Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Το αδιαχώρητο στο «Πάρκο Τρίτση» την 3η μέρα του 45ου Φεστιβάλ ΚΝΕ-«Οδηγητή»

Το μήνυμα ότι 🎈 «Με τους αγώνες, τα όνειρα, τη δύναμή μας… “θα χτίσουμε έναν κόσμο λέφτερο, ανοιχτό, γεμάτο ελπίδα…” (Ν. Χικμέτ), τον Σοσιαλισμό»🎈 αυτό το μήνυμα του 45ου Φεστιβάλ ΚΝΕ – «Οδηγητή» αντηχεί για τρίτη μέρα από το Πάρκο «Αντ. Τρίτσης» όπου χιλιάδες κόσμου συρρέουν από νωρίς το απόγευμα του Σαββάτου.


Αγωνιζόμαστε, πιασμένοι γερά χέρι-χέρι με την εργατική τάξη και τη νεολαία για να κάνουμε τα όνειρα πραγματικότητα!

 

Κάθε νέος και νέα που αισθάνεται απέχθεια απέναντι στη σημερινή βαρβαρότητα έχει τη δική του θέση στη μάχη μαζί μας, με το βλέμμα καρφωμένο στην αλλαγή, στη νέα κοινωνία που έχουμε ανάγκη, το σοσιαλισμό – κομμουνισμό.

✔️  Το κάλεσμα της κεντρικής πολιτικής συγκέντρωσης στο 45ο Φεστιβάλ ΚΝΕ – «Οδηγητή» προς τους χιλιάδες νέους και νέες, τους χιλιάδες λαού που κατέκλυσαν την κεντρική σκηνή του Φεστιβάλ στη σημερινή, κορυφαία στιγμή του.

➕  Με τον «Υμνο της ΚΝΕ» να αντηχεί στα μεγάφωνα καθώς έφταναν οι προσυγκεντρώσεις στο χώρο της Κεντρικής Σκηνής, άρχισε η μεγάλη πολιτική συγκέντρωση του 45ου Φεστιβάλ, όπου μίλησε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας και χαιρετισμό απηύθυνε νωρίτερα ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, Νίκος Αμπατιέλος

➕  Χιλιάδες νέοι και νέες, χιλιάδες κόσμου συνέρρεαν απ’ όλες τις γωνιές του πάρκου στην Κεντρική Σκηνή που γέμισε ασφυκτικά. Τα τραγούδια δυναμώνουν κι οι σημαίες ανεμίζουν στο ρυθμό τους: «Οταν σφίγγουν το χέρι», «Ηρωες», «Τα οχυρά της Νάουσας». Κι ο κόσμος συνεχίζει να ‘ρχεται, να πυκνώνει, τόσο που η συγκέντρωση άπλωσε όχι μόνο στην Κεντρική Σκηνή, αλλά και στον χώρο του Πολιτισμού, στο Βιβλιοπωλείο, μέχρι και στην κεντρική έκθεση του Φεστιβάλ.

➕  Από τα μεγάφωνα ακούγεται το κάλεσμα: «Τώρα με το ΚΚΕ, ανατρεπτικά, τολμηρά, αισιόδοξα! Με το ΚΚΕ και την ΚΝΕ για τη νεανική έφοδο στο μέλλον για τον νέο κόσμο, τον σοσιαλισμό! Η πολιτική πρόταση διεξόδου του ΚΚΕ είναι φάρος ελπίδας για την πλειοψηφία της νεολαίας. Παίρνουμε θέση μάχης δίπλα στο ΚΚΕ παντού, σε κάθε χώρο δουλειάς και μόρφωσης».

Και στο βήμα ανεβαίνει ο Νίκος Αμπατιέλος και ο κόσμος τον υποδέχεται με το σύνθημα «Αγώνας, γνώση, τόλμη κι αντοχή, εμπρός για ΚΝΕ γερή και μαζική» και «η νεολαία δε σκύβει το κεφάλι, με το ΚΚΕ επίθεση και πάλη», ενώ λίγο μετά, όταν στο βήμα ανέβηκε ο Δημήτρης Κουτσούμπας, η συγκέντρωση δονήθηκε από τα συνθήματα «ΚΚΕ το Κόμμα σου λαέ» και «ένας αιώνας αγώνας και θυσία, το Κάπα Κάπα Έψιλον στην πρωτοπορία».

✔️   Στη μεγάλη συγκέντρωση έδωσαν το «παρών» άνθρωποι των τεχνών και του πολιτισμού. Μεταξύ αυτών, οι ηθοποιοί και σκηνοθέτες Κώστας Καζάκος και Γιώργος Κιμούλης, η δημοσιογράφος και συγγραφέας Σεμίνα Διγενή, ο στιχουργός και συγγραφέας Οδυσσέας Ιωάννου, η ηθοποιός Τιτίκα Σαριγκούλη. Επίσης, ο Δήμαρχος Πάτρας, Κώστας Πελετίδης. Ακόμα, οι πρέσβεις της Κούβας, της Παλαιστίνης και της Βενεζουέλας, καθώς και ο σύμβουλος της πρεσβείας του Βιετνάμ. Ξεχώρισε ακόμα η παρουσία της Μαργαρίτας Καλούμενου, κόρης του Νίκου Καλούμενου, κομμουνιστή που εκτελέστηκε μαζί με τον Νίκο Μπελογιάννη.

