Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

«Αμέσως συλλαμβάνη πάντα εγκληματικών ούτων ασχημονούντα παίδα» (Ντοκουμέντο κατοχής)

Επιμέλεια Αλέκος Χατζηκώστας //

Η ανακοίνωση που παρουσιάζουμε δημοσιεύτηκε στην δωσιλογική εφημερίδα «ΝΕΑ ΕΥΡΩΠΗ» (6/6/1941) και ήταν πρωτοσέλιδη. Λίγες εβδομάδες μετά την κατάληψη της Θεσσαλονίκης.

Την υπέγραφε ο «Υπουργός Γεν. Διοικητής Ν. ΡΑΓΑΒΗΣ» (που ήταν αντιστράτηγος και συνεργάτης του Τσολάκογλου και της δωσιλογικής κυβέρνησης που είχε σχηματίσει).

Δείχνει εύγλωττα αφενός το δωσιλογικό πνεύμα που τη διακρίνει και αφετέρου την ανησυχία (που συνοδεύεται με απειλές) για ακόμη και απλού χαρακτήρα (π.χ αποδοκιμασίες) πράξεις αντίδρασης-αντίστασης απέναντι στα γερμανικά στρατεύματα κατοχής. Μάλιστα καλεί τα όργανα της τάξης να δρουν αυταπάγγελτα σε βάρος των παιδιών αλλά και των γονέων τους!

Εδώ να υπενθυμίσουμε ότι με πρωτοβουλία του Μακεδονικού Γραφείου του ΚΚΕ είχε ιδρυθεί η οργάνωση ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ (16/5/1941) και είχαν γίνει οι πρώτες οργανωμένες αντιστασιακές ενέργειες, ενώ είχαν ξεκινήσει και πολύμορφες-αυθόρμητες- αντιστασιακές δράσεις που εμφανώς ενόχλησαν τις γερμανικές αρχές κατοχής και τους ντόπιους συνεργάτες τους.

Το ντοκουμέντο

«ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΙΣ

Ποιούμεθα τελευταίαν και αυστηράν σύστασιν προς όλους τους κατοίκους της πόλεως και ιδιαιτέρως προς τους γονείς όπως μη επαναληφθή ποτέ και πλέον καμμία αποδοκιμασία και καμμιά ασχήμια εις βάρος στρατιωτικών ξένης δυνάμεως. Το τοιούτον θα έχη λίαν οδυνηράς συνεπείας διά το σύνολον των κατοίκων της πόλεως, οι οποίοι ούτω θα τιμωρηθούν άπαντες διά την έλλειψιν πάσης αξιοπρεπείας και παντός πατριωτικού αισθήματος των ολίγων, αγυιπαίδων κατά το πλείστον. Ο κάθε συνετός πατριώτης πολίτης οφείλει αμέσως και ενεργώς ν’ αντιδρά κατά τοιούτων ασχημιών προς ανατροπήν σκληρών ως άνω τιμωριών.

Πάν όργανον αστυνομίας ή χωροφυλακής εις ου την αντίληψιν ήθελε υποπέση τοιαύτη πράξις οφείλει όπως ανεξαρτήτως προς πάσαν άλλη υπηρεσίαν ή απασχόλησιν του, αμέσως συλλαμβάνη πάντα εγκληματικών ούτων ασχημονούντα παίδα, δια τον οποίον θα είναι συνυπεύθυνος και ο γονείς ή κηδεμών αυτού ή πάντα μη συμμορφούμενον προς την ανωτέρω διαταγήν μας.

Θεσσαλονίκη 5 Ιουνίου 1941

Ο Υπουργός Γεν. Διοικητής

Ν. ΡΑΓΚΑΒΗΣ»