Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός των θυμάτων του φονικού σεισμού στην Αλβανία (ΦΩΤΟ)

Σεισμός στην Αλβανία: Σε 21 ανέρχεται πλέον ο αριθμός των νεκρών από τον φονικό σεισμό στην Αλβανία και 600 είναι οι τραυματίες, τρεις εκ των οποίων σοβαρά. Δεν υπάρχουν στοιχεία για τις υλικές ζημιές. Ωστόσο, η εικόνα λέει πολύ περισσότερα από οποιαδήποτε στοιχεία. Πρόκειται για εκτεταμένες ζημιές, σε μια ακτίνα που καλύπτει όλη τη μέση Αλβανία με επίκεντρο το Δυρράχιο και τα Τίρανα και μέχρι τη Σκόδρα στο Βορά και το Φίερι στο Νότο.

Υπενθυμίζεται ότι το επίκεντρο του σεισμού ήταν κοντά στην πόλη του Δυρραχίου και 32 χιλιόμετρα από τα Τίρανα, ενώ μία νέα εκτίμηση προσδιορίζει το μέγεθός του σε 6,3 βαθμούς.

Την ίδια ώρα, εκφράζονται φόβοι ότι ο τελικός απολογισμός θα ανεβεί δραματικά, καθώς υπάρχει απροσδιόριστος αριθμός εγκλωβισμένων κάτω από τα ερείπια δεκάδων κτιρίων που έχουν καταρρεύσει κυρίως στο Δυρράχιο, αλλά και σε άλλες πόλεις και χωριά της χώρας.

Είναι χαρακτηριστικό το περιστατικό που αναφέρουν αλβανικά ΜΜΕ ότι συνέβη στη συνοικία Κενέτα του Δυρραχίου, σε μία τετραώροφη πολυκατοικία που είχε καταρρεύσει και στην οποία σύμφωνα με πληροφορίες βρίσκονται εγκλωβισμένοι επτά άνθρωποι. Οι διασώστες εντόπισαν ένα 17χρονο αγόρι που βρισκόταν κάτω από τα ερείπια όμως τη στιγμή που πήγαν να του δώσουν νερό, η κολόνα στην οποία είχε καταφύγει το παιδί κατέρρευσε τελείως.

Μέχρι στιγμής τα σωστικά συνεργεία έχουν καταφέρει να απεγκλωβίσουν 28 ανθρώπους στο Δυρράχιο και το χωριό Τουμάνε.

albania seismos 1

Εξάλλου, σύμφωνα με την υπουργό Υγείας, εκατοντάδες είναι οι τραυματίες. Σύμφωνα με την ίδια, περισσότεροι από 600 πολίτες νοσηλεύονται στα νοσοκομεία των Τιράνων, του Δυρραχίου, όπως επίσης σε Λέζα, Κουρμπίν και Κρούτζα.

Την ίδια στιγμή ο στρατός κατασκευάζει με σκηνές πρόχειρα κέντρα όπου θα στεγαστεί ο μεγάλος αριθμός των άστεγων. Όπως είναι γνωστό η επιστροφή στα σπίτια είναι δύσκολη εφόσον ο κίνδυνος παραμένει ορατός λόγω των πιθανών συνεπειών από την μετασεισμική ακολουθία.

Μέχρι τώρα καταγράφηκαν περισσότερες από 25 μετασεισμικές δονήσεις με την εντονότερη εκείνη των 5.4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ τρεις ώρες από τον μεγάλο σεισμό και 5 Ρίχτερ στις 14.14 τοπική η ώρα.

albania seismos1 1

Δύο ομάδες της ΕΜΑΚ στην Αλβανία – Βοήθεια προσφέρουν και άλλες χώρες

Μετά από αίτημα της αλβανικής κυβέρνησης μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας για βοήθεια λόγω του ισχυρού σεισμού, δύο ομάδες της ΕΜΑΚ με εξοπλισμό αναχώρησαν από Αθήνα και Γιάννενα προκειμένου να συνδράμουν τις αλβανικές αρχές στο έργο της διάσωσης.

Τη συμπαράστασή τους στον αλβανικό λαό εκφράζουν πρωθυπουργοί και πρόεδροι χωρών της περιοχής της Βαλκανικής και της Ευρώπης στον Αλβανό πρωθυπουργό Έντι Ράμα, σύμφωνα με αναρτήσεις που έκανε ο ίδιος σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης.

albania seismos2 1 albania seismos3 1

Ο Ε. Ράμα, με αναρτήσεις του στο Twitter, τονίζει ότι επικοινώνησε μαζί του ο πρωθυπουργός του Μαυροβουνίου, Ντούσκο Μάρκοβιτς και του ανακοίνωσε ότι μια ειδική ομάδα υποστήριξης για τους τραυματίες μεταβαίνει στην Αλβανία. Άλλη μία ομάδα από τη Σερβία, που ειδικεύεται σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, αναχωρεί για την Αλβανία, είπε ο Ε. Ράμα, παραθέτοντας στοιχεία από την επικοινωνία που είχε με τον πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

Ο Ε. Ράμα επισημαίνει, σε άλλη ανάρτησή του, ότι η Γερμανίδα καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ, προέβη στη σύσταση μηχανισμού έκτακτης βοήθειας, καθώς και ότι οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας και της Βουλγαρίας, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και «όλοι οι φίλοι της Αλβανίας» εξέφρασαν την ετοιμότητά τους να βοηθήσουν τη χώρα.

albania seismos5 1 albania seismos6 1 albania seismos7 1

albania seismos8 1

albania seismos9 1 albania seismos15 ALBANIA1 albania11 albania12 albania13 albania14 albania15 albania22