Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Αλβανία – εκλογές: Οριακή αυτοδυναμία για Έντι Ράμα δείχνει exit poll

Ολοκληρώθηκε στις 7 μ.μ. (τοπική ώρα) η εκλογική διαδικασία για την εκλογή νέου κοινοβουλίου στην Αλβανία. Η συμμετοχή των εκλογέων να ανέρχεται στο 48% και να είναι αυξημένο κατά δυο ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές (2017) .

Η ψηφοφορία στα 5200 εκλογικά τμήματα διεξήχθη ομαλά με κάποια μικροπροβλήματα, τα οποία, ωστόσο, δεν έβλαψαν τη διαδικασία, γεγονός που χαιρέτισαν όλες οι πλευρές.

Το κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα της Αλβανίας δείχνει να κερδίζει οριακή πλειοψηφία στις κοινοβουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν σήμερα Κυριακή λαμβάνοντας το 46,9% των ψήφων, σύμφωνα με δημοσκόπηση εξόδου από την κάλπη του Top Channel TV.

Αν το αποτέλεσμα αυτό επαληθευθεί στην καταμέτρηση, το κόμμα του πρωθυπουργού Έντι Ράμα θα εκλέξει 71 από τους 140 βουλευτές στο αλβανικό κοινοβούλιο, κατακτώντας οριακά την αυτοδυναμία.

Το αντιπολιτευόμενο Δημοκρατικό Κόμμα αναμένεται να έρθει δεύτερο με 43,5% των ψήφων, ενώ το Κίνημα Σοσιαλιστικής Ένταξης προβλέπεται να είναι τρίτο με 6,9% των ψήφων.

Σύμφωνα με το exit poll της MRB για το «Euronews Albania», το Σοσιαλιστικό Κόμμα παίρνει ποσοστό 42,3% έως 46,3%, το Δημοκρατικό Κόμμα του Λουλζίμ Μπάσα, που έχει συμμαχήσει με κόμματα της αντιπολίτευσης, λαμβάνει ποσοστό 40% έως 44%, ενώ το Κίνημα Σοσιαλιστικής Ένταξης, με επικεφαλής τη Μόνικα Κριεμάντι, σύζυγο του προέδρου της Αλβανίας Ιλίρ Μέτα, από 6,5% έως 9,5%.

Πάντως η Μόνικα Κριεμάντι, σε δηλώσεις της έκανε λόγο για “σαρωτική νίκη της αντιπολίτευσης”.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του προέδρου της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής Ιλιριάν Τσελιμπάσι, που έγινε μόλις έκλεισαν οι κάλπες, δεν είναι γνωστό πότε θα αρχίσει η καταμέτρηση των ψήφων. Δεσμεύτηκε, ωστόσο, ότι το αποτέλεσμα για τα κόμματα και τις προεκλογικές συμμαχίες θα ανακοινωθούν σε 48 ώρες από την έναρξη της καταμέτρησης.

«Ο πικρός βίος του Μαξ Χάβελααρ, Μια ιστορία εκμετάλλευσης στις αποικίες καφέ»