜΑΤ και συλλήψεις δέχτηκαν (26.5.2023) οι κάτοικοι στην Καλαμιά Κοζάνης, που αντιτάσσονται στις «πράσινες μπίζνες» στη Δυτική Μακεδονία τις οποίες κατευθύνει η Ευρωπαϊκή Ένωση και έχουν τη συνυπογραφή των κυβερνήσεων ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ. Η βάρβαρη επιχείρηση των ΜΑΤ είχε ανάλογα χαρακτηριστικά με την κρατική καταστολή που έγινε το Μάη του 1987 σε βάρος των απεργών εργατών της ΔΕΗ στο εργοστάσιο του Αγίου Δημητρίου Κοζάνης.

Ανάμεσα στους ξυλοφορτωμένους είναι και ο Χρήστος Ψαλλίδας, πρόεδρος, τότε, του Εργατικού Κέντρου Κοζάνης και πρόεδρος, σήμερα, του Πανελλήνιου Συλλόγου Αλληλεγγύης Συνταξιούχων της ΔΕΗ. «Φαίνεται πως μου χρωστάνε ακόμα ξύλο» είπε στο «Ατέχνως» ο Χρήστος Ψαλλδας σε τηλεφωνική επικοινωνία, για να προσθέσει: «Μετά από 36 χρόνια τρώω ξανά ξύλο απο τα ΜΑΤ. Τότε ήμουνα 36 χρονών. Σήμερα είμαι 72 χρονών!».

Ο Χρ. Ψαλλίδας κρατούμενος στο Αστυνομικό Τμήμα Κοζάνης προσπαθεί να βγεί στο μπαλκόνι για να εμψυχώσει τους απεργούς εργάτες της ΔΕΗ.

Ο Χρ. Ψαλλίδας, συνταξιούχος πιά, ξυλοφορτωμένος από τα ΜΑΤ στην Καλαμιά Κοζάνης.

 

Το 1987 οι εργάτες της ΔΕΗ έκαναν πολυήμερη απεργία για οικονομικά αιτήματα και για την αθέτηση απ’ τη μεριά της διοίκηση της επιχείρησης συμφωνημένων ασφαλιστικών θεμάτων. Οι εργάτες στο εργοστάσιο του Αγίου Δημητρίου δέχτηκαν την πιο βάρβαρη επίθεση της αστυνομίας και των ΜΑΤ, ενώ ήταν αντιμέτωποι και με τους απεργοσπαστικούς μηχανισμούς της, τότε, κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Απ’ τις άγριες επιθέσεις των δυνάμεων καταστολής δυό απεργοί τραυματίστηκαν και μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο ενώ έγιναν απανωτές συλλήψεις μεταξύ των οποίων και ο Χρήστος Ψαλλίδας, που κλείστηκε στο Αστυνομικό Τμήμα της Κοζάνης.

Ο γράφων έζησε τη μαχητική στάση των εργατών στο εργοστάσιο του Αγίου Δημητρίου ως απεσταλμένος του «Ριζοσπάστη». Ήταν κάποιες νύχτες έξω απ’ το εργοστάσιο που ένοιωθες πραγματικά πως «δενότανε τ’ ατσάλι». Ιδιαίτερα όταν οι εργάτες έδιωξαν, περασμένα μεσάνυχτα, το πούλμαν με τους απεργοσπάστες. Ξέσπασαν σε χειροκροτήματα και άρχισαν να τραγουδάνε προσθέτοντας λόγια στους στίχους του Φώντα Λάδη: «Κανείς δεν θα περάσει απ’ τον Άγιο Δημήτριο». Αμέσως μετά συγκροτήθηκε Απεργιακή Επιτροπή που μπήκε μέσα στο εργοστάσιο.

Δυό αποκαλυπτικά δημοσιεύματα του «Ριζοσπάστη» με διαφορά 36 χρόνων: Το πρώτο στις 19.5.1987 και το δεύτερο στις 27.5.2023.

Όταν η Απεργιακή Επιτροπή έφτασε στην πύλη του εργοστασίου, ένας αξιωματικός επικοινώνησε με το υπουργείο Βόρειας Ελλάδας, μπορεί να ήταν και ο ίδιος ο υπουργός. Το υπουργείο έδινε εντολή στον αξιωματικό να μην επιτρέψει στην Απεργιακή Επιτροπή να μπεί μέσα στο εργοστάσιο.

Ο αξιωματικός έλεγε: «Η Απεργιακή Επιτροπή τηρεί όλους τους όρους που θέτει ο νόμος (σ.σ.: 1264/1982). Εκτός απ’ τα συνδικαλιστικά, ζητούν να κάνουν έλεγχο για την ασφάλεια του εργοστασίου».

Ο συνομιλητής του αξιωματικού ωρυόταν, και ακουγόταν κιόλας απ’ το ακουστικό του τηλεφώνου: «Άσε το νόμο να λέει ό,τι θέλει! Θα κάνεις αυτό που σου λέω εγώ!».

Ο αξιωματικός αντιμετώπιζε με ψυχραιμία τις αντεργατικές υποδείξεις του υπουργείου επιμένοντας στη σύννομη στάση των απεργών και λέγοντας μονότονα: «Μα πρέπει να πειχαρχήσω στο νόμο». Κι ο άλλος ξελαρυγγιζόταν: «Θα πειθαρχήσεις σε αυτό που σου λέω εγώ!»

Στο τέλος και με απόλυτη αυτοκυριαρχία ο αξιωματικός είπε: «Εγώ θα πειθαρχήσω στο νόμο», έκλεισε το τηλέφωνο και επέτρεψε στην Απεργιακή Επιτροπή να μπεί στο εργοστάσιο. Η Απεργιακή Επιτροπή βρήκε –και ξεγύμνωσε- τον απεργοσπαστικό μηχανισμό και οι εργάτες ξέσπασαν σε καινούργια χειροκροτήματα.

Ο, τότε, αντιπρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ Μανώλης Παναγιωτάκης, μιλά, μεσάνυχτα και ώρα 1:30, στους απεργούς εργάτες της ΔΕΗ στο εργοστάσιο του Αγίου Δημητρίου της Κοζάνης . (Ο Μ. Παναγιωτάκης διετέλεσε Διοικητής της ΔΕΗ επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ).

Γυρνώντας στην Αθήνα έγραψα ένα κειμενάκι με τίτλο «Γιατί με συνέλαβες στην απεργία» που δημοσιεύτηκε στο «Ριζοσπάστη».  Το θέμα ήταν το εξής: Σε μία από τις νυχτερινές επιθέσεις της Αστυνομίας συνελήφθη ένας νεαρός εργάτης από ένα χωριό της Κοζάνης. Μεταφέρθηκε με περιπολικό στο Αστυνομικό Τμήμα με τη συνοδεία ενός, επίσης, νεαρού αστυνομικού, στο Αστυνομικό Τμήμα.

Σε μια στιγμή ο νεαρός εργάτης γύρισε και μίλησε στον αστυνομικό με το μικρό του όνομα. Ο αστυνομικός ταράχτηκε καθώς αναγνώρισε το συγχωριανό του, που δούλευαν μαζί στα χωράφια από μικρά παιδιά. Μέσα στην ένταση και στη νύχτα ο αστυνομικός δεν γνώρισε το συνομήλικό συγχωριανό του.

Ο αστυνομικός στενοχωρήθηκε πολύ και ήθελε να απελευθερώσει το συγχωριανό του. «Είδε κι έπαθε» ο εργάτης να πείσει τον αστυνομικό ότι δεν πρέπει να τον αφήσει ελεύθερο γιατί θα κατηγορηθεί για απόδραση κρατούμενου. «Εμένα θα με απελευθερώσουν, όπως και έγινε, οι συνάδελφοί μου» του έλεγε ο εργάτης για τον πείσει.

Θα πέρασε ένας μήνας μετά τη δημοσίευση του κειμένου. Κι ένα απόγευμα ο, τότε, Αστυνομικός Συντάκτης, Μανώλης Σταυρακάκης μου πέταξε στο γραφείο μου μερικές φωτοτυπίες, λέγοντας: «Πάρε και την αμοιβή σου!».

Ήταν το κείμενο «Γιατί με συνέλαβες στην απεργία». Έδειξα απορημένος. Και ο Μανώλης μου είπε: «Μερικοί προοδευτικοί αστυνομικοί έκαναν φέϊγ-βολάν το κείμενό σου και το μοιράζουν μέσα στην Αστυνομία. Είναι το πρώτο κείμενο με παρόμοιο περιεχόμενο που μοιράζεται μέσα στην Αστυνομία».

Ήταν, τότε, που απαγορευόταν κάθε συνδικαλιστική δραστηριότητα μέσα στην Αστυνομία.

Η επίθεση στην Καλαμιά Κοζάνης

Στην Κατοχή και στη μάχη της Καλαμιάς στην Κοζάνη τραυματίστηκε η μάνα του ιστορικού στελέχους του ΚΚΕ Σπύρου Χαλβατζή που πολέμησε ως μαχήτρια του ΕΛΑΣ κατά των κατακτητών. «Εκεί τώρα πάνε να στήσουνε τα φωτοβολταϊκά» είπε στο «Ατέχνως» ο Σπύρος Χαλβατζής την επομένη της επίθεσης.

Τα ΜΑΤ ακροβολισμένα στην Καλαμιά Κοζάνης.

Οι κάτοικοι της Καλαμιάς και όσοι βρέθηκαν στο πλευρό τους το πρωί της 26.5.2023 στην πλαγιά του βουνού, στον χώρο που επιχειρήθηκε να ξεκινήσουν οι εργασίες που είχαν σταματήσει κάτω από τη δυναμική κινητοποίηση, δέχθηκαν την άγρια επίθεση των δυνάμεων των ΜΑΤ.

