Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Λάρισα: Οι αγρότες έστειλαν ηχηρό μήνυμα στην κυβέρνηση – Σύσκεψη των μπλόκων την Κυριακή στη Νίκαια

Σαφές μήνυμα κλιμάκωσης του αγώνα για την επιβίωση τους έστειλαν οι αγρότες της Θεσσαλίας με το μεγάλο συλλαλητήριο στην κεντρική πλατεία της Λάρισας.

Με την ολοκλήρωση του μεγάλου συλλαλητηρίου ο Γιάννης Τσιούτρας, εκ μέρους μπλόκου Νίκαιας, επεσήμανε ότι ο αγώνας θα συνεχιστεί και θα κλιμακωθεί.

Σε αυτό το πλαίσιο, θα γίνει πανελλαδική σύσκεψη των μπλόκων την Κυριακή 13 Φλεβάρη, στις 13.00, στη Νίκαια. Ο Γιάννης Τσιούτρας, ευχαρίστησε τους εργαζόμενους και τους φορείς που παραβρέθηκαν στο συλλαλητήριο, υπό τον δυνατό και παρατεταμένο ήχο από τα κορναρίσματα και τους αναμμένους φάρους των δεκάδων τρακτέρ που αποχωρούσαν από την κεντρική πλατεία επιστρέφοντας με κομβόι, όπως ακριβώς ξεκίνησαν νωρίτερα από το Μπλόκο Νίκαιας, προκειμένου να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο.

Στο συλλαλητήριο, συμμετείχαν, εκατοντάδες βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι,  από τα μπλόκα της  Θεσσαλίας, αλλά  και εργαζόμενοι,  αυτοαπασχολούμενοι της πόλης, νέοι των σπουδών και γυναίκες των λαϊκών οικογενειών, ανταποκρινόμενοι στα καλέσματα του μπλόκου της Νίκαιας, δεκάδων εργατικών σωματείων και μαζικών φορέων της περιοχής, ενώ το σύνθημα «Εργατιά – αγροτιά, μια φωνή και μια γροθιά» ακουγόταν δυνατά. Παραβρέθηκε ο Γιώργος Λαμπρούλης, βουλευτής Λάρισας του ΚΚΕ.

Με συνθήματα όπως, «Στα μπλόκα της αγροτιάς να σπάσει της κυβέρνησης ο τσαμπουκάς», «Τώρα με τα πόδια, μετά με τα τρακτέρ, αν δεν δικαιωθούμε θα γίνει Κιλελέρ», απαίτησαν  από την κυβέρνηση, την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων επιβίωσης, καταγγέλλοντας την ταυτόχρονα για το γεγονός ότι αρνείται να λύσει τα προβλήματά τους, καταφεύγοντας σε συκοφαντίες και αυταρχισμό.

Διεκδικούν:

– Μείωση του κόστους παραγωγής. Αφορολόγητο πετρέλαιο, όπως στους εφοπλιστές. Μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος, κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής. Επιδότηση των ζωοτροφών και του κόστους στα μέσα και εφόδια. Κατάργηση του ΦΠΑ σε μέσα – εφόδια και σε βασικά είδη για την ικανοποίηση αναγκών της λαϊκής οικογένειας.

– Προστασία από τις φυσικές καταστροφές, με υλοποίηση όλων των απαραίτητων έργων υποδομής, καθώς και αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο στο 100%.

– Κατώτερες εγγυημένες τιμές που θα ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής και θα διασφαλίζουν εισόδημα επιβίωσης και προσιτές τιμές των προϊόντων στη λαϊκή κατανάλωση.

vivlio mpelogiannis