Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Έχει θράσος η κυβέρνηση να μεταθέτει στους εργαζόμενους του μετρό την ευθύνη για τα σαρδελοβαγόνια

Το περίσσιο θράσος που επιδεικνύει η κυβέρνηση, μεταβιβάζοντας στους εργαζόμενους του μετρό τα τεράστια προβλήματα των αστικών συγκοινωνιών, κατήγγειλε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, μιλώντας στη Βουλή, στη συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού.

«Αλήθεια κ. πρωθυπουργέ. Φταίνε οι εργαζόμενοι που με βάση το οργανόγραμμα του Μετρό υπάρχουν ελλείψεις εκατοντάδων οδηγών, τεχνικών και εργατών γραμμής; Φταίνε οι εργαζόμενοι που στο μετρό πάνω από το 50% των συρμών παραμένουν ακινητοποιημένα λόγω έλλειψης ανταλλακτικών;», σημείωσε ο Ν. Καραθανασόπουλος.

Μάλιστα υπενθύμισε πως αυτός ο συνδυασμός λίγων συρμών και ελλείψεων σε εργαζόμενους, έχει περιορίσει τα δρομολόγια, με αποτέλεσμα να πέφτει μέχρι και ξύλο από τους επιβάτες που προσπαθούν να επιβιβαστούν σε κάποιο βαγόνι του μετρό. «Και φταίνε οι εργαζόμενοι για αυτό το πράγμα, που ταλαιπωρείται ο κόσμος και έχετε μετατρέψει τους συρμούς του μετρό σε σαρδελοβαγόνια;», πρόσθεσε.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ υπογράμμισε πως ο πραγματικός στόχος αυτής της επίθεσης που εξαπέλυσαν με πολύ θράσος ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Μεταφορών είναι να καλλιεργήσουν τον κοινωνικό αυτοματισμό. «Στο στόχαστρο σας είναι το δικαίωμα στην απεργία, αυτό θέλετε να τσακίσετε», σημείωσε.

Αναφερόμενος στον κρατικό προϋπολογισμό του 2020, υπογράμμισε πως είναι «καθρέφτης» της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης, καθώς τα παίρνει από το λαό για να τα δώσει στο κεφάλαιο. Όπως είπε, ο νέος προϋπολογισμός έχει την ίδια φιλοσοφία με τον προηγούμενο, καθώς υλοποιεί τις μεταμνημονιακές δεσμεύσεις, τα «ματωμένα» πρωτογενή πλεονάσματα και το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ.

 

Επίθεση της κυβέρνησης στους εργαζόμενους του Μετρό

Επίθεση στους εργαζόμενους του Μετρό εξαπέλυσε τόσο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης όσο και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας με αφορμή τη σημερινή στάση εργασίας για τις ελλείψεις σε προσωπικό.

«Η κυβέρνηση δεν εκβιάζεται επειδή απλώς ζητήθηκε σε 21 άτομα να κάνουν τη δουλειά τους. Άμεσα θα υπάρξει νομοθετική ρύθμιση για προσωπικό ασφαλείας. Ζητώ συγγνώμη για την ταλαιπωρία των Αθηναίων», έγραψε στο Τwitter ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι «η νομοθετική ρύθμιση της κυβέρνησης θα διασφαλίζει την εύρυθμη μετακίνηση των πολιτών».

Το Σωματείο Εργαζομένων Λειτουργίας Μετρό Αθηνών (ΣΕΛΜΑ) σε ανακοίνωση για την κήρυξη της στάσης εργασίας αναφέρει πως «την ώρα που οι κενές οργανικές θέσεις στη ΣΤΑΣΥ πλησιάζουν τις 700 και δεν έχει οριστεί ο ακριβής αριθμός τους ανά Διεύθυνση, Τομέα, Ειδικότητα, η διοίκηση της εταιρείας, με άκρως ενοχικό τρόπο, αποφασίζει και διατάζει Παρασκευή βράδυ να μετακινήσει μονομερώς με τον πλέον βίαιο και αυταρχικό τρόπο συναδέλφους από τις οργανικές τους θέσεις, δημιουργώντας περισσότερα προβλήματα από αυτά που υποτίθεται πως επιλύει».

Ζήτησε, επίσης, άμεσα προσλήψεις τακτικού προσωπικού για την κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων και ανάκληση των «μονομερών βίαιων» μετακινήσεων και τονίζει πως «κανένας συνάδελφος δεν θα μετακινηθεί μέχρι να ενημερωθεί από το Σωματείο».