Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Άνοδος της ακροδεξιάς και σημαντικές απώλειες για το Die Linke στις εκλογές σε Βρανδεμβούργο και Σαξονία

Η άνοδος του ακροδεξιού AfD και οι σημαντικές απώλειες για το Die Linke («αδελφό» κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ) ήταν τα κύρια χαρακτηριστικά των αποτελεσμάτων των χθεσινών εκλογών στα γερμανικά κρατίδια του Βρανδεμβούργου και της Σαξονίας.

Στο Βρανδεμβούργο, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) τερματίζει πρώτο με 26,6% και απώλεια 5,5 μονάδων από το 2014. Η ακροδεξιά AfD («Εναλλακτική για τη Γερμανία») διπλασιάζει τα ποσοστά της και φθάνει στο 24,5%, ενώ το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU) βρίσκεται στην τρίτη θέση με 15,4%, από 23% που έλαβε στις προηγούμενες εκλογές. Δραματικές απώλειες καταγράφει και το Die Linke που πέφτει από το 18,6% στο 10,4%.

Θυμίζουμε πως οι τάσεις και ειδικά εκείνη της ανόδου των φασιστών «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD) διαφάνηκε από τα αποτελέσματα των ΕυρωεκλογώνWahlen €

Για το σχηματισμό κυβέρνησης, ο πρωθυπουργός Ντίτμαρ Βόιντκε (SPD) χρειάζεται πλέον τη σύμπραξη δύο ακόμη κομμάτων, κατά πάσα πιθανότητα της Αριστεράς και των Πρασίνων.

Στη Σαξονία, όπου η AfD αναδείχθηκε στις ομοσπονδιακές εκλογές του 2017 πρώτο κόμμα, το CDU κατόρθωσε τελικά να παραμείνει στην πρώτη θέση με 32,3%, έστω και με σοβαρές απώλειες (-7,1). Η ακροδεξιά έφθασε στο 27,3%, ενισχυόμενη κατά 18,1 μονάδες από τις εκλογές του 2014, καταγράφοντας το υψηλότερο ποσοστό της σε όλη τη Γερμανία και εκτοπίζοντας από την τρίτη θέση το Die Linke, που πήρε 10,6% (από 18,9). Το SPD συγκέντρωσε στο κρατίδιο το χειρότερο ποσοστό που έχει λάβει ποτέ σε οποιοδήποτε κρατίδιο, συρρικνούμενο στο 7,9% (από 12,4).

Πλέον, ο σχηματισμός κυβέρνησης στο κρατίδιο αναμένεται να αποδειχθεί ιδιαίτερα δύσκολη εξίσωση, καθώς τα ποσοστά CDU και SPD δεν επαρκούν πλέον για το σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού μεταξύ τους. Ο πρωθυπουργός Μίχαελ Κρέτσμερ απέκλεισε το ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης μειοψηφίας, ωστόσο μία κυβέρνηση πλειοψηφία θα έβαζε στο παιχνίδι και την AfD, με την οποία όλα τα κόμματα -πάντως- είχαν προεκλογικά απορρίψει κάθε ενδεχόμενο συνεργασίας.

⚠️  Σημαντική άνοδος της εθνικιστικής AfD
✔️  Απορροφώντας τη λαϊκή δυσαρέσκεια και «εισπράττοντας» τον αντικομμουνισμό που καλλιεργείται από όλα τα αστικά κόμματα
✔️  H μεγάλη άνοδος του εθνικιστικού – ευρωσκεπτικιστικού κόμματος «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD), επιβεβαιώνει τις πολύμηνες διεργασίες στο αστικό πολιτικό σκηνικό της χώρας.

Αξιοποιώντας τη λαϊκή δυσαρέσκεια για την ανεργία και τη ραγδαία πτώση του βιοτικού επιπέδου, που μαστίζει τα ανατολικά κρατίδια δεκαετίες μετά την καπιταλιστική παλινόρθωση, αλλά και τον έντονο αντικομμουνισμό, που καλλιεργείται από όλες τις αστικές πολιτικές δυνάμεις, η AfD, με ρατσιστική και εθνικιστική φρασεολογία, σχεδόν τριπλασίασε ή διπλασίασε την εκλογική της δύναμη.Wahlen Sitzverteilung im sächsischen Landtag

✔️  Σημαντικές ήταν οι απώλειες για τα κόμματα που συγκυβερνούν στον μεγάλο συνασπισμό υπό την Αγκελα Μέρκελ, Χριστιανοδημοκράτες (CDU) και Σοσιαλδημοκράτες (SPD), αλλά και για το σοσιαλδημοκρατικό μόρφωμα «Η Αριστερά». Μικρή άνοδο σημείωσαν οι Πράσινοι.

