Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Γάζα: Η Ελλάδα δεν είναι στις περισσότερες από 100 χώρες που υποστήριξαν το σχέδιο ψηφίσματος να «κηρυχθεί άμεσα ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός»

Το Ισραήλ συνεχίζει την επίθεσή του εναντίον του Παλαιστινιακού λαού στη Λωρίδα της Γάζας σήμερα, μετά και την απροκάλυπτη στήριξη του Τελ Αβίβ, από τις ΗΠΑ που άσκησαν βέτο στο σχέδιο απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που συνεδρίασε χθες, με πρωτοβουλία του Γενικού Γραμματέα του, που ζήτησε έντονα να «κηρυχθεί άμεσα ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός».

Οι ΗΠΑ αψήφισαν την Παρασκευή τις εκκλήσεις των Αράβων συμμάχων τους και του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ να υποστηρίξουν μια άμεση ανθρωπιστική εκεχειρία στη Γάζα και άσκησαν βέτο στο ψήφισμα. Η ψηφοφορία στο 15μελές συμβούλιο ήταν 13-1 με το Ηνωμένο Βασίλειο να απέχει.

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση Μπάιντεν φέρεται να ζήτησε από το Κογκρέσο να εγκρίνει την πώληση 45.000 οβίδων για τα άρματα μάχης Merkava του Ισραήλ που θα χρησιμοποιηθούν στην επίθεσή του στη Γάζα.

Ο Παλαιστίνιος πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη, Ριάντ Μανσούρ, δήλωσε ότι η απόφαση των ΗΠΑ για «μπλόκο» το ψήφισμα ήταν «ένα σημείο καμπής στην ιστορία». Σε μια έντονα διατυπωμένη ομιλία στο συμβούλιο ασφαλείας μετά την ψηφοφορία, ο Μανσούρ είπε ότι τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας ήταν «λυπηρά» και «καταστροφικά», προειδοποιώντας ότι η παράταση του πολέμου στη Γάζα «συνεπάγεται τη συνεχιζόμενη διάπραξη θηριωδιών, την απώλεια περισσότερων αθώων ζωών , περισσότερη καταστροφή».

Αντίθετα, ο πρεσβευτής του Ισραήλ στον ΟΗΕ, Γκιλάντ Ερντάν, ευχαρίστησε τις ΗΠΑ και τον Τζο Μπάιντεν που άσκησαν βέτο σε σχέδιο ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας. Με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Ερντάν επαίνεσε τον πρόεδρο των ΗΠΑ για το ότι «στάθηκε σταθερά στο πλευρό μας» και για την επίδειξη «ηγεσίας και αξιών».

Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούτ Αμπάς δήλωσε ότι το βέτο που άσκησαν οι ΗΠΑ στην απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, αναφορικά με την απαίτηση μιας ανθρωπιστικής κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα, τις καθιστά συνένοχο σε αυτά που περιγράφονται ως εγκλήματα πολέμου κατά των Παλαιστινίων.

Ο Αμπάς δήλωσε επίσης, ότι καθιστά υπεύθυνες τις ΗΠΑ για την σφαγή των παιδιών Παλαιστινίων, των γυναικών, αλλά και των ηλικιωμένων στη Λωρίδα της Γάζας, όπως ανέφερε μία ανακοίνωση της προεδρίας της Παλαιστινιακής Αρχής.

Η Χαμάς «καταδίκασε σθεναρά» τις πρώτες πρωινές ώρες το αμερικανικό βέτο, χαρακτηρίζοντας «ανήθικη και απάνθρωπη» τη θέση της Ουάσιγκτον και την «απευθείας συμμετοχή της» στη «σφαγή του λαού μας», με δήλωση του Ιζάτ αρ Ρέσικ, αξιωματούχου του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος.

Το αμερικανικό βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας καταδίκασαν πολύ γρήγορα ανθρωπιστικές οργανώσεις, με τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα (Médecins sans frontières, MSF) να κρίνουν ότι η απραξία του κορυφαίου οργάνου του διεθνούς οργανισμού το καθιστά «συνένοχο στη σφαγή» στη Λωρίδα της Γάζας.

Προκλητικές δηλώσεις ΗΠΑ – Ισραήλ

Ο Αμερικανός αναπληρωτής πρεσβευτής στον ΟΗΕ Ρόμπερτ Γουντ είπε πως «δεν υποστηρίζουμε τις εκκλήσεις για άμεση κατάπαυση του πυρός» διότι κατά την άποψη των ΗΠΑ αυτό «απλά θα φύτευε τους σπόρους του επόμενου πολέμου», ενώ καταδίκασε την «ηθική αποτυχία» της απουσίας στο κείμενο καταδίκης των επιθέσεων που εξαπέλυσε η Χαμάς στο ισραηλινό έδαφος την 7η Οκτωβρίου.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, ο Έλι Κόεν, από την πλευρά του, έκρινε πως θα «εμπόδιζε την καταστροφή της τρομοκρατικής οργάνωσης Χαμάς, που διαπράττει εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας» και θα της επέτρεπε «να συνεχίσει να κυβερνά τη Λωρίδα της Γάζας».

Περισσότερες από 100 χώρες υποστήριξαν το ψήφισμα κατάπαυσης του πυρός

Ο παλαιστίνιος πρεσβευτής Majed Bamya, αναπληρωτής μόνιμος παρατηρητής για την Παλαιστίνη στα Ηνωμένα Έθνη, μοιράστηκε μια ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που κατονομάζει περισσότερες από 100 χώρες που υποστήριξαν το ψήφισμα για την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα που κατατέθηκε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ την Παρασκευή. Η Ελλάδα δεν βρίσκεται μεταξύ των 100 κρατών-μελών.

Δείτε τη λίστα με τις χώρες που θέλουν να δουν άμεση ανθρωπιστική εκεχειρία στη Γάζα:

Συνεχίζει τις επιθέσεις το Ισραήλ

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε χθες πως έπληξε «πάνω από 450 στόχους» μέσα σε 24 ώρες στη Λωρίδα της Γάζας, δίνοντας στη δημοσιότητα μεταξύ άλλων πλάνα από πλήγματα που εξαπέλυσαν πολεμικά πλοία από τη Μεσόγειο.

Το υπουργείο Υγείας της Χαμάς έκανε λόγο για 40 νεκρούς κοντά στην πόλη της Γάζας (βόρεια) και δεκάδες ακόμη στην Τζαμπάλια και στη Χαν Γιούνις (νότια).

Στη Λωρίδα της Γάζας, οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί έχουν στοιχίσει τη ζωή σε 17.487 ανθρώπους, από τους οποίους πάνω από τα δύο τρίτα ήταν γυναίκες, παιδιά και έφηβοι, σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό του υπουργείου Υγείας της Χαμάς, που δημοσιοποιήθηκε χθες.

Στη Χαν Γιούνις, την κυριότερη πόλη στο νότιο τμήμα του παλαιστινιακού θυλάκου, ισραηλινό πλήγμα είχε αποτέλεσμα να σκοτωθούν έξι άνθρωποι, ενώ στη Ράφα, στα σύνορα με την Αίγυπτο, άλλο πλήγμα είχε αποτέλεσμα να σκοτωθούν πέντε τη νύχτα.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, οι μισές και πλέον κατοικίες έχουν υποστεί ζημιές ή έχουν καταστραφεί στον μικρό, εξαιρετικά πυκνοκατοικημένο παλαιστινιακό θύλακα, όπου 1,9 εκατ. άνθρωποι —ή το 85% του πληθυσμού— έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

 

Να ακουστεί μέχρι τη Γάζα: ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΤΗΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