Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Μουντομπάσκετ: Το αήττητο απέναντι στη Βραζιλία αναζητά η Ελλάδα

Μου­ντο­μπά­σκετ: Ολο­κλη­ρώ­νε­ται την Τρί­τη (3/9) η δεύ­τε­ρη αγω­νι­στι­κή του Παγκο­σμί­ου Κυπέλ­λου, με την Εθνι­κή Ανδρών να ανα­ζη­τά τη διεύ­ρυν­ση του αήτ­τη­του της στην Α’ φάση, στό­χος που αν επι­τευ­χθεί θα της χαρί­σει την πρό­κρι­ση στον επό­με­νο γύρο και φυσι­κά την πρω­τιά στον 6ο όμι­λο, καθώς ακο­λου­θεί η Νέα Ζηλαν­δία, η οποία δεν απο­τε­λεί φόβη­τρο για την ομά­δα του Θανά­ση Σκουρτόπουλου.

Αντί­πα­λος του αντι­προ­σω­πευ­τι­κού συγκρο­τή­μα­τος στο «Gymnasium of Youth Olympic Game Sports Park», της Ναν­ζίνγκ, θα τεθεί η Βρα­ζι­λία (3/9, 15:00, ΕΡΤ SPORTS), η οποία προ­έρ­χε­ται και αυτή από νικη­φό­ρα πρεμιέρα.

Ελλά­δα και Βρα­ζι­λία θα συνα­ντη­θούν για 16η φορά σε επί­πε­δο Ανδρών, με τη «γαλα­νό­λευ­κη» να έχει την προϊ­στο­ρία με το μέρος της, καθώς μετρά εννέα νίκες. Βέβαια σε επί­πε­δο Παγκο­σμί­ου Κυπέλ­λου, οι νίκες είναι μοι­ρα­σμέ­νες, μιας και σε τέσ­σε­ρις ανα­με­τρή­σεις οι δύο ομά­δες μετρούν από δύο νίκες.

Αξέ­χα­στη, όμως, παρα­μέ­νει η τελευ­ταία συνά­ντη­ση τους σε Παγκό­σμιο, όταν σε αυτό του 2006, η Εθνι­κή είχε συνα­ντή­σει στην «αργυ­ρή» ‑όπως εξε­λί­χθη­κε- πορεία της τη Βρα­ζι­λία, με τον Άντερ­σον Βαρε­χάο να βάζει αρνη­τι­κά την υπο­γρα­φή του στο ματς (σ.σ. κέρ­δι­σε η Εθνι­κή), όταν έβγα­λε νοκ άουτ από τη συνέ­χεια τον Νίκο Ζήση, μετά από μία δολο­φο­νι­κή αγκω­νιά στο μάτι του Έλλη­να γκαρντ.

Στο σήμε­ρα… Η Βρα­ζι­λία έχει στον πάγκο της το αδελ­φό του αεί­μνη­στου Ντά­ζεν Πέτρο­βιτς, Αλε­ξά­νταρ, ενώ το πιο ηχη­ρό όνο­μα του ρόστερ της, παρά το γεγο­νός ότι «κου­βα­λά» 36 χρό­νια στην πλά­τη του, είναι αυτό του Λεά­ντρο Μπαρ­μπό­σα. Ο Λεα­ντρί­νιο, γεμά­τος από παρα­στά­σεις ΝΒΑ στα 14 χρό­νια θητεί­ας του στο κορυ­φαίο πρω­τά­θλη­μα μπά­σκετ του κόσμου, μπο­ρεί να αγω­νι­στεί με σχε­τι­κή άνε­ση από τη θέση του πόιντ γκαρντ, μέχρι και σε αυτή του «4», σε χαμη­λά σχή­μα­τα. Πρό­κει­ται για έναν προι­κι­σμέ­νο παί­κτη στην επί­θε­ση, που δύσκο­λα μπο­ρεί να «ανα­χαι­τι­στεί», ενώ δεν θα φοβη­θεί να πάρει την μπά­λα, όταν εκεί­νη καίει…

