Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Άρθρο για τον Χαρίλαο Φλωράκη στη βρετανική εφημερίδα «New Worker»

Στην πολιτική διαδρομή, την προσωπικότητα, τις αξίες και τα ιδανικά που υπηρέτησε ο Χαρίλαος Φλωράκης αναφέρεται σε πρόσφατο, ολοσέλιδο δημοσίευμα της η βρετανική εφημερίδα «New Worker» (Νέος Εργάτης), όργανο του Νέου Κομμουνιστικού Κόμματος της Βρετανίας*.

Σε άρθρο που υπογράφει ο Νίκος Μόττας – συνεργάτης του «Ατέχνως» και διαχειριστής της ιστοσελίδας «In Defense of Communism» – παρουσιάζονται σημαντικές πτυχές της ζωής και δράσης του κομμουνιστή ηγέτη, επί σχεδόν δύο δεκαετίες γενικού γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΕ, με αφορμή την συμπλήρωση 15 χρόνων από το θάνατό του.

Στο κείμενο, μεταξύ άλλων, γίνεται αναφορά στη δράση του Χ.Φλωράκη από τα πρώτα χρόνια της πολιτικής του δραστηριοποίησης, κατά τη διάρκεια της Αντίστασης στον ΕΑΜ-ΕΛΑΣ, την τριετή εποποιία του ΔΣΕ, τις δίκες του μετεμφυλιακού αστικού κράτους. Ιδιαίτερη μνεία γίνεται στην στάση που κράτησε ο Χαρ. Φλωράκης την εποχή των αντεπαναστατικών ανατροπών στην Σοβ. Ένωση και την Ανατολική Ευρώπη, κρατώντας ψηλά την σημαία του μαρξισμού-λενινισμού.

«Ο Χαρίλαος Φλωράκης υπήρξε από τις σημαντικότερες μορφές του ελληνικού και ευρωπαϊκού κομμουνιστικού κινήματος τον 20ο αιώνα. Ένας μαχητής, ηγέτης, μια μοναδική προσωπικότητα αλλά, πάνω απ’ όλα, ένας ακλόνητος κομμουνιστής που παρέμεινε πιστός στις ιδέες του μέχρι το τέλος», σημειώνει στο άρθρο του ο Ν. Μόττας.

Η δημοσιεύση του άρθρου αποτελεί μια επιπρόσθετη επιβεβαίωση του σεβασμού και της εκτίμησης που χαίρει ο ιστορικός γεν. γραμματέας του ΚΚΕ στις γραμμές του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος, αποτελώντας πρότυπο κομμουνιστή, διεθνιστή ηγέτη για τις σημερινές και μελλοντικές γενιές.

*Το Νέο Κομμουνιστικό Κόμμα της Βρετανίας (NCP) ιδρύθηκε το 1977, έχει έδρα το Λονδίνο και συμμετέχει στις ετήσιες Διεθνείς Συναντήσεις Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων (ΔΣΚΕΚ).

Ατέχνως info

Το άρθρο σε PDFFlorakis New Worker 280520 page 11