Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Συγκοινωνούντα… (δοχεία)

Στις εκλογές του ΕΔΟΕΑΠ, του ασφαλιστικού ταμείου των εργαζομένων στον Τύπο και στα ΜΜΕ, που ολοκληρώθηκαν την περασμένη βδομάδα, δέκα υποψήφιοι από το ενιαίο ψηφοδέλτιο κατέλαβαν όλες τις θέσεις στο νέο ΔΣ.
Ποιο είναι το χαρακτηριστικό αυτής της «δεκάδας»; Οτι στηρίχτηκε δημόσια από τον ΣΥΡΙΖΑ και «υπόγεια» από ένα τμήμα της ΝΔ, αυτό που εκπροσωπεί η σημερινή πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ. Δηλαδή, στο νέο ΔΣ του ΕΔΟΕΑΠ, την απόλυτη πλειοψηφία συγκροτούν οι κοινοί υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ, που θα συνδιοικούν με τον εκπρόσωπο των εργοδοτών!
Η σύμπραξη αυτή μόνο ευκαιριακή δεν είναι, όπως φάνηκε και στην πρόσφατη Γενική Εκλογοαπολογιστική Συνέλευση της ΕΣΗΕΑ, του συνδικαλιστικού οργάνου των δημοσιογράφων. Εκεί, η παράταξη της σημερινής προέδρου και αυτή που στηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσαν πρόταση να αλλάξει η προηγούμενη απόφαση του ΔΣ για διά ζώσης εκλογική διαδικασία και να προστεθεί και ηλεκτρονική, όπως έγινε και στον ΕΔΟΕΑΠ, βάζοντας από την πίσω πόρτα αντιδραστικές διατάξεις που προβλέπει ο νόμος Χατζηδάκη ενάντια στο συνδικαλιστικό κίνημα.

… δοχεία

Η προσπάθεια αυτή αποτράπηκε, με καθοριστική παρέμβαση των δυνάμεων που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ, αλλά η ουσία δεν αλλάζει.
Αποκαλύπτονται και με αυτόν τον τρόπο τα «υπόγεια κανάλια», με τα οποία ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ λειτουργούν ως «συγκοινωνούντα δοχεία» στην ΕΣΗΕΑ. Άλλωστε, οι δυο παρατάξεις συνδιοικούν εδώ και καιρό, τόσο στην Ένωση όσο και στον ΕΔΟΕΑΠ, δίνοντας δείγματα «επί του πεδίου» για τη μεταξύ τους σύμπλευση στη «γραμμή» που στηρίζει τα συμφέροντα των εργοδοτών.
Κατά τα άλλα, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ «τσακώνονται» για το σκάνδαλο της «λίστας Πέτσα» και για το πώς μοιράστηκαν τα χρήματα της κρατικής διαφήμισης ανάμεσα στα μεγάλα συγκροτήματα του Τύπου και των ΜΜΕ, με αλληλοκατηγορίες για τα συμφέροντα που ο καθένας εκπροσωπεί. Η υποκρισία τους και ο εμπαιγμός των χιλιάδων εργαζομένων του Τύπου δεν έχουν πάτο.
Και πρέπει να αποτελέσουν κριτήριο ενίσχυσης των ψηφοδελτίων της ΔΑΣ στις εκλογές όλων των Ενώσεων των εργαζομένων του κλάδου, που γίνονται το επόμενο διάστημα.

 

Μετάβαση στο περιεχόμενο