Η δεύ­τε­ρη αντί­πα­λος της Εθνι­κής στη διορ­γά­νω­ση αρέ­σκε­ται στο γρή­γο­ρο μπά­σκετ, χωρίς όμως να δια­θέ­τει ανά­λο­γες αμυ­ντι­κές αρε­τές, κάτι που πρέ­πει να εκμε­ταλ­λευ­τεί και να προ­σέ­ξει η «γαλα­νό­λευ­κη» επί­θε­ση, καθώς όταν απο­φα­σί­ζει να παί­ξει άμυ­να, τότε αυτή είναι στα όρια του φάουλ, με τη γραμ­μή ψηλών να είναι αρέ­σκε­ται σε αυτό το παι­χνί­δι, όπερ σημαί­νει ότι η ελλη­νι­κή φροντ λάιν θα πρέ­πει να αντα­πο­κρι­θεί. Το ίδιο απο­τε­λε­σμα­τι­κή με την πρε­μιέ­ρα θα πρέ­πει να είναι και η άμυ­να της ομά­δας του Θανά­ση Σκουρ­τό­που­λου, καθώς η περι­φέ­ρεια της Βρα­ζι­λί­ας είναι «φωτιά» και της αρέ­σει να οδη­γεί ψηλά τα σκορ της…

Στο δεύ­τε­ρο ματς του ομί­λου, το Μαυ­ρο­βού­νιο ανα­μέ­νε­ται να έχει εύκο­λο έργο απέ­να­ντι στη Νέα Ζηλανδία.

Στις υπό­λοι­πες ανα­με­τρή­σεις, η «συγκα­τοί­κη­ση» στην κορυ­φή του βαθ­μο­λο­γι­κού πίνα­κα του 5ου ομί­λου θα λάβει τέλος, μετά το πέρας της ανα­μέ­τρη­σης ΗΠΑ-Τουρ­κία, με τον ηττη­μέ­νο να αντι­κρί­ζει την πρώ­τη του απώ­λεια στη διορ­γά­νω­ση και το νικη­τή να πανη­γυ­ρί­ζει την πρό­κρι­ση στην επό­με­νη φάση, με την Team Usa να είναι το φαβο­ρί… Για τον ίδιο όμι­λο, Ιαπω­νία και Τσε­χία θα παλέ­ψουν στη μετα­ξύ τους «μάχη» να πάρουν το πρώ­το τους «δίπο­ντο» στη βαθμολογία.

Στον 7ο όμι­λο ανα­μέ­νε­ται τα πάντα να… κυλή­σουν βάσει των φαβο­ρί, καθώς Γερ­μα­νία και Γαλ­λία, δύσκο­λα θα απο­γοη­τευ­τούν απέ­να­ντι σε Δομι­νι­κα­νή Δημο­κρα­τία και Ιορ­δα­νία, αντί­στοι­χα. Οι «τρι­κο­λόρ» μάλι­στα ανα­μέ­νε­ται να «σφρα­γί­σουν» πρό­ω­ρα την πρω­τιά του ομί­λου, με νίκη επί της εκπρο­σώ­που της Μέσης Ανατολής.

Τέλος, στον όμι­λο του «θανά­του», τον 8ο, οι θεα­τές ανα­μέ­νε­ται να δουν ακό­μη ένα δυνα­τό ντέρ­μπι, μετα­ξύ της πρω­το­πό­ρου ‑μαζί με την Αυστρα­λία- Λιθουα­νί­ας και του Κανα­δά, που ψάχνει την πρώ­τη νίκη του. Την ίδια στιγ­μή τα «καγκου­ρό» ανα­μέ­νε­ται να κάνουν το «δύο στα δύο», απέ­να­ντι στην αδύ­να­μη Σενεγάλη.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο