Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

“Μανούλες” ψευτιάς – παραπληροφόρησης τα αστικά ΜΜΕ για το νησί της επανάστασης

Είναι καιρός, που τρέχει «καρφίτσα» (κορυφαίες ειδήσεις το λένε…) από τα μεγάλα παγκόσμια ΜΜΕ (και μέσω ΜΚΔ) …elpais.com, europapress, bbc, chicagotribune κλπ. μαζί –σήμερα το θυμήθηκαν και ο ΣΚΑΙ, capital.gr, in.gr κά. πάντα «σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων ACN» και πηγή τον συνήθη ύποπτο ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η «είδηση»: Οι υγειονομικές αρχές της Κούβας ανακοίνωσαν ότι εντόπισαν το πρώτο κρούσμα της παραλλαγής Όμικρον του νέου κορονοϊού, διευκρινίζοντας πως το πρόσωπο που μολύνθηκε είχε ταξιδέψει στη Μοζαμβίκη, μετέδωσε αργά το βράδυ της Τετάρτης (σσ. 8 Δεκέμβρη) το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων ACN. Το πρόσωπο αυτό, μέλος του υγειονομικού προσωπικού που κατοικεί στην επαρχία Πινάρ δελ Ρίο, επέστρεψε στη νήσο της Καραϊβικής την 27η Νοεμβρίου και διαγνώστηκε πως έχει μολυνθεί από τον SARS-CoV-2.

Παραθέτουμε το σχετικό δημοσίευμα ACN (σσ. το πρακτορείο ειδήσεων Agencia cubana de noticias -ANC, παλαιότερα Agencia de información nacional -AIN ιδρύθηκε το 1974 και δίνει πληροφορίες στα Ισπανικά, Αγγλικά, Γαλλικά, Ρωσικά κά παρέχοντας επίσης φωτογραφίες, ηχητικά και βίντεο, χάρη σε ένα δίκτυο 150 δημοσιογράφων στην Αβάνα και σε όλες τις επαρχίες του νησιού της επανάστασης).

Τίτλος: Αναφορά για το πρώτο κρούσμα στην Κούβα με παραλλαγή omicron του COVID-19 -ACN Αβάνα -8 Δεκεμβρίου: Όπως έχει ενημερωθεί αναλυτικά ο πληθυσμός, από την εμφάνιση της παραλλαγής OMICRÓN του ιού SARS COv2, αυξήθηκαν τα μέτρα επιδημιολογικής επιτήρησης στη χώρα μας, στους διεθνείς ταξιδιώτες, με έμφαση σε αυτούς από χώρες που έχουν αναφέρει κρούσματα αυτής της παραλλαγής.

Στις 27 Νοεμβρίου, ένας ταξιδιώτης από τη Μοζαμβίκη, εργαζόμενος στον τομέα της υγείας, έφτασε στη χώρα ασυμπτωματικός, ταξιδεύοντας προς το Pinar del Río, την επαρχία όπου διαμένει.

Στις 28 Νοεμβρίου, παρουσίασε χαμηλό πυρετό και πονόλαιμο, πηγαίνοντας αμέσως στον χώρο της υγείας, πραγματοποιώντας εξέταση αντιγόνου που ήταν θετική και εισήλθε, σύμφωνα με το καθιερωμένο πρωτόκολλο, στο νοσοκομείο León Cuervo Rubio.

Την ίδια μέρα, πραγματοποιήθηκε RT-PCR, με αποτέλεσμα θετικό στον SARS CoV2 και το δείγμα στάλθηκε στο Instituto de Medicina Tropical Pedro Kourí (Ινστιτούτο Τροπικής Ιατρικής Κιουρί) για έλεγχο και αλληλούχιση (σσ. όρος της γενετικής και βιοχημείας, που αφορά τον προσδιορισμό της πρωτογενούς δομής ενός μη διακλαδισμένου βιοπολυμερούς και οδηγεί σε συμβολική γραμμική απεικόνιση).

Μετά από πέντε ημέρες εξέλιξης του ασθενούς στο νοσοκομείο, γίνεται εξελικτική PCR-RT, η οποία είναι αρνητική και εξέρχεται ασυμπτωματικός.

Σήμερα ολοκληρώθηκε επίσης η αλληλούχιση του θετικού δείγματος, επιβεβαιώνοντας την παραλλαγή OMICRON του SARS CoV2.
Ως αποτέλεσμα της επιδημιολογικής μελέτης, εντοπίστηκαν 16 εξωοικογενειακές και δύο ενδοοικογενειακές επαφές, οι οποίες είναι όχι μόνο ασυμπτωματικές αλλά και αρνητικές στην RTPCR που πραγματοποιήθηκε.

Διατηρείται επιδημιολογική επιτήρηση στις επαφές, την κοινότητα με ενίσχυση των διεθνών μέτρων υγειονομικού ελέγχου.

και από σχετική ανάρτηση στο twitter

Γι αυτές τις ειδήσεις οι αστοί «μούγκα στη στρούγκα»

Είδηση 1η: Ο Λάζο καλεί να παλέψουμε ποιοτικά στα ιδρύματα υγείας. Αυτό συνάγεται από την επίσκεψη του προέδρου της Εθνικής Συνέλευσης Λαϊκής Εξουσίας (ANPP), στους χώρους ενός σύγχρονου Εργαστηρίου Ιολογίας και Μοριακής Βιολογίας και του νοσοκομείου Tamara Bunke. (σσ. Esteban Lazo Hernández -Εστεμπάν Λάσο Ερνάντες πρόεδρος Asamblea Nacional del Poder Popular -ANPP νομοθετικό κοινοβούλιο της Δημοκρατίας της Κούβας και το ανώτατο σώμα κρατικής εξουσίας- τα 605 μέλη του εκλέγονται από πολυμελείς εκλογικές περιφέρειες για 5ετή θητεία)

Είδηση 2η: 9.343.711 Κουβανοί (σσ. 84,5% του πληθυσμού της χώρας) έχουν ολοκληρώσει το πλήρες πρόγραμμα εμβολιασμού κατά του Covid-19, με τα ανοσογόνα που έχουν αναπτυχθεί αποκλειστικά από τη χώρα μας, Soberana 02, Soberana Plus και Abdala

Είδηση 3η: Εγκαινιάστηκε το νέο –μοναδικό στο είδος του, ιατρικό κέντρο Centro de Salud de Montaña στην επαρχία Cienfuegos

Είδηση 4η: Αναγνωρίζεται ο κοινωνικός ρόλος εργαστηρίου του Σαντιάγο. Η συνομοσπονδία Εργατών Κούβας – Central de Trabajadores de Cuba (CTC) βράβευσε το Laboratorio Farmacéutico Oriente (LBF) της κρατικής BioCubaFarma, σαν εθνικά διακεκριμένο καθεστώς, για το κοινωνικό και ιδεολογικό του έργο στην υπεράσπιση της Επανάστασης και του κουβανικού κοινωνικού συστήματος.

 

Είδηση 5η: Περισσότερα από ένα εκατομμύριο παιδιά της Κούβας έχουν ολοκληρώσει το πρόγραμμα εμβολιασμού κατά του COVID-19

και το κυριότερο …

Είδηση 6η: COVID-19 | Κούβα: συνεχώς την τελευταία βδομάδα […] νέα κρούσματα – κανένας θάνατος το τελευταίο 65 νέα κρούσματα και κανένας θάνατος.

Εκδόσεις Ατέχνως Atexnos click 2

Μετάβαση στο περιεχόμενο