Οι χιλιάδες νεολαίας και λαού, που συμμετείχαν μαζικά και μαχητικά στην κεντρική πολιτική συγκέντρωση, έχουν πλέον πλημμυρίσει όλους τους χώρους του Φεστιβάλ της ΚΝΕ, της μεγαλύτερης πολιτικής και πολιτιστικής συνάντησης της νεολαίας, που επί 45 συνεχή χρόνια αποδεικνύει πως οι δεσμοί της εργατικής τάξης, των εργαζομένων και της νεολαίας με το ΚΚΕ και την ΚΝΕ όχι μόνο παραμένουν ισχυροί, αδιάρρηκτοι και ακλόνητοι, αλλά δυναμώνουν και ενισχύονται ολοένα και περισσότερο.

«Είμαστε σήμερα εδώ, σε αυτή την όμορφη κόκκινη πολιτεία, δηλώνοντας με αισιοδοξία και μαχητικότητα ότι “με τους αγώνες, τα όνειρά, την δύναμή μας θα χτίσουμε έναν κόσμο λέφτερο, ανοιχτό, γεμάτο ελπίδα, τον Σοσιαλισμό”», τόνισε στο χαιρετισμό του ο Νίκος Αμπατιέλος Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ .

Με τα μαλαματένια λόγια του Μάνου Ελευθερίου

Από ροκιές και έντεχνα, μέχρι γνήσια λαϊκά κομμάτια, το αφιέρωμα στον Μάνο Ελευθερίου στην Κεντρική Σκηνή του Φεστιβάλ, που παρακολούθησε και η αδελφή του Λιλή, περιελάμβανε τα πάντα! Γιατί, τι να πρωτοδιαλέξεις από έναν στιχουργό που «με τους αθάνατους είχε λογαριασμό»…

«Ελεύθεροι κι ωραίοι» ο Γιώργος Νταλάρας και ο Μίλτος Πασχαλίδης ανεβαίνουν στη σκηνή και το ταξίδι στους στίχους του Μ. Ελευθερίου ξεκινά… Από τον «Άγιο Φεβρουάριο» του Δήμου Μούτση μέχρι τις μουσικές του Μίκη Θεοδωράκη, του Θάνου Μικρούτσικου, του Γιάννη Μαρκόπουλου, του Σταύρου Ξαρχάκου και πολλών άλλων.

Ο Μίλτος Πασχαλίδης, αφιερώνοντας στον Θάνο Μικρούτσικο τη δίκοπη ζωή, τραγούδησε γι’ αυτούς που «δεν ήταν ποιητές, το χώμα που πατούν να προσκυνούνε», ενώ μνημόνευσε και το «φωνητικό θηρίο», την Μαρία Δημητριάδη, ερμηνεύοντας το «Είσαι η Πρέβεζα, τα Γιάννενα και το Κιλκίς» κι επιβιβάστηκε μαζί με το κοινό που ακολουθούσε στο «τρένο για την Κατερίνη».

«Κρυφά τα λόγια τα πικρά μες το κοχύλι»… «και τους καημούς που σκέπασε καπνός» με τον Γιώργο Νταλάρα σε τραγούδια που αγαπήσαμε και ξεχωρίζουν. Κι αμέσως μετά η Ασπασία Στρατηγού ανεβαίνει στη σκηνή για να ερμηνεύσει την εμβληματική «Μαρκίζα» του Γιάννη Σπανού και άλλα τρυφερά και ερωτικά τραγούδια, καθώς ο Μάνος Ελευθερίου ήταν εκτός των άλλων κι ένας τροβαδούρος της αγάπης.

Ξεσήκωσε ο Μίλτος Πασχαλίδης το κοινό με το «Δεν είμαι άλλος» και τον «Άμλετ της Σελήνης», αφήνοντας το κοινό να τραγουδάει μ’ ένα στόμα το ρεφρέν. Κι ο Γιώργος Νταλάρας συνέχισε και ανέβασε τους τόνους σε πιο λαϊκούς ρυθμούς του Μίμη Κουγιουμτζή, του Χρήστου Νικολόπουλου και άλλων, σ’ ένα αφιέρωμα γεμάτο από τα «μαλαματένια λόγια» του Μάνου Ελευθερίου που μας ταξίδεψε «στων αγγέλων τα μπουζούκια».

