Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Μπακαλιάρος σκορδαλιά, τραγανός και νόστιμος

Μπακαλιάρος σκορδαλιά, λατρεμένη (ε, για κάποιους μισητή…), με πατάτα, μπόλικο λαδάκι και σκορδάκι, γευστική και προπαντός υγιεινή… Φάτε να την απολαύσετε αλλά μην το παρακάνετε, γιατί κινδυνεύεται να σας κλειδώσουν έξω από το σπίτι…

Στον (κοινής αποδοχής) μπακαλιάρο, όλο το μυστικό του είναι η τραγανή κρούστα, γι’ αυτό εκτελέστε πιστά τη συνταγή (και ΠΡΟΣΟΧΗ, να είναι μπακαλιάρος και όχι λινγκ)

Συνταγή για μπακαλιάρο με σκορδαλιά

ΥΛΙΚΑ

  • 700-800 γρ. μπακαλιάρος υγράλατος
  • 250 ml νερό
  • 160 ml μπύρα
  • 250 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • Μία κουταλιά του γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • Μισή κουταλιά ζάχαρη
  • Μισό κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • Ένα αυγό/χωρισμένο το ασπράδι από τον κρόκο
  • 1 κλωνάρι ρίγανη, κατά προτίμηση φρέσκια
  • Ηλιέλαιο για το τηγάνισμα.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Κόβουμε τον μπακαλιάρο σε κομμάτια και βάλτε σε μπόλικο φρέσκο νερό από το προηγούμενο βράδυ. Φροντίστε να αλλάξετε το νερό, τρεις με τέσσερις φορές, ώστε να ξαλμυρίσει καλά.
  • Ετοιμάζουμε πρώτα το κουρκούτι.
  • Βάζουμε σε ένα μπολ το νερό, τον κρόκο του αυγού και την μπίρα και χτυπάμε με το σύρμα να ομογενοποιηθούν.
  • Ανακατεύουμε σε άλλο μπολ τα στερεά υλικά, δηλαδή το αλεύρι, τη ζάχαρη, το αλάτι και το μπέικιν πάουντερ.
  • Χτυπώντας με το σύρμα προσθέτουμε σιγά, σιγά το αλεύρι ανακατεύοντας ώσπου να πάρουμε έναν λείο χυλό. Προσθέτουμε και τη φρέσκια ρίγανη ψιλοκομμένη.
  • Σε καθαρό μπολ χτυπάμε το ασπράδι ώστε να γίνει μία σφιχτή μαρέγκα.
  • Προσθέτουμε τη μαρέγκα στα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε με μία σπάτουλα, απαλά, ώστε να κρατήσει τον όγκο της και να ενσωματωθεί στον υπόλοιπο χυλό.
  • Σκεπάζουμε με μία πετσέτα και αφήνουμε στην άκρη μέχρι να ετοιμάσουμε τον μπακαλιάρο και το λάδι (ή ακόμη καλύτερα τη βάζουμε στο ψυγείο. Να είναι κρύο το κουρκούτι ώστε να μην κολήσει πάνω στον μπακαλιάρο).
  • Ζεσταίνουμε μια κατσαρόλα με μπόλικο ηλιέλαιο. Βουτάμε σε δόσεις τα κομμάτια του μπακαλιάρου στο κουρκούτι, στραγγίζουμε το έξτρα κουρκούτι πριν τα βάλουμε να τηγανιστούν και τα ακουμπάμε απαλά στο λάδι. Τηγανίζουμε ώσπου να πάρουν χρυσαφένιο χρώμα.
  • Αφαιρούμε με τρυπητή κουτάλα σε απορροφητικό χαρτί.
  • Σερβίρουμε στο ίδιο πιάτο την σκορδαλιά.

Για την σπιτική σκορδαλιά:

YΛIKA

  • 4 πατάτες μεγάλες
  • 5 σκελίδες σκόρδο
  • Χυμός από 1 λεμόνι
  • ¼ κουταλάκι αλάτι
  • ελαιόλαδο όσο πάρει (περίπου 1 ποτήρι κρασιού)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

1️⃣  Καθαρίζετε τις πατάτες και τις βράζετε σε λίγο νερό.
2️⃣ Καθαρίζετε τις σκελίδες και τις βάζετε στο multi μαζί με το αλάτι και τον μισό χυμό λεμονιού. Τα πολτοποιείτε. Συνεχίζετε ρίχνοντας στο multi 1 πατάτα και 3 κουταλιές νερό και 1 ελαιόλαδο.
3️⃣ Αδειάζετε το μίγμα σε μπωλ και ρίχνετε και τις υπόλοιπες πατάτες μία-μία με τον ίδιο τρόπο.
〰️  Εάν στην προτελευταία πατάτα το μίγμα είναι πολύ ρευστό, λειώστε την τελευταία μόνο με το λάδι. Δοκιμάστε και προσθέστε ανάλογα λεμόνι ή λάδι.
〰️ Εάν το μίγμα σας είναι πιο ρευστό από όσο το θέλατε, περιμένετε λίγο να κρυώσει η σκορδαλιά και θα δείτε πως έχει σφίξει.

Ένα ποτηράκι ρετσίνα ή λευκό κρασάκι, ούζο ή τσίπουρο είναι ότι πρέπει για να το συνοδέψετε.
Για επιδόρπιο, ό,τι τραβάει η όρεξή σας…

Ο δαίμων του τυπογραφείου, του Ηρακλή Κακαβάνη