Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ξεκίνησε η 32η Αντιιμπεριαλιστική Κατασκήνωση της ΚΝΕ στο Νεστόριο Καστοριάς

Ξεκίνησε την Πέμπτη 13 Ιουλίου, το πρόγραμμα της 32ης Αντιιμπεριαλιστικής Κατασκήνωση της ΚΝΕ με σύνθημα: «Με τον λαό μπροστά και το ΚΚΕ ψηλά γράφεται η Ιστορία! Τιμάμε την Ιστορία μας, υπερασπιζόμαστε τον φυσικό πλούτο της χώρας».

Οι κατασκηνωτές άρχισαν να καταφθάνουν από την Τετάρτη στο Νεστόριο Καστοριάς, στον όμορφο και γνώριμο χώρο δίπλα στον Αλιάκμονα, όπου τους υποδέχθηκαν με ενθουσιασμό τα μέλη της ΚΝΕ από τις τοπικές Οργανώσεις. Για άλλη μια χρονιά η κατασκήνωση της ΚΝΕ θα είναι ένα αγωνιστικό νεανικό συναπάντημα, που φέτος θα γίνει σε έναν χώρο ιδιαίτερης φυσικής ομορφιάς, που όμως σχεδιάζεται να καταστραφεί με τα σχέδια που υπάρχουν για κατασκευή υδροηλεκτρικών σταθμών κατά μήκος του ποταμού Αλιάκμονα.

Εκτός όμως από τον φυσικό πλούτο που υπάρχει στην περιοχή, είναι ακόμα εμφανή τα σημάδια από την τρίχρονη εποποιία του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας με πρωτοπορία του το ΚΚΕ. Μέσα από τις δραστηριότητες της κατασκήνωσης οι νέοι θα γνωρίσουν ηρωικές πτυχές αυτής της ιστορικής περιόδου, ορισμένες από τις κορυφαίες και πιο συγκλονιστικές σελίδες του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας.

Η φετινή κατασκήνωση της ΚΝΕ συνδυάζεται με τη διαμόρφωση και ανάδειξη του Νοσοκομείου του ΔΣΕ στον Γράμμο, στα νοτιοανατολικά του υψώματος της Σκάλας, όπου το Σάββατο 15 Ιούλη, θα γίνει η μεγάλη συγκέντρωση και τα εγκαίνια της έκθεσης για το νοσοκομείο και το υγειονομικό του ΔΣΕ στον Γράμμο.

Γλέντι με αντάρτικα τραγούδια και χορό

Με λαϊκούς, παραδοσιακούς και αντάρτικους σκοπούς ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις της πρώτης μέρας της 32ης Αντιιμπεριαλιστικής Κατασκήνωσης της ΚΝΕ στο Νεστόριο.

Το μουσικό συγκρότημα της ΟΠ Δυτικής Μακεδονίας της ΚΝΕ ταξίδεψε τους κατασκηνωτές με μελωδίες γνωστών συνθετών που δεν είναι πια μαζί μας, κάνοντας έτσι ένα μικρό αφιέρωμα σε αγαπημένα τραγούδια, όπως τα «Μαλαματένια Λόγια» του Γιάννη Μαρκοπούλου.

Ακολούθησε ένα πέρασμα σε πολυτραγουδισμένους, αλλά πάντα επίκαιρους στίχους της δουλειάς και του αγώνα.

«Παραπονεμένα λόγια», «Μην κλαις», αλλά και το «Μινόρε της Αυγής» μαζί με το «Χαράματα, η ώρα τρεις» και πολλά ακόμα δημιούργησαν μια όμορφη βραδιά.

Από το πρόγραμμα δεν μπορούσαν να λείπουν και τα αντάρτικα τραγούδια, πολλά από αυτά συνδεδεμένα με τη δράση του ΔΣΕ στην περιοχή.

Η έκπληξη της βραδιάς ήταν το κλέφτικο τραγούδι – άγνωστο στο ευρύ κοινό «Απόψε θα πλαγιάσουμε». Ένα τραγούδι το οποίο συνδέεται με τη συγκλονιστική αφήγηση της αντάρτισσας Κατίνας Τέντα – Λατίφη: Μια συμμαχήτριά της από τη Ρούμελη, βαριά χτυπημένη και ετοιμοθάνατη, το τραγουδούσε, καθώς την πήγαιναν στο νοσοκομείο, για να δώσει κουράγιο στους υπόλοιπους.

Η βραδιά έκλεισε με κυκλωτικούς χορούς, στους ήχους των αντάρτικων τραγουδιών και η ατμόσφαιρα δονήθηκε από συνθήματα για το ΚΚΕ και την Ιστορία του.

Ρίγη συγκίνησης από την προβολή του ντοκιμαντέρ «Τι κι αν έπεσε ο Γράμμος, εμείς θα νικήσουμε»

Ρίγη συγκίνησης προκάλεσε στα μέλη και τους φίλους της ΚΝΕ το ντοκιμαντέρ «Τι κι αν έπεσε ο Γράμμος, εμείς θα νικήσουμε», που επιμελήθηκε η ΚΕ του ΚΚΕ και προβλήθηκε στον χώρο της φετινής κατασκήνωσης.

Κάθε μαρτυρία και μια διδαχή. Οι φωνές των μαχητών που αντήχησαν ξανά στο χώρο που αυτοί πολέμησαν, αναμφισβήτητα ξεχωριστή στιγμή της 32ης Αντιιμπεριαλιστικής Κατασκήνωσης. Κάθε πλάνο και μια νέα γνώση, ειδικά για τις νεότερες ηλικίες που πρώτη φορά έρχονται σε επαφή με την συγκλονιστική ιστορία του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας.

Στο τέλος, ένα ζεστό παρατεταμένο χειροκρότημα και πλήθος σχολίων για τον ηρωισμό και τη θυσία αυτών των ανθρώπων.

Πηγή έμπνευσης και ενθουσιασμού, αποτέλεσε την αφετηρία για τις εκδηλώσεις των επόμενων ημερών που θα έχουν στο επίκεντρο τους την ιστορία του ΔΣΕ.

Τον χώρο της κατασκήνωσης επισκέφθηκε ο Δ. Κουτσούμπας

Με συνθήματα όπως “ένας αιώνας αγώνας και θυσία, το ΚΚΕ στην πρωτοπορία”, “ΕΑΜ, ΕΛΑΣ, ΕΠΟΝ, ΟΠΛΑ ΔΣΕ, δόξα και τιμή στο ΚΚΕ”,  οι κατασκηνωτές υποδέχτηκαν τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, στον χώρο της 32ης Αντιιμπεριαλιστικής Κατασκήνωσης της ΚΝΕ στο Νεστόριο. Στην είσοδο της κατασκήνωσης, τον υποδέχθηκε ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, Θοδωρής Κωτσαντής.

Με πληροφορίες από 902.gr

«Ναι, αλλά ο Στάλιν…», του Νίκου Μόττα