 

Με ένα ξεχωριστό, συγκινητικό, βίντεο τιμά και αποχαιρετά η ΚΝΕ στο 45ο Φεστιβάλ ΚΝΕ – «Οδηγητή» έναν φίλο του Φεστιβάλ που έφυγε πρόωρα από τη ζωή, τον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα. Στιγμές από εμφανίσεις του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα σε προηγούμενα Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του «Οδηγητή» εμφανίζονται στο βίντεο που έπαιξε στην Κεντρική Σκηνή του Φεστιβάλ, με τη γνώριμη και αγαπημένη φωνή και την προτροπή «ένα μόνοι σας τώρα» από την εμφάνισή του στο 39ο Φεστιβάλ να δίνουν την αίσθηση ότι ήταν εκεί, ρίχνοντας κόκκινο στη νύχτα…

Λίγο νωρίτερα είχαν ολοκληρώσει την εμφάνισή τους οι Γ. Νταλάρας και Μ. Πασχαλίδης, τραγουδώντας «Εκεί στο Νότο», διερωτώμενοι «ποια πόλη, ποια χώρα, ποια θάλασσα σε ταξιδεύει τώρα»..

Με παλιά και νέα τραγούδια ενώθηκαν χιλιάδες φωνές στη συναυλία του Βασίλη Παπακωνσταντίνου

«45ο Φεστιβάλ. Καλησπέρα για 45η φορά». Στην ασφυκτικά γεμάτη από κόσμο Κεντρική Σκηνή ανέβηκε τα μεσάνυχτα του Σαββάτου ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου και οι μουσικοί του, ενώ χιλιάδες κόσμος όλων των ηλικιών τους υποδέχθηκε με χειροκροτήματα και συνθήματα.

«Τρέξαμε, παίξαμε, μπλέξαμε, σε παραμύθια πιστέψαμε», τραγούδησε ανοίγοντας τη συναυλία με ένα τραγούδι από την πρόσφατη δισκογραφική του δουλειά. «Έχουμε μπλέξει. Με Ουάσιγκτον, με Βρυξέλλες, με Άγκυρα. Και δεν ξέρω πώς θα ξεμπλέξουμε», σχολίασε.

Αγαπημένες μελωδίες και στίχοι στους οποίους ενώθηκαν χιλιάδες φωνές. «Φοβάμαι όλα αυτά που θα γίνουν για μένα χωρίς εμένα», τραγούδησαν. Σειρά πήραν ο  «Κουρσάρος», η αναζήτηση «στη Λεωφόρο» και «στη Βικτώρια», το «Γιουσουρούμ» και πολλά ακόμα.

Με μεγάλη συγκίνηση ο Β. Παπακωνσταντίνου κάλεσε τους συγκεντρωμένους να τραγουδήσουν όλοι μαζί το «Φλασάκι», μια σύνθεση του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα σε στίχους του Σάκη Μπουλά.

Διάχυτη στις επιλογές των κομματιών η εμπιστοσύνη στη νέα γενιά, η ελπίδα και η αισιοδοξία που θεμελιώνεται στους αγώνες της: «Κάποτε θα ‘ρθουν να σου πουν», γιατί «αν γλιτώσει το παιδί υπάρχει ελπίδα». «Τώρα θα γίνουµε εμείς, αυτό που περιμένουμε», γιατί «αυτός ο ατσάλινος καιρός δεν κάνει βήμα πίσω». «Πόρτο Ρίκο», γιατί «αξίζει φίλε να υπάρχεις για ένα όνειρο κι ας είναι η φωτιά του να σε κάψει».

Ιδιαίτερη στιγμή της συναυλίας το μικρό αφιέρωμα στον Μάνο Λοΐζο, ο οποίος «θα ήταν εδώ». Και ήταν «παρών» στις γροθιές που υψώθηκαν στο άκουσμα του «Ακορντεόν» και στις φωνές που τραγούδησαν «δε θα περάσει ο φασισμός».

Ξέφρενο το κέφι με την Γιώτα Βέη και την κομπανία της

Με πολυαγαπημένα παραδοσιακά τραγούδια η αγαπημένη ερμηνεύτρια της μουσικής μας παράδοσης και παλιά γνώριμη του Φεστιβάλ, Γιώτα Βέη και η κομπανία της ξεσήκωσαν το πλήθος από το πρώτο κιόλας τραγούδι! Ένα ταξίδι από τη Μακεδονία μέχρι την Ήπειρο και από εκεί μέχρι τα νησιά του Αιγαίου και ένα μεγάλο λαϊκό γλέντι που κρατάει γερά!

Όπως δήλωσε και η ίδια: «Εδώ είμαστε και πάλι για μια ακόμη φορά και χαίρομαι ιδιαίτερα που τραγουδάμε σε αυτό το Φεστιβάλ εδώ και 45 χρόνια! Είμαστε εδώ λοιπόν ακμαίοι, περισσότεροι, καλύτεροι, δυνατότεροι και η νεολαία  όλη αυτή η άξια και που τόσο αξίζει να τραγουδάει κανείς για αυτή, αξίζει να είναι κοντά της, αξίζει να την αγαπά!».

Με το κλαρίνο του Γ. Μάγγα φουντώνει το γλέντι στη Λαϊκή Σκηνή

Mε ένα μοναδικό τρόπο, όπως και το όλο του στιλ, επέλεξε φέτος να ανοίξει τη συναυλία του στο Φεστιβάλ ο ανεπανάληπτος για μια ακόμη φορά Γιώργος Μάγγας.

