Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ο ναζισμός δεν θα ηττηθεί με νομοθετικές ρυθμίσεις — Θα τον τσακίσει ο ίδιος ο λαός

Γράφει ο Νίκος Μόττας //

Η πρόθεση της κυβέρνησης να φέρει νομοθετική ρύθμιση που θα θέτει περιορισμούς στην συμμετοχή κομμάτων στις εκλογές, στο όνομα της παρεμπόδισης φασιστικών μορφωμάτων-παραφυάδων της ναζιστικής εγκληματικής Χρυσής Αυγής, εμπεριέχει τεράστιους κινδύνους.

Ο σημαντικότερος κίνδυνος έγκεται στο να γίνουν αυτές οι νομοθετικές ρυθμίσεις το «παραθυράκι» για τη νομιμοποίηση της χυδαίας και αντιιστορικής «θεωρίας των δύο άκρων» που εξισώνει τον κομμουνισμό με το τέρας του ναζισμού. Ποιoς, για παράδειγμα, μπορεί να εγγυηθεί ότι αύριο δεν θα έρθει μια αστική κυβέρνηση που, με πρόσχημα την «θωράκιση της (αστικής) δημοκρατίας», δεν θα γενικεύσει τέτοιου είδους ρυθμίσεις, συμπεριλαμβάνοντας στις απαγορεύσεις το Κομμουνιστικό Κόμμα;

Το έργο, άλλωστε, το βλέπουμε χρόνια τώρα σε χώρες-μέλη της ΕΕ (π.χ. Πολωνία, χώρες της Βαλτικής, Ουγγαρία, Ρουμανία, Τσεχία) όπου η δράση των Κομμουνιστικών Κομμάτων και νεολαιών ποινικοποιείται η περιορίζεται, κομμουνιστές και πρωτοπόροι εργαζόμενοι διώκονται, κομμουνιστικά σύμβολα απαγορεύονται δια νόμου, κλπ. Όλα αυτά, βέβαια, συμβαίνουν με την στήριξη της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης η οποία έχει επίσημα υιοθετήσει την απαράδεκτη θεωρία των δύο άκρων.

Η ουσία, λοιπόν, βρίσκεται στο εξής: Ο φασισμός, ο ναζισμός και οι σημερινοί εκφραστές του δεν αντιμετωπίζονται με νόμους και τροπολογίες. Ο «χρυσαυγιτισμός» και οι «κασιδιάρηδες» δεν θα ηττηθούν με νομοθετήματα και απαγόρευση συμμετοχής στις εκλογές. Ο αγώνας ενάντια στο φασισμό θα κριθεί στους δρόμους, στους χώρους δουλειάς και εκπαίδευσης, στις γειτονιές, εκεί όπου χτυπά η καρδιά της ταξικής πάλης.

Η ιστορία έχει αποδείξει πως καμία αστική κυβέρνηση και κανένα αστικό Σύνταγμα δεν είναι σε θέση να τσακίσει τον φασισμό. Αυτό μπορεί να το πετύχει μόνο το οργανωμένο εργατικό-λαϊκό κίνημα, χτυπώντας τη μήτρα που γεννά και αναπαράγει το ναζιστικό κτήνος: Το ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα.

«Ναι, αλλά ο Στάλιν…», του Νίκου Μόττα