Στο πλαίσιο της επιχείρησης τρομοκράτησης και καταστολής, η αστυνομία προχώρησε σε έξι συλλήψεις κατοίκων και στελεχών της ΚΝΕ. Μετά από πολύωρη δυναμική και αποφασιστική κινητοποίηση κατοίκων, σωματείων και φορέων, έξω από το αστυνομικό μέγαρο Κοζάνης, τελικά οι συλληφθέντες αφέθηκαν ελεύθεροι. Σε βάρος τους κατέθεσε μήνυση η εταιρεία. Κατηγορούνται για παράνομη βία, παρακώλυση έργου και αντίσταση κατά της αρχής.

Από τη βίαιη επέμβαση των ΜΑΤ, με χημικά, κρότου – λάμψης, αλλά και με την αγριότητα που επιτέθηκαν για να κάνουν τις συλλήψεις, τραυματίστηκε ένας συνταξιούχος, ο οποίος νοσηλεύεται στο Νοσοκομείο Κοζάνης με εξάρθρωση ώμου και κάταγμα στο χέρι.

Μάλιστα οι δυνάμεις της αστυνομίας, στην προσπάθειά τους να απομακρύνουν τους συγκεντρωμένους, απομόνωσαν ορισμένους και τους οδηγούσαν στο χείλος της πλαγιάς, στον γκρεμό! Και μόνο μετά από παρέμβαση και τις έντονες διαμαρτυρίες των υπόλοιπων συγκεντρωμένων κατάφεραν να γλιτώσουν τα χειρότερα. Ανάμεσα σε αυτούς ήταν και ο Χρήστος Ψαλλίδας, καθώς επίσης δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι.

Οι αθλιότητες της αστυνομίας δεν είχαν τέλος: Σύμφωνα με καταγγελίες κατοίκων, η αστυνομία φέρεται να ζήτησε από τον χειριστή του εκσκαφέα να καταθέσει μήνυση ότι δήθεν τον χτύπησαν και πήγαν να προκαλέσουν ζημιά στο μηχάνημά του. Απαιτούσαν από μανάδες που ήταν εκεί με τα παιδιά τους να απομακρυνθούν και τις απειλούσαν ότι αν δεν φύγουν θα τις συλλάβουν και θα ασκήσουν δίωξη σε βάρος τους για έκθεση ανηλίκων σε κίνδυνο.

Από την πρώτη στιγμή, αντιπροσωπεία της ΚΟ Δυτικής Μακεδονίας με επικεφαλής την βουλευτή του ΚΚΕ Τίνα Κουζιάκη έκανε παρέμβαση στην Αστυνομική Διεύθυνση Κοζάνης, αντιδρώντας στις άδικες και αναίτιες συλλήψεις, και απαίτησε να αφεθούν ελεύθεροι οι συλληφθέντες και να μην απαγγελθούν κατηγορίες σε βάρος τους. Κάλεσε παράλληλα τους κατοίκους της Καλαμιάς να συνεχίσουν και να δυναμώσουν τον αγώνα τους και τον λαό της Κοζάνης να εκφράσει μαχητικά και μαζικά την αλληλεγγύη του.

Από την πρώτη στιγμή άλλωστε ο λαός της περιοχής άρχισε να συγκεντρώνεται έξω από το αστυνομικό μέγαρο Κοζάνης, δίνοντας μαζικά χαρακτηριστικά στην κινητοποίηση. «Η τρομοκρατία δεν θα περάσει, του λαού η πάλη θα τη σπάσει», διαδήλωσαν μαχητικά.

Στη διάρκεια της πολύωρης κράτησής τους, δύο από τους συλληφθέντες μετά από κάποια ώρα αισθάνθηκαν αδιαθεσία και αδυναμία, μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο όπου τους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες.

Στο πλευρό των κατοίκων, στη διάρκεια της άγριας επίθεσης αλλά και στη συνέχεια έξω από το αστυνομικό μέγαρο, βρέθηκε και ο Μ. Καραμπατζιάς, δημοτικός σύμβουλος δήμου Βοΐου με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» και συντονιστής της Επιτροπής Αγώνα Σιάτιστας, που δίνει μάχη ενάντια στα σχέδια για εγκατάσταση αιολικού πάρκου στο όρος Μπούρινος και της Επιτροπής Αγώνα Γαλατινής ενάντια στα φωτοβολταϊκά.

Την άγρια επίθεση των δυνάμεων καταστολής κατήγγειλαν με ανακοινώσεις τους το Συνδικάτο Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Ν. Κοζάνης όπως και οι Φοιτητικοί Σύλλογοι Κοζάνης, καταγγέλλοντας και τη σύλληψη του προέδρου του Φοιτητικού Συλλόγου Σχεδίασης Προϊόντων και ενός ακόμα φοιτητή. Ανακοίνωση εξέδωσε και το Τομεακό Συμβούλιο Κοζάνης της ΚΝΕ.