Ο αυτοδίδακτος δεξιοτέχνης σε μια άκρως εντυπωσιακή είσοδο επέλεξε να εμφανιστεί μόνος πίσω από τη σκηνή και να βρεθεί μαζί με το κλαρίνο του ανάμεσα στον κόσμο που του επιφύλαξε θερμή υποδοχή. Αρκετοί μάλιστα ήταν αυτοί που τον ακολουθούσαν, ενώ λίγο μετά, ανεβαίνοντας στη σκηνή, έδωσε με τον δικό του τρόπο το σύνθημα να ξεκινήσει το γλέντι με τους ήχους του κλαρίνου ξεσηκώνοντας τους πάντες για να αρχίσουν τον χορό μπροστά στην εξέδρα.

Συναυλία μέχρι αργά με τους Στ. Δρογώση και Μ. Φάμελλο

Μέχρι αργά κρατάει η συναυλία με τους Στάθη Δρογώση και Μανώλη Φάμελλο στο Φοιτητικό Στέκι, την τελευταία ημέρα του 45ου Φεστιβάλ ΚΝΕ – «Οδηγητή».

Οι δύο καλλιτέχνες ερμήνευσαν τόσο δικά τους όσο και άλλα κομμάτια, ξεσηκώνοντας το κοινό που έμεινε στο χώρο της συναυλίας μέχρι αργά.

Στη συναυλία ακούστηκαν γνωστά επαναστατικά τραγούδια από πολλές χώρες, όπως τα «Ay Carmella» και «No passaran!» του Ισπανικού Εμφυλίου, τα ιταλικά αντάρτικα τραγούδια «Bella Ciao» και «Bandiera rossa» καθώς και πολλά άλλα.

Ο Μ. Φάμελλος, ερμηνεύοντας το γνωστό «Which side are you on?», το αφιέρωσε στην απεργία της Τρίτης 24 Σεπτέμβρη και τον αγώνα του ΠΑΜΕ ενάντια στον εργοδοτικό συνδικαλισμό.

Ζαραλίκος με πολιτική stand-up κωμωδία

Ο μύθος του «ανώτερου αρχαιοελληνικού πνεύματος», τα ψευδοκινήματα για την αντιμετώπιση της «κλιματικής αλλαγής» και η προώθηση της «πράσινης ανάπτυξης», το πρόβλημα των ναρκωτικών και η ένταση της κρατικής καταστολής ήταν μερικά από τα θέματα που καυτηρίασε ο Χριστόφορος Ζαραλίκος με το ανατρεπτικό του χιούμορ, από τη Μαθητική Σκηνή του Φεστιβάλ, το βράδυ του Σαββάτου.

Με τον καταιγιστικό του λόγο πέρασε «πριονοκορδέλα» ολόκληρο το αστικό πολιτικό προσωπικό και την ανοχή του κράτους απέναντι στα περιστατικά ακραίας εργοδοτικής αυθαιρεσίας.

Δήλωση του Φοίβου Δεληβοριά για τη συμμετοχή του στο Φεστιβάλ

Για τη συμμετοχή του στο 45ο Φεστιβάλ ΚΝΕ – «Οδηγητή» ο Φοίβος Δεληβοριάς δήλωσε:«Οι πρώτες δύο φορές που εμφανίστηκα στη σκηνή χειμώνα και καλοκαίρι, είχα μόλις βγάλει την “Παρέλαση”, τον δίσκο του 1989 σε παραγωγή του Χατζιδάκι και με είχε καλέσει το Φεστιβάλ ΚΝΕ – “Οδηγητή”  στον Περισσό, στο Σπίτι του Λαού, σε ένα χειμωνιάτικο Φεστιβάλ να πρωτοπαίξω τα τραγούδια μου. Ήταν η πρώτη φορά που εμφανίστηκα με κιθάρα εκτός σχολείου. Αντίστοιχα, το καλοκαιράκι στην Γκράβα, “άνοιξα” τους αδελφούς Κατσιμίχα. Αυτό ήταν ή 1989 ή ’90. Έχω παίξει στο ενδιάμεσο φυσικά, έχω ξαναεμφανιστεί, αλλά τώρα επειδή κλείνουμε 30 χρόνια από εκείνη την πρώτη εμφάνιση στον Περισσό, έχω έρθει με μια συγκίνηση. Θέλω μέσα στο μυαλό μου να κάνω συγκρίσεις του κόσμου τότε με τον κόσμο τώρα και όλα αυτά που ζήσαμε». 

Κέντρισε το ενδιαφέρον η συζήτηση για το hip-hop

Γέμισε απ’ άκρη σ’ άκρη το Μαθητικό Στέκι κατά τη διάρκεια της συζήτησης με θέμα «Το hip-hop δεν σταματά!». Άνθρωποι κάθε ηλικίας, πλήθος μαθητών, αλλά και μεγαλύτερα παιδιά άκουσαν με ενδιαφέρον τις απόψεις των ομιλητών που πλαισίωναν το πάνελ για το αγαπημένο και ιδιαίτερα διαδεδομένο στους εφήβους είδος μουσικής (δείτε πάνω το video). 

