Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Βραζιλία: Ανέλαβε και επίσημα το τιμόνι της αστικής διαχείρισης ο σοσιαλδημοκράτης Λούλα

Πλαισιωμένος από πολλούς ξένους ηγέτες και εκπροσώπους της σοσιαλδημοκρατίας, στα 77 του χρόνια, ο Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα ορκίστηκε σήμερα πρόεδρος της Βραζιλίας.

Πρόκειται για την τρίτη φορά που αναλαμβάνει το τιμόνι της αστικής διακυβέρνησης, μετά από δύο θητείες, από το 2003 έως το 2010, στις οποίες ο πρόεδρος «των φτωχών» δεν απέφυγε τα σκάνδαλα διαφθοράς.

Επαναφέροντας τις χρεωκοπημένες, σοσιαλδημοκρατικής κοπής αυταπάτες για έναν «πιο ανθρώπινο καπιταλισμό», και αξιοποιώντας την διακυβέρνηση του ακροδεξιού Μπολσονάρο που όξυνε τις κοινωνικές αντιθέσεις, υποσχέθηκε «αντιμετώπιση της ακραίας φτώχειας και πείνας».

Όμως, οι πραγματικοί αποδέκτες των διαβεβαιώσεων του είναι οι μονοπωλιακοί όμιλοι της χώρας -μιας από τις ισχυρότερες καπιταλιστικές οικονομίες του κόσμου- στους οποίους έχει τάξει «επιστροφή της Βραζιλίας στη διεθνή σκηνή» και αναβάθμιση του ρόλου της σε μια σειρά διεθνείς καπιταλιστικές συμμαχίες.

Δεν είναι τυχαίο ότι την συγκεκριμένη μορφή διαχείρισης της καπιταλιστικής βαρβαρότητας, και μάλιστα στο όνομα δήθεν της «νίκης της δημοκρατίας», έσπευσαν πρώτοι να χαιρετίσουν ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, της Γαλλίας Εμ. Μακρόν και διάφοροι άλλοι …«δημοκράτες».

Τις προσδοκίες από την διακυβέρνηση Λούλα περιέγραψε εύστοχα ο Γερμανός πρόεδρος Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, ο οποίος  δήλωσε σήμερα ότι η Βραζιλία ανακτά το μερίδιό της ως ένας «βασικός διεθνής παράγοντας» τόσο σε θέματα οικονομίας όσο και σε θέματα κλίματος. «Χαίρομαι που η Βραζιλία επιστρέφει στην παγκόσμια σκηνή», δήλωσε ο Σταϊνμάγερ, ο οποίος βρέθηκε στην χώρα της Λ. Αμερικής για την ορκωμοσία.

Αναφερόμενος δε στην συνάντηση που είχε με τον Λούλα, λίγο μετά την άφιξή του στη Μπραζίλια, ο Γερμανός πρόεδρος δήλωσε πως «μετά τη συνομιλία μας, έχω την εντύπωση ότι μπορούμε να είμαστε σίγουροι για την ανάπτυξη των εμπορικών σχέσεων μεταξύ της Νότιας Αμερικής και της Ευρώπης».

Αναφορικά με τη συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών της ΕΕ με τα κράτη Mercosur στη Νότια Αμερική, ο Λούλα έχει καταστήσει σαφές ότι θα ανατρέψει την απόφαση του Μπολσονάρου και θα επανέλθει στις διαπραγματεύσεις, συμπλήρωσε ο Σταϊνμάιερ.

Κάλπικες διαχωριστικές γραμμές

Ευκαιρία για να τονώσει τις κάλπικες διαχωριστικές γραμμές μέσω …Βραζιλίας βρήκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρας, ο οποίος βρέθηκε στην χώρα της Λατινικής Αμερικής για να συμμετάσχει στην ορκωμοσία του σοσιαλδημοκράτη Λούλα.

Μετά την κατ΄ιδίαν συνάντηση που είχε μαζί του, ο Αλ. Τσίπρας έγραψε σε ανάρτηση του πως «δεν αγωνιζόμαστε πια μόνο για να υπερασπιστούμε την κοινωνία, αλλά και την ίδια τη Δημοκρατία».

902.gr

«Ναι, αλλά ο Στάλιν…», του Νίκου Μόττα