Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Έφυγαν από τη ζωή ο ζωγράφος Φίλιππος Χούντας και ο γραφίστας Μιχάλης Ιερωνυμίδης

ΕΦΥΓΑΝ ΑΠΟ ΤΗ ΖΩΗ
Ο ΖΩΓΡΑΦΟΣ ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΧΟΥΝΤΑΣ
ΚΑΙ Ο ΓΡΑΦΙΣΤΑΣ ΜΙΧΑΛΗΣ ΙΕΡΩΝΥΜΙΔΗΣ

Το Δ.Σ. του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος/ΕΕΤΕ εκφράζει τη λύπη του για τους θανάτους των μελών του, αφενός του ζωγράφου Φίλιππου Χούντα, που έφυγε από τη ζωή στις 18 Ιανουαρίου 2019 και αφετέρου του γραφίστα Μιχάλη Ιερωνυμίδη, που απεβίωσε στις 28 Ιανουαρίου 2019.

Ο Φίλιππος Χούντας γεννήθηκε στην Παιανία Αττικής το 1943.

Την περίοδο 1972-1975 παρακολούθησε ελεύθερες σπουδές ζωγραφικής στη Φλωρεντία με καθηγητή το Luigi Cisternino του Πανεπιστημίου της Κατάνια, και Ιστορία της Τέχνης στην Academia di Belle Arti με καθηγητή το Roberto Massota. Συνέχισε τις σπουδές του σε Λονδίνο, Ισπανία και Περούτζια. Το 1993 εγκαταστάθηκε στα Κύθηρα όπου και άσκησε το επάγγελμα του ζωγράφου.
Συμμετείχε στην Έκθεση Ζαππείου το 1975. Έργα του βρίσκονται σε ιδιωτικές και δημόσιες συλλογές στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Μέλος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών από το 2001.
Ο Μιχάλης Ιερωνυμίδης γεννήθηκε στον Κρουσσώνα Ηρακλείου Κρήτης το 1946.

Σπούδασε γραφικές τέχνες στον Αθηναϊκό Τεχνολογικό Όμιλο (Σχολές Δοξιάδη) από όπου πήρε το πτυχίο του το 1968.

Εργάστηκε ως ελεύθερος επαγγελματίας στην τηλεόραση, στη διαφήμιση και στη διακόσμηση, κυρίως στον τομέα του βιβλίου (σχεδίαση, εικονογράφηση, εκδοτική επιμέλεια). Παράλληλα δίδαξε σε ανώτερες σχολές μαθήματα της ειδικότητάς του (σχολές Δοξιάδη, Θ’ Μ.Δ.Τ.Σ., ΚΑΤΕΕ Αθηνών, ιδιωτικά ΙΕΚ). Έλαβε μέρος σε διαγωνισμούς γραφιστικής (πανελλήνιος διαγωνισμός μακέτας για τον ΟΤΕ, διαγωνισμός αφίσας για τη ΔΕΘ) και διακρίθηκε με βραβεία και επαίνους.

Οργάνωσε και επιμελήθηκε μεγάλες πολιτιστικές εκδηλώσεις (Γιορτές λόγου και τέχνης στα Ανώγεια της Κρήτης, Πατρινό Καρναβάλι κ.ά.).

Με την ιδιότητα του καλλιτεχνικού διευθυντή του Συλλόγου Φίλων Μουσικής και Τεχνών Ζωγράφου καθιέρωσε από το 1994 μηνιαίο “Αφιέρωμα στο Θέατρο Σκιών” στο Κηποθέατρο του Δήμου Ζωγράφου.

Το 1991 επιμελήθηκε και είχε την παραγωγή του cd “Τα τραγούδια του Καραγκιόζη”. Το 1998, μαζί με τον Άθω Δανέλλη, ίδρυσαν το “Αρχείο Ελληνικού Θεάτρου Σκιών” με σκοπό την αποκατάσταση και αξιοποίηση των θεατρικών κειμένων και των ιστορικών στοιχείων του Ελληνικού Καραγκιόζη.

Έχει εκδώσει μελέτες με αντικείμενο το Θέατρο Σκιών: “Πίσω απ’ τον μπερντέ” (1998), “Αγαπητέ Καραγκιόζη” (2001) και “Ο αθηναϊκός Καραγκιόζης του Αντώνη Μόλλα” (2003).
Συμμετείχε ως δραματουργικός σύμβουλος στο ανέβασμα του έργου του Αντώνη Μόλλα “Λίγα απ’ όλα” τον χειμώνα του 2001 στο θέατρο Σφενδόνη από τον θίασο της Άννας Κοκκίνου και στο ανέβασμα του ίδιου έργου στην Κύπρο από την Ε.Θ.Α.Λ. το 2002.

Άρθρα και μελέτες του έχουν δημοσιευτεί στον ημερήσιο και περιοδικό τύπο.

Μέλος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Ελλάδος από το 1999.

Η κηδεία του Φίλιππου Χούντα πραγματοποιήθηκε πριν λίγες ημέρες.

Η κηδεία του Μιχάλη Ιερωνυμίδη θα πραγματοποιηθεί στις 30 Ιανουαρίου 2019 και ώρα 14:00 στο Κοιμητήριο Ζωγράφου.

Το Δ.Σ. του ΕΕΤΕ εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στις οικογένειες των εκλιπόντων και στους οικείους τους.