Ο Frank, ο Retro από τους «Rebellion Connexion», γνωστοί στα Φεστιβάλ της ΚΝΕ, ήταν εκεί. Μαζί τους, ο «νεοεισερχόμενος» στο Φεστιβάλ Ζωγράφος και ο αγαπημένος από τα παλιά, μέλος των θρυλικών «Ημισκούμπριων», Μιθριδάτης, που απέσπασε το θερμό χειροκρότημα όλων όσοι βρίσκονταν εκεί!

Στο πάνελ συμμετείχε και ο Ιάσονας Φανός, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ, ο οποίος και άνοιξε την εκδήλωση λέγοντας: «Επιλέξαμε το σημερινό θέμα με τη μορφή αυτού του πάνελ ομιλητών -τους οποίους και ευχαριστούμε προκαταβολικά για τη συμμετοχή τους στη σημερινή εκδήλωση- όχι αβίαστα και όχι τυχαία.

Διαχρονικά ως νεολαία του ΚΚΕ είχαμε και έχουμε ξεχωριστή συμβολή στα ζητήματα της Τέχνης και του Πολιτισμού, αυτό το αναγνωρίζουν και οι αντίπαλοί μας. Μια βόλτα απόψε στο Πάρκο μπορεί να πείσει και τον πιο δύσπιστο.

(…) Μας ενδιαφέρει αυτή η μουσική (σ.σ. το hip-hop), δίνουμε βάση στους στίχους και τα κείμενα που δημοσιεύονται, θέλουμε να έχουμε τα αυτιά μας ανοιχτά στην εξέλιξή της, στο πάντρεμά της με πιο παραδοσιακούς, αλλά και με νεότερους ήχους (…)». Στη συνέχεια αναφέρθηκε σύντομα στις ιστορικές καταβολές του hip-hop, τονίζοντας ότι αυτό το μουσικό είδος «είναι καθρέφτης της κοινωνίας που το γεννά και βεβαίως έχει και τις δικές του νόρμες, ιδιαιτερότητες, τη δική του θα λέγαμε καταγωγή και παράδοση».

Μετά και την εισαγωγή του Ι. Φανού, τον λόγο πήραν οι καλλιτέχνες για να απαντήσουν σε μια σειρά ερωτήσεις σχετικά με το μουσικό είδος που υπηρετούν. Η «παλιά» και η νέα γενιά του hip-hop μίλησαν για αυτή τους την αγάπη, για το ρόλο του hip-hop χθες και σήμερα, τα μηνύματά του, τις επιρροές του, αλλά και το μέλλον του σαν είδος. Όσο «έπεφταν οι απόψεις στο τραπέζι» τόσο πιο ζωηρή γινόταν η κουβέντα, τόσο δυνάμωναν οι προβληματισμοί.

Απολαυστικές οι ιστορίες του Μιθριδάτη από τα πρώτα βήματα του συγκροτήματος «Ημισκούμπρια», που έφερε τον ήχο του hip-hop στη χώρα μας. Σημαντικό και το μήνυμά του στους νέους ανθρώπους να ακολουθούν την ειλικρίνεια του καλλιτέχνη, να ακούν μουσική και να δρουν όχι σαν όχλος που παρασύρεται, αλλά με τη σκέψη ότι κάτι μπορούν να αλλάξουν σε αυτό τον κόσμο.

Κλείνοντας την πραγματικά ενδιαφέρουσα συζήτηση, ο Ι. Φανός υποσχέθηκε ότι η ΚΝΕ θα συνεχίσει να ασχολείται με το θέμα διοργανώνοντας εκ νέου συναυλίες, αλλά και θεματικές συζητήσεις σαν αυτή που παρακολούθησε πλήθος κόσμου στο Μαθητικό Στέκι του 45ου Φεστιβάλ ΚΝΕ – «Οδηγητή».

Τέλος, οι καλλιτέχνες του πάνελ παρέλαβαν το λεύκωμα για τα 100 χρόνια του ΚΚΕ ως ευχαριστήριο δώρο για τη συμμετοχή τους στην εκδήλωση.

Μελωδικό ταξίδι από τον Φοίβο Δεληβοριά

Ξεσήκωσε τον κόσμο στο Στέκι Φοιτητών και Νέων Εργαζομένων ο Φοίβος Δεληβοριάς, ο οποίος με τη ζεστή φωνή του συνεπήρε τους επισκέπτες και τους ταξίδεψε στις υπέροχες μελωδίες των τραγουδιών του.

Αφού ξεκίνησε το πρόγραμμά του με το τραγούδι «Ένας σκύλος στο Κολωνάκι» ο Φοίβος Δεληβοριάς ευχαρίστησε θερμά τα παιδιά της ΚΝΕ για την πρόσκληση και μας σύστησε τους συνεργάτες του, αυτοσυστήνοντας τον εαυτό του ως τον «Μπάσταρδο γιο».

Αναφέρθηκε στη φιλία του με τον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα και συγκίνησε τον κόσμο σημειώνοντας ότι «από δω και πέρα το πρόγραμμα είναι αφιερωμένο στη μνήμη του».

