Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΛΑΡΙΣΑΣ ΤΗΣ ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ: Εκδήλωση για τα Έκτακτα Στρατοδικεία της περιόδου 1946-1951 (ΦΩΤΟ)

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε χθες η εκδήλωση του Παραρτήματος Λάρισας της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ για τα Έκτακτα Στρατοδικεία 1946-1951, στο Μουσείο της Εθνικής Αντίστασης, στο κτίριο των παλιών φυλακών Λάρισας. Στην εκδήλωση μίλησαν ο Θανάσης Σερδένης, πρόεδρος του Παραρτήματος και ο Θανάσης Βογιατζής, συγγραφέας του βιβλίου «Δίκες στο Έκτακτο Στρατοδικείο Βόλου».

Ο Θ. Σερδένης ανέφερε, μεταξύ άλλων, στην ομιλία του:

«Εκ μέρους του Παραρτήματος Λάρισας της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ και με ιδιαίτερη χαρά και συγκίνηση σας καλωσορίζουμε στη σημερινή μας εκδήλωση, εδώ στο κτίριο των παλαιών φυλακών και σήμερα Μουσείο της Εθνικής Αντίστασης.

Η εκδήλωση γίνεται στον χώρο όπου μέλη και στελέχη του ΚΚΕ, μαζί με άλλους εκατοντάδες αγωνιστές, έγραψαν μια ακόμα λαμπρή σελίδα στην ιστορία του εργατικού και λαϊκού κινήματος στη χώρα μας.

Επιλέξαμε να γίνει η εκδήλωση σήμερα 20 Μάρτη, διότι 20 Μάρτη το 1948 πήραν από αυτό το κτίριο 10 κομμουνιστές και τους εκτέλεσαν στο Μεζούρλο, μετά από δίκη στο Έκτακτο Στρατοδικείο Λάρισας. Μία δίκη με 63 κατηγορούμενους, οι οποίοι αγωνίστηκαν μέσα από τις γραμμές του ΕΑΜ του ΕΛΑΣ, της ΕΠΟΝ και συνέβαλαν στην απελευθέρωση της χώρας μας από τους ναζί κατακτητές. Τα ονόματα των 10 εκτελεσμένων είναι τα παρακάτω: Κλεάνθης Σταματόπουλος, Φώτης Μέμος, Ζήσης Μπίγκας, Γιάννης Παπαγαρυφάλλου, Δημήτρης Κολώνας, Απόστολος Σαριγγούλης,Θωμάς Καναβός, Απόστολος Κοντούλης, Απόστολος Κυριακού, Νικόλαος Τσιαμήτρος.

Πηγή: 902