Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ιωάννης Χρυσόστομος ο… λερναίος

Γρά­φει ο Στέ­λιος Κανά­κης //

Κάπο­τε περι­διά­βαι­νε τόπους ένας μονα­χός κρα­τώ­ντας δύο νεκρο­κε­φα­λές. Μία ενή­λι­κα και μία μικρού παι­διού. Όταν τον ρώτη­σε κάποιος αυτός απάντησε:

-Του αγί­ου Ιωάν­νη του βαπτιστή.

-Και η άλλη νεκροκεφαλή;

-Του ίδιου όταν ήταν μικρός (!!!)

Ακό­μη χει­ρό­τε­ρα είναι τα πράγ­μα­τα με τα κεφά­λια του ενός από τους τρεις ιεράρ­χες, του γνω­στού προ­στά­τη των… γραμ­μά­των Ιωάν­νη Χρυσόστομου.

Υπάρ­χουν τέσ­σε­ρα! Ένα κρα­νίο έχου­με εμείς στο γνω­στό Βατο­παί­δι (ιερά μεγί­στη μονή Βατο­παι­δί­ου ή αλλιώς «έλα μονή στον τόπο σου») κι ένα άλλο υπάρ­χει στη Μόσχα (εκκλη­σία σωτή­ρος χρι­στού). Δύο κρα­νία έχει η Ιτα­λία. Το ένα είναι στη Φλω­ρε­ντία (καθε­δρι­κός ναός Σάντα Μαρία) και το άλλο στην Πίζα (παρεκ­κλή­σι Κάμπο Σάντο).

Ειδι­κά το τελευ­ταίο το ρίχνουν καμιά φορά οι παπά­δες, από τον πύρ­γο της Πίζας μελε­τώ­ντας την βαρύ­τη­τα της απά­της τους και το μέγε­θος της ανοη­σί­ας του ποιμνίου.

_______________________________________________________________________________________________________

Στέλιος Κανάκης Διδάσκει στην επαγγελματική εκπαίδευση και παράλληλα δραστηριοποιείται στο χώρο του βιβλίου. Έχει γράψει, υπό μορφή ημερολογίων τα «Με τη μουσική του κόσμου», «Οι μουσικοί του κόσμου» και «Δώδεκα μήνες συνθέτες».  Επίσης το «Ιερές Βλακείες» Εμπειρία Εκδοτική 1η και 2η έκδοση – Εκδόσεις Εντύποις 3η και 4η και το «Η Αγρία Γραφή» Εκδόσεις ΚΨΜ.
[email protected] Facebook: Stelios Kanakis /ΣΤΕΛΙΟΣ ΚΑΝΑΚΗΣ
Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο