Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Σε πολεμικό κλίμα αρχίζει σήμερα το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ

Ανακωχή ενόψει της σημερινής έναρξης του συνεδρίου αποφασίστηκε στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, το βράδυ της Τρίτης, ανάμεσα στον πρόεδρο του κόμματος και την πλειοψηφία των μελών της που είχαν αντιδράσει έντονα στην πρωτοβουλία του Στ. Κασσελάκη να απευθυνθεί με ερωτηματολόγιο στα μέλη του κόμματος για ζητήματα όπως το όνομα, τα σύμβολα, η δομή του κ.ά. Όμως τα κλίμα είναι βαρύ και τα στρατόπεδα εντός ΣΥΡΙΖΑ με τον τρόπο τους να χαράσσουν τις δικές τους κόκκινες γραμμές.

Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε αναφέρεται ότι «μετά από μια εκτεταμένη, παραγωγική και ειλικρινή συζήτηση και με πλήρη επίγνωση της συγκυρίας για τα μείζονα που απασχολούν και ταλαιπωρούν την ελληνική κοινωνία: α) εκφράστηκε η αμοιβαία εμπιστοσύνη και στήριξη μεταξύ του προέδρου και των μελών της Πολιτικής Γραμματείας, β) επαναβεβαιώθηκε η λειτουργία της ΠΓ ως πολιτικό κέντρο».

Μπορεί η ρήξη προσώρας να αποφεύχθηκε, ωστόσο το συνέδριο που αρχίζει σήμερα -στο φόντο της σκληρής εσωκομματικής σύγκρουσης- δεν πρόκειται να κυλήσει σε ήρεμο κλίμα με δεδομένο και το ανοιχτό πλέον τελεσίγραφο στον Στ. Κασσελάκη ότι η προεδρία του θα κριθεί στην κάλπη των ευρωεκλογών και την απόρριψη του αιτήματός του για περίοδο χάριτος μέχρι την κάλπη των εθνικών εκλογών του 2027.

Ενδεικτική, πάντως, της κατάστασης που διαμορφώνεται είναι πως ακόμα και για την εκλογή του προεδρείου του συνεδρίου δόθηκε μάχη χαρακωμάτων και επικράτησαν οι ομαδοποιήσεις και οι τακτικισμοί. Φαινόμενα που, αναπόφευκτα, αναμένεται να κυριαρχήσουν και στο ίδιο το συνέδριο.

Ο Πάνος Ρήγας εξελέγη πρόεδρος του συνεδρίου, κατά την χθεσινή συνεδρίαση της ΚΟΕΣ, ένα πρόσωπο το οποίο, σύμφωνα με δημοσιεύματα, είχε την στήριξη τόσο της ηγεσίας του κόμματος όσο και της πλευράς του Νίκου Παππά. Το άλλο πρόσωπο που διεκδίκησε την προεδρία του συνεδρίου ήταν ο «πασοκογενής» Νίκος Μαδεμλής, πρόταση που στήριξαν τόσο ο Χρήστος Σπίρτζης όσο τελικά και η πλευρά Τεμπονέρα, η οποία αρχικά ήθελε να προκύψει συναινετικά από τα μέλη του προεδρείου στο πρόσωπο του Χάρη Τσιόκα.

Το 4ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ θα διεξαχθεί από σήμερα Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου, μέχρι την Κυριακή 25 Φεβρουαρίου στο Tae Kwon Do, στο Παλαιό Φάληρο. Το συνέδριο θα αρχίσει με ομιλία του προέδρου, ο οποίος θα τοποθετηθεί εκ νέου το μεσημέρι της Κυριακής.

Μέσα σε όλα αυτά πληθαίνουν οι φωνές που εμπλέκουν τον Αλ. Τσίπρα στην κατάσταση που διαμορφώνεται στο εσωτερικό του κόμματος. Αλλοι για να του την χρεώσουν και άλλοι για να τον καλέσουν να παρέμβει προκειμένου να ανακάμψει η σάπια σοσιαλδημοκρατία.

Στο μεταξύ, χτες, έγινε γνωστό, μετά από συνάντηση που είχαν οι Αλ. Χαρίτσης και Γ. Σακελλαρίδης ότι ο δεύτερος εντάσσεται στις γραμμές της «Νέας Αριστεράς» και αναλαμβάνει την ευθύνη του πολιτικού σχεδιασμού, ενώ δεν αποκλείεται να είναι υποψήφιος στις ευρωεκλογές. Θυμίζουμε ότι είναι απ’ τους ελάχιστους ανθρώπους με τους οποίους έχει συναντηθεί ο Αλ. Τσίπρας μετά την αποχώρησή του απ’ την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ.

 

Το “έπος” του Γουέμπλεϊ, αφηγείται ο Αριστείδης Καμάρας