Όση ώρα πέρναγε η Σκηνή γέμιζε με τους επισκέπτες του Φεστιβάλ.

Με ιστορίες για τα παλιά τραγούδια («Μπόσα Νόβα του Ησαΐα») και παρουσιάσεις νέων τραγουδιών όπως το «Μόνο Ψέματα» (που όπως σημείωσε λέει όλη την αλήθεια για τον ίδιο και θα είναι στο δίσκο που αναμένεται να κυκλοφορήσει Φλεβάρη – Μάρτη) αλλά και τα αγαπημένα «Χάλια», «Καθρέπτης», «Αυτή που περνάει», «Θέλω να σε ξεπεράσω» κ.α. ο Φοίβος κράτησε αμείωτη τη διάθεση του κόσμου.

Δεν παρέλειψε για ακόμη μια φορά να ευχαριστήσει «τα παιδιά της ΚΝΕ» και έκλεισε τη συναυλία με την αγαπημένη «Κική».

Αφιέρωμα στο εργατικό τραγούδι

Με τραγούδια του Τσιτσάνη, του Λοΐζου και άλλων δημιουργών «γέμισε» το αφιέρωμα στο εργατικό τραγούδι με τον Γρηγόρη Βασίλα απόψε στη Λαϊκή Σκηνή.

Το αφιέρωμα ξεκίνησε με τα τραγούδια «Πού να χωρέσει το όνειρο», «Οι φάμπρικες», «Στα χέρια σου μεγάλωσαν». Ακόμα έγινε ένα μικρό αφιέρωμα στον Στέλιο Βαμβακάρη. Δεν θα μπορούσε να λείπει «Η φάμπρικα» και «Ο Στράτος».

Οι στίχοι των τραγουδιών μιλούσαν για τις συνθήκες εργασίας, την ανάγκη οργάνωσης των εργαζομένων, μεταξύ άλλων και για τη μετανάστευση στην οποία εξαναγκάζονται οι εργαζόμενοι για να βρουν δουλειά να ζήσουν, ένα φαινόμενο που είναι «σημείο των καιρών», όπως μας είπε ο Γρηγόρης Βασίλας λίγο πριν ξεκινήσει το αφιέρωμα.

Εγκάρδιος χαιρετισμός του Δ. Κουτσούμπα με καλλιτέχνες που συμμετέχουν στο Φεστιβάλ

 

Μετά το τέλος της μεγάλης πολιτικής συγκέντρωσης στην Κεντρική Σκηνή του Φεστιβάλ, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, συναντήθηκε και χαιρέτησε καλλιτέχνες που παραβρίσκονταν στη συγκέντρωση, όπως ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Κώστας Καζάκος, η δημοσιογράφος και συγγραφέας Σεμίνα Διγενή, ο στιχουργός και συγγραφέας Οδυσσέας Ιωάννου και ο ηθοποιός Γιώργος Κιμούλης.

Ακόμα, στην Κεντρική Σκηνή ο Δ. Κουτσούμπας συναντήθηκε με τον Γιώργο Νταλάρα και τον Μίλτο Πασχαλίδη, που συμμετείχαν στο αφιέρωμα στον Μάνο Ελευθερίου, καθώς και με τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου, που ακολούθησε στην Κεντρική Σκηνή.

Xαιρετισμός του Δ. Κουτσούμπα με καλλιτέχνες 1

Xαιρετισμός του Δ. Κουτσούμπα με καλλιτέχνες 2

Xαιρετισμός του Δ. Κουτσούμπα με καλλιτέχνες 3

Xαιρετισμός του Δ. Κουτσούμπα με καλλιτέχνες 4

Επίσης, συναντήθηκε με την Φωτεινή Βελεσιώτου και τον Σωτήρη Μπαλλά που έδωσαν συναυλία στη Λαϊκή Σκηνή. Στη συνέχεια, συναντήθηκε και χαιρέτησε τον Γιώργο Μάγγα, καθώς και την Γιώτα Βέη, στη Λαϊκή Σκηνή.

 

Δήλωση της Φωτεινής Βελεσιώτου για τη συμμετοχή της στο Φεστιβάλ

«Με μεγάλη χαρά και τιμή για όλους εμάς που και στα 45α γενέθλια του Φεστιβάλ της ΚΝΕ είμαστε παρόντες. Νομίζω ότι είναι ένας θεσμός πλέον και οι αγώνες που θα χρειαστούν είναι μεγάλοι γιατί τα πράγματα δεν είναι εύκολα. Ευχαριστούμε και ό,τι μπορούμε κάνουμε για να δυναμώσει αυτό το Φεστιβάλ».

Καταχειροκροτήθηκαν η Φ. Βελεσιώτου και ο Σ. Μπαλλάς

«Να είσαστε γεροί και δυνατοί» ευχήθηκε σε όσους βρέθηκαν στη Λαϊκή Σκηνή του 45ου Φεστιβάλ ΚΝΕ – «Οδηγητή» η Φωτεινή Βελεσιώτου και συνέχισε: «Με μεγάλη χαρά και τιμή για όλους εμάς που και στα 45α γενέθλια του Φεστιβάλ της ΚΝΕ είμαστε παρόντες. Νομίζω ότι είναι ένας θεσμός πλέον και οι αγώνες που θα χρειαστούν είναι μεγάλοι γιατί τα πράγματα δεν είναι εύκολα. Ευχαριστούμε και ό,τι μπορούμε κάνουμε για να δυναμώσει αυτό το Φεστιβάλ».

