Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ανατολική Μεσόγειος: Φουντώνουν οι ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις με φόντο το «Ορούτς Ρέις»

Η προσπάθεια της κυβέρνησης της Άγκυρας να διασφαλίσει καλύτερη θέση για την τουρκική αστική τάξη στην Ανατολική Μεσόγειο, καθυστερώντας την έναρξη των παζαριών με την Ελλάδα που θα επιτρέψουν να προχωρήσουν οι ιμπεριαλιστικοί σχεδιασμοί, στην περιοχή, έχει προκαλέσει τον εκνευρισμό κυβερνήσεων της ΕΕ.

Ο Αυστριακός καγκελάριος με αναρτήσεις του στο Twitter εξέφρασε την αντίθετη στάση του στην κινητικότητα της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά τις ενέργειες στην Κύπρο. «Καταδικάζω απερίφραστα τις νέες έρευνες του πλοίου “Oruc Reis” στα ελληνικά χωρικά ύδατα και το άνοιγμα των Βαρωσίων στην Κύπρο. Και οι δύο κινήσεις παραβιάζουν ξεκάθαρα το διεθνές δίκαιο», έγραψε ο Σεμπάστιαν Κούρτς και πρόσθεσε: «Αν η Τουρκία συνεχίσει να παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, θα βρεθεί αντιμέτωπη με την απειλή κυρώσεων της ΕΕ. Επίσης, θα πρέπει να σταματήσουν οι διαπραγματεύσεις με την ΕΕ».

Αντιπαράθεση του Τούρκου υπουργού εξωτερικών με την Σουηδέζα ομόλογό του

Χαρακτηριστικό του κλίματος που επικρατεί είναι η δημόσια αντιπαράθεση του Τούρκου υπουργού εξωτερικών με τη Σουηδέζα ομόλογό του.

Κατά την διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου του Μεβλούτ Τσαβούσογλου και της Αν Λίντε, η Σουηδή υπουργός, κάλεσε την Τουρκία να αποσύρει τα στρατεύματα της από τη Συρία και να μην παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΑΟΖ.

«Γιατί το λέτε αυτό; Ποιος σας έδωσε την εντολή να το λέτε;» απάντησε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου. «Γιατί δεν λέτε τίποτα για τους Τουρκοκύπριους στην Κύπρο και τους υδρογονάνθρακες», συμπλήρωσε κατηγορώντας την παράλληλα ότι με τη στάση της στηρίζει το PKK και ότι τόσο η ίδια όσο και η ΕΕ μεροληπτούν, την ώρα που «η Ελλάδα βυθίζει τις βάρκες των προσφύγων στο Αιγαίο».

«Η χρήση του όρου “προτρέπω” είναι αλαζονική και λανθασμένη στη διπλωματία. Προσπαθείτε να δώσετε μαθήματα διεθνούς δικαίου και ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία. Χρησιμοποιείτε δύο μέτρα, δύο σταθμά», είπε, με ένταση ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, απευθυνόμενος στη Λίντε.

Πηγή: 902gr