Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Βρετανία: Φοιτητές στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης αποκαθήλωσαν πορτραίτο της βασίλισσας Ελισάβετ

Σε μια συμβολική πράξη ενάντια στον βαθύτατα συντηρητικό και ξεπερασμένο θεσμό της μοναρχίας, φοιτητές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης αποφάσισαν να κατεβάσουν το πορτραίτο της βασίλισσας Ελισάβετ από κοινόχρηστη αίθουσα της σχολής.

Επικαλούμενοι το αποικιοκρατικό παρελθόν της Βρετανίας και έπειτα από σχετική ψηφοφορία, η επιτροπή Middle Common Room του Magdalen College της Οξφόρδης, αποφάσισε υπέρ της απομάκρυνσης του πορτραίτου, με την αιτιολογία ότι «για πολλούς φοιτητές οι εκφράσεις της μοναρχίας και της βρετανικής μοναρχίας εκπροσωπούν την πρόσφατη αποικιοκρατική ιστορία».

Φυσικά, η πράξη αυτή των φοιτητών προκάλεσε κύμα αντιδράσεων από τον υπερσυντηρητικό Τύπο της Βρετανίας, με την εφημερίδα Daily Express να βγάζει πρωτοσέλιδο με τίτλο «Πως τολμούν!», ενώ ο υπουργός Παιδείας Γκάβιν Γουίλιαμσον χαρακτήρισε «παράλογη» ενέργεια την απόφαση.

daily express

Από την πλευρά του, σε δηλώσεις του στην Mail Online, ο πρόεδρος του Middle Common Room Μάθιου Κάτζμαν σημείωσε ότι οι φοιτητές κατέβασαν το πορτρέτο της βασίλισσας «έπειτα από συζήτηση για τον σκοπό ενός τέτοιου χώρου στη διάρκεια της οποίας αποφασίστηκε ότι η αίθουσα θα πρέπει να είναι ένας χώρος ουδέτερος που θα είναι ανοικτός σε όλα τα μέλη».

«Δεν αφορά τη βασίλισσα ή τη βασιλική οικογένεια, το συμπέρασμα ήταν απλώς ότι υπάρχουν καλύτερα μέρη για το πορτρέτο αυτό», πρόσθεσε.