Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ρωσία: Δημοψήφισμα στο Βόλγκογκραντ προκειμένου να ονομαστεί ξανά σε Στάλινγκραντ

Το ζήτημα της μετονομασίας του Βόλγκογκραντ σε Στάλινγκραντ ανάμενεται να τεθεί σε δημοψήφισμα, που θα διενεργηθεί μέσα στο επόμενο εξάμηνο, σύμφωνα με πληροφορίες που μέτεδωσε το πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Η πρωτοβουλία φέρεται να ανήκει σε βετεράνους της πόλης επ’ ευκαιρία της συμπλήρωσης 80 χρόνων από την ηρωϊκή Μάχη του Στάλινγκραντ στις 23 Φλεβάρη 2023.

Ο κυβερνήτης της του Βόλγκογκραντ, Αντρέι Μποχάροφ, ανακοίνωσε τη δημιουργία επιτροπής για μια προκαταρκτική μελέτη της γνώμης του πληθυσμού σχετικά με την επιστροφή του ονόματος «Στάλινγκραντ» για την πόλη.

Στο πλαίσιο αυτό, έπειτα από έγκριση της επιτροπής, ανακοινώθηκε ότι η διενέργεια δημοψηφίσματος μπορεί να λάβει χώρα μέσα στο επόμενο έτος, χωρίς ωστόσο να δοθεί συγκεκριμένη ημερομηνία.

Το Βόλγκογκραντ, μια πόλη που σήμερα ξεπερνά το 1 εκατομμύριο κατοίκους, ιδρύθηκε τον 16ο αιώνα και η πρώτη της ονομασία ήταν «Τσαρίτσιν».

Στις 10 Απρίλη 1925 η πόλη ονομάστηκε «Στάλινγκραντ». Από τις 17 Ιουλίου 1942 μέχρι τις 2 Φεβρουαρίου 1943, το Στάλινγκραντ έγινε το επίκεντρο μιας από τις πλέον σημαντικές στρατιωτικές νίκες του ηρωϊκού Κόκκινού Στρατού επί των Ναζί, δίνοντας το σύνθημα για την σοβιετική αντεπίθεση και την ολοκληρωτική ήττα της Γερμανίας.

Το 1961, στο πλαίσιο της επονομαζόμενης «αποσταλινοποίησης» της ηγεσίας του Νικίτα Χρουστσόφ, η πόλη μετονομάστηκε ξανά σε Βόλγκογκραντ.

Υπενθυμίζεται ότι από το ξεκίνημα της εισβολής στην Ουκρανία τον περασμένο Φλεβάρη, η ιστορία και τα σύμβολα της Σοβιετικής Ένωσης και του Κόκκινου Στρατού έχουν γίνει αντικείμενο συστηματικής εκμετάλλευσης από το ρωσικό αστικό πολιτικό σύστημα και την κυβέρνηση Πούτιν με σκοπό την χειραγώγηση πλατιών λαϊκών μαζών.

Αξιοποιώντας τα φιλοσοβιετικά αισθήματα μεγάλου τμήματος του λαού, η ρωσική αστική τάξη επιδιώκει να οικειοποιηθεί πτυχές της κληρονομιάς της ΕΣΣΔ προκειμένου να συσπειρώσει εργατικές-λαϊκές δυνάμεις γύρω από τους σκοπούς και τις επιδιώξεις της, στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης ενδοιμπεριαλιστικής σύγκρουσης με τις ευρωατλαντικές δυνάμεις (ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ) με επίκεντρο την Ουκρανία.

«Ναι, αλλά ο Στάλιν…», του Νίκου Μόττα