Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Αυλαία για το Φεστιβάλ ΚΝΕ – Οδηγητή: Αντέχει στο χρόνο, ανανεώνεται, πλουτίζει, ομορφαίνει, μεγαλώνει…

Σάββατο απόγευμα και όλοι οι δρόμοι οδηγούσαν στο Πάρκο Αντ. Τρίτσης όπου κορυφώθηκαν οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ 100 χρόνια ΚΚΕ – 50 χρόνια ΚΝΕ με σύνθημα «Ήταν μακρύς ο δρόμος ως εδώ. Δύσκολος δρόμος!… Σίγουρος δρόμος… Τώρα είναι δικός σου αυτός ο δρόμος!».

koutsoumpas3

Χιλιάδες άνθρωποι κάθε ηλικίας συνέρρεαν μέχρι αργά από κάθε γωνιά της Αττικής, αλλά και από την επαρχία, για να παρακολουθήσουν κάποια από τις εκδηλώσεις, για το δικό τους αναστάσιμο λουτρό  στις πηγές της ιστορίας και του πολιτισμού του λαού μας. Να γεμίσει το είναι μας αισιοδοξία και θέληση. Να ανανεώσουμε την υπόσχεση. Συνεχίζουμε. Τίποτα δε μας καταβάλλει. Πείσμα και υπομονή.

Μια αίσθηση μας έμεινε φεύγοντας. Τι κι αν πέρασαν τέσσερις δεκαετίες. Το Φεστιβάλ όχι μόνο αντέχει, αλλά ανανεώνεται, εμπλουτίζεται, ομορφαίνει και κάθε χρόνο μας εκπλήσσει.

koutsoumpas33

Μαζί μας το σύμβολο της αντίστασης, η 17χρονη Παλαιστίνια αγωνίστρια Αχέντ Ταμίμι με την οικογένειά της. Άλλωστε το Φεστιβάλ ξεχωρίζει για τη διεθνή του διάσταση. Σαράντα ξένες αντιπροσωπείες φέτος. Μια ευκαιρία για συζήτηση, για ανταλλαγή εμπειρίας.

TAMIMI1

Πριν φτάσουν ακόμα οι προσυγκεντρώσεις είχε γεμίσει ο χώρος της Κεντρικής Σκηνής για τη μεγάλη, συγκλονιστική πολιτική συγκέντρωση με την ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα που περιέγραψε πολύ παραστατικά τα ασποτελέσματα του καπιταλισμού τόσο ανά τον κόσμο όσο και στην Ελλάδα. Νωρίτερα χαιρέτισε η Άχεντ Ταμίμι και ακολούθησε ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ Νίκος Αμπατιέλος, ο οποίος έκανε γνωστό ότι μέρος των εσόδων του Φεστιβάλ θα διατεθεί στις πυρόπληκτες περιοχές της Ανατολικής Αττικής, με υποδομές που θα αξιοποιηθούν για τις ανάγκες των νέων που ζουν εκεί.

koutsoumpas6

Γιατί εμείς τραγουδάμε για να σμίξουμε τον κόσμο.

Μετά την ομιλία ακολούθησε μεγάλο μουσικό αφιέρωμα στο δικό μας ποιητή, τον Γιάννη Ρίτσο, σε καλλιτεχνική επιμέλεια Θάνου Μικρούτσικου με τους: Γ. Νταλάρα, Ρ. Αντωνοπούλου, Κώστα Θωμαΐδη και Γιάννη Κότσιρα. Ακολούθησε συναυλία με τον Μίλτο Πασχαλίδη

mikroutsikos-afierwma-2

3h-mera-glykeria-6

Στη Λαϊκή Σκηνή η Γλυκερία παρουσίασε ένα ψυχαγωγικό πρόγραμμα, αφιέρωμα στον Βασίλη Τσιτσάνη και στη συνέχεια ανέλαβε ο Γιώργος Μάγκας με το κλαρίνο του«έδωσε ρέστα». Άλλωστε «Ένας είναι ο Γιώργος Μάγγας, στην Ελλάδα, ρε παιδιά, όταν παίζει το κλαρίνο, καίγονται όλα τα χωριά, καίγεται και η καρδιά». Έκλεισε με την υπενθύμιση «Αγαπάμε το Κόμμα μας», γνωρίζοντας ξανά την αποθέωση

magkas

Το πρόγραμμα έκλεισε με ικαριώτικο γλέντι. Οι Ικαριώτες και το γλέντι τους άφησαν το δικό τους στίγμα στο κέφι και στο χορό, υπό τις μουσικές και τα τραγούδια του Νίκου Φάκαρου που εμφανίστηκε στη Λαϊκή Σκηνή.

fakaros-5

Με τη συναυλία των «Βunta Planedo» άρχισε το πρόγραμμα το Σάββατο στη Σκηνή Φοιτητών και Νέων Εργαζομένων και συνέχεια με συναυλία με τους Opera Chaotique

3h-mera-foithtikh-skhnh-bunda-planedo

Το μουσικό πρόγραμμα της σκηνής του Μαθητικού Στεκιού άνοιξε το Σάββατο η Βιολέτα Ίκαρη, η οποία ερμήνευσε δικά της τραγούδια όπως το «Έλα και ράγισε τον κόσμο μου», που ήταν κι αυτό που τη σύστησε στον κόσμο, αλλά και αγαπημένα τραγούδια άλλων δημιουργών, σε ένα πρόγραμμα που περιλάμβανε παραδοσιακές και σύγχρονες μελωδίες. Στη συνέχεια ο Αποστόλης Μπαρμπαγιάννης «Τσολιάς εν δε Τσόλια Μπαντ» χάρισε γέλιο και συναυλία με τους Imam Baildi που ξεσήκωσαν τον κόσμο.

3h-mera-mathitikh-ikarh-5

tsolias

Θερμό χειροκρότημα επιφύλαξαν όλοι όσοι παρευρέθηκαν στο Στέκι Πολιτισμού του Φεστιβάλ στη μουσική παράσταση του Τμήματος Φωνητικής του Στεκιού Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ. Η Ομάδα των νέων κοριτσιών και αγοριών παρουσίασε, υπό τους ήχους του πιάνου, τους δύο κύκλους σημαντικών τραγουδιών που έχει γράψει ο Μάνος Χατζιδάκις για το θέατρο «Ματωμένος Γάμος» του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα και «Παραμύθι χωρίς όνομα» του Ιάκωβου Καμπανέλλη.

3h-mera-politismos-moysikh-parastash-3

Η θεατρική παράσταση «Γεια χαρά!», που παρουσίασε η παιδική θεατρική ομάδα του Πολιτιστικού Στεκιού της ΚΝΕ, ανέβηκε το Σάββατο, στη σκηνή του Παιδότοπου. Μεταφερθήκαμε σε μια χώρα όπου ο απαίσιος βασιλιάς της καλοπερνά, ενώ ο λαός του δυστυχεί. Μέχρι τη στιγμή που εμφανίστηκε η μικρή Χαρά και άρχισε να μιλάει στο λαό και να τον παρακινεί να διεκδικήσει αυτά που του ανήκουν:

3h-mera-paidotopos-theatrikh-parastash-10