Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ακατάλληλα σχολεία! Μετά την Πυλαία, «έβρεξε» σοβάδες σε σχολείο της Νέας Ιωνίας!

Λίγες μέρες μετά την κατάρρευση της ψευδοροφής στο 4ο Δημοτικό Σχολείο της Πυλαίας, ένα ακόμα αντίστοιχο περιστατικό στην Αττική έρχεται να επισημάνει την άθλια κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα περισσότερα σχολικά κτίρια της χώρας, με την κυβερνητική πολιτική να …αξιολογείται αρνητικά και να παίρνει «κάτω από τη βάση».

Συγκεκριμένα, το πρωί της Δευτέρας τμήμα του επιχρίσματος (σοβά) από το ταβάνι του γραφείου του Συλλόγου Διδασκόντων του 7ου Δημοτικού Σχολείου Νέας Ιωνίας κατέρρευσε και μόνο από τύχη δεν υπήρξαν θύματα ή τραυματίες. Να σημειωθεί ότι το 7ο Δημοτικό είναι ένα από τα σχολεία της Νέας Ιωνίας όπου με απόφαση του υπουργείου και της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Β’ Αθήνας συμπτύχθηκαν τα τμήματα πριν από 20 μέρες.

Το περιστατικό ανέδειξε με ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών «Γ. Σεφέρης», σημειώνοντας μεταξύ άλλων: «Στην αξιολόγηση της σχολικής μονάδας του 7ου Δημοτικού Νέας Ιωνίας το υπουργείο Παιδείας παίρνει μηδέν. Γιατί ο νέος νόμος για την αξιολόγησή τους που “αυτονομεί” το σχολείο δεν αφορά τις υποδομές των σχολικών εγκαταστάσεων, τη λειτουργία των οποίων προσπαθεί να φορτώσει στις οικογένειες και στους χορηγούς».

Αντίστοιχα η «Λαϊκή Συσπείρωση» Νέας Ιωνίας επισημαίνει τις διαχρονικές ευθύνες κυβερνήσεων και δημοτικών αρχών για την υποχρηματοδότηση και υποβάθμιση της Παιδείας, προσθέτοντας ότι «ενώ υπάρχει οικόπεδο το οποίο έχει χαρακτηριστεί για το χτίσιμο νέου σχολικού συγκροτήματος, έχουν δείξει εγκληματική αδιαφορία μέχρι σήμερα». Και τονίζει ότι «η Παιδεία θέλει χρήματα από τον κρατικό προϋπολογισμό και όχι να μπαίνει στη λογική κόστους – οφέλους».

Αγώνας για σύγχρονα και ασφαλή σχολεία

Αγωνιστική κινητοποίηση αύριο Τετάρτη στις 6 το απόγευμα στο δημαρχείο Πυλαίας αποφάσισε η Ενωση Γονέων Πυλαίας – Χορτιάτη, μέσα από μαζική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή με τη συμμετοχή πολλών Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων, για το οξυμένο πρόβλημα σχολικής στέγης. Η σύσκεψη οργανώθηκε με αφορμή την πτώση της ψευδοροφής σε τμήμα της ΣΤ’ τάξης του 4ου Δημοτικού Σχολείου Πυλαίας την περασμένη βδομάδα.

Στη σύσκεψη εκφράστηκε οργή και αγανάκτηση για το τραγικό περιστατικό, όπου από τύχη δεν υπήρξαν θύματα, ενώ από τις παρεμβάσεις των εκπροσώπων των Συλλόγων Γονέων αναδείχθηκε πλήθος προβλημάτων στα σχολικά κτίρια. Ενδεικτικό είναι ότι το σχολείο όπου έγινε το ατύχημα είναι μισθωμένο, καθώς δεν υπάρχει δημόσιο σχολικό κτίριο για τη στέγαση των μαθητών. Την ίδια στιγμή, το 2ο Γυμνάσιο, ενώ χτίστηκε για να στεγάσει 350 μαθητές, σήμερα στεγάζει 550 μαθητές, καθώς φιλοξενεί και ένα Λύκειο. Για τη στέγαση των μαθητών έχει καταργηθεί κάθε βοηθητικός χώρος και έχει καταληφθεί και μέρος της αυλής από τις αίθουσες kibo.

Στο πλευρό των γονέων βρέθηκαν εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας Γονέων Κεντρικής Μακεδονίας, καθώς και της Δ’ ΕΛΜΕ.

Η Ενωση και οι Σύλλογοι Γονέων απαιτούν: Αμεση ανέγερση νέων σύγχρονων σχολείων. Αμεσο προσεισμικό έλεγχο όλων των κτιρίων. Αμεσο έλεγχο της δομικής και της μη δομικής τρωτότητας των σχολικών κτιρίων. Αμεση συντήρηση των σχολείων και επίλυση των προβλημάτων (Kibo, στεγανοποίηση, βάψιμο). Απόδοση ευθυνών για το συμβάν στον 4ο Δημοτικό Σχολείο Πυλαίας.

Ανάγκη για ολοκληρωμένο έλεγχο στα σχολεία

Σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Γονέων Κεντρικής Μακεδονίας σημειώνει ότι επιβεβαιώνεται η ανάγκη να υπάρξει οργανωμένα, με ευθύνη του κράτους, ολοκληρωμένος έλεγχος σε όλα τα σχολεία, ενώ αναδεικνύεται επίσης η ευθύνη του δήμου, «ο οποίος εδώ και χρόνια συντηρεί μια κατάσταση με μισθωμένα κτίρια που τα βαφτίζει σχολεία».

Ανακοίνωση εξέδωσε και η «Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών», θυμίζοντας μεταξύ άλλων ότι «μόνο φέτος στη Θεσσαλονίκη έχουμε δει να βγαίνουν ακατάλληλα τα κτίρια του Γυμνασίου και του Λυκείου στον Λαγκαδά, με τους μαθητές να χάνουν εκατοντάδες ώρες μαθημάτων, το 3ο Δημοτικό Σχολείο στην Ευκαρπία όπου ακόμα κατασκευάζεται ο δεύτερος όροφος, χωρίς να έχουν παρθεί μέτρα για τη στέγαση των μαθητών, μαθητές του Ειδικού Σχολείου στο Κορδελιό να μην έχουν αυλή και να βγαίνουν στο πεζοδρόμιο για διάλειμμα, το ΕΕΕΕΚ Θέρμης να στεγάζεται σε καταστήματα, καγκελόπορτα αυλής να καταπλακώνει καθηγήτρια στο 31ο Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης προκαλώντας της σοβαρό τραυματισμό».

Αναδεικνύει τις ευθύνες των κυβερνήσεων διαχρονικά για τις ακατάλληλες υποδομές και τις τεράστιες ελλείψεις σε υποδομές, μέσα, εκπαιδευτικούς, ειδικό βοηθητικό και εκπαιδευτικό προσωπικό, για τη μείωση της χρηματοδότησης για την Παιδεία, που καθιστούν την κατάσταση στα σχολεία «άκρως επικίνδυνη».

Ριζοσπάστης, 9/11/2021

vivlio mpelogiannis