Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ανεξέλεγκτη η πυρκαγιά στην Εύβοια, στην οριοθέτηση των μετώπων της Αττικής ευελπιστεί η κυβέρνηση

Ανεξέλεγκτη είναι η φωτιά στην Εύβοια ενώ αναμένεται να οριοθετηθούν τα μέτωπα στην Αττική, σύμφωνα με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Ν. Χαρδαλιά, κατά την ενημέρωση για τις πυρκαγιές.

Όπως είπε, αναμένεται να οριοθετηθούν τις επόμενες ώρες, «εκτός απρόοπτου», οι πυρκαγιές που έχουν εκδηλωθεί στην Αττική, παρά τις πολλές αναζωπυρώσεις που δημιουργούν μικρά μέτωπα ενώ για την Εύβοια ανέφερε πως όλες οι διαθέσιμες δυνάμεις, ενισχυμένες καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς.

Ειδικότερα, στην Αττική εξακολουθούν να επιχειρούν 856 πυροσβέστες με 215 οχήματα, 40 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων (και από τον ελληνικό Στρατό αλλά και δυνάμεις από Κύπρο, Γαλλία και Ισραήλ) ενώ ρίψεις νερού πραγματοποιούν τρία αεροσκάφη και έξι ελικόπτερα (το ένα του Στρατού) ενώ συνδράμουν εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες και γκρέιντερ της Τοπικής Διοίκησης.

Στην Εύβοια, σύμφωνα με τον Ν. Χαρδαλιά, έχουν ήδη εκκενωθεί 39 οικισμοί (ενώ και οι κάτοικοι άλλων τριών κλήθηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους) επιχειρούν 475 πυροσβέστες, με 35 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων (με 84 άνδρες των ελληνικών Ειδικών Δυνάμεων αλλά και Ρουμάνους και Ουκρανούς πυροσβέστες), τέσσερα ελικόπτερα και έξι αεροσκάφη (εκ των οποίων «Beriev»). Συνδράμουν 40 γκρέιντερ και 25 υδροφόρες από την Περιφέρεια και την Τοπική Διοίκηση.

Ανακοίνωσε ακόμα ότι το πολεμικό Ναυτικό έχει στείλει τορπιλάκατο στο λιμάνι της Αγίας Άννας, δύο Αρματαγωγά στη Σκάλα Ωρωπού και 15 λέμβους για τη μεταφορά πολιτών, αν χρειαστεί.

Τέλος, αναφέρθηκε στις πολλές αναζωπυρώσεις που υπάρχουν στην πυρκαγιά που ξεκίνησε από τον οικισμό Ελαία και μέχρι τώρα εκτείνεται ως τα όρια των οικισμών Μαλανδρίνο και Ιτέα.

Πηγή: 902.gr

Εκκενώνονται Βασιλικά, Ψαροπούλι και Παπάδες

Στην εκκένωση των περιοχών Βασιλικά, Ψαροπούλι και Παπάδες, προχωρούν οι Αρχές λόγω της πυρκαγιάς που μαίνεται στο σημείο.

Σημειώνεται πως μέχρι σήμερα, έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους οι κάτοικοι 39 οικισμών της Εύβοιας.

Στο μεταξύ, όπως έγινε γνωστό από το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, δύο φέρι μποτ κατευθύνονται προς το Πευκί προκειμένου να συνδράμουν στην εκκένωση της περιοχής, εάν χρειαστεί

Αναζωπύρωση της χθεσινής ενεργής εστίας στην Πάρνηθα

Μέτωπο πυρκαγιάς στον ορεινό όγκο της Πάρνηθας και ειδικότερα στο τέλος των Θρακομακεδόνων, είναι σε εξέλιξη αυτή την ώρα.

Πρόκειται για ενεργή εστία που έκαιγε από χθες το βράδυ στην περιοχή και «φούντωσε» λόγω των ανέμων που πνέουν στο σημείο και οι οποίοι αλλάζουν συνεχώς κατευθύνσεις, καθιστώντας δύσκολη την αντιμετώπισή της.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το μέτωπο ανεβαίνει την κόψη Φλαμπουρίου και κατευθύνεται προς το ομώνυμο καταφύγιο όπου εθελοντές βρίσκονται στο σημείο προκειμένου να την ανακόψουν.

Ποινική δίωξη ασκήθηκε στον κατηγορούμενο για τον εμπρησμό του Κρυονερίου

Ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για πρόκληση πυρκαγιάς σε δάσος εκ προθέσεως, με εξάπλωση της φωτιάς σε μεγάλη έκταση, από την οποία προέκυψε κίνδυνος για άνθρωπο, τελεσθείσα κατ’ εξακολούθηση, ασκήθηκε από τον Εισαγγελέα στον 43χρονο που συνελήφθη στο Κρυονέρι.

Εις βάρος του υπάρχουν και κατηγορίες για κατοχή ναρκωτικών ουσιών και κατοχή βεγγαλικών.

 

Φώτης Αγγουλές, ο προλετάριος ποιητής