Ραντεβού με τον Καραγκιόζη στον Παιδότοπο!

Η θεατρική παράσταση με τον Καραγκιόζη «Ο Μέγας Αλέξανδρος και το καταραμένο φίδι» έκλεισε με τον καλύτερο τρόπο την τελευταία βραδιά στον πιο χαρούμενο χώρο του Φεστιβάλ από το Θέατρο Σκιών Θανάση Λιούνη.

Μια απολαυστική παράσταση που χάρισε άφθονο γέλιο σε μικρούς και μεγάλους!

Εντυπωσίασε ο χορός φλαμένκο συνοδεία ζωντανής μουσικής

Στο Στέκι Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ, που λειτουργεί στην οδό Τροίας, σε αυτή την κυψέλη δημιουργίας που βρίσκεται στην καρδιά της Αθήνας, ήταν αφιερωμένη η τρίτη μέρα του Φεστιβάλ στο χώρο του Πολιτισμού.

  • Μεράκι, ταλέντο και τεχνική συναντήθηκαν σε μία ξεχωριστή παρουσίαση από την Ομάδα Φωνητικής και την Ομάδα Χορού του Στεκιού.
  • Το πρόγραμμα άνοιξε με σόλο, ντουέτο και χορωδιακές ερμηνείες διασκευών αγαπημένων γνωστών κομματιών σε ξένο ρεπερτόριο από τις δασκάλες μουσικής και από το νεανικό σύνολο που συγκροτεί το Τμήμα Φωνητικής, συνοδεία ζωντανής μουσικής. Η παρουσίαση απέσπασε δίκαια το παρατεταμένο χειροκρότημα του κοινού το οποίο επιβράβευσε τόσο την προσπάθεια όσο και το απολαυστικό αποτέλεσμα που παρουσιάστηκε.
  • Στη συνέχεια στη σκηνή ανέβηκαν τα μέλη του Τμήματος Χορού Φλαμένκο που παρουσίασε μία ξεχωριστή χορευτική παράσταση αυτού του ιδιαίτερου και απαιτητικού είδους χορού. Την παρουσίαση συμπλήρωσαν επαγγελματίες χορεύτριες, δίνοντας την ευκαιρία στο κοινό του Φεστιβάλ να έρθει σε ζωντανή επαφή και με αυτό το είδος χορού.
  • Σημειώνεται πως και οι δύο ομάδες που εμφανίστηκαν στη σκηνή του χώρου Πολιτισμού συγκροτήθηκαν και ξεκίνησαν να δουλεύουν τον Οκτώβρη του 2018, με μαθήματα και πρόβες και στην πορεία της χρονιάς αποφασίστηκε και σχηματοποιήθηκε το πρόγραμμα που παρουσιάστηκε με επιτυχία σήμερα στο Φεστιβάλ.

 

Μεγάλη συμμετοχή και δυνατές μάχες στο τουρνουά σκακιού blitz

Το ιδιαίτερο ενδιαφέρον των επισκεπτών, μικρών και μεγάλων, τράβηξε το τουρνουά σκακιού που διεξήχθη στο χώρο του Αθλητισμού, στο 45ο Φεστιβάλ ΚΝΕ – «Οδηγητή».

  • Το τουρνουά αφορούσε παιχνίδια με παρτίδες blitz (αστραπή) με χρόνο σκέψης για κάθε παίκτη 10 λεπτά, ενώ διαιτήτευε αθλητής αγωνιστικού σκακιού.
  • Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, ο χώρος του Σκακιού στο Φεστιβάλ αποτέλεσε σημείο συνάντησης για μικρούς και μεγάλους σκακιστές, αλλά και πεδίο …μάχης, με ενδιαφέρουσες παρτίδες, που συγκέντρωσαν το βλέμμα πολλών επισκεπτών, με διαφορετικό βαθμό επαφής με το σκάκι.
  • Άλλωστε, ο ιδιαίτερος χώρος του Σκακιού στο Φεστιβάλ σηματοδοτεί το ενδιαφέρον του Κόμματος και της ΚΝΕ για το σπουδαίο αυτό άθλημα, που αγκαλιάζει χιλιάδες νέους και στη χώρα μας, συνθλίβεται όμως στις Συμπληγάδες της εμπορευματοποίησης, αναγκάζοντας τις λαϊκές οικογένειες να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για τη συμμετοχή σε τουρνουά, ακόμα και στα σχολικά πρωταθλήματα που γίνονται κάθε χρόνο.

 

Από νωρίς τα πιτσιρίκια στα εργαστήρια και το θεατρικό παιχνίδι στον Παιδότοπο!

