Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ένα ακόμη εργοδοτικό έγκλημα, με νεκρούς εργάτες θύματα στον βωμό του κέρδους

🔳  Ο θάνατος των εργατών κέρδη στις τσέπες του κεφαλαίου

Το τελευταίο εργοδοτικό έγκλημα, με θύματα τρεις εργάτες, που έρχεται να προστεθεί στη μακρά μαύρη λίστα της εργοδοσίας και της κυβέρνησης, της πολιτικής που λογαριάζει σαν «κόστος» την προστασία της ζωής των εργαζομένων, έρχεται να προστεθεί στα απανωτά χτυπήματα της «απελευθερωμένης» Ενέργειας.
Εργολαβοποίηση, προσωπικό με ημερομηνία λήξης, εξοντωτική δουλειά, απαρχαιωμένες υποδομές και μέσα στρώνουν το έδαφος για τέτοια τραγικά δυστυχήματα.
Ταυτόχρονα, η κυβερνητική πολιτική, προμηνύει τη χειροτέρευση των συνθηκών δουλειάς, όπως με τα 10ωρα, που αποτελούν έναν ακόμα …σίγουρο δρόμο για περισσότερα κέρδη αλλά και θύματα – εργάτες.
Τρεις εργαζόμενοι νεκροί από ηλεκτροπληξία Γυμνό Ερέτριας Εύβοια 1 Απρ 2020

Σε αυτό το έδαφος, της φθηνής εργατικής δύναμης, προσελκύονται επενδύσεις και «χτίζεται» το αφήγημα της Ελλάδας – κόμβου Ενέργειας, ένα όραμα της αστικής τάξης, που περιλαμβάνει άλλωστε και την Εύβοια, ως την περιβόητη «μπαταρία» της χώρας.

▪️ Στο μεταξύ «Τα αίτια του εργατικού δυστυχήματος διερευνώνται»…
Την έρευνα για τα ακριβή αίτια που προκάλεσαν το εργατικό δυστύχημα έχει αναλάβει το ΑΤ Ερέτριας.
Χθες το μεσημέρι είχαν προσαχθεί για κατάθεση ο εργοδηγός, ο μηχανικός και η επιβλέπουσα του έργου, ενώ το βράδυ οι προσαγωγές μετατράπηκαν σε συλλήψεις με κατηγορίες για ανθρωποκτονία εξ αμελείας και πρόκληση σωματικών βλαβών.
Μέσα από την έρευνα αναμένεται να δοθούν απαντήσεις σε μια σειρά από ερωτήματα που προκύπτουν, όπως γιατί κατά τη διάρκεια των εργασιών δεν είχε γίνει διακοπή στη μεταφορά ρεύματος στο δίκτυο της μέσης τάσης, που τελικά σκότωσε τους εργάτες, που μάλλον -όπως στις περισσότερες περιπτώσεις, θα την πληρώσει «ο ανθρώπινος παράγοντας», μακριά από τα πραγματικά αίτια και αιτίους.

Νεκροί από ηλεκτροπληξία Εργοδοτικό έγκλημα

Να επισημάνουμε πως αρχικά το εργοδοτικό έγκλημα, αν και έγινε γνωστό με λεπτομέρειες από τον τοπικό ηλεκτρονικό τύπο, δεδομένου πως συνέβη δίπλα στα σπίτια παρουσία 10άδων μαρτύρων, παρουσιάστηκε σε λίγες γραμμές από τα μεγάλα ειδησεογραφικά (ΑΠΕ CNN κλπ), μαζί με την «ανακοίνωση του Ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ για το εργατικό δυστύχημα στο Γυμνό Ευβοίας» όπου -με περισσή υποκρισία μιλά για “συναδέλφους”!! …  «η εταιρεία εκφράζει τη δέσμευσή της να σταθεί δίπλα στις οικογένειες των θυμάτων και του τραυματία συναδέλφου μας».

Όσο για τα τηλεοπτικά δελτία ειδήσεων, στάθηκαν στην παραφιλολογία της «κακιάς ώρας» και στο «διερευνώνται τυχόν ευθύνες», αποκρύπτοντας επιμελώς τις ανακοινώσεις τόσο του ΠΑΜΕ και του Σωματείου Ενέργειας όσο και του ΚΚΕ