Πιο αναλυτικά και σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα, στη Σαξονία: Πρώτη δύναμη παραμένει η CDU με 32,1% (-7,3% από τις εκλογές του 2014) και 46 έδρες από τις 118 του τοπικού Κοινοβουλίου, στη δεύτερη θέση η AfD με 27,5% (+17,7%) και 37 έδρες. Στην τρίτη θέση βρίσκεται η «Αριστερά» με 10,4% (-8,5%) και 14 έδρες και ακολουθούν οι Πράσινοι με 8,6% (+2,9%) και 11 έδρες, το SPD με 7,7% (-4,7%) και 10 έδρες. Οι φιλελεύθεροι του FDP με 4,5% (+0,7%) και οι Ελεύθεροι Ψηφοφόροι με 3,4% (+1,8%) παραμένουν εκτός Κοινοβουλίου.

Στο Βρανδεμβούργο, το SPD κατάφερε να παραμείνει στην πρώτη θέση με 26,2% (-5,7% από το 2014) και 25 έδρες από τις 88 του τοπικού Κοινοβουλίου, ενώ στη δεύτερη θέση ανήλθε η AfD με 23,5% (+11,3%) και 23 έδρες. Στην τρίτη θέση βρίσκεται η CDU με 15,6% (-7,4%) και 15 έδρες και ακολουθούν οι Πράσινοι με 10,8% (+4,6%) και 10 έδρες, η «Αριστερά» με 10,7% (-7,9%) και 10 έδρες και οι Ελεύθεροι Ψηφοφόροι με 5% (+2,3%) και 5 έδρες. Το FDP με 4,1% (+2,6%) δεν μπήκε στο τοπικό Κοινοβούλιο.

Και στα δύο κρατίδια η AfD «τραβά» ψηφοφόρους από όλα τα κόμματα, κυρίως από τη CDU, την Αριστερά και το SPD, ενώ σχεδόν το 40% των ψηφοφόρων της απείχαν από τις εκλογές του 2014. Οι περισσότεροι νέοι που ψήφισαν για πρώτη φορά στήριξαν τους Πράσινους και ακολουθεί η AfD.

Σενάρια για κυβερνητικούς συνασπισμούς

Με δεδομένο ότι όλα τα κόμματα έχουν αποκλείσει μια συγκυβέρνηση με την AfD, τα παζάρια για το σχηματισμό (σταθερών) κυβερνήσεων στα δύο κρατίδια θα είναι «δύσκολα». Στο Βρανδεμβούργο θα χρειαστούν τρία κόμματα για πλειοψηφία στην τοπική Βουλή (45 έδρες), ενδεχομένως SPD – Αριστερά – Πράσινοι. Στη Σαξονία, η CDU έχει δηλώσει ότι δεν θα διαπραγματευτεί για κυβέρνηση ούτε με την AfD ούτε με την «Αριστερά». Επομένως απομένει μια συγκυβέρνηση με τους Πράσινους και το SPD, όπως ήδη συμβαίνει στο κρατίδιο Σαξονία – Ανχαλτ.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα η πρόεδρος της CDU και υπουργός Αμυνας, Ανεγκρετ Κραμπ – Καρενμπάουερ, μίλησε για «ανανέωση» του κόμματος και ανακοίνωσε μια εσωκομματική συζήτηση για «την προστασία του κλίματος», η οποία, όπως είπε, πρέπει να είναι «φιλική προς την οικονομία». Η Κάτια Κίπινγκ, μια από τους επικεφαλής της «Αριστεράς», ανακοίνωσε αυστηρή εσωκομματική αυτοκριτική «χωρίς ταμπού», χωρίς να αποκλείσει μια αλλαγή και στην ηγεσία. Τα εκλογικά αποτελέσματα ενδέχεται να πυροδοτήσουν τις εσωκομματικές φωνές στο SPD για αποχώρηση από τον μεγάλο συνασπισμό και ανασύνταξη


Επιμέλεια  Ομάδα ¡H.lV.S!

Επικοινωνία – [ FaceBook |>1<|-|>2<| ] – Blog