Την τελευταία μέρα του Φεστιβάλ από νωρίς δεκάδες πιτσιρίκια βρίσκονται στον Παιδότοπο, παίζουν, κατασκευάζουν, γελάνε με την ψυχή τους! Στο σημερινό πρόγραμμα που έχει θέμα όπως και όλες τις μέρες το «Περιβάλλον», οι μικροί φίλοι της ΚΝΕ ζωγράφισαν και κατασκεύασαν χειροτεχνίες με τη Γη και τα ζωάκια του δάσους. Ενώ η συνέχεια είχε ένα θεατρικό στο οποίο συμμετείχαν και τα παιδιά με θέμα «Κρατάμε τη Γη μας καθαρή»!

Στιγμές γέλιου και συγκίνησης στον «Δον Κιχώτη» της παιδικής θεατρικής ομάδας της ΚΝΕ

Με ένα θερμό παρατεταμένο χειροκρότημα από το κοινό προς τους μικρούς πρωταγωνιστές ολοκληρώθηκε η υπέροχη παράσταση που παρουσίασε το απόγευμα του Σαββάτου, στο χώρο του «Κόκκινου Αερόστατου», η παιδική θεατρική ομάδα της ΚΝΕ.

Μικροί και μεγάλοι είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τις περιπέτειες του αγαπημένου ήρωα Δον Κιχώτη, σε μία παράσταση που ήταν γεμάτη με στιγμές γέλιου και συγκίνησης.

Στη διασκευή,  που επιμελήθηκε η Κάτια Ζαρκάδα, ο Χουάν, διαβάζοντας το μυθιστόρημα του Μιγκέλ Θερβάντες, ταυτίζεται με τον διάσημο ήρωα, νομίζοντας ότι είναι ο Δον Κιχώτης. Πείθει το γείτονά του, Μανόλο, να παραστήσει τον Σάντσο Πάντσα και οι δυο τους ξεκινάνε την περιπέτειά τους για σώσουν την Δουλτσινέα, για να αντιμετωπίσουν γίγαντες και ανεμόμυλους και κυρίως να υπερασπιστούν τις δικές τους αξίες, της δικαιοσύνης και της αρετής, αλλά και της ανεμελιάς και της παιδικότητας.

Στο τέλος, όλοι οι ήρωες του έργου ανακαλύπτουν τον ονειροπόλο που κρύβουν μέσα τους και το έργο κλείνει με το κάλεσμα: «Να είστε όλοι Δον Κιχώτες».

Ιδιαίτερη αναφορά αξίζει να γίνει στους πρωταγωνιστές της παράστασης που κέρδισαν το ζεστό χειροκρότημα, καθώς αντεπεξήλθαν στις υψηλές απαιτήσεις του έργου. Το κεντρικό ρόλο ερμήνευσαν ο Θάνος και ο Ήφαιστος, τον Σάντσο Πάντσα η Μυρτώ και η Άρια, την  Δουλτσινέα η Αγγελική, ενώ στους υπόλοιπους ρόλους ήταν η Ελένη, η Ειρήνη, η Καλλιρόη, η Δήμητρα, η Ήλιδα, ο Άρης και η Ηώ.

Το συντονισμό της ομάδας είχαν η Χριστίνα Ρίζου και η Βίκυ Λαζανά.

 

Μεγάλη συμμετοχή στην αναρρίχηση από μικρούς και μεγάλους

Μεγάλο ενδιαφέρον συγκεντρώνει από μικρούς και μεγάλους ο τοίχος της αναρρίχησης που έχει στηθεί στο χώρο του Αθλητισμού, στο Φεστιβάλ της ΚΝΕ.

Ο τοίχος είναι συνεχώς γεμάτος από μικρούς που θέλουν να γνωρίσουν την αναρρίχηση, αλλά και από μεγάλους που θέλουν να δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους!!

Οι εκπαιδευτές που βρίσκονται στο χώρο δείχνουν τα μυστικά του συγκεκριμένου σπορ στους ενδιαφερόμενους, ενώ παράλληλα φροντίζουν για την ασφάλειά τους.

 

Από νωρίς στα Στέκια και τους χώρους νέοι εργαζόμενοι και φοιτητές

Από νωρίς το απόγευμα σήμερα, τρίτη μέρα των εκδηλώσεων, η νεολαία συρρέει στο Πάρκο «Αντ. Τρίτσης» για την κορύφωση των εκδηλώσεων με την κεντρική πολιτική συγκέντρωση στις 8.30 μ.μ. στην Κεντρική Σκηνή, όπου θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας και θα χαιρετίσει ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ Νίκος Αμπατιέλος.

Τα Στέκια των Φοιτητών και των Νέων Εργαζομένων και Ανέργων ήταν από εκείνα που συγκέντρωσαν από νωρίς τη νεολαία.

Σήμερα, στο χώρο των φοιτητών, συνεχίστηκε για τρίτη μέρα η παρουσίαση ερευνητικών εργασιών, με τις θεματικές «Θέματα βιολογίας και θεραπευτικής» και «Νέα βελτιωμένα υλικά – εφαρμογές και δυνατότητες αξιοποίησής τους».