Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Σουηδία: Πουλάνε το γηροκομείο μαζί με τους γερόντους

Γρά­φει ο Πάνος Αλε­πλιώ­της // 

Απο­φά­σι­σε ο Δήμος της Χεριε­ντά­λεν να κλεί­σει 2 γηρο­κο­μεία που λει­τουρ­γούν σε 2 μικρά χωριά της ευθύ­νης του για λόγους οικονομίας.

Τα κτί­ρια ανή­κουν στην Δημο­τι­κή Επι­χεί­ρη­ση Ακι­νή­των του Δήμου.

Μόλις έγι­νε γνω­στή η από­φα­ση της Δημαρ­χια­κής Επι­τρο­πής αμέ­σως η Δημο­τι­κή Επι­χεί­ρη­ση έδω­σε τα κτί­ρια σε μεσί­τες ακι­νή­των με αναγ­γε­λία πώλη­σης. Μόνο που στο ένα από αυτά υπάρ­χουν 4 τρό­φι­μοι μεγά­λης ηλι­κί­ας, πάνω από 90 χρο­νών που ούτε καν ανα­φέ­ρο­νται στην αγγελία.

20190922 093305

 

Η είδη­ση κάνει τον κύκλο της σε όλη την Σου­η­δία με πρώ­τη την Σου­η­δι­κή τηλε­ό­ρα­ση και όλες τις μεγά­λες εφη­με­ρί­δες που ανα­ρω­τιού­νται τι θα γίνει με τους γερόντους. 

Το ίδιο ανα­ρω­τιέ­ται και το προ­σω­πι­κό και οι συγ­γε­νείς των γερό­ντων. Αν ο νέος ιδιο­κτή­της, αν βρε­θεί κάποιος, συνε­χί­σει να λει­τουρ­γεί το γηρο­κο­μείο για τον ίδιο σκο­πό τότε θα παρα­μεί­νουν οι τρό­φι­μοι δηλώ­νουν οι υπεύ­θυ­νοι και θα εντα­χθούν στο πρό­γραμ­μα “βοή­θεια στο σπί­τι”. Αλλιώς πρέ­πει να μετα­κι­νη­θούν σε άλλα ακί­νη­τα σε διπλα­νή πόλη 40 χιλιό­με­τρα από την έδρα τους. 

Σε κάθε περί­πτω­ση το γηρο­κο­μείο κλεί­νει και μετα­τρέ­πε­ται σε ένα οποιο­δή­πο­τε ακί­νη­το με 4 ενοι­κια­ζό­με­να δια­με­ρί­σμα­τα μέχρι οι 4 σημε­ρι­νοί ένοι­κοι να απο­χαι­ρε­τή­σουν τα εγκόσμια. 

Αυτά εφευ­ρί­σκουν οι Δήμοι και οι Νομαρ­χί­ες της Σου­η­δί­ας στο πνεύ­μα κόστους-οφέ­λους. Ότι δεν αφή­νει κέρ­δος και δεν “βγαί­νει” οικο­νο­μι­κά κλείνει. 

Είτε πρό­κει­ται για Μαιευ­τι­κές κλι­νι­κές όπως στην πόλη Σολέ­φτεο που πρώ­το το ΑΤΈΧΝΩΣ έχει ανα­δεί­ξει είτε για γηρο­κο­μεία, σχο­λεία και εγκα­τα­στά­σεις κοι­νω­νι­κής υποδομής. 

Το περι­βό­η­το κοι­νω­νι­κό κρά­τος της Σου­η­δί­ας έπα­ψε από πολ­λά χρό­νια να είναι πρό­τυ­πο και καταρ­ρέ­ει με ραγδαί­ους ρυθ­μούς όπως και σε όλες τις λεγό­με­νες προηγ­μέ­νες καπι­τα­λι­στι­κές χώρες.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο